1941

16 – 31 Mart 1941: Almanya Yugoslavya’ya Saldırıyor

16 Mart 1941 Arnavutluk’taki İtalyan “Primavera” saldırısı sessizce iptal edildi. 7 gün süren sürekli saldırılarda, İtalyanlar, Yunanlılar karşısında hiçbir ilerleme kaydedemedi.

Bugün, Almanya’da savaşta ölen askerleri için yıllık bir anma günü olup, Hitler şimdi Berlin anıt mezarına çelenk koyuyor. Hitler, anma konuşmasında: ‘Alman Ordusu şimdi tarihteki en güçlü askeri araç; İngiltere düşecek’ diyor.

Today is an annual day of remembrance for German war dead- Hitler now laying a wreath at the Berlin cenotaph.
Hitler şimdi Berlin anıtmezarına çelenk koyuyor

17 Mart 1941 Reçel ve marmelat şimdi İngiltere’de tayına bağlanıyor: Kişi başına ayda 8 ons verilecek. Atlantik nakliye konvoylarını avlanan U-boatları yüzünden İngilizler ciddi şeker sıkıntısı çekiyor.

Amsterdam dışındaki kum tepelerinde Nazi işgalcilerince 18 Hollandalı erkek kurşuna dizildi: Suçları, Almanların Yahudilere yönelik zulmünü protesto etmek için greve gitmekti.

Alman denizaltı U-99 “as” kaptanı Otto Kretschmer de dahil olmak üzere Kraliyet Donanmasına teslim olmak zorunda kaldı. U-99, gövdesini bükmek için sualtı bombaları atan bir İngiliz destroyer tarafından yüzeye çıkmaya ve teslim olmaya zorlandı; Kaptan son radyo mesajını gönderdi: “Derinlik bombaları etkili oldu- Heil Hitler-Kretschmer.”

18 Mart 1941 Hermann Göring, Naziler tarafından Yahudilerden yağmalanan en sevdiği sanat eserlerini kişisel koleksiyonuna eklemek için Alman işgali altındaki Paris’e geldi.

Müttefik birlikleri Etiyopya’nın merkezine ulaştı. İtalyan işgalciler Strada Imperiale tarafından yapılan görkemli yol boyunca sadece 17 günde 744 mil yürüdüler.

20 ve 21 yaş arasındaki bütün İngiliz kadınları şimdi savaş çalışmaları için kayıt yaptırmak zorundalar. İngiltere hükümeti bir kadının yapabileceği işi hiçbir erkeğin yapmayacağını söyledi.

19 Mart 1941 Eski İmparator Haile Selassie, kendisini emanet eden ve 4 yıl önce sürgün edilen İtalyan işgalcilere karşı sürekli büyüyen Etiyopyalı “Vatanseverler” kuvvetine liderlik ediyor.

Regia Aeronautica, The Italian Royal Air Force (Regia Aeronautica Italiana) was the name of the air force of the Kingdom of Italy.
İtalya Kraliyet Hava Kuvvetleri Regia Aeronautica

Etiyopya’daki İtalyanlar, deve kervanları tarafından tedarik edilen ve incilden alınma “Gideon Force” kod adı verilen İngiliz liderliğindeki Afrika gerilla savaşçılarının

German submarine U-99 has been forced to surrender to Royal Navy & its crew captured- including "ace" captain Otto Kretschmer, who leads the U-boat league tables of shipping sunk.
Alman denizaltı U-99 as kaptanı Otto Kretschmer

seçkin bir birimi tarafından takip ediliyor. Sadece birkaç yüz savaşçıdan oluşan Gideon Force geceleri İtalyan hatlarına baskın düzenliyor ve konvoylarını pusuya düşürüyor. İtalyanlar, binlerce Etiyopyalı tarafından büyük ayaklanmalarla karşı karşıya olduklarına inanıyorlar.

Arnavutluk’ta yağmur nihayet durdu. İtalyanların, Yunanlılara saldırılarını durduracakları kötü hava mazeretleri yok ancak yine de İtalyan ordusu ilerleyemiyor.

İtalyan bombardımanı topçu ve kıyı bombardımanı Arnavutluk’taki Yunan hatlarını hırpalıyor ama iyi hazırlanan Yunanlılar hala saldırıları engelliyor.

ABD, daha önce görülmemiş sayıda silahlı kuvvet seferber ediyor ki bunlardan birisi de ilk kez siyahi pilotlardan oluşan 99. Takip Filosu (99th Pursuit Squadron) veya Tuskegee Havacıları (Tuskegee Airmen). ABD Ordusu hala ırkçılık yapmaktadır. Siyah Amerikalıların pilotlar olarak kaydolmasına izin vermek bile deneysel bir projedir.

20 Mart 1941 Hitler, Yugoslavya Prensi Paul’e bir ültimatom verdi: Faşist Mihver ittifakına 5 gün içinde “gönüllü olarak” katıl ya da Alman işgali ile karşı karşıya kal!

ABD Dışişleri Bakanı Sumner Welles, Sovyet büyükelçisini gizlice kendisine Nazi Almanyası’nın SSCB’ye (niyet edilen Japonca sinyallere dayanarak) saldırmak istediğini söylemek için çağırdı.

21 Mart 1941 Regio Aeronautica’nın İtalyan bombardıman uçakları Arnavutluk’a (düşman Yunanlılara değil morali bozulmuş kendi askerlerine yönelik) propaganda

All British women aged 20 & 21 must now register for war work- UK government declares "no man will do a job that a woman might do."
İngiliz kadınları şimdi savaş çalışmaları için kayıt yaptırmak zorundalar (Women’s Land Army Poster ww2)

broşürleri atıyor.

Polonya’daki Nazi işgalcilerinin emriyle, Krakow’un tüm Yahudi sakinleri, kenti “temiz” bırakmak için bugün yeni inşa edilen gettolara taşınıyor. 15.000 kişi şimdi Krakow gettosuna tıkıldı. Nazi düzenlemeleri 4 ailenin 1 daireye girmesine izin veriyor. Eski Yahudi mülkleri Alman yerleşimcilere veriliyor.

Dün gece Luftwaffe tarafından bombalanan Plymouth şehrinde 100’den fazla ölü var. Rıhtım bombardımanı amaçlansa da şehir merkezi yönelik bombalarla harap oldu.

Nazi filozofu Alfred Rosenberg, kısa süre sonra SSCB’den alınması planlanan Yeni Doğu Toprakları’na Reich Bakanı olarak atandı. Rosenberg, Nazilerin baş ırkçı teorisyeni olup, ona göre Doğu Slav Irkları aşağı insandır (subhuman). Rosenberg aynı zamanda Alman gençlik eğitiminden sorumludur.

Avustralya Başbakanı Robert Menzies, İngiltere’de Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmak üzere geldiği İngiltere’de savaşın yol açtığı yıkımdan korkuyor. Menzies, Alman bombardıman uçaklarının harabeye çevirdiği Plymouth’u geziyor.

Ünlü havacı ve izolasyoncu Albay Lindbergh, ABD’nin savaşa giremeyeceğini söylüyor: “Almanya’nın bir hafta içinde ürettiğinden daha az askeri uçağımız var.”

Ex-Emperor Hailie Selassie is leading an ever-growing force of Ethiopian "Patriots" against Italian invaders who deposed him & exiled him 4 years ago
Haile Selassie

22 Mart 1941 İtalyan Ordusundaki din adamları Arnavutluk’taki Yunanlılardan ateşkes talebinde bulundu ve Manastır Tepesi’ndeki İtalyan ölülerini gömmek istiyor.

USA is mobilising unprecedented numbers of armed forces; now training up the 99th Pursuit Squadron, nicknamed Tuskegee Airmen: the first unit of black pilots.
Siyahi pilotlardan oluşan 99. Takip Filosu (99th Pursuit Squadron) veya Tuskegee Havacıları (Tuskegee Airmen).

Yunanlılar teklifi reddediyor ve tam bir ateşkes talep ediyorlar.

Sovyet Askeri İstihbarat Şefi Golikov Stalin’e: “İngiltere’yi yenemedikçe, Hitler SSCB’ye asla saldırmayacak” dedi.

Plymouth dün gece tekrar bombalandı. Bu sefer 284 kişi öldü, binlerce evsiz kaldı. İngiliz hava savunması 100’den fazla Alman uçağından ikisini düşürdü.

23 Mart 1941 Vatikan‘ın ünlü meydanı Aziz Petrus Meydanı’ndaki (Piazza San Pietro) rutin müsrif Paskalya hizmetini iptal eden Papa “savaş, büyük toplantılar için uygun bir zaman değil”  diyor. Papa bunun yerine özel bir şapelde ekmek ve şarabın takdisi ayini (Aşai Rabbani) yapacak.

Balkanlar’da öfke patlaması Yugoslavya’da Alman karşıtı gösteriler düzenleniyor: Hitler’in Mihver Paktı’na’e katılmak veya Wehrmacht askerlerini kabul etmek arasında seçim yapmaları gerektiğine dair ültimatomu şiddetle protesto ediliyor.

Kral bugün İngiltere’de bir ulusal dua günü talep ediyor. George Orwell: “Jingoizm[1] ve her şeyin kendi doğruluğu tarafından dehşete düştü”.[2]

9 aylık Nazi işgalinden sonra, Kuzey Fransa sakinleri güneye mühürlü mektup göndermekten men edildi. Sadece Almanlar tarafından verilen açık kartpostallara izin"Nazi philosopher" Alfred Rosenberg has been appointed as new Reich Minister for Occupied Eastern Territory- which is to be captured from USSR soon. Rosenberg is chief racial theorist of the Nazis- teaches eastern "Slavic races" are subhuman, & is in charge of German youth education. verilmektedir. Nazi’nin Vichy Fransa’daki aileye gönderilmek üzere verdiği kartpostallarda bir şeyler yazmak için boş yer yok, sadece daire içine alınacak (hasta, haber yok, yemek gönder) ifadeler var.

24 Mart 1941 Londra’daki Avustralya Başbakanı Menzies, Yunanistan ve Afrika’da savaşan Avustralya askerlerini tartışıyor. Winston Churchill’in savaştan hoşlandığını belirtiyor.

4 Yugoslavya Bakanlar Kurulu üyesi Hitler’in Mihver ittifakı’na katılma ültimatomunu üzerine ” istifa etti ve Alman karşıtı devrim ihtimaline karşı hükümetini uyardı.

Libya’da Rommel’in Afrikakorps kuvvetleri sayesinde başlayan Alman ilerleyişi El Agheila’da. İngiliz birlikleri 1 Alman zırhlı aracını yok ettikten sonra kasabayı terk etti.

Arnavutluk’taki İtalyan kuvvetleri ümitsiz bir gece saldırısı yaptıktan sonra Yunan siperlerine süngülerle girme girişiminde bulundu. Yunan karşı saldırısı ise İtalyanları kendi topçularının yanlışlıkla onları bombaladığı kimsenin olmadığı topraklara geri çekilmeye zorladı.

25 Mart 1941 Berlin, bu yıl ilk kez RAF tarafından bir gece bombardımanıyla vuruldu. 48 Royal Air Force uçağı şehir merkezine üzerinde uçtuysa da hedefleri kaçırdı, ancak demiryolu istasyonları Reichstag ve müzelere isabet aldı. Göring öfkeyle şimdi İngiliz bombardıman uçakları “ulusal anıtları hedef alıyor”diye şikâyet

Italy fielding brand-new naval weapon: the human-guided torpedo. 6 "Maiali" ("Pigs") have struck British warships in Suda Bay, Crete, each carrying a 300 kilo explosive in the bow. Each torpedo was dropped off by Italian warship 10 miles away, & steered on a collision course to a British ship; pilot jumps off at the last moment. 3 ships sunk, cruiser HMS York badly damaged, all Italians captured
Maiali

ettikten sonra Luftwaffe’nin de aynı şeyi yapacağı tehdidinde bulunuyor.

İngiltere’deki Bletchley Park’taki kod kırıcılar, İtalyan Donanması’ndan üç gün sonra büyük bir saldırıya geçileceğine dair bir sinyali kırmayı başardı. İtalyanlar, Alman müttefiklerinin hediyesi olan ve şifrelerini çözmenin imkânsız olduğuna inandıkları Enigma şifre makinelerini kullanıyorlar.

26 Mart 1941 Amerika’nın Birleşik Krallık’a “Lend-Lease” adıyla silah vermesi üzerine öfkeli olan Hitler, Almanya’nın ABD ile savaşa gireceğini öngörüyor. Roosevelt ile arkasındaki Yahudilerin yüksek finansmanı, savaş istiyor diyen Hitler, Avrupa’daki Alman zaferinin Amerikan Yahudileri için muazzam sermaye kaybı getireceğini söylüyor.

İngiliz istihbarat teşkilatı olan MI9, Alman kamplarındaki savaş esirlerine gizlice verilmek üzere monopoly oyunu ve satranç takımlarına gizlenmiş özel kaçış haritaları oluşturuyor. Su geçirmez ipek üzerine basılan haritalar Alman esir (POW) kamplarına bakım paketleri aracılığıyla sokulmalı.[3] MI9, aynı zamanda oyun parçalarında saklanan kaçış araçlarını ve Tekel parasının ortasında gizlenmiş kaçışların kullanması için nakit para önermektedir.

İtalya, yepyeni bir deniz silahı üretiyor: insan güdümlü torpido. 6 “Maiali” (“Domuzlar”) Girit’te Suda Körfezi’nde, her biri yayda 300 kilo patlayıcı taşıyan İngiliz savaş gemilerini vuruyor. Her torpido, 10 mil uzaklıktaki İtalyan savaş gemisi tarafından düşürüldü ve bir çarpışma rotasında bir İngiliz gemisine yönlendirildi. Torpidonun pilotu son anda atlıyor. 3 gemi battı, kruvazör HMS York ağır hasar aldı, bütün İtalyanlar yakalandı.

Yugoslavya, Faşist Eksene katıldı: Naip Prens Paul, ülkede Sırpların sert protestolarına rağmen Hitler ile ittifak imzaladı.

Reports of a coup in Yugoslavia: anti-German army officers have captured Belgrade, stormed palace & declared a new King, Peter II (he's 17).
Yugoslavya kralı II. Peter, 1941

27 Mart 1941 Yugoslavya’da bir darbe raporları: Alman karşıtı ordu subayları Belgrad’ı ele geçirdi, sarayı bastırdı ve 17 yaşındaki II. Peter’i yeni kral ilan etti.

Yugoslavya birlikleri isyancı subaylara karşı savaşmayı reddediyor. Sırplar şu anda Belgrad sokaklarında darbeyi desteklediğini protesto ederek “Almanya ile anlaşma yapılmadı” ve “Mezara gitmek köle olmaktan iyidir” diye bağırıyorlar.

Yugoslavya’da Nazi karşıtı devrimin söylendiği Hitler’in öfke içinde ülkenin Alman ordularınca işgali emrini veriyor: “Yugoslavya’yı acımasız sertlikle yok edin.” Hitler, Yugoslavya’yı “parçalara ayırmayı”; ayrıca generallerine, bu yeni işgalin SSCB’ye saldırı planladığı Barbarossa Operasyonunu 4 hafta erteleyeceğini de söyledi.

İngiltere’deki Bletchley Park’taki kod yazarları, Akdeniz’deki İtalyan filosundan emirleri çözdü: Yarın bir İngiliz konvoyunu batırmayı planlıyorlar. İskenderiye’deki Kraliyet Donanması filosu şimdi saldırırsa, İtalyan gemilerini yolda pusuya yatabilirler. İskenderiye’de çok sayıda, İngiliz karşıtı var. Kraliyet Donanması filosu mutlak gizlilik içinde limanı terk ediyor, komutan Amiral Cunningham zifiri karanlıkta İskenderiye Golf Kulübü’nden içeriye gizlice giriyor.

28 Mart 1941 Dün askeri darbeye kurulan yeni Yugoslavya hükümeti tarafsızlığını ilan ederken savaşa katılma arzusu olmadığını açıkça söyledi. New York Times gazetesinde yayınlanan bir haritada Balkanlarda değişen dengeleri gösterildi.

İngiltere ve Avustralya savaş gemileri, Yunanistan’ın Matapan Burnu (Ακρωτήριον Ταίναρον) civarında beklenmedik bir saldırıyla İtalyan deniz filosunu bombaladı.

New Yugoslavia government, installed in a military coup yesterday, declares neutrality & "no desire for war"- New York Times shows shifting balance in Balkans:
New York Times gazetesinde yayınlanan bir haritada Balkanlarda değişen dengeleri

İki filo arasında şiddetli bir savaş başladı. Matapan Burnu Savaşı’nda gecenin karanlığında 3 İngiliz savaş gemisi, radarı olmayan ve görsel olarak düşman gemilerini tespit etmesi ve ateş açması oldukça zor olan İtalyan gemilerine yaklaştı. İngiliz uçak gemisinden havalanan Torpido bombardıman uçakları saldırıya katılıyor. İtalyan Donanması 5 savaş gemisi kaybetti ve 2.300 ölü verirken, 1.015 İtalyan denizcisi esir düştü. İngilizler ise 1 uçağı kaybetti, 3 kişi öldü. Kraliyet Donanması dikkatle bir keşif uçağı gönderilirken, pilota, Enigma sinyallerinin çözülen şifresinden öğrenilen İtalyan filosunun yerini keşfetmesi gerektiğini söyledi.

Geçen ay ilk kez plütonyum oluşturan ABD’li bilim adamları sonuçların yayınlanmasını iptal etti: Yeni eleman teorik “atomik” silahlarda faydalı olabilir.

29 Mart 1941 New York Times gazetesinde yayınlanan haritada Yugoslavya’daki devrimden Libya’daki Alman saldırılarına dek o güne dek gelinen durumu ‘savaşta önemli bir hafta’ başlığıyla gösteriyor.

Ünlü İngiliz yazar Virginia Woolf intihar etti: Ouse Nehri’ne yürüdü, ceplerinde taşlar vardı, geride bu notu bıraktı:[4] Kadınları erkeklerin kalbinde bilinçaltında yaşattıkları Hitlerizmle savaşmaya çağırıyor.[5]

30 Mart 1941 İngiltere’de peynir için tayın uygulaması başlandığı duyuruldu: haftada kişi başına en fazla 1 onspeynir verilecek.

Hitler, Luftwaffe’ye Belgrad’ı bombalamaya hazırlanmalarını ve Yugoslavya’yı bu hafta gerçekleşen Alman karşıtı darbe için cezalandırmalarını emretti. Harekatın

From revolution in Yugoslavia to German attacks in Libya; map in New York Times shows "a momentous week in the war
29 Mart 1941 New York Times gazetesinde yayınlanan harita

kod adı ‘Strafgericht’ (‘ceza mahkemesi’). 5000 Luftwaffe uçağı gizlice Almanya’nın müttefiki Bulgaristan’a geldi. Yunanistan ve Yugoslav sınırında toplandı.

Nazi SS, Yahudi sorununu çözme için X-ışınlarıyla gizli kısırlaştırmayı araştırıyor. Her gün 3000-4000 Alman Yahudisinin kısırlaştırılabileceği düşünülüyor. Himmler’in vekili Viktor Brack, SS’nin Yahudilere bir tezgâhta sahte formlar doldurmalarını emredebileceğini öne sürerken, kurbanların cinsel organları gizli bir röntgen cihazı tarafından gizlice ışınlandı.

ABD sahil güvenliği ABD limanlarındaki Faşist kontrolündeki milletlerden gemileri basıyor: 27 İtalyan, 2 Alman ve 35 Danimarka kargosuna el konuldu.

31 Mart 1941 Hitler, 250 üst düzey Alman subay ile askeri konferansta buluşuyor ve bu baharda SSCB’yi istila etmeyi planladıklarını söylüyor: “Bu bir imha savaşı” diyor. Hitler odadan ayrıldı; Alman subaylar şimdi, yakalanan Komiserlerin infaz edilmesinin “askerlik ilkelerini ihlal ettikleri ve askeri disiplini mahvedeceği” yönündeki karardan şikâyet ediyorlar.

Yeni Yugoslav hükümeti, orduyu Hitler’in “kışkırtılmasından” kaçınmak için potansiyel Alman saldırısına hazır ancak gizli harekete geçirme emri veriliyor.

Eritre’deki son İtalyan kalesi çevrili; Komutan Roma’ya sinyal veriyor: “Sadece bayrağımızın onuru için mümkün olduğu sürece direnebiliriz.”

ABD limanlarındaki Alman ve İtalyan gemileri zaten Tarafsızlık Yasası sayesinde enterne edilmişlerdi. Amerikalılar, bu gemilerin mürettebatlarının kaçmasını ve İngiltere’ye silah taşımalarını önlemek için onları boşaltmayı planlıyor.

Notlar

[1] Daha çok ingiliz şahinliğiyle özdeşleşmiş siyaset bilimi terimi. 93 Harbi (1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı) sırasında Rusların İstanbul’u (o dönem için Konstantinopol) ele geçirme ihtimaline karşı Londra‘nın Trafalgar Meydanı’nda gösteri yapan İngilizlerin söylediği bir şarkıda geçen ‘jingo’ kelimesine atfen kullanılmaktadır.

[2] https://orwelldiaries.wordpress.com/2011/03/23/23-3-41/

[3] https://www.theguardian.com/uk/the-northerner/2013/jan/08/history-monopoly-waddingtons-victor-watson-stalag-prisoners-of-war

[4] http://www.lettersofnote.com/2010/02/i-cant-fight-any-longer.html

[5] https://www.theguardian.com/world/2009/sep/06/virginia-woolf-second-world-war