Gastronomi Japonya

Dünyanın en pahalı meyvesi: Yubari King Kavunu

Yubari Kralı (夕張メロン), Yubari King veya Yubari Meron, tüketimi Japonya’da bir statü sembolü kabul edilen ve dünyanın en pahalı kavununun adıdır.  Hokkaido adasında Sapporo’ya yakın 10.000’den az kişinin yaşadığı eski ve küçük bir maden kasabası olan Yubari’deki seralarda yetiştirilen bir kavun çeşididir. 2000’li yılların başlarında meydana gelen sarsıcı bir ekonomik kriz, kasabanın nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ının Japonya’nın başka yerlerinde ikamet etmeye mecbur bırakmıştır. Bu bu mali trajediye rağmen, kentin ünlü ihraç malı dünyanın en pahalı meyvelerinden biri olan Yubari Kralı kavunu olması gariptir.

Kavunların Kralı

Latince adı Cucumis melo olan Yubari Kralı kavunu aslında Earl’s Favourite ve Burpee’s “Spicy” Cantaloupe adlı iki kavun cinsinin melezidir. Kaliteli bir Yubari

Yubari Kralı, 夕張メロン, Yubari King,Yubari Meron,
Yubari King kavunu

kavunu mükemmel şekilde yuvarlak olmalı ve son derece pürüzsüz bir kabuğa sahip olmalıdır. Lezzetli bir Yūbari kavununun tam büyümeye ulaşması yaklaşık 100 gün sürmektedir. En tatlı kavunlar, yalnızca bir meyveye sahip asmalarda yetiştirilmektedir. Kavunların kralı, bitkiye hala bağlıyken bile her gün meyveyi temizleyen yetiştiriciler tarafından özenle bakılmakta, güneşin haşlanmasını engellemek ve belki de çabuk olgunlaşmalarına yardımcı olmak için üzerlerine kâğıt şapka konulmaktadır. Makasla kopan sapın bir kısmı estetik amaçlı satıl sırasında kavunun üzerinde bırakılmaktadır. Bazı Japonlar, Yubari Kralı kavunlarını Hayalet Festivali Chūgen (中元) sırasında armağan olarak sunmaktadır.

Bilmeniz Gerekenler

夕張メロン, Yubari King,Yubari Meron
Yubari King kavunun içi

Paranız bolsa  Yubari Kralının tadına bakabilirsiniz ki bir çift Yūbari Kralı Sapporo’da 3.2 milyon ¥ (170.986) karşılığında açık artırmaya tabi tutularak dünyadaki en pahalı kavunu ünvanını almışsa da bu durum uzun sürmemiştir. 2019’da Tokyo merkezli Pokka Sapporo Yiyecek ve İçecek Ltd, açık artırmada 5 milyon ¥ (267.165 TL) en yüksek fiyata bir çift Yubari kavun alarak rekoru kırmıştır. Yine de bu meyveyi satın almadan tadmanın daha hesaplı yolları da bulunmaktadır. Üst düzey mağazalar yerine pazarı ziyaret ederseniz, 100 ABD Dolarından daha düşük olan meyveleri tezgahta bulabilir hatta bazı satıcılardan dilim olarak da satın alabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=3OlzF8ne4js