1941

1-15 Temmuz 1941: Brodi Savaşı

1 Temmuz 1941 Nazi propaganda şefi Goebbels: “Tüm Avrupa kıtası uyanıyor; yakında Churchill Bolşevikleriyle tamamen yalnız kalacak.”

Stalin’in iki gün süren sinirsel çöküntü ve sessizliğinden sonra, umutsuz Sovyet bakanları geri dönmesi ve liderlik etmesi için yalvarmak amacıyla onu ziyaret ettiler.

Stalin bitkin halde, kirli kıyafetlerle bakanlarına korku ile bakar; Ticaret Komiseri Mikoyan: “Açıkçası onu tutuklamaya geldiğimizi düşünüyordu.”

Stalin’den Sovyet savaş çabalarına öncülük etmesi istendiğinde şaşırmış görünüyor: “Ama insanların beklentilerini karşılayabilir miyim? Ülkeyi nihai bir zafere götürebilir miyim? Daha fazla hak eden adaylar olabilir.” Sözlerini sarf edince “Yok, yoldaş Stalin.” Cevabını alıyor.

Politbüro, Stalin’in kendisini görevden alındığını düşünmesinden korkuyor. NKVD başkanı Beria: “çünkü zayıflık anına tanık olduk; bizi asla affetmeyecek.”

Alman birlikleri Letonya’nın başkenti olan Riga’yı vuruyor; kaçan Sovyet kuvvetleri, Letonyalı milliyetçiler tarafından kaçırılıyor veya pusuya düşürülüyor.

Berlin’deki Rus göçmeni Marie Vassiltchikov, Alman vatandaşlarının SSCB işgaline verdiği tepkiyi anlatıyor: “Kesinlikle canavarca. Ruslar, asker gibi değil, suçlular gibi savaşıyor: önce ellerini havaya kaldırıp teslim olur gibi yapıp sonra ateş ediyorlar; ancak çok cesurlar.”

Operation Silver Fox" is aimed at capturing the Soviet port of Murmansk, with Finnish troops fighting alongside Germans arriving via Norway
Gümüş Tilki Operasyonu

Kuzey Kutup dairesinde ise gece yarısı güneşinin altında, Alman dağ birlikleri SSCB’nin Finlandiya sınırını geçiyor. Mihver güçleri Finlandiya üzerinden de Rusya’yı istila ediyor. Gümüş Tilki Operasyonu, Sovyetlerin Murmansk limanını ele geçirmeyi amaçlıyor: Finlandiya birlikleri de Norveç üzerinden gelen Almanlarla savaşıyor.

SS Doktor Herman Voss, Alman işgali altındaki Polonya’daki bir Nazi hapishanesinde bir krematoryum görüyor: “Şu anda Polonyalılar oldukça küstah; fırınımızın yapması gereken çok şey var.” Voss: “Gri adamlar (Gestap) neredeyse her gün insan yakıtı getiriyor. Tüm Polonyalıları bu tür fırınlara götürebilseydik ne kadar güzel olurdu”. Reich Üniversitesi Posen Voss’un kurulmasının ardından anatomi enstitüsü müdürü olarak görev yapan anatomi uzmanı Christian Heinrich Emil Hermann Voss (1894, Berlin – 1987, Hamburg) Polonyalı karşıtı düşüncesiyle meşhur olmuştur.

Luftwaffe tarafından 3000’den fazla Sovyet uçağı çoğu yerdeyken tahrip ediliyor. Stalin: “Canavarca bir suç. Sorumlu olanlar kafalarıyla ödeme yapacaklar. Sovyet lider mecazi konuşmuyor.

As Axis smashes deeper into USSR, war in North Africa remains stalemated; 1000s of Allied troops beseiged in Libyan town of Tobruk by encircling German & Italian forces. Tobruk's defenders- mostly Australians- are cut off 100 miles from British-controlled Egypt, driven to shelter in caves by Luftwaffe bombing.
Tobruk’u savunan çoğu Avustralyalı asker

2 Temmuz 1941 Mihver güçleri SSCB’ye derinlemesine girerken, Kuzey Afrika’daki savaş içinden çıkılmaz bir duruma sürükleniyor. Binlerce Müttefik askeri Libya’ nın Tobruk kentinde Alman ve İtalyan kuvvetlerince kuşatılıyor. İngiliz kontrolündeki Mısır’dan 100 mil uzakta Tobruk’u savunan çoğu Avustralyalı asker Luftwaffe bombardımanı yüzünden mağaralara sığınıyor. Tobruk’taki İngiliz askerlerinden Stephen Dawson: “Unutulduk, haftalardır bahsetmeye değer bir mektubum yoktu. Boğucu. Sinekler çok acayip, fanatik … herkes umutsuzca susadı. Yakında dizanteri olmalı.”[1]

Ön sıralarda dolaşan General Rokossovsky[2], silahı veya pantolonu olmayan bir Sovyet generalini buluyor: Askerleri ilerleme emrine uymayı reddediyor, generali Alman casusu olmakla suçluyor ve onu öldürmeye çalışıyor.

German drive toward Leningrad has been slowed by sudden heavy rains; German General Baron von Funck: "Russian roads are an untrafficable swamp!"
Leningrad’a giden Alman tümenleri

Leningrad’a giden Alman tümenleri ani şiddetli yağışlarla yavaşladı: Alman General Baron von Funck: “Rus yolları değiştirilemez bir bataklık!”

William Patrick Hitler, Liverpool-born nephew of the Führer, has announced he is attempting to join the Royal Navy to fight the uncle he calls "a menace". He's currently on an anti-Nazi tour of USA
Führer’in yeğeni William Patrick Hitler

Liverpool doğumlu Führer’in yeğeni William Patrick Hitler[3], “tehdit” olarak adlandırdığı amcası ile savaşmak için Kraliyet Donanması’na katılmaya çalıştığını açıkladı. Şu anda ABD’de Nazi karşıtı bir tura çıkıyor.

Brodi Muharebesi

Tarihin en büyük tank savaşı Ukrayna’da şiddetli Sovyet yenilgisiyle sona erdi. “Brody Savaşı” 750 Alman panzerinin 3500 üst düzey Sovyet tankına karşı büyük başarı gösterdi ve Kızıl Ordu büyük hezimete uğradı. Brodi Muharebesi, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi (Bkz. 2. Dünya Savaşında Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni işgali)’nde Alman genel taarruzunun hemen ardından yaşanan bir tank muharebesidir. Alman 1. Panzer Grubu ve 48. Motorize Kolordu ile Sovyet 5. Ordusu ve Sovyet 6. Ordusu’na ait beş Sovyet mekanize kolordusu arasında, Ukrayna’daki Dubno, Lustk ve Brodi kentleri arasındaki üçgen alanda gerçekleşmiştir. Muharebeler 23 ve 30 Haziran 1941 tarihlerinde, Sovyet resmi tarihinde Sınır Savunma Muharebeleri olarak bilinen çatışmalar kapsamında olmuştur. Kızıl Ordu Alman kuvvetlerine büyük kayıp verdirmiş olmasına karşın taktik olarak yenildiler ve çok sayıda tank kaybettiler. Bu çatışmaları Barbarossa Harekâtı‘nın açılış evresinde, zırhlı kuvvetler arasındaki en şiddetli çatışmalardandı ve iki yıl sonraki Kursk Muharebesi’ne kadar II. Dünya Savaşı’nın en büyük çaplı tank muharebesi olarak kaldı.

Alman askerleri, tanksavar silahlarını Sovyet T-34[4] ve KV tanklarının kalın zırhından sekmesi karşısında dehşete düşmüştür. Bu yüzden yakın menzilli silahlara güvenmek, topçu ve Luftwaffe[5] bombalarına güvenmek zorunda kalmışlardır.

Brodi Muharebesinde karışık ve çelişkili emirler alan Sovyet kuvvetlerinin yaygın bir şekilde dağıldığı, sayısal avantajı boşa harcadığını veya savaş sırasında cephane ve yakıtını gereksiz yere tükettiği görüldü. Muharebede 800 Kızıl Ordu, 200 Alman tankı kaybedildi.

German soldiers horrified to find their anti-tank weapons bounce off thick armour of Soviet T-34 & KV tanks; they must rely on dangerous close-range assault, or call in artillery & Luftwaffe strikes.
Brody Savaşında Rus tankları

3 Temmuz 1941 Gizli Japon askeri konferansı Fransız Çinhindi’nin istila edilmesi ve Pasifik’e yayılma kararı veriyor, böylece ABD ve İngiltere ile

Secret Japanese military conference is deciding between attacking weakened USSR & extending empire south, by invading Indo-China & spreading into Pacific- thus going to war with USA & UK. Emperor Hirohito makes rare intervention as Japan decides where to invade to spread "Asian co-prosperity sphere": "We shouldn't exploit this time when others are weak, like robbers at a fire. Personally I don't like it." Hirohito: "[Invading Indochina] doesn't fit my principles. Now, however, when we face crisis, I have no choice." Japan's empire will expand into the Pacific.
Hirohito
savaşa giriyor. Japonya, “Asya ortak refah alanını” yaymaya nerede istila edeceğine karar verirken, İmparator Hirohito araya giriyor ediyor: “Bu sefer başkalarının zayıf olduğu durumlarda, bir yangındaki soyguncular gibi, sömürmemeliyiz. Şahsen bundan hoşlanmam.” Hirohito: “[Çinhindi istilası] ilkelerime uymuyor. Şimdi, krizle karşılaştığımızda başka seçeneğim yok.” Japonya’nın imparatorluğu Pasifik’e genişleyecektir.

Stalin, işgalden bu yana ilk kez, Moskova radyosunda konuşuyor: Ruslar, dilinin samimi olmasına şaşırmıştı: “Yoldaşlar, vatandaşlar, erkek kardeşler ve kız kardeşler.” Stalin, “Hitler’in birliklerinin, Letonya’nın, Beyaz Rusya’nın batı kısmı ve Batı Ukrayna’nın önemli bir parçası olan Litvanya’yı ele geçirmeyi başardığını, ancak Faşist saldırganlara karşı birlik çağrısında bulunuyor.[6]

Almanlar şimdi SSCB’de 100’lerce mil içeri nüfuz etti ve sınırdaki neredeyse tüm Kızıl Ordu güçlerini imha etti. General Franz Halder[7]: “Kampanyanın 14 gün içinde kazanıldığını söyleyerek olayı abarttığımı sanmıyorum.”

 4 Temmuz 1941 İngiliz ısıtma yakıtı ciddi oranda tayın hale getirild.  Ordu boş kömür madenlerinin çalışması için gönüllü oldu. Çalışma Bakanlığı’nın 50.000 emekli madenciyi toplaması gerekiyor. Bugün 4 Temmuz, ABD Bağımsızlık Günü. Cumhurbaşkanı Roosevelt, “yeni tiranlık uygulamalarının” Amerikan özgürlüğünü ve “insan özgürlüğünün nedenini” tehdit ettiğini” belirten ulusal bir radyo konuşması yapıyor[8]. Roosevelt: “Neredeyse basitleştirilmiş diyebilirim; Amerikalılar için bayrak sallamak, özgürlük amacına olan inancımızı tekrar vermek ve buna devam etmek için.”[9] Bugün, ilk defa, ABD Bağımsızlık Günü ulusal bir federal bayram olarak kutlanıyor. 4 Temmuz, ABD Bağımsızlık Günü, Amerikalılar partiler ve yurtsever geçit törenleriyle kutlanıyor.

German tanks are now crossing the Dnieper River, just 300 miles from Moscow; huge Soviet armies have been trapped in huge Axis pincer movements, & are now being crushed.
Alman tankları Dinyeper Nehri’ni geçiyor
Today, for the first time, US Independence Day is a national federal holiday. In still-neutral USA, Americans celebrate with parties & patriotic parades. UK is celebrating American aid on "Lend-Lease Day", 4th July- streets are hung with stars & stripes, Britons eat "US food
4 Temmuz 1941

Alman tankları şimdi Moskova’dan sadece 300 mil uzaklıktaki Dinyeper Nehri’ni geçiyor: dev Sovyet ordusu Mihver kıskaç hareketlerine hapsoldu ve şimdi eziliyor.

Etiyopya’daki bir başka İtalyan kalesi düşüyor: Orgeneral Pietro Gazzera, Saïo’yu Belçika sömürgeci devletine hizmet etmek üzere Afrika genelinde 1000 kilometreden fazla yürüyen Kongo askerlerine teslim ediyor. Ölü bir İtalyan askerin skrotumundan[10] yapılmış bir kese taşıyan bir İngiliz Binbaşı Orde Wingate liderliğindeki 1000 Etiyopyalı gerilla kuşatmaya yardım ediyor.

5 Temmuz 1941 Sovyet hastaneleri zayiat tarafından boğulmuş durumdayken hemşire Vera Yukina: “200 yataklı hastanemizde 5000 yaralı var; anestezimiz yok, ameliyat sırasında hastalar çığlık atıyor.”

Alman kuvvetleri tarafından yeni ele geçirilen Lwów kentinde 25 Polonyalı üniversite profesörü, SS’ler tarafından öldürüldü. Almanlar, Polonya direnişine önlem oalrak potansiyel liderleri de öldürmek istiyor. Ukraynalı milliyetçiler tarafından seçilen öldürülecek aydın ve profesörlerin listesi Alman Einsatzgruppen’e işkence edilip öldürmeleri için verdiler.

New York Times haritası “savaşta çok önemli bir hafta”başlığıyla yayınlanıyor: Mihver istilacıları, Sovyetleri Ural dağlarına sürmekle tehdit eden 2000 millik bir cephede Kızıl Ordu ile savaşıyor.

SSCB’deki Alman tank topçusu Karl Fuchs: “Bu insanlık dışı varlıklara karşı savaş bitmek üzere! Onlar alçaklar,  Alman askerleriyle eşit değiller.” Sovyet makamları umutsuzca Almanlara karşı kullanmak üzere milyonlarca kişiyi askere alıyor ki sadece Moskova’da 80.000 kişi askere alındı. Sovyet propagandası işgalcilerin “şiddetli karşı saldırılar” yüzünden püskürtüldüğünü iddia ediyor; birçok Kızıl Ordu gönüllüsüne cepheye gönderilmeyecekleri söyleniyor.

6 Temmuz 1941 Bazı Wehrmacht komutanları, Sovyet mahkumlarının vahşice öldürülmesini kınıyor: “Askerlerin disiplini için kötü ve Ruslar öğrendiğinde bizim askerlerimizi tehlikeye atar.” Kızıl Ordu, Nazilerden merhamet beklemiyor. Bir Alman askeri: “Çok az sayıda esir alıyor ve hepsini vuruyoruz.”

Alman kuvvetleri Estonya’ya girerken, geçen yıl saklanan “Orman Kardeşleri” adlı 10.000 kişilik yerel gerilla savaşçıları nefret ettikleri Sovyet işgalcilere saldırmak için ormanlardan çıkmaya başladı. 10.000 kişilik Estonyalı milliyetçi ordusu, Almanlar gelmeden önce Tartu şehrini yakmaya çalışan NKVD “Yıkım Taburu”nu pusuya düşürdü.

Nazi işgali altındaki Yugoslavya’da Almanlar tarafından zorla işçi taburlarında çalıştırılan binlerce Slav dağlara kaçarak, “Tito” lakaplı Komünist Josip Broz’un ordusuna katıldı. Tito, tüm Yugoslavyalıları (Sırplar, Hırvatlar, Bosnalılar) Alman işgalcilere ve onlar için savaşanlara karşı bu savaşta tek bir yürek olup karşı durmaya çağırıyor.

Avustralya kuvvetleri şimdi Beyrut’a yaklaşıyor. Müttefik General Castroux, Suriye’nin Özgür Fransız kontrolü altında bağımsız bir ülke olduğunu iddia ediyor. Suriye’de hala Vichy Fransız rejimine sadık olan Fransız Yabancı Lejyonu şiddetli çatışmadan sonra teslim oldu. Suriye’deki Müttefik Lejyonu, Rus eski Prensi Albay Dimitri Amilakhvari tarafından yönetiliyor.

Armia Krajowa gibi Polonya milliyetçi örgütleri hem Alman hem de Sovyet işgalcilere direnmeye devam ediyor. Bazı Polonyalılar ise Nazilere Yahudi katliamlarında yardım ediyor.

SS are burning Zolkiew's synagogue; Clara: SS officer "ordered his men to throw lamenting Jews on the embers to feed the fire, as if the heat of burning Jewish flesh would be enough to turn brick to ash."
Zolkiew köyünde yakılan sinagog

7 Temmuz 1941 Luftwaffe, SSCB’ye saldırmakla meşgulken, Kraliyet Hava Kuvvetleri “Sirk baskınları” ile işgal altındaki Fransa ve Almanya’da askeri hedefleri bombalıyor.

Yunanistan 2 aylık Alman işgalinden sonra açlıkla karşı karşıya kalıyor: Wehrmacht tarafından yönetilen balıkçı tekneleri ve İngiliz ablukası gıda ithalatını kesti. Yunan adası Santorini‘de 30 gün boyunca ekmek yoktu. Bir Yunan mültecinin haberine göre: “Çocuklar, kediler, köpekler ve atlar açlıktan ölüyor.”

Polonya’da Zolkiew köyüne gelen Alman SS’lerini selamlamak için köyün Yahudi sakinleri bir araya geldi. Köylülerden Clara Kramer: “Hahambaşı, SS onu vurmadan önce tek bir kelime bile söylemedi.” SS, Zolkiew’in sinagogunu yakarken SS subayı adamlarına ağlayan Yahudileri de ateşe atma emri verdi.  Olaylara Mercedes arabası içinden şahit olan bir Wehrmacht subayı sersemletici korkuya ve yaşananlara tepki gösterdi. Adamlarına Yahudileri alevlerden çekmelerini emretti[11].

Mihver güçleri, SSCB’deki kıskaçlarını sıkıştırarak, kıstırılmış Kızıl Ordu’yu yok etmeye başladı. Dört Sovyet ordusu, neredeyse 500.000 kişi, Almanlar tarafından Bialystok ve Minsk çevresindeki kuşatılmış durumda. Alman tank komutanı Otto Carius, Minsk’i hızla geçerken şikâyet ediyor: “Yürüyen piyadelerimiz panzerlere ayak uyduramıyor.”

8 Temmuz 1941 Otto’nun tankına bir Rus top mermisi çarpıyor: “Uyarı yok! Tankımıza gelen darbe ile metalik bir çatlak oluşuyor tabii ki yoldaşlar çığlık atıyor; hepsi bu.” Dişlerim parçalanmış durumda. Cepheye doğru otostop yapıyorum. Yanan köyler, gidilecek yolu işaret ediyor. Gece gökyüzünü kan kırmızıya çeviriyorlar.”

Alman istihbarat raporları, istila başlangıcında ön cephede tespit edilen 164 Kızıl Ordu tümeninin 89’unun tamamen imha edildiğini bildirdi. Beyaz Rusya’da 300.000 Sovyet askeri ele geçirildi, Alman “Esir kamplarına” gönderildi. Rus esirler sadece makineli tüfekler tarafından korunan tel kafesleri ardına konuldu. Barınak veya yemek öncelik olarak düşünülmemişti.

Almanlar, Sovyet savaş esirlerine, kişi başına 500 kaloriden az, çoğunlukla az miktarda sebzeli sıcak su veriyor. Hitler, Kızıl Haç’ın yiyecek yardımı teklifini reddetti.

President Roosevelt declares Iceland- now under US Army occupation- part of the American "security zone", under protection of the US Navy. American troops are landing on Iceland; they're taking over military occupation of the island from British & Canadian forces, "to protect against Nazi invasion".
Amerikan Donanması İzlanda açıklarında

Cumhurbaşkanı Roosevelt, ABD Ordusu işgali altında olan İzlanda’yı ABD Deniz Kuvvetleri’nin Amerikan “güvenlik bölgesi”nin bir kısmı olarak ilan etti.  Amerikan birlikleri İzlanda’ya iniyor. Adanın askeri işgalini “Nazi işgaline karşı adayı korumak” olarak açıklıyor ve İzlanda’yı İngiliz ve Kanada kuvvetlerinden devralıyorlar.

9 Temmuz 1941 Suriye’de ateşkes imzalanıyor. Vichy Fransız kolonisinin komutanı, Beyrut’a yaklaşan Müttefik birliklerinin istilasını engellemek için ateşkes istiyor.

Rus gazeteci Vasily Grossman Kızıl Ordu hava kuvvetlerini izliyor: “Bir uçak, ön radyatöre sıkışmış insan eti parçası ile geldi.” Grossman: “Uçak bir Alman karayolu konvoyuna saldırıyordu. Rus pilot kamyonun üzerinden uçarken bir mühimmat kamyonu havaya uçtu; bir doktor kanlı kütleyi ortaya çıkardı ve” Aryan eti! Diye bağırdı ” Herkes güldü.” Suriye’deki Avustralyalı bir asker şöyle yazıyor: “Fransızlar sıkı savaşıyor ki 4 kişiyi süngülemek zorunda kaldım. Cesur adamlar, iyi arkadaşlar olabilirlerdi.”

İngiltere’nin en gizli Bletchley Park’ındaki Kod Kırıcılar, SSCB’deki savaşın ilk atılımını yaptı – Alman yer-hava birimlerinin kullandığı Enigma kodunu kırdılar. “Kırılmaz” Enigma kodlarının deşifre edilmesini gizlemek için İngiliz istihbaratı, Almanya’da ayrıntılı bir hayali casuslar ağı yarattı. Bletchley Park’tan elde edilen bilgiler bu “kaynaklara” a atfedilmektedir.

10 Temmuz 1941 Kraliyet Hava Kuvvetleri Bombardıman Komutanlığı yeni bir stratejiye karar verdi: Askeri hedeflere saldırının etkisiz ve yanlış olduğunu kanıtlandığından Alman halkının moralini bozmak için şehirlerin daha fazla bombalanmaya başladılar. RAF ekibine “Alman moralini” kırması ama “tamamen sivil hedeflerden” kaçınması emredildi.

Yeni Britanya Vatandaşlığı Yasası (New Treachery Act) uyarınca ilk İngiliz vatandaşı idam edildi: Gemi mühendisi George Johnson Armstrong, Naziler için casusluk ettiği için asıldı.[12]

Wehrmacht şimdi Ukrayna’nın Kiev kentine sadece 10 mil uzaklıkta. Hitler, kendinden emin vaziyette bu Ağustos ayında gerçekleşmesi için Moskova’dan bir Alman zafer geçit töreni planlanmasını emretti.

SSCB’nin işgalinden bu yana ilk ABD anketi, Amerikalıların sadece% 21’inin Almanya’ya karşı savaşa girmeyi tercih ettiğini gösteriyor; ancak% 56’sı

New York Times reports: "An end to the question of whether women look well in slacks- German clothing authorities have banned them as 'unfeminine.' Nazis have also banned Germans from accessing abortion & birth control, & encouraged divorce of childless couples- all to breed more Aryans.
Mutter und kind

hala Nazilere direnmek için İngiltere’yi silahlandırmayı destekliyor.

11 Temmuz 1941 Finlandiya’nın SSCB’ye yaptığı asıl saldırı başladı ve Leningrad’a saldırdı: Mareşal Mannerheim, “Finlandiya ve Doğu Karelya özgür olmadan önce kılıcımı kınına sokmayacağım” dedi.

New York Times raporları: “Kadınların iyi görünüp görünmediği sorusuna son verildi. Alman giyim yetkilileri onları ‘kadınsı’ olmayı yasakladılar.” Naziler ayrıca Almanların kürtaj ve doğum kontrolüne erişimini yasakladı ve çocuksuz çiftlerin boşanmasını teşvik etti. Hepsi daha fazla Aryan yetiştirmek için.

12 Temmuz 1941 İngiltere SSCB ile anlaşma imzaladı; Her ikisi de “Hitler Almanya’sına karşı savaşta her türlü desteği” vaat ediyor. Barbarossa Operasyonunda kazanılacak zaferi öngören Hitler, Führer # 32 sayılı Direktifi yayınladı: “Sovyet Silahlı Kuvvetlerinin imha edilmesinden sonra, Almanya ve İtalya, Avrupa Kıtasının askeri efendileri olacak” dedi. Bu yılın sonbaharından itibaren Hitler, Alman askeri kaynaklarının Donanma ve Hava Kuvvetlerine aktarılmasını emrediyor; ordunun fethedilen SSCB’yi pasifleştirmek için daha küçük bir “güvenlik kuvvetine” ihtiyacı olacak.

Sovyetler, SSCB’ye Luftwaffe saldırısının intikamını alarak Berlin ve Varşova’yı bombaladılar; Varşova’daki Yahudi kız Mary Berg: “Bombalar vahşeti arttırmıyor: Getto zaten cesetlerle dolu.” Buna karşın aynı gün Moskova’ya ilk kez bombalar yağıyor: Alman orduları Luftwaffe’nin Rusya başkentine saldıracağı kadar ilerlemiş durumda.

13 Temmuz 1941 Britanya ile Fransa arasında Napolyon çağından bu yana yaşanan ilk savaş sona erdi. Suriye’de Nazi müttefiki Vichy Fransası şimdi Müttefik komutanlarıyla ateşkes imzalıyor. Suriye ve Lübnan’da ateşkes, Beyrut’un eteklerinde bir motosiklet farının ışığı altında, şehre yaklaşan İngiliz, Hint, Avustralya ve Özgür Fransız kuvvetleri olarak imzalandı.

Mihver güçleriyle ilgili panik söylentileri Moskova’da dolaşmaya başladı; Muskovit Vera Maximovna: “Bugünlerde bir kız hayır diyorsa, delikanlı şöyle cevaplıyor:” Her şeyi Almanlar için mi saklıyorsunuz?”. Wehrmacht ve Kızıl Ordu, Smolensk’in eteklerinde, Moskova’ya doğrudan giden yolda çarpışıyor. Almanlar Barbarossa Operasyonunun başlamasından bu yana sadece 20 gün içinde SSCB içlerinde 310 mil ilerledi. Kiev Alman uçakları tarafından bombalanıyor: Wehrmacht, şimdi hayati önem taşıyan kentin hemen önündeki Ukrayna’nın derinliklerine giriyor.

Alman askerleri ve yerel anti-Semit çeteleri, Litvanya şehirlerinde dolaşmakta, sakallı Yahudi erkeklere saldırmakta ve küçük düşürmektedir. Şanslı Yahudiler sadece kamusal alanda küçük düşürüldü ve dövüldü; diğerleri Litvanya faşistleri tarafından öldürülmek üzere Vilnius’un Lukiskis Hapishanesine alındı.

Secret Soviet weapon is being used for 1st time: "Katyusha" batteries of rocket launchers have smashed a German force near Smolensk.
Katyuşa bataryaları

14 Temmuz 1941 Gizli Sovyet silahı ilk kez kullanılıyor: “Katyuşa[13]” roket fırlatıcılarının gönderdiği füzeler Smolensk yakınlarında bir Alman kuvvetini parçaladı. Kamyonlara taşınan korkulukla takılan yeni roket topçularının ürkütücü olması, Katyusha [Rusça kadın adı ‘İngilizce Katie’nin karşılığı] olarak adlandırılan askerler için bile sınıflandırılmış çok gizli, resmi bir isim. Katyuşa bataryası 10 saniyenin altında 4,5 ton yüksek patlayıcı fırlatabilir.

İngiliz istihbaratları, güneye saldırmayı planladıklarını gösteren Japonca kodlara müdahale ediyor; diplomat Alex Cadogan: “Maymunlar Hindiçini’ndeki üsleri ele geçirmeye karar verdi.”

Bugün Bastille Günü, normalde Fransa’da tatilgünü ama Alman işgalciler ve Vichy hükümeti her ikisi de kutlamayı yasakladı. Mareşal Pétain, Fransızlara şöyle düşünmesini emrediyor: “Ölülerimiz, mahkûmlarımız, harabelerimiz ve umutlarımız.”

Churchill, Blitz sırasında şehri savunanlar için övgüde bulunan Hydeberg’de: “Londra o kadar geniş ve güçlü ki, zırhlı ok yağmurlarının boşuna vurabilecekleri tarih öncesi bir canavar gibi”. Churchill ayrıca Hitler’e de hitap ediyor: “Sizinle ya da korkunç çetenizle ateşkes veya görüşme olmayacak. En kötüsünü yapıyorsun ve bizde elimizden gelenin en iyisini yapacağız[14].

15 Temmuz 1941 Sovyet kuvvetleri, kuzey Rusya’daki Almanlara karşı çaresizce büyük bir karşı saldırı başlatarak Leningrad kentini güçlendirecek zaman kazanmaya almaya çalıştı.

Sovyet Yüksek Komutanlığı Almanın ilerlemesini durdurmak için öfkeli ve panik içinde davranıyor. Geri çekilen Kızıl Ordu subaylarını askeri mahkemede yargılanmak ve vurularak ile tehdit ediyorlar.

Çoğu kadın ve askere alınamayacak denli genç olan 50.000 Leningrad vatandaşından, şehir dışındaki geniş çaplı savunma siperler ağını kazmak için “gönüllü” olmaları istendi. Alman panzerleri Smolensk şehrini kuşattı, bir başka büyük kıskaç hareketini tamamladı ve lanetli şehrin çevresinde 300.000 Sovyet birliğini hapsetti.

In newly-surrendered Syria, 37,736 Vichy French troops given chance to join De Gaulle's Free French & fight against the Nazis. Just 5,668 accept, rest preferring to be sent back to France as prisoners.
Suriye’de Müttefiklere teslim olan Vichy Fransası askerleri, 1941

Yeni teslim olan Suriye’de, 37.736 askerine görev yaptığı Vichy Fransız birliğine, De Gaulle’ın Özgür Fransızlarına katılma ve Nazilere karşı savaşma şansı verdi. Sadece 5,668’sı kabul etti, geri kalanlar Fransa’ya esir olarak gönderilmeyi tercih ediyor.

İngiliz bilim adamları bir “uranyum bombası” mümkün olduğunu ve “çok güçlü bir silah” olacağını bildirdi. ABD ile maliyeti bölüşülerek bir tane yaratmanın maliyeti hakkında konuşuyorlar.[15]  MAUD komitesi, “maddi ve manevi yıkıcı etkileri” çok büyük “olduğu için atom bombalarının yapılması gerektiği sonucuna vardı. Araştırmacılar olası sonucu 1917’de yarım millik bir yıkım çemberi olan Halifax patlamasıyla karşılaştırdı.

Alman kuvvetleri, SSCB’nin eski batı sınırında inşa edilmiş olan kale ağı Stalin Hattı’nı ezip geçti ama Sovyetler Polonya’yı işgal ederek sınırı batıya taşıdığı için Alman ordusu kış öncesinde çok kıymetli olan zamanını kaybediyor.

Notlar

[1] http://stephenjohndawson.blogspot.com/2008/10/wednesday-2nd-july-1941.html

[2] Konstantin Rokossovski (1896-1968) Sovyet askeri komutanı ve Polonya Savunma Bakanı. Jukov ve Vasilevski ile birlikte en çok öne çıkan Sovyet stratejistleri arasında sayılmaktadır.

[3] William Patrick “Willy” Stuart-Houston  (1911-1987) Almanya’da çalışan ve daha sonra 1939’da Amerika’ya göç eden, Adolf Hitler’in İngiliz yeğeni idi.

[4] T-34, 1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet orta sınıf tankıdır. Çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı‘nın en iyi tankı olarak kabul edilir. T-34 o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34’leri örnek almıştır.

[5] Alman hava kuvvetleri

[6] https://www.marxists.org/reference/archive/stalin/works/1941/07/03.htm

[7] Franz Halder (1884-1972), Almanya’nın topçu subayı ve Nazi Almanyası’nın Generaloberst’i. Ludwig Beck’ten sonra Eylül 1938 – Eylül 1942 arasında OKH (Kara Kuvvetleri Genel Kumandanlığı)’nın Genelkurmay Başkanılığı (Chef des Generalstabes des Heeres) görevinde bulunmuştur. 20 Temmuz suikast girişiminde Alman ordusuna bağlı bir grup subay Hitler’e suikast girişiminde bulundu. Suikast girişiminde yer almayan Halder, kendisinin de katıldığı 1938’deki suikast girişimi açığa çıkınca ertesi gün Gestapo tarafından tutuklandı. SS tarafından ailesiyle birlikte Flossenbürg Toplama Kampı ve daha sonra Dachau Toplama Kampı’nda hapsedilmiştir. Halder’in karısı Gertrud’un hapis hayatı süresinde kocasına eşlik etmesine izin verildi. 31 Ocak 1945’te resmen ordudan kovuldu. Nisan 1945’te Stauffenberg’in ailesiyle birlikte Güney Tirol’a sevkedilerek idam edilecekti. Ancak yaklaşan müttefik askeleri karşısında SS subayları kamptan kaçmıştır ve daha sonra 4 Mayıs günü ABD ordusuna bağlı birlikler kampa ulaşmış ve kurtarılmıştır. Halder Müttefik esir savaş kampında iki yıl geçirdi. Franz Halder, 1950’li yıllarda, ABD Ordusu Tarih Bölümünde bir savaş tarihçisi danışmanı olarak çalıştı. 1961 yılında Üstün Sivil Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. 1950’lerin başında II. Dünya Savaşı sonrası Alman ordusunun yeniden geliştirilmesini tavsiye etti. 1972 yılında, Bavyera’da, Aschau im Chiemgau’da öldü.

[8] http://www.ibiblio.org/pha/policy/1941/410704a.html

[9] http://www.fdrlibrary.marist.edu/daybyday/resource/july-1941/

[10] scrotum ‘testis torbası’

[11] http://ww2today.com/6th-july-1941-the-ss-arrive-in-a-polish-town

[12] http://www.britishexecutions.co.uk/execution-content.php?key=615

[13] Katyuşa (Rusça: Катюша), Sovyet yapımı bir çoknamlulu roketatardır. II. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği tarafından kullanılan bir silahtır. Uzunca bir dönem savaşın en büyük sırlarından biri olmuştur. Bu silahın düşman eline geçmesinden korkan Sovyetler ancak gizli servis ajanlarının kullanmasına izin veriyorlardı.

[14] https://www.nationalchurchillmuseum.org/do-your-worst-well-do-our-best.html

[15] http://www.atomicarchive.com/Docs/Begin/MAUD.shtml