1942

1 -15 Nisan 1942: Bataan’da Amerikalılar Japonlara Teslim Oluyor

1 Nisan 1942 Japon ordusu Avustralya ve Hindistan’a daha da yaklaşırken Filipinler, Yeni Gine ve Burma’da ki müttefik kuvvetler umutsuzca savaşıyor.

İngiliz Komünist Partisi tarafından organize edilen Moskova’ya yardım için ikinci cephe açma talepleri dile getirilse de Stalin, Almanya’nın SSCB’yi işgal etmesini yardım almadan engelleyemeyeceğini fark ediyor. Yine de Londra’nın Trafalgar Meydanı’nda toplanan 40.000 kişi, İngiltere ve ABD’nin Avrupa’yı Nazilere karşı “ikinci cephe” açmaya çağırıyor.

2 Nisan 1942 Yahudi direniş hareketine başkanlık eden Hersh Smolar, komünist propaganda basıyor ve insanların Belarus ormanlarına kaçmasına yardım ediyor. Smolar, Getto hastanesinin Nazilerin gitmeye cesaret edemeyeceği bulaşıcı hastalık koğuşunda saklanıyor.  Minsk’i işgal eden Naziler Yahudi gettosu konseyine ültimatom veriyor: Gettoda bir yerde saklanan yerel direniş lideri Hersh Smolar’ı teslim edin ya da hepinizi öldürürüz. Minsk Yahudileri Nazilere üzerinde kan lekesi olan sahte bir pasaport göstererek Hersh’in rastgele bir Alman taramasında vurulduğunu iddia ediyor.

İngilizler Afrikakoorps’un kullandığı Alman tanklarını inceliyor ve tanksavar kullanılabilecek bölgelerini işaretliyor

Kuzey Afrika’daki İngiliz birlikleri, Afrikakorp’un son saldırısından sonra Mısır çölünde terk edilmiş harap bir Alman tankı üzerinde tanksavar silahlarını nasıl kullanacaklarını araştırıyor.

Naziler, getto sakinlerinin Fısıh Bayramı için hayati önem taşıyan matzo ekmeği[1] de dâhil olmak üzere Yahudi yemekleri yapmalarını yasakladıysa da Lodz gettosunda gizli fırınlar çalışıyor. Bugün Fısıh Bayramı’nın ilk günü, Yahudi kurtuluş festivali – Nazi egemenliğindeki Avrupa’daki Yahudilerin günlük olarak dua ettiği bir şey:

Goebbel’in günlüğü: “Yahudiler barbarca cezalandırılıyor. Tanrıya şükür savaştayız şimdi barış zamanında bize yasaklanmış birçok seçeneğimiz var”.

3 Nisan 1942 ABD’den SSCB’ye giden PQ-13’ten SS Induna vurulduğuktan sonra kaydedilen notlardan “Hiç inlemedi, sadece ağzına koyduğum sigarayı istedi; parmakları şişmiş ve kararmıştı”

4 Nisan 1942 Ezici Japon zaferleri karşısında ABD propagandası Filipinlerden kaçan MacArthur’u bir kahraman olarak göstermeye çalışarak sözde Avustralya’yı Japonya’ya karşı savunduğunu iddia ediyor. Avustralya’daki sığınağından General MacArthur telgraf çekiyor: “Hiçbir koşulda Bataan teslim edilmemelidir.” Japonlar, Filipinler’de devasa bir saldırı başlattılar ve Bataan yarımadasının meydan okuyan ABD ve Filipinli savunucularını yenme sözü verdiler.

5 Nisan 1942 Burma’da Mandalay şehri, Japon bombalamasıyla harap oldu: yangın bombaları şehrin binalarında büyük bir alev fırtınası yarattı. Yangın ahşap binalarla dolu şehrin yaklaşık 3/5’ini yok etti ve en az 2000 sivili öldürdü.

İngiliz hükümeti Hintlilere savaş bittikten sonra İngiliz İmparatorluğu’ndan ayrılıp bağımsız olabilecekleri sözünü veriyor: Gandhi şüpheci: “Çöken bir banka tarafından verilen açık tarihli bir çek.” İngiliz diplomat Stafford Cripps Hindistan’da, Gandi gibi Hintli liderleri İngiliz İmparatorluğu’nun savaş çabalarını desteklemeye ve çatışma sırasında bağımsızlık için ajitasyona son vermeye ikna etmeye çalışıyor.

Japon bombardıman uçakları limanda demirleyen Kraliyet Donanması filosunu yok etmeyi umarak Seylan’a Kolombo şehrine sürpriz hava saldırısı başlattı. Pilotlar çorak bir liman bulmayı umuyordu ancak gördükleri onları hayal kırıklığına uğrattı.

HMS Cornwall & Devonshire, Japonlar tarafından batırıldı

6 Nisan 1942 Binlerce kişi Paskalya Pazarını kutlamak için Colombo kiliselerini doldurmuşken, liman ve civarındaki tesisler neredeyse savunmasız. İki İngiliz ağır kruvazörü HMS Cornwall & Devonshire, Japonlar tarafından batırıldı. 27 Japon uçağı düşürüldü.

Kraliyet Donanması, filosunu daha güvenli Hint limanlarına tahliye etti. Colombo’da sadece dört savaş gemisi kaldı onlar da Japon bombardımanıyla

SSCB’ye karşı İskandinav lejyonu oluşturma propaganda posteri

parçalanıyorlar.

Filipinler’de, Japon uçakları Amerikan hatları üzerinde havadan broşürler bırakıp, kötü durumdaki askerlere iyi muamele vaat ediyor.

Norveçliler Nazi savaş çabalarını desteklemek için topluca askere alınmayı ve SSCB’de Komünizmle savaşmak için bir “İskandinav lejyonu” adı altında toplama çabalarına direniyorlar. Nazi işgalcileri ve Vidkun Quisling’in Faşist kukla hükümetine karşı kitlesel bir meydan okuma eylemine Norveçli Luteryen din adamları karışmak istemiyor.

7 Nisan 1942 Kış soğuğu yavaş yavaş azaldıkça SSCB’deki ordular bir kez daha büyük savaşa hazırlanıyor. Amerikan propaganda kampanyası dedikodulara karşı halkı uyardı: Düşük Çeneye dikkat! ABD’de Alman casusluğu tehdidi düşük, ancak ABD hükümeti Alman denizaltılarının yayılmasının moral bozucu etkisiyle ilgili haberleri durdurmayı umuyor.

Hemşire Olun: Ülkenizin Sana İhtiyacı Var “. ABD’nin askeri hemşirelere yönelik artan ve artan talebi, Amerikalıları tıbbi hizmet için kaydolmaya çağırıyor.

ABD Donanması ticari konvoylarını karartmayı veya eskort gemileri vermeyi reddediyor. Korkunç kayıplara rağmen henüz bir Alman denizaltısı ABD gemisi batırılmadı. Bir petrol tankeri yanıyor, Kuzey Carolina kıyılarında yedi mil uzakta; Amerikan gemisi Byron D. Benson bir Alman denizaltısı tarafından torpidolandı.

8 Nisan 1942 Akdeniz’deki hayati bir İngiliz üssünü yok etmek amacıyla, Alman ve İtalyan hava saldırıları Malta’yı dünyanın en çok bombalanan yeri haline getirdi. Adayı savunmak için gönderilen 340 RAF savaş uçağından sadece 28 tanesi kaldı. Malta şimdiye kadarki en ağır bombalama baskınından etkilendi: Valletta şehri dün gece 280 tonluk yüksek patlayıcıyla vuruldu ve tarihi merkezin büyük bölümü yıkıldı. Şehirdeki binaların% 70’i artık yıkılmış durumda.

Filipinler’deki Japon saldırıları, Bataan’ın bitkin ve açlıktan savunucularını dar yarımada boyunca geri çekilmeye zorluyor.

9 Nisan 1942 İngiliz özel kuvvetleri, güneybatı Fransa’ya baskın yapmaya cesaret ederek Myrmidon Operasyonunu yapıyor. 3000 komando İspanyol bayraklı gemilere inecek ve ulaşım bağlantılarını yok ederek yıkım yapacaktı. İniş aracı, hedeflerini engelleyen beklenmedik bir kum yığını engeliyle karşılaştı; saldırı iptal edildi.

Filipinler’de Bataan’ın Filipin ve Amerikan savunması parçalanıyor: 80.000 askerin % 25’inden azı savaşabilir durumda gerisi yetersiz beslenme ve hastalık nedeniyle bakıma muhtaç. General King’den Japon komutan Nakamaya’ya: “Birliklerim iyi muamele görecek mi?” Gelen cevap: “Biz barbar değiliz.”

Bataan’daki Amerikan ve Filipinli birliklerin komutanı General King, nihai; birliklerinin hayatlarını kurtarmayı umarak Japonlara teslim oluyor. Zafere

General King Filipinler’de Japon komutan Nakamaya’ya teslim oluyor

aç Japon kuvvetleri Bataan yarımadasında, tanklar, toplar ve zafere aç olan 21.000 taze askerle sağa sola saldırıyor. Filipinler’deki son birkaç Amerikan savunucusndan Corregidor’un küçük ada kalesinde, radyodan: “Bataan düştü!” yayını yapıyor.

10 Nisan 1942 Muzaffer Japon İmparatorluk Ordusu Filipinler’de tezahürat yapıyor; 3 aylık sürekli savaş ve 19.000 ölüden sonra Bataan yarımadasını fethettiler. Bushido koduyla aşılanan Japon birlikleri teslim olmayı onursuzluk saydığından Bataan’da esir ettikleri 400 Filipinli subayı katlederek mahkûm yürüyüşüne başlıyorlar. Japonlar, yeni teslim olan 80.000 Amerikan mahkûmu cezalandırmak için, yiyecek veya su vermeden kuzeye yürümelerini emrediyorlar.

Bataan’da, zorla yürüyüşten yorulan Amerikan birlikleri, Japon kamyonları tarafından kasıtlı olarak yürütülüyor. Japon askerleri süngüleriyle savaş

Japon ordusu sevinçli banzai ‘çok yaşa ‘diye bağırıyor

esirlerini rastgele bıçaklıyorlar.

11 Nisan 1942 Bugüne kadar tasarlanan ilk uçak gemisi olan İngiliz savaş gemisi HMS Hermes, Seylan sahilindeki Japon bombardıman uçakları tarafından batırıldı. Hint Okyanusu’ndaki Müttefik donanmasına yapılan Japon baskınında şimdi 7 savaş gemisi ve 40 uçağı yok etti.

İngiliz demiryolları insanlara gereksiz yolculuklar yapmamalarını, demiryollarının savaşın sürdürülebilirliği için kullanılması gerektiğini anlatan posterler hazırlıyor.

Kırım’a amfibi çıkarma yapmaya çalışan Rus denizcileri; Karadeniz kıyısındaki Gözleve’de (Eupatoriya) Alman ateşi altında karaya çıkıyorlar.

Filipinler’de her gün yüzlerce Amerikan ve Filipinli esir askerler Japonlarca Bataan yarımadasında 65 mil boyunca yürütülürken ölüyor. Corregidor’un savunucuları, çok az su ve yiyecekte hayatta kalıyor. Hatta bazı süvari birlikleri Japon bombalamasını memnuniyetle karşılıyorlar: Ölü atları yemek için sığınaklarına götürebilecekler.

12 Nisan 1942 Bataan Japonlara teslim olduğundan beri, Filipinler’deki Amerikan savunmasının son kalesi 13.000 ABD ve Filipinli birlik tarafından savunulan küçük Corregidor adasıdır. Japon topçuları ve bombardıman uçakları adayı her gün bombalıyor.

Corregidor adası

13 Nisan 1942 İngiltere, Imber’de korkunç bir askeri kaza gerçekleşti. İngiliz hava gücünün gösterisinde Hurricane (Kasırga) avcı uçağı, boş hedef olduğunu sanıp yanlışlıkla seyircileri vuruca 25 kişi öldü, 71 kişi yaralandı.

Bataan’daki Amerikalı mahkûmlar, Japonlar tarafından üç gün boyunca yürütüldü, yaralılarını taşıdı, yiyecek yemek verilmedi ve sadece pis su birikintilerindeki suyu içmek zorunda bırakıldı.

14 Nisan 1942 Filipinler’deki son 13.000 ABD askeri Corregidor adasında yer altındaki tünellere sıkışmış durumda. Filipinler’de anakara direnişi ezilmişken, Japon işgalciler Bataan’ın güney ucunda yer alan Corregidor adasını bombalamak için ağır toplar kuruyorlar.

15 Nisan 1942 Burma, Yenangyaung’da İngiliz Ordusu Japon işgalcilerin eline geçmemesi için milyonlarca galon ham petrolü yakıyor.

Notlar

[1] Matsa, Yahudilikte Mısır köleliğinden kurtuluş anısına her yıl 8 gün Hamursuz Bayramı’nda yenilen mayasız ekmek. Tevrat’ta anlatıldığı üzere Yahudiler Mısır’dan apar topar çıktıklarında ekmeklerini mayalamaya fırsat bulamadıklarından bu mayasız ekmekleri yemişlerdir.

1942 Yılı ile ilgili 2. Dünya Savaşı Sayfaları

1-15 Ocak 1942: Japonlar Asya ve Pasifik’te ilerliyor

16 -31 Ocak 1942: Asya’daki Japon ilerlemesi durdurulamaz görünüyor

1 -15 Şubat 1942: Japonlar Singapur’u Ele Geçiriyor

16-29 Şubat 1942: Japonlar Güneydoğu Asya’da ilerliyor

1 -15 Mart 1942: Amerika İşgal Paranoyası Yaşıyor