Amerika Birleşik Devletleri

Beyaz Saray (The White House, Washington, D.C)

200 yıldan fazla bir süredir Amerika Birleşik Devletleri başkanının resmi konutu olan Beyaz Saray (İngilizce ‘The White House’), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en seçkin binalardan birisi olup, Washington DC’de 1600 Pennsylvania Bulvarı NW’de yer almaktadır. 1790’da George Washington tarafından seçilen bir yere inşa edilmiştir. James Hoban orijinal yapıyı Palladian tarzında inşa (Neo-Klasik) tasarlamış olup, Başkan John Adams ve eşi konutun ilk misafirleri olmuştur. Sarayın inşa edileceği alan belirlendikten sonra George Washington, ABD başkanının yaşayacağı konutu inşa edecek bir mimar bulmak için bir tasarım yarışması düzenlemiştir.

Beyaz Saray Gökyüzünden görünüm (The White House, Washington, D.C aerial view)

1792 yılında, İrlanda doğumlu bir mimar olan James Hoban, görev için seçilmiştir. Roosevelt, New York’taki mimarlık firmasını McKim, Mead ve White’ı binanın yapısal durumunu kontrol etmek ve binaları yenilemek için kiralamıştır. Thomas Jefferson, 1801 yılında eve taşındığında, (mimar Benjamin Henry Latrobe ile birlikte), her bir kanatta ahır ve depolama alanlarını gizleyen alçak sütunlu kolonlar ekledi. Yapı, 1814 ve 1929’da iki yangından kurtuldu ve iç kısmı Harry S. Truman’ın başkanlığında 1945’ten 1953’e kadar tamamen yenilendi. Dış yapı, 1824’te yarı dairesel Güney portiko ve 1829’da Kuzey portiko eklenmesiyle devam etti. 1901’de Başkan Theodore Roosevelt, Başkanlık Konutuna resmen Beyaz Saray adını verdi. 1929’da Hoover yönetimi sırasında yürütme kanadını tahrip eden ve daha fazla tadilat yapan ikinci bir yangın çıktmıştır.

Beyaz Sarayı’nın Bölümleri

Günümüz Beyaz Saray kompleksi, Yürütme Dairesi (Executive Residence), Batı Kanadı (West Wing), Doğu Kanadı (East Wing), Eisenhower Yürütme Dairesi

Beyaz Saray’ın odaları ve iç dekorasyonu

Binası (Eisenhower Executive Office Building) ve misafirlere ayrılan Blair House bölümlerinden oluşmaktadır.  Yürütme Dairesi (Executive Residence) altı kattan oluşmakta olup, bunlar Zemin Kat, Devlet Kat, İkinci Kat ve Üçüncü Kat ve iki katlı bir bodrumdur. Mülkiyet, Milli Park Servisi tarafından sahip olunan bir Ulusal Miras Sitesidir ve Başkan Parkının bir parçasıdır.

1812 Savaşı

Britanya’nın deniz ticareti ve özgürlükleri kısıtlamalar konusundaki yarattığı gergin hava Başkan James Madison’ın yönetimi (1809-1817) sırasında iyice arttı ve nihayet ABD, 18 Haziran 1812’de, İngiltere’ye savaş ilan etti. 24 Ağustos’ta İngilizler, Washington’un banliyösü Bladensburg’da Amerikalıları yenince başkentte bulunan subaylar Kurtuluş Deklarasyonu ve Anayasa ile birlikte kaçmayı başardılar. İngilizler, Beyaz Saray’a, Savaş Bakanlığı ve Hazine’ye ateş açtılar, ancak gece yağan şiddetli yağmur kentin yıkımını engelledi. Savaşı bitiren Gent Antlaşması, 17 Şubat 1815 tarihinde imzalanmıştır.

Batı Kanadı

1902 yılında, Beyaz Saray’ın Batı Kanadı, mimarlık firması McKim, Mead ve White tarafından toplam 65,196 $ maliyetle inşa edildi. Bu kanat (Batı Terası), hükümet yetkililerinin cumhurbaşkanı ile toplandığı Kabine Odası ve cumhurbaşkanının devlet başkanlarını ziyaret ettiği Oval Ofis’i barındırmaktadır. Birçok başkan Oval

The White House Washington D.c.The home of every U.S. president except George Washington, the site of the White House on Pennsylvania Avenue was selected in June 1791.
White house, Washington D.C.

Ofisi’ni kişiselleştirmiş olup, sözgelimi Başkan Clinton, 1880’de İngiltere Kraliçesi Victoria tarafından Başkan Rutherford B. Hayes’e verilen bir masayı çalışmak için seçmiştir.

Beyaz Saray’ın İç Dekorasyonu

Beyaz Saray’daki odalar, dönem tarzlarında dekore edilmiştir ve değerli antika mobilyalar, çin porselenleri ve gümüş eşyalarla doludur. Eski başkanlar ve eşlerinin (first ladies) portreleri de dahil olmak üzere Amerika’nın en değerli tablolarından bazıları Beyaz Saray’ın duvarlarını süslemektedir. 10 Başkanlık İdaresi (Antlaşma Odası) için 1865’ten beri Bakanlar Odası olarak görev yapan oda 1961’de restore edilmiş olup, Başkan Grant tarafından satın alınan Viktorya dönemi eserleri içermekteydi. Devlet Katındaki en merkezi oda 1817’de Amerikan İmparatorluk tarzında dekore edilmiştir. Bu tarz daha sonra first lady Jackie Kennedy tarafından 1962’de resepsiyon odalarından birini (Red Room) yeniden dekore etmek için kullanılmıştır ki Red Room (Kırmızı Oda) her zaman konukları kabul eden ilk bayanların favorisi olmuştur.

Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi

Beyaz Saray’ın tarihi, dekorasyonu ve sakinleriyle ilgili ilginç sergiler Beyaz Saray Ziyaretçi Merkezi’nde (White House Visitor Center) sergileniyor. Beyaz Saray’ın rehberli turları mevcut olsa da son derece sınırlıdır ve yalnızca bir Kongre üyesi veya elçilik aracılığıyla özel düzenleme ile yapılabilmektedir.

Beyaz Saray Hakkında İlginç Bilgiler

George Washington, Beyaz Saray’da yaşamayan tek ABD Başkanı idi.

Thomas Jefferson, Beyaz Sarayı 1805 yılında Yeni Yıl ve Dört Temmuz’da halka açık turlar ve resepsiyonlar için halka açmıştır.

John Quincy Adams ilk çiçek bahçesini kurdu.

Beyaz Saray’da 35 banyo, 412 kapı, 147 pencere, 28 şömine, 8 merdiven ve 3 asansör bulunmaktadır.

Beyaz Saray mutfağı, aynı anda 140 kişiye akşam yemeği servisi yapabilir.

1933 yılında, çocuk felci olan Franklin Roosevelt’in üst bedenini kullanmasına yardımcı olmak için Beyaz Saray’a bir yüzme havuzu eklendi. 1969’da Richard Nixon, basının toplanacağı bir alan yaratmak için bu havuzu doldurdu.

Başkan Carter, 1978’de Beyaz Saray’a kurulan ilk bilgisayar ve lazer yazıcıya sahipti.

Beyaz Saray’da bir bowling salonu, çiçekçi dükkânı, dişhekimi kliniği ve kampüste bulunan marangoz ofisi vardır.

Bodrum katında, Başkanın kriz sırasında danışmanlarla buluştuğu bir Durum Odası (Situation Room) bulunmaktadır.