1942

16 -31 Mayıs 1942: Kırım’da Sovyet Felaketi

16 Mayıs 1942 Aralık ayındaki amfibi inişlerinden bu yana 50.000 Kızıl Ordu askeri dar Kerç yarımadasında mahsur kaldı, ablukaya alındı ve bombalandı. Luftwaffe şu anda günde 1500 sorti yapıyor; Sovyet mevzilerini, ikmal gemilerini ve hatta tıbbi tahliyeleri bile toz haline getiriyor. Alman generali von Manstein, Kırım’da Kızıl Ordu’ya ezici bir darbe vurmak için topçu, piyade, uçak ve amfibi çıkarma kuvvetlerinden oluşan karma bir güce komuta ediyordu. Sovyet 51’inci Ordusu sadece 2 gün içinde kuşatıldı ve yok edildi.

Erich von Manstein (1887-1973), Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri. Nazi Partisi üyesi olmadığı halde II. Dünya Savaşı sırasında Mareşalliğe kadar yükselmiştir.

Birleşik Krallık hükümeti, kış aylarında bacakları sıcak tutmak için yeterli malzemenin kalmasını sağlamak için İngiliz kadınlarına yaz için çorap giymeyi bırakmalarını tavsiye etti. İpek ve yün, savaş çabası malzeme gerektirdiğinden, her ikisi de az tedarik edilmektedir.

Kuzeydoğu Hindistan’daki Imphal Şehri, Japon hava kuvvetleri tarafından bombalanıyor; sokaklar Burma’dan geri çekilen askerler ve mültecilerle dolu. İngiliz Ordusu’ndaki Hint askerlerini hedef alan Japon propagandası, Hintlileri “savaş kışkırtıcı emperyalistler” için ölmemeye çağırıyor. Burma’ya gönderilen 45.000 Müttefik birliklerinden sadece 15.000’i Hindistan’a dönerken binlerce Burmalı ve Hintli asker İngiliz emperyalistleri için savaşmak yerine firar etti. Bazıları, “Asya özerkliği” sözü veren Japonlara katılmayı hedefliyor.

17 Mayıs 1942 Silahlı kuvvetlerde hizmet vermeyi reddeden on iki İngiliz vicdani retçi, denizde mahsur kalan denizcilere yardım etmek için tıbbi deneyler için gönüllü oldu: Sheffield Üniversitesi’nde yapılan testlerde az suyla “cankurtaran tayınlarında” 84 saat yaşamayı başarmak zorundalar.

Özgür Hindistan’ın kendi kendini ilan eden hükümeti “Azad Hind”, Singapur ve Malaya’da esir alınan Hint askerlerinden Japon himayesi altında kuruldu. Hintlileri, Britanya İmparatorluğu’na karşı isyan etmeye teşvik etmeyi amaçlıyorlar.

18 Mayıs 1942 Wehrmacht Kızıl Ordu mevzilerini vuruken Ukrayna’nın İzium kentine ağır top ateşi ateşi düşüyor. Almanlar Sovyet öncüsünü kesmeye çalışıyor. Ukrayna’da Sovyet askerleri ağır baskıyla karşı karşıya: Alman 1. Panzer Ordusu, ilerleyen Kızıl Ordu’nun kanadına çarpan bir karşı saldırı başlattı.

19 Mayıs 1942 Komünizm ve Yahudiliğe saldıran bir Nazi propaganda sergisi olan “Sovyet Cenneti” Berlin’de büyük bir başarıya ulaştı. Alman işgali altındaki Prag’daki aynı sergi geçtiğimiz günlerde geri tepti; Çekler Nazi propagandasını göz ardı ettiler, ancak ele geçirilen Kızıl Ordu donanımından çok etkilendiler:[1] Nazi karşıtı protestocular sergide küçük bir yangın bombası patlattı; Yahudiler ve Komünist direnişçiler SSCB’ye karşı “Gestapo yalanlarını” yakarken 11 kişi yaralandı.

Sergiye bir Sovyet KV-2 tankı taşınıyor

Almanya’daki Nazi karşıtı direniş zayıf, dağınık ve SS tarafından acımasızca avlanıyor: Gestapo bugün erken saatlerde 27 genç Yahudi erkeği Hitler karşıtı posterler bastırdıkları için vurdu.

Burma’da, kaçan İngiliz kuvvetleri son hava üslerini boşaltarak gökyüzünü Japonlara bıraktı. İngiliz General Bill Slim Burma’dan geri çekilmeyi gözlemliyor: “Katliam korkunç. 4 yaşında bir mülteci çocuğu, ölü annesinin dudaklarında kalan sütü kaşıklamaya çalışırken gördüm.”

Ukrayna’da Sovyet zayiatlarının artmasıyla ve Almanlar, Kızıl Ordu’yu geniş bir kıskaç hareketiyle kuşatmakla tehdit ederken, Stalin nihayet Kharkov’a doğru ilerleme girişimini durdurma izni verdi.

Kerch Yarımadası Savaşı

Sovyet Kerch-Feodosia Çıkarma Operasyonu (Rusça: Керченско-Феодосийская десантная операция, Kerchensko-Feodosiyskaya desantnaya operatsiya) ile başlayan ve Alman Bustard Hunt (Almanca: Unteragosia Trappen) ile sona eren Kerç Yarımadası Savaşı Erich von Manstein’ın Alman ve Romanya 11. Ordusu ile Kırım Yarımadası’nın doğu kesimindeki Kerch Yarımadası’ndaki Sovyet Kırım Cephesi güçleri arasında II. Savaş savaşı. 26 Aralık 1941’de, Sivastopol Kuşatmasını kırmayı amaçlayan iki Sovyet ordusunun amfibi çıkarma operasyonu ile başladı. Mihver kuvvetleri ilk olarak kış boyunca Sovyet sahil başlığını kontrol altına aldı ve deniz ikmal hatlarını hava bombardımanı ile engelledi. Kırım Cephesi Ocak’tan Nisan’a kadar 11. Ordu’ya karşı defalarca saldırılar düzenledi ve bunların hepsi ağır kayıplarla başarısız oldu. Kızıl Ordu saldırılarda 352.000 adam kaybederken, Mihver 24.120 zayiat verdi. Üstün Alman topçu ateş gücü, Sovyet fiyaskosundan büyük ölçüde sorumluydu…

Fotoğraf Galerisi

 

20 Mayıs 1942 Alman kuvvetleri, Kırım’ın doğusunda, Kerç Yarımadası’ndaki son Sovyet cebini de ezdi: 162.000 Kızıl Ordu askeri öldürüldü veya esir alındı. Almanlar bu yeni saldırıda 7.588 adam kaybetti.

ABD, Japon-Amerikalıların Batı Kıyısı’nda yaşamaları yasaklandığı için, vatandaşlarının etnik kökenlerine göre toplu sınır dışı edilmesine devam ediyor.

Japon kökenli bir genç çocuk bir gözaltı kampına nakledilmeyi bekliyor.

21 Mayıs 1942 Alman şirketleri de Nazi toplu katliamından kâr ediyor: Reichsbahn demiryolu, Yahudileri sığır arabalarında ölüm kamplarına göndermek için yolcu ücretleri ödüyor. SS, uzun süredir toplama kampı esirlerini taş ocaklarında ve fabrikalarda köle işçi olarak kullanıyordu. Yeni açılan Nazi ölüm kamplarına da kurbanlarından fayda sağlamaları emredildi. Naziler, Polonyalı Yahudilerin toplu katliamından kazanç sağlamak için bir program başlattı; Cesetlerinden çıkardıkları ve altın dişleri satmayı umuyorlar.

Ukrayna’daki Sovyet kuvvetlerinin etrafında neredeyse bir tuzağın çeneleri kapanıyor: Kızıl Ordu’nun Kharkov’a yönelik kanlı hamlesi, neredeyse Alman karşı saldırısıyla kuşatıldı.

22 Mayıs 1942 Müttefik ülkelerde SSCB’ye büyük bir halk desteği var: Britanya’daki kitlesel Komünist mitingleri, Almanlara karşı “ikinci bir cephe” açılması için protesto gösterisi düzenliyor. Sovyetler öfkeyle, İngiltere ve ABD hükümetlerinin Nazileri yavaşlatmak için Rusların ölmesine izin vermekten mutlu olduklarını düşünüyor.

Sovyet Dışişleri Bakanı Molotov Londra’da, İngiliz ve Amerikan kuvvetlerinin anakara Avrupa’yı işgal etmesini ve Nazileri SSCB üzerindeki baskıyı kaldırmak için iki cepheli bir savaşa zorlamasını talep ediyor.

Molotov ve Churchill, Londra’da

23 Mayıs 1942 Hem Alman hem de Sovyet orduları, ilkbaharda eriyen karların zemini neredeyse geçilmez bir bataklığa dönüştürdüğü Rusya’nın “çamur zamanı” Rasputitsa’ya saplandı.

Müttefiklerin kontrolündeki Mısır’da İngilizler, Almanları Luftwaffe keşif uçaklarının gözü önünde seyreden kamyonların etrafında bir Crusader şasisi inşa eden sahte tanklarla aldatmayı hedefliyor.

Bir seri katil, Japon hava saldırılarından korktuğu için şehir ışıklarının karartılmış olmasından yararlanarak Melbourne’ün karanlık sokaklarında dolaşıyor – basın ona “Brownout Strangler” adını verdi.

Melbourne’da bir kadının cesedi bulundu, boğulmuş, kısmen soyulmuş ve hava saldırısı siperine atılmış. Bu son üç hafta içindeki üçüncü özdeş cinayet: Avustralyalı Violet McLeod, Pauline Thompson ve Gladys Hosking’in hepsi boğularak öldürüldü; tanıklar, cesetleri bulunmadan kısa bir süre önce yakınlarda bir ABD askerini gördüklerini bildirdi. Katil, Melbourne’da konuşlanmış binlerce Amerikalıdan birinde olabilir.

24 Mayıs 1942 Düşman uçağı beklemeyen Auckland’ın havaalanı, Japon keşif uçağına rehberlik etmek için iniş ışıklarını yakarak, havaalanının ve limanın güzel fotoğraflarını çekmesine yardımcı oldu. İlk düşman uçak Yeni Zelanda üzerinde uçuyor: Japon pilot Susumo Ito, Auckland üzerinde bir deniz uçağı gözetleme uçuşunda.

Meksika, Almanya, İtalya ve Japonya’ya savaş ilan etti. Nihayet Meksika Körfezi’nde Alman denizaltıları tarafından birkaç tarafsız geminin batırılmasının ardından Mihver ile açık çatışmaya girdi.

25 Mayıs 1942 Kod adı MAGIC olan ABD’li kriptograflar, kırılmış Japon kodlarını okuyorlar – Hawaii takımadaları Midway’deki Müttefik filosuna bir saldırı öngörüyorlar. Japon Donanması, ABD Donanması’nın Hawaii yakınlarındaki Pasifik Filosu: Midway’i yok etmek amacıyla saldırmak için bir sonraki Müttefik hedefini seçti.

26 Mayıs 1942 ABD Donanması istihbaratı, planlanan Japon saldırısının yerini doğrulamak için, Midway üssünün su arıtma cihazlarının bozulduğunu telsize gizlice

General Rommel

vermesini emretti. Amerikalı kriptograflar kısa süre sonra Japon sinyalini tespit eder: “Hedefte su kısıntısı var.”

Libya’da General Rommel‘den Afrikakorps, çölde savunma amaçlı “Gazala Hattı”nı elinde tutan İngiliz, Hint ve Fransız birliklerine karşı sürpriz bir saldırı başlattı.

27 Mayıs 1942 2 yıl önce, Anvers’in Nazi yönetimi Yahudilere sarı bir yıldız takmaya zorlamaya çalıştı ama Yahudi olmayan Belçikalılar da bunu toplu halde giyince geri adım attı. Belçika ve Hollanda’daki Alman işgalciler, tüm Yahudilere, Nazi işgali altındaki Anvers’teki şu Yahudi çocuklar gibi, halka açık yerlerde sarı bir “Davut Yıldızı” rozeti takmalarını emretti.

Suikastçılar “Prag Kasabı”na saldırıyor: Sürgündeki Çek hükümeti tarafından gönderilen 2 Slovak gerillası, SS’in ikinci komutanı ve Çekoslovakya’daki Nazi işgali başkanı Reinhard Heydrich’i pusuya düşürdü.

28 Mayıs 1942 Heydrich’i sakat bıraktıktan sonra saldırganlar Jozef Gabčík ve Jan Kubiš, Prag çevresinde büyük bir insan avı başlatıldığından bisiklet ve tramvayla kaçtılar. Nazi güvenlik teşkilatı başkanı Reinhard Heydrich’e suikast düzenlemeyi amaçlayan Çek-İngiliz ortak misyonu “Anthropoid Operasyonu” başarısız görünüyor; Heydrich hala yaşıyor ve Naziler, misilleme cinayetleri için sivilleri toplamaya başladı.

Leningrad’da eriyen kar, uzun ve aç kıştan daha fazla cesedi dağıtırken korkunç sahneler görülüyor.

29 Mayıs 1942 Prag’ın Nazi valisi Reinhard Heydrich, bir suikast girişiminin ardından bir SS hastanesinde iyileşirken, öfkeli Hitler, misilleme olarak 10.000 Çek’in öldürülmesini emrediyor. SS başkanı Himmler, tedbirli olmaya çağırıyor: “Politik olarak güvenilmez” 10.000 Çek ve Slovak’ı öldürmek, direnişi kışkırtabilir ve Almanya’nın ihtiyaç duyduğu silah ve araçların hayati savaş üretimini bozabilir.

30 Mayıs 1942 Almanlar Ukrayna’da sadece 20.000 asker kaybetti ve “Kharkov fare kapanı” ile 10 kat daha fazla Sovyet ele geçirdi. Kharkov’u ele geçirmek için çaresiz kalan Stalin, deneyimsiz birlikleri bir Alman kıskaç hareketinin ağzına attı; 25.000 Kızıl Ordu askeri öldü, 240.000 tesir. Ukrayna’daki Sovyet saldırısı felaketle sonuçlandı: Harkov’un doğusundaki Kızıl Ordu cebi, günler süren acımasız çatışmalardan sonra çöktü, tamamen Alman kuvvetleri tarafından kuşatıldı. Sovyet askerlerini terk eden yüzlerce Kızıl Ordu tankı, Harkov yakınlarındaki Alman kuşatmasını yarmak istediyse de Luftwaffe bombardıman uçaklarından kaçmaları gerekecek.

Kutup konvoyları

Kutup konvoyları SSCB’ye hayati önem taşıyan Müttefik savaş malzemelerini feribotla taşıyor. Kutup yazında gece yarısı güneşinin sürekli ışığı onları hava saldırılarına karşı korkunç derecede savunmasız kılıyor. Konvoy PQ-16 bugün Murmansk’a ulaştı, 8 gemi battı, 5’i Luftwaffe akıncılarına tek bir günde vuruldu. Müttefik Çöl Hava Kuvvetleri, Mihver kuvvetlerini bombalayarak Özgür Fransa’ya yardım etmeye çalıştı. Bir Hakeim civarında çok sayıda enkaz haline getirilmiş İtalyan tankları tarafından yanıltıldıklarından yanlışlıkla Fransız mevzilerini bombaladılar. Kuzey Afrika’daki Mihver saldırısı durdu: Libya çölündeki Bir Hakeim’deki özgür Fransız kuvvetleri, bir İtalyan tank bölümünden savaştı ve Rommel’in ilerlemesini durmaya zorladı.

31 Mayıs 1942 RAF Bombardıman Komutanlığı Başkanı Arthur Harris, Almanların moralini bozmayı ve departmanının prestijini desteklemeyi ümit ederek Köln’e 1000 uçaklı bir baskın yapılmasını talep etti. Kraliyet Hava Kuvvetleri bir gecede “Milenyum Operasyonu” nu başlattı: Savaşın şimdiye kadarki en büyük tek hava saldırısında 1000’den fazla bombardıman uçağı Köln’e saldırdı. Alman savaş çabalarına görece küçük bir hasar veriliyor ancak İngilizler propaganda zaferi kazanıyor.

RAF Köln Bombardımanı

Notlar

[1] https://www.rferl.org/a/nazi-exhibition-in-occupied-prague-paints-grotesque-image-of-life-under-bolshevism/30132846.html