Japon Mitolojisi Japonya

Sengaku-Ji Tapınağı ve 47 Ronin Efsanesi

Sengaku-Ji (Japonca 泉 岳 寺) adıyla bilinen Tokyo’da Minato-ku’nun Takanawa semtinde, Sengakuji İstasyonu ve Shinagawa İstasyonu arasında yer alan, Soto Zen Budist tapınağı, Japon ulusal efsanelerine konu olan 47 Ronin[1] (veya Akoroshi[2])  mezarlarına ev sahipliği yapmaktadır. Sengaku-ji Tapınağı tarih meraklıları veya Japon kültürüyle ilgilenenler için 47 Ronin efsanesi bağlantısı yüzünden önemli bir ziyaret merkezi olmakla birlikte genellikle Tokyo’ya gelen yabancı turistler tarafından göz ardı edilmektedir.

The ronin attack the principal gate of Kira's mansion
47 Ronin, Kira’nın konağının ana kapısına saldırırken.

47 Ronin efsanesi

300 yıl önce Ako’nun lordu Asano Naganori (şimdiki Hyogo ili[3]) başladığı kılıcını Edo Kalesi’ndeki bir danışmana karşı kullandığı için intihar etmeye zorlanmıştır. Naganori’ye bağlı samuraylar efendilerini kaydettikleri yani ronin olduktan sonra, efendilerine sadık kalmış, kendi yaşamlarını ve en önemli yaşam amaçları olan onurlarını kaybetme pahasına, ailelerini terk ederek hedeflerine ulaşmak için zanaatkâr olarak çalışmışlardır.  İki yıl bekledikten sonra ölen efendilerinin onurunu yeniden kazanmak için ustaca bir planla Asano Naganori’nin ölümüne sebep olan danışmanı öldürmeyi başarmışlardır. Edo Dönemi’nde kabuki oyunu olarak oldukça popüler olup günümüz Japonya’sında hala sevilen bir hikâye olmaya devam eden Ako’nun kan davası, Kırk Yedi Ronin’in adalet, sadakat ve onurla dolu mirasının günümüze taşınmasına yardım eden Sengaku-Ji tapınağının da ün kazanmasına yardım etmektedir. Pek çok Japon, Akoroshi olarak bilinen bu savaşçılara saygı göstermek için mezarlığı tütsü çubukları (senko) yakmak için tapınağı ziyaret etmektedir. 14 Aralık 1702’de gerçekleşen olayın anısında her yıl 14 Aralık günü 47 ronin’in[4] intikamının yıldönümünü kutlamak için Sengakuji’de her yıl binlerce ziyaretçinin katıldığı bir festival düzenlenmektedir. Tapınağın bahçesindeki kçük mezarlık festival süresince çok kalabalık ve tütsülerden dolayı dumanlı hale gelmektedir. Festival günü geçici olarak inşa edilmiş yiyecek standlarından okonomiyaki[5] ve takoyaki[6] gibi birçok festival yemeğinin tadını çıkarabilirsiniz.

47 Ronin Also known as the Akō vendetta or the Genroku Akō incident (元禄赤穂事件 Genroku akō jiken), is an 18th-century historical event and a legend in Japan in which a band of ronin (leaderless samurai) avenged the death of their master. One noted Japanese scholar described the tale as the best known example of the samurai code of honor, bushidō, and as the country's "national legend."
2013 yapımı 47 Ronin filminin başrolünde Keanu Reeves oynamıştı. “Ronin” Japon kültüründe efendisiz kalmış samuray savaşçılarına verilen isimdir. Lord Asano’nın himayesinde huzurlu bir hayat süren Ako halkı ve onların koruyucu savaşçıları olan samurayların düzeni, İmparator Shogun Tsunayoshi’nin Lord Kira eşliğinde ülkeye gerçekleştirdiği ziyaret ile alt üst olacaktır. Zira Kira’nın Asano için hain planları vardır. Diğer yandan melez Kai, Lord Asano’nın kızı Mika’yı imkansız ve tutkulu bir aşk ile sevmektedir. Ama Kira’nın planlarında hem Ako’yu hem Mika ele geçirmek vardır.

47 roninin lideri Oishi Kuranosuke

Mart 1701’de Ako lordu Asano Takuminokami sabrını kaybederek, kendisini defalarca kışkırtan Lord Kira Hozukenosuke’ye Edo kalesinde saldırdı ama hasmını öldürmeyi başaraması. Benzer olaylarda iki tarafı da cezalandırma geleneğine rağmen Kira cezalandırılmazken aksine Lord Asano geleneksel intihar seppuku[7] yapmaya mahkûm edilmiştir. Asano ailesi tamamen iktidardan uzaklaştırılırken, işsiz bırakılan samurayları haksız şekilde cezalandırdıkları ustalarının intikamını almaya karar vermişlerdir. 14 Aralık 1702’de lider Oishi Kuranosuke liderliğinde 14 kişilik ronin grubu konağında Lord Kita’yı öldürerek efendilerinin intikamını almış, Kira’nın başını Sengakuji’ye taşıdıktan sonra burada seppuku ile ölüme mahkûm edilmişlerdir.

Graves of the 47 Ronin at Sengaku-ji temple, Tokyo; 日本語: 赤穂義士墓所 (東京都港区・泉岳寺). Stéfan Le Dû (Fickr, CC BY SA 2.5)
Sengakuji tapınağı bahçesinde 47 Ronin mezarı. Tokyo, Japonya Stéfan Le Dû (Flickr, CC BY SA 2.5)

Tapınak ve Müze

Tapınak alanlarını ve roninlerin 18. yüzyıl mezar taşlarını ziyaret etmek ücretsizdir, ancak küçük bir ücret karşılığında Ako-gishi Kinenkan tarih müzesini de ziyaret edebilirsiniz. Ako-gishi Kinenkan Müzesi, Ako kan davasının tarihi eserleri ve tasvirleri ile Kabuki ve film yoluyla yapılan modern anlatımlarına sahiptir. Japonca haricinde Mandarin ve İngilizce bilgi ve açıklamalar mevcuttur.  Tek odalı müze sabah 9’dan akşam 4: 30’a kadar açık olan Ako-gishi Kinenkan’a giriş, 500 ¥ tutarında olup (Ekim 2019’da yaklaşık 27 TL), Sengaku-ji, resmi Goshuin’lerini (tapınak mührü) ve çeşitli Omamori’leri[8] (muskalar), mektuplar ve samuray zırhlarını görebilirsiniz.

Nasıl gidilir?

Sengaku-Ji Tapınağı, Toei Asakusa Metro Hattı üzerindeki Sengakuji İstasyonu’na birkaç adım mesafededir. Alternatif olarak, JR Yamanote Hattı üzerindeki Shinagawa veya Tamachi İstasyonu’ndan yaklaşık 15-20 dakika içinde yürüyebilirsiniz.

Adres: Japonya, 〒108-0074 Tōkyō-to, Minato-ku, Takanawa, 2 Chome − 11−1, 義士 木 像 館

Notlar

[1] Ronin, 12-19. yüzyıl Japonya’sında efendisiz kalmış savaşçı (samuray) aristokratlar. Kelime anlamına bakıldığında ro+nin Japoncada “dalga+adam” anlamına gelmektedir.

[2] Akoroshi: Ako’nun efendisiz samurayları

[3] Hyōgo prefektörlüğü (Japonca: 兵庫県 Hyōgo-ken), Japonya’nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kansai bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 8,396.13 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Kasım 2011 tarihi itibarı ile 5,582,978’dir. Prefektörlüğün merkezi Kobe şehridir. Yerleşim biriminin adı önceleri farklı olarak Hiogo şeklinde söylenmiştir.

[4] 47 rōnin (Japonca: 四十七士 Shi-jū-shichi-shi) veya Akō Olayı (赤穂事件, Akō jiken), Japonya’da 18. yüzyıldan kalma bir tarihsel olaydır.

[5] Okonomiyaki (Japonca: お好み焼き), çeşitli maddeler içeren bir Japon gözlemesidir. Okonomiyaki başta Kansai veya Hiroşima bölgeleri ile ilişkili olmakla birlikte ülke genelinde yaygındır. Büyüklüğü ve hazırlanması bölgeden bölgeye göre değişebilmektedir.

[6] Takoyaki (Japonca: たこ焼き veya 蛸焼), buğday unu tabanlı bir bulamaçtan yapılan ve özel kalıplı tavada pişirilen top şeklinde bir Japon ara öğün yiyeceğidir. Genellikle kıyma ya da doğranmış ahtapot, tempura artıkları, zencefil turşusu ve taze soğan ile doludur.

[7] Seppuku (Japonca: 切腹, “karnı yarmak”) iç organların dışarı çıkmasını sağlayan bir tür Japon intihar adeti olup, ayrıca hara-kiri (腹切り, “karın-kesmek”) olarak bilinmektedir.

[8] Omamori, genellikle Şinto kami ve Budist figürlerine adanmış Şinto tapınaklarında ve Budist tapınaklarında yaygın olarak satılan ve çeşitli şans veya koruma sağladığına inanılan Japon muskalarıdır.