Yunanistan

Santorini Gezi Rehberi

Santorini (Yunanca Σαντορίνη) veya resmi adıyla Thira (Yunanca Θήρα), Ege Denizinde, Yunanistan anakarasının yaklaşık 200 km güneydoğusunda Kiklad Adaları (Cyclades) grubunda bir volkanik adanın adı olup, Ios ve Anafi adaları arasında bulunmaktadır. 12 kilometrelik hilâl formunda eski bir volkan kraterinin çevresinde bulunan ada 73 km²’lik alana sahip olup, Santorini belediyesi, yerleşim yerindeki Santorini ve Therasia adalarını ve ıssız yerlerden Nea Kameni, Palaia Kameni, Aspronisi ve Christiana‘yı içermekte 15.550 kişiyi barındırmaktadır (2011).

Windmills on Santorini island, Greece
Santorini adasında Yel Değirmenleri, Yunanistan

Santorini ve Atlantis Söylencesi

Oia kasabasının günbatımı manzaraları, beyaz patlıcanları, Thira kenti, aktif yanardağı, denizin yaklaşık 500 metre yukarısındaki kayalıklar

Santorini,1923 Grrece
Santorini,1923

a serpilmiş göz kamaştırıcı beyaz evleri ve çivit mavisi kubbeli kiliselerin bulunduğu köyleri ile ünlüdür. Yunanistan’ın Nobel ödüllü şairi Odysseus Elytis, Santorini adasındaki begonvillerle süslenmiş kireçle boyanmış mavi-beyaz renkli yapılar için ‘içilebilir bir mavi volkan’ ifadesini kullanmıştır. Ada zaman zaman yoğun volkanik faaliyetler sebebiyle sarsılmakta, sular altında içinden lav çıkan kraterler görülebilmektedir. Santorini’nin Platon’un aktardığı efsanevi kayıp krallık Atlantis olduğu yönündeki teori adadaki Minos medeniyetine ev sahipliği yapan kentin yanardağ püskürmesi sonucu denize battığı iddiasına dayanmaktadır. Deprem, volkan püskürmeleri ilgileniyorsanız 1956 volkanik depremi için Megaro Gyzi Müzesi’ni, Atlantis söylencesi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız Prehistorik Thera Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. (Detaylı Bilgi İçin Bkz. Atlantis söylencesi)

Santorini Gezi Rehberi

Gece hayatı, yemekleri ve zarafetiyle ünlü adanın bereketli ve zengin volkanik toprağında tam 36 çeşit üzüm yetiştirilmekte olup, bunlardan enfes beyaz şaraplar üretilmektedir. Kızıl ve siyah volkanik kumlu plajlar ve iki muhteşem antik ören yeri ise adanın mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir. Bunlardan birisi MÖ 1600’lerde yaşanan yanardağ patlaması sırasında Pompeii benzeri kül içinde korunan Minos köyü Akrotiri olup, etrafı bu püskürme sırasında oluşan bir volkanik krater (kaldera) ile çevrilidir. Akrotiri kalıntılarının yakınındaki ada toprağıyla aynı renkteki Kokkini Paralia adanın en ilginç plajlarından birisidir. Ayrıca Perissa, Kamari ve Ammoudi plajları da yüzmek için tercih edilmelidir. Kalderanın ortasında oluşan adalar “Palea Kameni” ve “Nea Kameni” olarak bilinmektedir. 9. yüzyıldan kalma Mısır, Yunan, Roma ve Bizans harabelerini taşıyan antik Thera yerleşimi kraterin yanı başında deniz kenarındaki uçurumların tepesinde yer almaktadır. Adanın Klasik şehri Antik Thera MÖ 9. yüzyılda deniz seviyesinden 396 m yukarıda Theras liderliğindeki Dor kolonistler tarafından kurulmuştu. 2005 yılı Eylül ayında meydana gelen bir kaza nedeniyle, kazı alanı geçici olarak halka kapatılmışsa da Nisan 2012 itibariyle, antik site bir kez daha ziyarete açılmıştır. Korunan kalıntılar kentin Helenistik ve Roma evrelerine ait olup, yerleşim alanı ve mezarlıkların büyük kısmı 1895 ve 1902 yılları arasında Alman arkeologlar tarafından kazılmıştır. Sellada’nın kuzeydoğu ve kuzeybatı yamaçlarındaki mezarlıklar ise 1961-1982 yıllarında N. Zapheiropoulos tarafından kazılmıştır. Thira ve Oia arasında yer alan İmeroigli, Firostefani ve Megalochori köylerini ziyaret edebilir, İmeroigli köyüne gitmişken Theoskepasti ve Agios Georgios kiliseleri ile Agios Nikolaos Manastırı’nı görebilirsiniz.

Santorini Caldera
Santorini Kaldera

Nerede Kalınır? 

Yunanistan’ın en ilginç yerlerinden birisi olan ada, özellikle yaz aylarında cruise gemileri ve diğer adalar üzerinden gelen feribotlardan inen balayı çiftlerinden yalnız gezginlere, lüks tatil sevenlerden sırt çantalılara kadar her yaştan ve her ülkeden her yıl yaklaşık 1 milyon turist tarafından adeta istila edilmektedir. Turizmin gözdesi olan bu küçük Yunan adası kıyıları ve küçük yerleşimleriyle doğal ve mimari dokusunu korumaya kararlı görünmektedir.

Akdeniz’in en güzel yerleşim yerlerinden birisi olan uçurum kıyısındaki Oia’nın kalbine sadece 2 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan beyaz badanalı Hotel Perivolas’ın, zarif bir şekilde döşenmiş kavisli tavan ve duvarlara ve muhteşem bir manzaraya sahip odalarında keyifle konaklayabilirsiniz. Oia, ‘Dünyanın en güzel günbatımı burada izlenir’ sözünün söylendiği nadir yerlerden birisidir. 300 yıllık terk edilmiş evlerden oluşan her odanın terası aşağıdaki konutun çatısı olarak ustaca dizayn edilmiştir. Buradan 5 dakikalık bir sürat teknesi yolculuğu mesafesinde bulunan Thirassia adasında 19. yüzyıldan kalma kalıntılar üzerine inşa edilmiş Perivolas Hideaway adlı özel villa da lüks tatil arayanlar için yerine bir tercihtir. Imerovigli’deki Astra Apartments & Suites ise orijinal sanat eserleri ve çağdaş mobilyaları barındıran havadar, yüksek tavanlı, beyaz badanalı konaklama birimlerine sahip daha hesaplı bir konaklama seçeneğidir.  Isının düştüğü akşam saatlerinde meltem rüzgârları eserken, adanın ana kasabası olan Fira’da  (Thira) mağazaların sıralandığı caddelerde dolaşabilirsiniz.

Santorini Gece Akşam Günbatımı Yunanistan
Santorini gece manzarası

Ne yenilir?

Yunan mutfağının klasik yemeklerini sözgelimi musakka ve limon soslu kuzu eti gibi yemekleri onlarca yıllık Taverna Nikolas’ta tadıp yanında Assyrtiko-Santorini (PDO Santorini) gibi adanın ünlü beyaz şarapları ile uzo içebilirsiniz. 1986’dan beri Fira’da faaliyet gösteren Selene ada merkezinden 10 dakika mesafede sakin Pyrgos kasabasına taşınmış olup, geleneksel ada mutfağına özgü lezzetleri burada keşfedebilirsiniz. Kapari sosundaki fava topları ve füme patlıcanlı ahtapot gibi spesiyaliteleri tavsiye edilir. Eğer meraklıysanız yerel şarap imalathanelerini ziyaret ederek Assyrtiko, Aidani, Athiri, Vinsanto ve Mavrotragano gibi yerel şarapların tadını da çıkarabilirsiniz. Yemek yerken turistik ve yerlilerin rağbet etmediği fazla ticari olan yerlerden uzak durursanız makul fiyatlara lezzetli yemeklere karnınızı doyurabilirsiniz ki Imerovigli, Oia ve Fira’da makul fiyatlı restoranlarda iki kişilik ortalama 40 Euro ile taze balık, sebze ve et yemekleri bulabilirsiniz. Yunan döneri gyros her yerde bulunabilir ayrıca domates köftesi de Türk damak tadına uyan bir yemektir. Santorini özellikle çok tatlı kiraz domatesleriyle tanınmakta olup, bunlar genellikle güneşte kurutulmakta bazen de tatlı domates marmelatı haline getirilip tüketilmektedir.