Halkbilim

Amadis, Amadís de Gaula Destanı

Amadis, Galli Amadis Destanı veyaAmadís de Gaula adlı manzum destanın 13. Yüzyıl sonları veya 14. Yüzyıl başlarında Portekizli yazar Joao de Lobeira tarafından kaleme alındığı sanılmaktadır.

Destan

Orijinali kayıp olan eser 16. yüzyılda Garcia Ordonez de Montalvo tarafından Kastilya İspanyolcası’na çevrilmiş bu haliyle büyük ün kazanmıştır. Galli Amadis’in başarısı pek çok kalitesiz benzerinin ortaya çıkmasına sebep olurken, Miguel Cervantes’in bu tür destanları alaya aldığı Don Quixote adlı romanının da ilham kaynağı olmuştur.

Konusu

Gal kralı Perion’un Elisena’dan doğan gayrımeşru oğlu olan Amadis bir sepete koyularak denize akan bir nehre atılmıştır. Bebeği bulan Gandales ona “Denizin Çocuğu” diyerek kendi oğlu gibi yetiştirmiştir. Sonradan kral ve eşinin Melicia adlı kız ve Galaor adlı erkek çocukları doğmuştur. Amadis biraz büyüdüğünde kimliğini açıklamadan Perion’un sarayına şövalyelik eğitimi almak için gitmiş bu sırada sarayda kalan İngiliz kralı Lisuarte’nin kızı Oriana’nın hizmetine girmiş ve kıza âşık olmuştur. Büyücü Urganda adlı kâhin bir kadın “Denizin Çocuğu”nun zamanı gelince en büyük şövalye olacağı kehanetinde bulunmuş, bu sırada kral tarafından şövalye ilan edilmiştir. Kardeş olduklarını öğrenen Amadis ve Galaor birlikte çeşitli maceralara atılmış, kaçırılan bakireleri kurtarmış, sahte şövalyelerin maskesini düşürmüş, devler, canavarlar ve büyücülere karşı savaşmıştır. Galaor pek çok kızla gönül eğlendirirken şövalye tek ve gerçek aşkı Oriana’ya sadık kalmıştır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016