Yahudi Mitolojisi

Gideon, Talut (Yahudi Mitolojisi)

Gideon,  Eski Ahit’e göre İsrail’in beşinci yargıcının adı olup, hakkında Hakimler Kitabı’nın 6-8. Bölümlerinde bilgi verilmektedir. İsrail kabilelerinden Manasseh’e dâhil olup, Ephra’da yaşayan Abiezrite ailesinden Joash’ın çiftçilik yapan oğluydu.

Tanrı bir gün Gideon’a bir meleğini göndererek “İsrail’i Midyan’ın elinden kurtar” emrini iletmiştir (Hakimler 6: 11–40). Bununla birlikte tanrı İsraillilerin kendi gücüyle kurtulduklarını sanıp şımarmamaları için kavminin sayısını azaltmasını emretmiş Gideon önce 20 bin adamına “kim korkuyorsa geri dönsün” diyerek sayıyı 10 bine düşürmüştür.

Tanrının bu sayıyı da fazla bulması üzerine bu sefer adamlarına ırmaktan su içmelerini emretmiş, köpeğin diliyle su içer gibi içenleri bir kenara ve dizleri üzerine çökenleri gruptan çıkarmış sadece elleriyle suyu ağızlarına götüren 300 kişiyi yanına almıştır. Tanrı Gideon’a bu 300 kişiyle birlikte İsrail’i kurtaracağı sözünü verince, Gideon Midyaniler’e karşı savaşıp koca bir orduyu bozguna uğratmıştır (Hakimler 7: 2–23). Gideon, Kuran’da Talut adıyla anılarak adamlarına Allah’ın onları bir ırmakla deneyeceğini bildirdiği ve adamların suyu içmesi aktarılmaktadır (Bakara, 249).

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016