Amerika Birleşik Devletleri

New York Metro İstasyonu (New York’s City Hall Station)

New York City Metrosu’nun (New York City Subway) ilk hattının ilk güney terminal istasyonu olan City Hall İstasyonu 1904 yılında açıldığında, gerçek bir modern harika olup, neredeyse doğrudan Belediye Binası’nın altındaki ilk istasyonu görülmesi gereken bir yerdi. Hizmete girişinin ilk gününde, yaklaşık 15.000 New Yorklu, Avrupa kıtası dışında açılan ilk metroya binmek için 5 sentlik (nickel) bilet ücretini ödemiştir. Trenlerin 31 Aralık 1945’te son seferini yaptığı, Güzel ama terk edilmiş istasyonda günümüzde hiçbir hizmet verilmemektedir.

Tarih

27 Ekim 1904’te açıldan ilk New York City metrosu “Manhattan Main Line” adlı Interborough Rapid Transit Company (IRT) tarafından inşa edilip, işletilmişti. City Hall istasyonu, cam karolar ve büyük avizeler de dahil olmak üzere IRT tarafından incelikli mimari detaylarla süslenmişti. Ancak, kubbeli tavanları ve çatı pencerelerine rağmen 1923’te kurulacak turnikelere sahip olmayan tek istasyon olan bu durak banliyöde yaşayan kimselerce sistemde en az kullanılanlardan biriydi. Çünkü yakındaki Brooklyn Köprüsü durağı hem ekspres trenler bağlıydı hem de ve tramvaylara daha yakındı.

Neden terk Edildi?

Kavisli platformu nedeniyle, merkezi kapıya sahip araçlar, sadece uç kapıların açılmasına izin veren özel olarak değiştirilmiş kapı kontrolleri olmadıkça, bu istasyonda kullanılamıyordu. 1945 yılında, hat boyunca platformlar daha uzun trenleri barındıracak şekilde uzatıldığında zaten çok az yolcu tarafından kullanılan City Hall istasyonu kapatıldı. İstasyonun kullanımının azalmasına neden olan bir diğer faktör ise buradan trene binen bir kişinin Brooklyn Köprüsü istasyonuna yürüyerek gitmesinin daha kolay olmasıydı.

Ziyaret

New York City Transit Müzesi, terk edilmiş istasyonun periyodik turlarına ev sahipliği yapmakla birlikte katılmak için müze üyesi olmanız gerekmektedir. Kuzeye bakan pistteki tek platform, yakındaki Brooklyn Köprüsü İstasyonu’nda sonlanan 6. tren hattı boyunca geçen geniş bir halkadır.