1942

1 – 15 Ekim 1942: V-2 Roket denemeleri yapılıyor

1 Ekim 1942 Ruslar takviye kuvvetlerini umutsuzca batı Stalingrad’a taşırken, Alman uçakları Volga’yı geçen teknelere bomba yağdırıyor.

1816 İngiliz ve Kanadalı savaş esirleriyle dolu Japon esir gemisi Lisbon Maru, bir Amerikan denizaltısı tarafından torpilleniyor. USS Grouper’ın atışları Lisbon Maru’nun gövdesini parçalarken gemiyi terk eden Japon askerleri kapakları kilitleyerek Müttefik mahkûmları batan bir tabutun içine hapsediyor. Hapishane kamplarında aylar sonra açlıktan ve hasta olan mahkûmlar, batan gemiden kaçmak için kapakları çaresizce parçalıyorlar. Japon makineli tüfek mürettebatı kaçmayı başarıyor.

El Alamein savaşı

2 Ekim 1942 Amerikan dost ateşi ve Japon savaş suçuyla birleşince Lizbon Maru’da 800’den fazla Müttefik tutsağı öldürdü.

Adolf Hitler ile Afrikakorps komutanı Erwin Rommel

3 Ekim 1942 Hitler, Alman Afrikakorps komutanı Erwin Rommel’i, Libya’daki Alman zaferleri sebebiyle Mareşal’e terfi ederek ödüllendirmek için Berlin’e çağırdı. Hitler, Rommel’le konuşurken iyimser – yeni geliştirilen Tiger tanklarının Kuzey Afrika’da gidişatı değiştireceğini vaat ediyor. Rommel: “Sanırım kendini kandırıyor” diye düşünüyor.

Bu sırda Kuzey Afrika’da, İngiliz kuvvetleri El Alamein’de çatışıyor; Müttefikler, Mihver güçlerini Mısır’dan uzağa sürmek için büyük bir karşı saldırıya hazırlanıyor.

German rocket scientists working at top-secret base in Peenemunde, off the Baltic coast, are constructing brand new "ballistic missiles"- unstoppable flying bombs. For the first time ever, a man-made object has reached space: experimental German "V-2" rocket blasts 118 miles straight up, touching the edge of earth's atmosphere.
v-2

Baltık kıyısı açıklarındaki Peenemunde’de çok gizli bir üsse çalışan Alman roket bilimcileri durdurulamaz uçan bombalar olan yepyeni “balistik füzeler” inşa ediyorlar. Şimdiye kadar ilk kez, insan yapımı bir nesne uzaya ulaştı: deneysel Alman “V-2” roketi, dünyanın atmosferinin kenarına dokunarak 118 mil düz bir rotada yol aldıktan sonra patlıyor.

Wernher Magnus Maximilian von Braun, Almanya ve ABD’de roket teknolojinin gelişmesini sağlayan önemli bir Leh kökenli Alman bilim insanı (1912-1977)

SS mühendisi Wernher von Braun liderliğindeki Nazi roket programı aynı zamanda uçak motorları ve uçaksavar füzeleri yaratmayı da hedefliyor.

4 Ekim 1942 Führer hergün opiatlar, metamfetamin, sakinleştiriciler ve hormonları içeren günlük deneysel bir ilaç kokteyli alıyor. Hitler’in kişisel

Dr. Theodor Morell

doktoru Dr. Theodor Morell, ona her gün düzinelerce hap ve iğne veriyor. Pek çok yüksek rütbeli Naziler, Morell’i bir şarlatan olarak görüyor veya Hitler’e tehlikeli ilaçlar verdiğinden şüpheleniyor. Hatta Göring, ‘Reich’in enjeksiyon efendisi sözlweriyle ı-onunla alay ediyor. Morell’in diğer tedavileri Doktor Koster’s Antigaspills, striknin ve atropin (belladonna özü) içeriyor. Morell ayrıca insan dışkısından üretilen e-coli bakterilerini içeren tabletler vererek Hitler’in hazımsızlığına yardımcı olmaya çalışıyor. Morrel bu tabletleri ‘en güçlü birikime sahip’ bir Bulgar köylüsünden elde etmiş olmakla övünüyor.

Hitler, Berlin’de, Almanlara, savaşın en kötü günlerinin halihazırda aşıldığına dair güvence veren bir konuşma yapıyor ve Avrupalı ​​Yahudileri ortadan kaldırma tehdidini tekrarlıyor: “Yok edilecek olan, Aryan halkları değil, Yahudiler olacak”. Hitler, tüm ulusların “savaştan anti-Semitik bir devlet olarak çıkacağını tahmin ediyor. Almanya’daki Yahudiler bir zamanlar kehanetlerime gülüyorlardı… ‘Tek bir şey vaat edebilirim’diyor: ‘Her yerde gülmeyi bırakacaklar.’[1]

Hollywood Canteen

ABD’li askerlere ücretsiz yemek ve dans sunan Hollywood Kantini (Hollywood Canteen) Los Angeles’ta açıldı. Marlene Dietrich ve Rita Hayworth dahil olmak üzere film yıldızları yemek servisi yapıyor ve mutfağa gönüllü kameramanlar, yönetmenler, yazarlar, oyuncular vb. eşlik ediyor.

Almanlar, Stalingrad’da yeni bir saldırı harekâtı başlatıyor: Wehrmacht, binaları havaya uçurmaya hazır alev makineleri ve bunları tasarlayıp, kullanıma hazır eden savaş mühendisleriyle yeniden donatıldı. Sabırsız bir Hitler’i yatıştırmak isteyen Alman General Von Paulus, Kızıl Ordu’nun Volga nehrine ve birkaç gün içinde harap olmuş batı Stalingrad’ın dışına sürüleceğini vaat ediyor.

5 Ekim 1942 Hitler, Nazi işgali altındaki Avrupalılara “bu kış önce Almanlar yiyecek” diyor. Müttefik deniz ablukası nedeniyle kıta Avrupa’sında yiyecek kıtlığı çekiliyor.

ABD Başkanı, kira, ücret ve çiftlik fiyatlarının acil olarak dondurulacağını duyurdu. Başkan Roosevelt, Kongre’den gelen yeni anti-enflasyon yetkilerini kullanarak, endüstriyel ücretler ve anahtar mallar için fiyatları 15 Eylül düzeyinde belirledi.

6 Ekim 1942 Guadacanal’daki Japonlar, adaya gönderilen ABD takviye kuvvetlerini durdurmak için çaresizce Henderson Field hava üssüne asker gönderiyor. ABD bombardıman uçaklarından kaçınmak için yüksek hızlı gece seferleri yapan Japon savaş gemileri, Guadalcanal’a daha fazla asker çıkarıyor: Her iki taraf da Pasifik’teki önemli ada üslerini ele geçirmek için mücadele ederken adada Japon ve ABD Deniz Piyadeleri arasındaki çatışmalar kıran kırana devam ediyor.

7 Ekim 1942 ABD Başkanı Roosevelt, Mihver liderlerinin adaletle karşı karşıya kalacağına söz veriyor, Nazilerin “binlerce masum insanın organize cinayetinden” suçlu bulunabileceğini öngörüyor.  Dahası Müttefik hükümetler, savaş sonrası kovuşturma için Mihver vahşetinin kanıtlarını toplamak için “Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Komisyonu” kurulduğunu duyuruyor.

8 Ekim 1942 Stalingrad’ı savunan Sovyet birliklerine “kucaklaşma taktikleri” uygulama emri verildi: dost ateşi korkusuyla onları bombardıman veya bombalamadan caydırmak için cepheyi Alman hatlarına mümkün olduğunca yakın tutun. Kızıl Ordu, Alman hava üstünlüğüne karşı bu umutsuz taktiklerle mücadele ediyor.

9 Ekim 1942 Leningrad şehrinde, aç kalan vatandaşlar bir başka acı kışa hazırlanıyor. Küçük Rus çocuklar havuç hasadını getirmeye yardım ediyor. Leningrad’da Bitki Endüstrisi Enstitüsü’nün Sovyet bilim adamları dünyanın en büyük tohum bankalarından birini koruyor. En az 12 personel, geniş bir yenilebilir bitki koleksiyonunu korurken açlıktan öldü. Enstitü’nün fıstık uzmanı, etrafı depolanmış fıstıklarla çevrili masasında öldü. Bitki Endüstrisi Enstitüsü personeli, koleksiyonlarını yemek yerine açlıktan ölmeyi tercih ediyor: Koleksiyonlarındaki 350.000 örneği genetik çeşitliliğin bir kaydı olarak saklamak ve SSCB ve dünya için tarımın geleceğini korumak amacındalar. Buna karşın Sovyet biyolojisine, DNA’nın var olmadığını ve organizmaların yeni koşullara uyum sağlayıp bu gelişmeleri yavrularına aktarabileceğini iddia eden Trofim Lysenko’nun sahte bilim anlayışı hâkim olduğundan bilimsel muhalifler Sovyet devleti tarafından hapsediliyor. Enstitünün kurucusu Nikolai Vavilov, Leningrad’da değil. NKVD tarafından tutuklandı ve Stalin’in desteklediği yerel genetik teorilerinden ziyade Darwinci evrim teorisini destekleme suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Naziler Danimarkalıları “Aryan kardeşleri” olarak görüyordu. Nispeten özerk yönetime izin vermenin yanı sıra, Alman işgalciler Danimarka’yı para birliğine katılmaya ve Danimarkalı erkekleri Rusya’da savaşmaları için SS’ye katmaya çağırıyor. Bununla birlikte Danimarka’nın Nazi işgalcileri, Danimarka’nın özerkliğini geçersiz kılıyor ve Kral X. Christian’ı Alman yanlısı bir Başbakan olan Erik Scavenius’u atamaya zorladı. Christian, doğum günü telgrafına cevap vermeyince bu hareketi Hitler’e hakaret sayılmıştı.

Danimarka’da Alman askerleri

10 Ekim 1942 Alman işgal askerleri Danimarka’yı “krem şanti cephesi” olarak adlandırıyor. Burada görev yapmak doğu Cephesi’nde Kızıl Ordu ile savaşmaya kıyasla güvenli ve rahat.

ABD bombardıman uçakları

11 Ekim 1942 ABD bombardıman uçakları, Alman kontrolündeki fabrikaları hedef alan Rouen ve Lille’i vurdu. 200 bombardıman uçağını koruyan 300 Müttefik avcı ile saldıran uçaklardan sadece biri düşürüldü. Alman hava savunması saldırganları kolayca vurabildiği için RAF, gündüz hava saldırılarını çok riskli bularak terk etti. İngilizler, gece yapılan “alan bombalama” saldırılarında tüm Alman şehirlerini hedef almayı seçiyor. Amerikalılar ise gün ışığını kullanarak hassas bombardıman yapmayı umuyorlar. Britanya’ya yeni gelen ABD Ordusu Hava Kuvvetleri bombardıman uçakları, Nazi işgali altındaki Avrupa’ya büyük gündüz bombardıman saldırıları başlattı. Bugün 500’den fazla Amerikan uçağı Fransa’yı vurdu.

ABD Donanması, çok çekişmeli Guadacanal adasına giden bir Japon takviye konvoyunu pusuya düşürdü. Esperance Burnu’nda gece savaşı yaşandı. Karanlık, yağmurlu gecede Japon ve ABD savaş gemileri, diğer gemilerin dost mu yoksa düşman mı olduğundan emin olamadan birbirlerine rastladılar; Amerikalılar hemen ateş açınca Japon filosu gafil avlandı. 4 Japon gemisi batarken sadece bir ABD gemisi (USS Duncan) battı.

Esperance Burnu açıklarında Japonlar tarafından batırılan destroyer USS Duncan’dan kurtulanlar, Güney Pasifik’te sürükleniyor: 18 yaşında bir denizci kazası geçirdi: “Her iki bacağıma ve kafatasıma şarapnel parçaları saplandı.” “Yüzen bir tahta direğe tutundum. Şaşırtıcı bir şekilde, bir Japon denizci direğin diğer ucunda asılı duruyordu. Birbirimize bakarken bıçağıma uzandım. Uzun bir süre donduk. Dövüşün ucundan döndük. Elimizden geldiğince hızlı yüzdük. İkimiz de yeterince kadar kavga etmiştik.”

12 Ekim 1942 Stalingrad’da Almanlar, şehrin ana traktör fabrikasına yeni bir saldırı için hazırlanıyor: Burası önce tank fabrikasına dönüştürülmüştü şimdi ise bir Kızıl Ordu kalesi oldu.

13 Ekim 1942 SSCB’deki Alman ikmal hatları tehlikeli bir şekilde aşırı gerilmiş, askerler tükenmiş ve hava şartları kötüye gitmiş durumda. Hitler, Stalingrad’ın fethinin tamamlanması dışında bu yıl tüm saldırıları durdurdu.

14 Ekim 1942 Bir Kanada yolcu feribotu SS Caribou, bir Alman denizaltısı tarafından batırıldı ve 137 kişi öldü. Alman U-botu U-69, SS Caribou sivilleri Nova Scotia’dan Newfoundland’a götürürken St Lawrence Körfezi’ne girdi ve feribotu vurdu.

15 Ekim 1942 İngiliz tanklarını Luftwaffe’nin gözlerinden saklamak için güneşlikler kullanılıyor. Yaklaşan Müttefik saldırısı için gerekli yakıt kaynakları da, eski siperlere gömülerek gizleniyor.

Notlar

[1] https://en.wikisource.org/wiki/Adolf_Hitler%27s_Address_at_the_Opening_of_the_Winter_Relief_Campaign_(30_September_1942)