Hektor, Hector, Yunan Mitolojisinde Troya kralı Priam ile Hekabe’nin en büyük oğlu, Dardanus’un torunu, Aesaus, Kassandra, Kreusa, Deiphobus, Helenus, Paris, Polydorus, Polyxena ve Troilu’nun kardeşi, Andromakhe’nin kocası ve Astyanaks’ın (Skamandrius) babasıdır (Homeros İlyada ii. 817; Apollod. iii. 12. 5).
İlyada destanına göre halkının neredeyse tanrı gibi sevdiği
prens Hektor Troya savaşı sırasında orduya liderlik etmiş, göğüs göğüse mücadelelerde 31 Yunanlı savaşçıyı öldürmüşse de Akhaların en büyük savaşçısı Akhilleus tarafından teke tek mücadelede öldürülmüştür. Homer’in eserinde “Vatanını savunmaya” yemin etmiş prens Hektor kötü düşüncelerden uzak, barışçıl, iyi bir baba ve koca olan kibar ve soylu birisi olarak tasvir edilmiştir. Troyalıların liderinin öldürülmeden kenti ele geçiremeyeceğini bilen Agamemnon çatışmalarda özellikle Hektor’un üzerine gidilmesini sağlamıştır. Hektor, Akhilleus’tan çekindiğinden açık arazide dövüşmekten mümkün olduğunda kaçınmasına karşın Yunan kahramanın yokluğunda Akhalara büyük zarar vermiş, teke tek dövüşte ise gün boyunca dövüştüğü Aias ile yenişememiştir.
Akhilles, Agamemnon ile tartıştıktan sonra savaşmaktan
vazgeçince arkadaşı Patroklus gizlice Akhilles’in kıyafetlerini giyerek savaş meydanına giderek Yunanlılara liderlik etmiş bu sırada kendisini Akhilles sanan Hektor tarafından öldürülmüştür. Bu olay üzerine Akhilles arkadaşının intikamını almak için savaşa geri dönmüş, önce Hektor’un kardeşlerinden Polydorus’u öldürmüş ardından göğüs göğüse mücadelede Athena ve Apollon’un kaderine terk ettiği Hektor’u da yenmeyi başarmıştır. Akhilles, Hektor’un cesedini topuklarından savaş arabasının arkasına bağlayarak kentin çevresinde gezdirmiş ardından Yunan kampında korumasız olarak ortalığa bırakılmıştır. Homer’in İlyada’sı Priam’ın cenaze töreni için yüklü bir fidye karşılığında oğlunun cesedini istemesiyle son bulmaktadır.
Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016