Roma

Vespa Müzesi (Roma)

Vespa Müzesi veya Museo Vespa, ikonik İtalyan scooter’ı Vespa’nın eski model ve aksesuarlarının sergilendiği küçük bir müze olup, Roma kentinde Bici & Baci adlı bisiklet kiralama mağazasının altında bodrum katında yer alıyor.

Vespa Museum, Roma (Vespa Museum Roma Facebook Group)

Vespa scooter

Tüm yollar Roma’ya çıkar” sözünü dinleyip İtalya’nın başkentine gittiğinizde trafik sıkışıklığının yanı sıra hareket etmeyi bekleyen otomobillerin arasından ya da yanından sıyrılıp gitmeye çalışan sayısız Vespa scooter göreceksiniz. ‘La dolce vita’ mottosuyla özetlenebilen İtalyan tarzı hayatın ve modern İtalyan kültürünün simgelerinden bu şık scooterların tarihi modellerine, İmparatorluk Forumu yakınlarında bisiklet kiralama mağazasının altında yer alan küçük ama kalıcı bir sergiden ulaşılabiliyor. Scooterların yanında sergilenen reklam malzemeleri ve dönem giysilerini giyen mankenler de markanın mirasını yansıtıyor.

Roman Holiday vespa scene
Roma Tatili filminde Audrey Hepburn ve Gregory Peck’in vespa kullandığı sahne

Roma Tatili

Charlton Heston, Audrey Hepburn ve Gregory Peck’ten Vespas gibi beyazperdede binen film yıldızlarının fotoğrafları da aracın prestijini arttırıyor. Özellikle Audrey Hepburn ve Gregory Peck’in başrol oynadığı Roma Tatili (Roman Holiday) filmi, kuşkusuz, scooter’ın uluslararası ünü ve çekiciliğini arttıran nedenlerden birisiydi. Vespa şirketinin kökeni Floransa‘da olsa da 1953 yapımı bu Hollywood filmi scooterların İtalyan başkentiyle olan bağlantılarını ölümsüzleştirmişti.

Bici & Baci kiralama şirketinin sahibi Claudio Sarra, Roma Tatili filminin 60. yıldönümünü kutlamak için 2013 yılında dükkanının altında Vespa müze alanını açtı. Kalıcı sergi halka açık ve ziyaret etmek tamamen ücretsiz. Elbette, ziyaretçiler Roma’da scooter kullanmanın romantizmine kendilerini kaptırırlarsa, üst kattaki dükkândan Hepburn ve Peck maceraları yaşamları garantisi verilmese de kendileri için her zaman bir Vespa kiralayabilirler.

Gitmeden önce bilinmesi gerekenler

Vespa Müzesi, Via Cavour’daki Bici & Baci bisiklet ve scooter kiralama merkezinin altında yer almaktadır. Dükkânın önüne park etmiş pek çok scooter ve açık tabela sayesinde mağaza kolayca bulunur. Burada ayrıca turistlere Hepburn ve Peck gibi fotoğraf çektirme fırsatını sunan panao da bulunmaktadır. Müzeye en yakın metro durakları Colosseo ve Cavour’dur (Metro B hattında) ve müze İmparatorluk Forumu’na çok yakındır. Sergi alanı her gün 08: 00-07: 00 saatleri arasında açık olup, giriş ücreti yoktur.