1942

16 -31 Ocak 1942: Asya’daki Japon ilerlemesi durdurulamaz görünüyor

16 Ocak 1942 Bletchley Park için ihtiyaç duyulan İngiliz kod kırıcılarını gizlice toplamak için, gazetede yayınlanan bulmacayı 12 dakikadan kısa bir sürede tamamlayabilen Daily Telegraph okuyucuları askeri istihbarata katılmaya davet ediliyor. Bulmaca tutkunlarından Stanley Sedgwick, MI8 istihbarat departmanı ile konuşmak için davet ediliyor. Bletchley Park’da Alan Turing dâhil en iyi kod kırıcıları olmasına karşın yeni işe alım partisi için Winston Churchill’den daha fazla personel ve kaynak izni isteniyor: PM’nin yanıtı: “Onlara istedikleri her şeyi verin.” İngiliz istihbaratı kısa bir süreliğine de olsa polisiye roman yazarı Agatha Christie’yi araştırdı çünkü son casus romanı “N or M?”de “Binbaşı Bletchley” adında bir karakter yer alıyordu.

Kuomintang

Çin’in Changsha şehrine yönelik Japon saldırı girişimi, Çin Milliyetçi güçleri Kuomintang tarafından pusuya düşürüldü. 300.000 Japon askerine karşı 120.000 Kuomintang savaşçısı işgalcileri korkunç kayıplarla geri çekilmeye zorladı.

Doğu Cephesinde savaş tüm acımasızlığıyla devam ediyor. Bu hafta Almanlar, Kursk yakınlarındaki Strelezkaja köyünü ani bir saldırıda yıkarak 400’den fazla Rus’u uykusunda öldürdü. Alman askeri Hans Roth: “strelezkaja yanıyor, her kulübede 20-30 ölü Rus yatıyor. Rusların çoğu ayağa bile kalkamadı; herkes karyolasında ölüme gitti. Kâbus yaklaşık yarım saat sürdü”. Kızıl Ordu geri kalmayıp missilleme olarak yakınlardaki bir Alman sahra hastanesindeki yaralıları öldürüyor.

Alman denizaltısı U-123, Amerikan gemilerinin peşinde New York kıyılarında ortaya çıkıyor. Coney Adası’ndaki fuar alanlarının şehrin parlak ışıklarına karşı tezat yarattığını görecek kadar yakın duruyor. Kriegsmarine kaptanları Amerikalıların hazır olmamasından dolayı şaşkınlık ve sevinç içindeler. Alman Amirali Dönitz, U-boatları ABD’ye Kriegsmarine’nin gücünü göstermesi için Amerikan gemilerini “Paukenschlag” yani “davul rulosu” olarak avlamak için gönderdi.

17 Ocak 1942 Savaş süresince Amerikan Major League beyzbol oyunlarını askıya alma çağrısına rağmen, Başkan Roosevelt 6 bin sporcunun Amerikan halkına moral vereceğini düşünerek teklifi reddediyor.

18 Ocak 1942 Alman denizaltıları ABD kıyı sularında tahribat yaratıyor: Bugün 4 gemi torpillendi ki bunlardan 9000 galonluk bir petrol tankeri Long Island’ın 47 mil

Malaya’da İngilizler, 1942

açığında patladı.

ABD hükümeti geceleri sahillerde elektirik kesintisi uygulaması yapmadığından şehir ışıklarının parıltısı takip ediliyor. Hedefte organize ticari gemi konvoyları veya savaş gemisi eskortları var ama Amerikalılar panik yaratmamak için batık gemi raporlarını sansürlüyor.

Japon kuvvetleri Malaya’da tekrar saldırıya geçti: Gemas’taki katliamlara rağmen, Japon İmparatorluk Muhafızı Muar Nehri üzerindeki Avustralya ve Hindistan savunmasını atlayarak saldırıyor. Japonlar tahkim edilmiş köprülere saldırmak yerine, küçük Malay teknelerinde Muar Nehri’nden gizlice gelerek Hint askerlerini şaşkınlık, panik ve geri çekilmeye zorluyor. Genlaya Arthur Percival, Malaya’daki İngiliz komutanı: “Genç Hintli askerler çaresizdi. Nasıl gizleneceklerini bile bilmiyorlardı ve onları kontrol edecek yeterli subay yoktu. Yıllarca savaşa hazırlıksız olmamızın cezasını çekiyoruz”. Hint ve Avustralya birliklerinin cesur ve şiddetli savunmasına rağmen, Japonlar Muar nehri boyunca savaştı ve ağır bombardıman altındaki Singapur’a daha da yaklaştı.

Clark Gable ve karısı Carole Lombard

Amerikalı film yıldızı ve Clark Gable’ın karısı Carole Lombard (Hollywood Walk of Fame’de, 6930 Hollywood Bulvarı’nda bir yıldızı bulunmaktadır) ABD’de halka açık bir turda savaş bonoları satmak için çıktığı ve 2 milyon dolara yakın para topladığı turda, bir uçak kazasında öldü. Potosi dağına çarpan uçakta 15’i ordu görevlisi olan 22 kişi öldü. Lombard’ın ölümünden kısa bir süre sonra perişan durumdaki Gable, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’ne katıldı.

19 Ocak 1942 Yunanistan ve Yugoslavya bir Balkan Birliği ile birleşmeyi planlıyor: Londra’da Nazi işgali altındaki ülkelerin sürgündeki hükümetleri, savaştan sonra

Heydrich

ekonomilere ve askeri güçlere katılmayı kabul etti.

Kızıl Ordu radikal yeni taktikler deniyor: Binlerce Sovyet paraşütçüsü Alman hatlarının arkasına bırakılıyor, Vyazma kasabasını yeniden gruplandırması ve ele geçirmesi emredildi. Kızıl Ordu’nun ilk büyük çaplı hava saldırısı düzensiz: Sovyet paraşütçüleri, Luftwaffe gökyüzünden ulaşım uçaklarını seçtikçe, malzemelerinin çoğu kayboldu, 10 mil boyunca dağıldı.

ABD Hazinesi, adını açıklamayan bir Amerikan gazisinin onlara “Son Dünya Savaşı’nda fazla ödeme için.” sözleriyle36 dolar gönderdiğini şunları kaydetti.

Singapur’un sadece 30 mil kuzeyinde Japonlarla birlikte Churchill, şehrin sadece denizden güneye saldırıya karşı güçlendirildiğini duyunca için dehşete düşüyor. Singapur’un komutanı General Wavell: “Bu zaptedilemez kalenin’ kuzey tarafını savunmak için ne plan ne de tahkimat var.”

20 Ocak 1942 Kıdemli Nazi yetkilileri ve SS liderleri şimdi, Berlin Wannsee’de toplanıyor. Himmler’in yardımcısı Heydrich tarafından “Yahudi sorununa nihai çözüm” planlaması için çağrıldılar.

21 Ocak 1942 Almanların yeni fethettiği topraklarda çok sayıda Yahudi içerdiği için cesaret verici göç terk edildi. Heydrich ve SS, Avrupalı Yahudilerin tamamen

Heydrich’in listesi

imhasını planlıyorsa da bu yönde ilk adım “Doğu’ya tahliye” olacak. Heydrich: “Cinsiyete göre ayrılmış güçlü gövdeli Yahudiler, yollarda çalışmak için büyük gruplara alınacak, bu sırada şüphesiz büyük bir bölümü doğal nedenlerle ortadan kaldırılacak.” SS yöneticisi Adolf Eichmann ise henüz Nazilerin işgal etmediği ülkeler de dahil olmak üzere imha edilmesi gerekn 11 milyon Yahudi olduğunu tahmin ediyor. Halkın paniğe kapılmasını önlemek için SS, Almanya’nın içinde gizlice hareket edecek: 65 yaş üstü olanlar hapsedilecek, yarı Yahudiler ise kısırlaştırılacak… Wannsee Konferansı katılımcıları toplu katliam planlarını tartışmak için kasten örtülü bir dil kullanıyor: “Avrupa Batı’dan Doğu’ya temizlenecek” deniliyor. 11 milyon insanı sistematik olarak öldürmek için plan yapan Wannsee’deki Nazi yetkilileri şimdi konyak içerek dinleniyor. Heydrich delegeler arasında hoş bir atmosfer olduğunu ve durumdan memnun olduğunu bildirdi.

Japon tehdidi Avustralya poster

Asya’daki Japon ilerlemesi durdurulamaz görünüyor: Japon işgali Filipinler, Malaya, Hollanda Doğu Hint Adaları ve Burma’da kazanılan zaferlerle devam ediyor. Japonya, Yeni Gine’deki Rabaul & Kavieng adalarına büyük miktarda asker çıkarıyor: Adalardaki Avustralyalı askerler ormana dağılıyor: “artık herkes kendisinden sorumlu”. Ayrıca 100’den fazla Japon uçağı, Yeni Gine’deki Rabaul adasını savunan Avustralya kuvvetlerine saldırıyor.

22 Ocak 1942 Amerikan beyzbol kuralları savaş çabalarını desteklemek için değişiyor: Birçok Major League oyuncusu gönüllü oldu veya askere alındı. Ligde geceleri silah işçilerinin izlemesi için daha fazla oyun oynanıyor.

Kutup rüzgârlarına eşlik eden kar fırtınaları, Sovyet Rusya’da atlara ve yakıtı donmuş araçlara bağımlı olan Alman kuvvetlerinin felç olmasına sebep oluyor.

23 Ocak 1942 Rommel’e, Libya’daki Mihver tanklarının herhangi bir saldırı için umutsuzca yakıt ihtiyacı olduğunu söylediğinde: “O zaman git ve İngilizlerden biraz al” cevabını veriyor.

Japon propaganda fotoğrafı, zarif giyimli kimonolu iki Japon hanımını, Winston Churchill’in İngilizce kısaltması W.C.’in tuvalet ile aynı anlama gelmesinden dolayı kötü bir kokudan rahatsız olmuş gibi burunlarını kapatarak Churchill’in resmini tutarken gösteriyor.

Libya’da, Alman panzerleri İngiliz hatlarını vuruyorlar: Sürpriz Alman Müttefik kuvvetlerini şaşkına çeviriyor.

24 Ocak 1942 Japonların Asya’daki ilerleyişine karşı savaşmak için panik içinde deneyimli kuvvetlerini Kuzey Afrika’dan Asya’ya gönderen İngilizler şaşırıyor. Libya’da, Alman karşı saldırıları İngilizleri tamamen hazırlıksız yakalıyor: 30 “Valentine” tankı ele geçirildi.

Sovyet saldırısı Leningrad’ın güneyindeki Alman hatlarını kırdı ve Demyansk kasabası çevresinde binlerce Wehrmacht askerinin Alman hatlarıyla bağlantısını kesti. Buna rağmen kuşatılmış Alman askerleri Luftwaffe’nin muazzam hava taşımacılığı operasyonu ile savaşmaya devam ediyor.

25 Ocak 1942 Avustralya hükümeti, tüm Avustralyalılara savaş endüstrisinde hizmet vermeleri için toptan seferberlik emri verdi. Japon işgal tehdidi büyük görünüyor.

26 Ocak 1942 Japon birlikleri sınırın ötesine İngiliz Burma’ya doğru ilerlerken, Japon bombardıman uçakları Amerikan gönüllü Hava Kuvvetleri “Uçan Kaplanlar” ın karşısında Rangoon şehrini vuruyor.  Burma’dan görüntüleri izleyin:

Tayland, ABD ve İngiltere’ye savaş ilan etti: Japon zaferi ile başı dönen Tayland hükümeti, Burma ve Malaya’nın vaat ettiği bölge olan “Asya Ortak Refah Küresi”ne katılıyor. Yeni Tayland-Japon ittifakının ilk eylemi gerçekleşti: Bangkok’da çarpışan üç İngiliz pilot, İmparatorluk Japon Ordusuna teslim edildi ve kafaları kesildi.

27 Ocak 1942 Japon işgalciler Hollanda Doğu Hint Adaları boyunca güneye doğru ilerliyor ve tüm direnişçileri eziyorlar. Bugün Borneo’da petrol üretimi yapılan Balikpapan şehrini aldılar.

Amerikan GI, İngiliz Tommy ile buluşuyor

İlk Amerikan birlikleri Avrupa’ya ulaştı ve ABD Ordusu birliği Müttefik kuvvetlerin yanında eğitime başlamak için Kuzey İrlanda’da konuşlandırıldı. LIFE dergisi “Amerikan GI, İngiliz Tommy ile buluşuyor” başlığını attı.

Japon birliklerinin İngiliz hatlarını derinlemesine vurmasıyla, Malaya savunucularına anakarayı terk etmeleri ve Singapur’a geri çekilmeleri emredildi

Polonya’nın Nazi işgalcileri Yahudileri ve Romanları Łódź gettosundan ve çevre köylerden, ilk deneysel SS “imha kampı” olan yakındaki Chełmno’ya sürgün etmeye başladı. Chełmno ölüm sahası, toplu mezarlar için ormanlık alanlarla çevrili büyük bir malikâneydi. Yahudi ve Romanların ölüm kampına geldiklerinde, tüylü bir şapka takan yerel toprak sahibi kılığına girmiş bir Alman subay tarafından karşılandılar.

28 Ocak 1942 Sürgün edilen Yahudileri ve Romanlara yiyecek karşılığında Chełmno arazisinde çalışabilecekleri ya da Almanya’nın başka yerlerinde yeniden yerleştirilmek üzere gönderilecekleri söylendi. Daha sonra bir “dezenfektan banyosu” için soyunmaları emredildi. Değerli eşyalarını SS’ye “güvenlik için” verdikten sonra, Chełmno mahkûmları “banyolara” yazan işaretleri takip etmiş ve gelenleri gazla boğmak için özel olarak edilmiş “gaz vanlarının” içine kilitleniyolar.

2000 kadar Avustralya, Hint ve İngiliz askerleri, Malaya’daki Japon ilerlemesinin karşısında sıkıştı ve ormanlık alana doğru kaçmak için umutsuzca savaştı. 150 Hindistan ve Avustralya askeri, çok kötü şartlarda savaş esiri olarak tedavi olmayı bekliyor. Parit Sulong de teslim yaralılar orman içlerine kaçamayacak durumdalar anma Japonlar tedavi etmek yerine işkence edip öldürüyorlar. Japon askerleri, dikenli tel ile Müttefik tutukluları birbirine bağladıktan sonra bazılarını benzinle diri diri yaktı bzı yaralıların üzerindense tanklarla geçerek öldürdü. Avustralya askeri Ben Hackney kırık bacağına rağmen bu katliamdan kaçabilen üç müttefik mahkumların birisiydi.

General Douglas MacArthur

Filipinler’i savunan Amerikan ve Filipinli kuvvetler, Bagaan yarımadasında Japonlar tarafından tuzağa düşürülünce son savunma hattına çekildiler. Filipinler’deki ABD kuvvetlerinin komutanı General Douglas MacArthur “artık geri çekilme yok; Bataan’ı ölümüne savunacağız” sözü veriyor.

Rommel, Libya’da 1942

29 Ocak 1942 Mihver güçleri ilerlemeden önce müttefik kuvvetler Bingazi’den kaçıyor: Rommel daha Libya limanına yaklaşırken İngilizler Almanlar almadan önce limanı yıkıyor.

Donald Mason, Atlantik sularındaki bir Alman U-botunu tespit eden ilk Amerikan pilotu oldu: Üsse muzaffer bir sinyal gönderir ve U-botu dalmaya zorlar. ABD Donanması henüz tek bir denizaltı batıramazken, Almanlar düzinelerce gemiyi batırmak için hazırlıksız Amerikan gemileri arasında tahribat yaratıyor.

30 Ocak 1942 Müttefik birlikleri Mihver saldırısın öncesinde geri çekilirken Alman ve İtalyan kuvvetleri Libya’nın Bingazi limanını tekrar ele geçirdi.

Kuşatılmış Leningrad şehrinde günde 4000 kişi açlıktan ölüyor; Sovyet bilim adamları hayati C vitamini çıkarmak için çam iğnelerini işlemeye çalışıyorlar. Açlık pek çok Leningradlıyı yamyamlığa sürüklüyor: sadece son 10 günde NKVD, et için kalça ve göğüsleri kesilmiş 42 ceset keşfetti.

 Malaya’daki İngiliz ve Hint güçlerinin geri çekilirken adanın komutanı General Wavell “Singapur’da siper kazmak moral için kötü” diyor.

Muhammed Rıza Şah Pehlevi, 1941’den, ülkesini terk ettiği 1979’a kadar tahtta kalan İran şahıdır. Batı yanlısı bir dış politika izleyen Pehlevi, İran’ın son monarşik lideridir. Şehinşah ve Sayeh-eh-Hodah gibi imparatorluk unvanları vardır. (1919-1980)

İran’ın yeni Şahı, ordularını İran’ı işgal eden ve geçen yıl Nazi yanlısı babasını görevden alan İngiliz ve Sovyetlerle bir ittifak imzaladı.

31 Ocak 1942 İngiltere ve SSCB’nin “korunması” karşılığında İran Şah, Müttefik birliklerinin savaş bittikten 6 ay sonrasına kadar stratejik ve petrol zengini ülkesini işgal etmesine izin vermeyi kabul etti. Kızıl Ordu ve İngiliz İmparatorluk birlikleri artık Alman tehdidini önlemek bahanesiyle İran şehirlerini işgal ediyor ve İran’ın petrol kuyularını koruyor.

Bazı çocuklar donmuş Ladoga Gölü üzerindeki tek yol boyunca Leningrad kuşatmasından tahliye edildiler, ancak Stalin SSCB’nin ikinci şehrini “prestij nedeniyle” terk etmeyi veto etti.

Müttefik askeri mühendisler Singapur’u anakara Malaya’ya bağlayan yolu havaya uçurdu: Japon kuvvetleri şimdi şehirden sadece 15 mil uzakta. Singapur’un dünyaca ünlü oteli olan Raffles’daki barda bir konuk dışarıdaki patlama seslerinin ne olduğunu sorar. Çinli bir garson şöyle cevap verir: “Bu İngiliz İmparatorluğunun sonu.”