1940

16-31 Aralık 1940: Mussolini, Hitler’den Yardım İstiyor

16 Ocak 1940 Churchill, Charlie Chaplin’in Hitler ve Nazizm’i hicveden ve demokrasi idealini vurgulayan Büyük Diktatör filminin özel gösterimini izliyor. Filmden memnun kalmakla birlikte final sahnesindeki konuşmanın pasifist tonundan rahatsız olduğu anlaşılıyor.

Italian fort of Sidi Omar in Egypt has been captured in a 10-minute raid by British troops- Allies struck from the west, Italian guns were all aimed east. Churchill telegrams the Allied Army of the Nile: "You have rendered glorious service to the Empire- now maul the Italians & rip them from Africa."
Afrika’da ki İngiliz güçleri İtalyanları zor duruma düşürüyor

Mısır’daki İtalyan Sidi Omar Kalesi, İngiliz birlikleri tarafından yapılan bir baskın ile 10 dakika içerisinde ele geçirildi. Churchill, Nil Müttefik Ordusuna telgrafla emir veriyor: “İmparatorluğa şanlı hizmette bulundunuz. Şimdi İtalyan güçlerini yarıp, Afrika’dan sökün”. Birkaç bin müttefik birlikleri Libya’daki Bardia limanını kuşatıyor ve 40.000 İtalyan’a komuta eden Bergonzoli’nin yardım almasını engelliyor. Kraliyet Donanması savaş gemisi HMS Terror, Müttefik birlikleri çevreleyen çok sayıda İtalyan askerini sayıca üstün olanlarına karşın dikkatlerini dağıtmak amacıyla 8 saat boyunca Bardia’yı bombalıyor.

Luftwaffe’nin Coventry saldırısına “misilleme” amacıyla Almanya’nın Mannheim kenti RAF tarafından bombalanıyor. RAF’ın bombaları silah fabrikalarını ve Mannheim şehir merkezinden çok uzakta patlıyorsa da 34 Alman sivil ölüyor.

17 Ocak 1940 İngiltere Hava Bakanlığı, dün geceki Mannheim’daki RAF bombardımanını değerlendiriyor: Bombaların çoğu askeri hedefleri yarım milden fazla

Dorothy O'Grady has become the first British woman sentenced to death for treachery. She was tried for making maps of the Isle of Wight to help a Nazi invasion:
Dorothy O’Grady

ıskalıyor.

Dorothy O’Grady, ihanetten ölüme mahkûm edilen ilk İngiliz kadın oldu. Nazi istilasına yardım etmek için Wight Adası’nın haritasını hazırlıyordu.[1]

ABD Başkanı, bir basın toplantısında “ödünç ver veya kirala” temelinde İngiltere’ye silah satmayı teklif ederken, silahların bedelinin savaştan sonra ödenmesini teklif ediyor. Başkan Roosevelt, “komşumun evi ateş alırsa” örneğiyle İngiltere ‘deki demokrasiyi savunmak için silahları iade etme veya değiştirme konusunda “centilmenlik anlaşması” da yaparak böyle dostça bir teklif yapıyor.

18 Ocak 1940 İsviçre’nin Basel şehri, yanlışlıkla Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından gece bombalanıyor ve 4 kişi ölüyor.İsviçreliler gece şehirlerinde karartma uygulamayı tartışıyor.

Arnavutluk dağlarında savaşan Yunan ve İtalyan orduları şimdi 6 metrelik karda donmuş çamurun üstünde savaşıyor. Topçu ateşi ile yola düşen çığlar her iki tarafı da karların altına gömüyor.

Nazi makamları halka “yasadışı kümes hayvanı ticareti” konusunda baskı yapıyor. Noel’de hindi pişirmek isteyen Almanlar kümes hayvanlarına ilişkin yasaları

Hitler giving orders for invasion of USSR, in Führer Directive 21: "Wehrmacht must be prepared to crush Soviet Russia in a quick campaign (Operation Barbarossa) even before the conclusion of the war against England
Führer Direktifi 21 SSCB’nin işgali emri

çiğniyorlar.

Führer Direktifi 21’deki SSCB’nin işgali için emir veren Hitler: “Wehrmacht, İngiltere’ye karşı savaşın tamamlanmasından önce bile hızlı bir kampanyada (Barbarossa Operasyonu) Sovyet Rusya’yı ezmek için hazırlıklı olmalı” diyor. Barbarossa Operasyonunda, Finlandiya ve Romanya’nın da Sovyetler Birliği’ne yönelik sürpriz bir saldırıya yardımcı olacağı hesap ediliyor. 6-8 hafta içerisinde Kızıl Ordu’nun yok edileceği hesap ediliyor. Hitler, Alman askeri öğrencilerine hitaben bir miting düzenliyor: “Dünya çalışkan adam için bir ganimettir. Lebensraum’unu güvenceye almayanlar ise yaşamayı hak etmiyor!”

19 Ocak 1940 Çinli yetkililer, Japon işgalcilerini pireler aracılığıyla veba hastalığını yaymakla ve üç şehirde 5000’i aşkın kişiyi öldürmekle suçluyorlar. Japonya, Çin’in işgal birliklerini enfekte etmek için kolera ile kuyuları kirlettiği iddiasına karşı çıkıyor. Wu Shi-Gen, Çin’de Quzhou’da yaşayan 11 yaşında bir çocuk. Japon uçakları köyünde pire ve buğdayla doldurulmuş seramik bidonları atınca pek çok köylü gibi Wu’da hıyarcıklı veba oldu. Wu’nun 9 yaşındaki kardeşi, ebeveynleri tarafından tecrit edilmiş durumda.[2]

Malta’dan tahliye edilen çoğunluğu kadın ve çocuk 10,619 sivil İngiltere veya Karayipler’e ulaşıyor.  Akdeniz’deki İngiliz adası Malta artık bir kale haline geliyor, kasabalar sivillerce terkedilmiş durumda ancak her yer asker dolu.

Alman denizaltısı U-37 yanlışlıkla Sfax denizaltısı ile SS Rhône adlı tankeri batırdı. İki gemi de Alman müttefiki olan Vichy Fransa’sına ait olduğu için U-37’nin kaptanı eylemlerini bildirmiyor.

Churchill, İngiltere Parlamentosu’nda savaş stratejisi hakkında bir konuşma yapıyor ve hükümetin ilk görevinin hava saldırılarından korunmak olduğunu bildiriyor.

Mısır’da son 10 gün süren savaşın kaybını açıklayan müttefik komutan: 141 İngiliz, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hintli askerin öldüğünü, 387’sinin yaralandığını

Allied command announcing losses of last 10 days' fighting in Egypt: 141 British, Australian, New Zealand & Indian men killed, 387 wounded. Italian casualties (incl. prisoners) 25,000+.
Libya’da İtalyan esirler

bildiriyor. İtalyan zayiatı (mahkumlar dahil) 25.000’den fazla.

20 Ocak 1940 Alman Auschwitz toplama kampı komutanı Rudolf Höss, hapsedilen Polonyalı rahipler tarafından yine mahkumların katılımıyla düzenlenecek Noel ayini talebini toplama kampında dini hizmetlere izin verilmeyeceği gerekçesiyle reddetti.

Mussolini’nin, Hitler’e Libya’daki Müttefik saldırısına karşı İtalya’ya yardım etmesi için özel olarak yalvardığı söyleniyor. Almanlar müttefikleri Duce’yi kurtarmaya gelecek mi? Bununla birlikte Alman bombardıman uçaklarının Arnavutluk’taki Yunan birliklerine saldırdığı rapor ediliyor.

Bulgaristan’da, Yahudilerin ve Masonların hedef aldığı yeni sert yasaları kabul ediliyor. Bulgaristan artık Avrupa’nın baskın gücü Nazi Almanyası ile ittifak kuruyor.

4 Amerikalı Senatör ABD’ye İngiltere’ye fazladan silah sağlaması yasasına karşı itirazda bulunuyor.

Luftwaffe, bu gece Liverpool’a saldırıyor. 2 büyük sığınak ile demiryolu kemerleri altındaki resmi olmayan bir sığınak çöktü. Liverpool’un merkezini paramparça durumda çünkü Luftwaffe İngiltere’nin en işlek ikinci limanını devre dışı bırakmayı hedefliyor.

21 Aralık 1940 İngiltere’ye gelecek yıl potansiyel kullanıma hazır kimyasal silah sipariş ediyor: İngiltere’de depoda 1.485 ton hardal gazı bulunurken 650 tondan fazlası üretim aşamasında bulunuyor.

İngiltere gıda kıtlığıyla karşı karşıya kalırken, İngiltere hükümeti insanlara bahçelerine sebze ekmelerini öneriyor.

skies over Britain full of the drone of bomber engines- Luftwaffe are raiding Liverpool tonight. 2 full bunkers & an unofficial shelter under railway arches have collapsed after direct hits.
Liverpool harabe halinde

İngiliz uçakları Libya’da İtalyan tahkimatlarına saldırıyor; Trablus’un yakınında bir cephane çöpü patladı. Bir İtalyan askeri: “Vesuvius‘tan daha kötü”. Libya çölüyle çevrili olan İtalyanlar, Bardia limanında kilometrelerce mayın, barikat teli ve çöle uzanan tank tuzaklarının arkasına ayakta kalmaya çalışıyorlar.

Sürgündeki Yunan kraliyet ailesinin üyesi olan Prens Phillip, Akdeniz’de Kraliyet Donanması’na katılıyor: “İtalyan’ları öldürmeye hazırım” diyor.

22 Aralık 1940 İngiliz yazar Frances Partridge’in günlüğü: “Arkadaşım Colin, Almanların hepsinin kısırlaştırılması gerektiğini, diğer insanlar gibi olmadıklarını düşünüyor.”

Yılbaşı ağaçları, bu yıl İngiltere’de beklenmedik bir talep görüyor. İngiliz posta işçileri bomba hasarına rağmen Noel öncesi teslimatları denemek ve bitirmek için fazla mesai yapıyorlar. İngiltere’nin, muhabirlerin askeri meseleleri görüşüp görüşmediğini kontrol etmek ve “hassas” ifadeleri kesmek veya işaretlemek için 100.000’den fazla mektup açan 10.000 posta sansür gördüğünden fazla mesai yapan pek çok kişi olduğu anlaşılıyor.

Muhafazakâr partinin “Komünizm uygulaması’ olduğu iddiasıyla karşı çıkmasına rağmen, evleri bombalanmış sivilleri barındırmak için İngiltere hükümeti “boş mülkleri” evsizlerle doldurmayı düşünüyor.

Zürih’te İngiliz bombardımanı sonucu 5 kadın öldü, 11 kişi yaralandı. Bir hafta içinde Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kazayla bombalanan ikinci İsviçre kenti.

270 Alman bombardıman uçağı, Manchester’a saldırıyor: Şehir merkezine zarar veren acımasız Blitz sonucunda 200 kişi ölüyor. Bu gece İngiliz bombardıman uçakları Norveç’ten İtalya’ya dek Fransa ve Hollanda dahil olmak üzere Nazi işgali altındaki Avrupa’daki pek çok Alman askeri üssüne saldırıyor.

23 Aralık 1940 Yunanlılar İtalyan kontrolündeki Arnavutluk’un dörtte birini işgal etmiş durumda olmalarına karşın İtalyanlar binlerce askerinin ilerleyişinin sürdüğünü bildiriyor.  

Gösteriler sırasında bir Alman polisini dürten Jacques Bonsergent, Paris’te Nazi işgalcilerince kurşuna dizilerek öldürülen ilk Fransız sivil oluyor.

Winston Churchill, İtalyan halkına BBC Radyosu üzerinden yayın yapıyor ve onları Mussolini ile Barbar Hunları devirmeye çağırıyor.

Venedik kentine zarar vermemeleri için kesin emir alan İngiliz bombardıman uçakları Venezia’da Porto Maghera’yı vuruyor.

Nazi Almanya’sı, ABD’nin İngiltere’ye silah ve gemi tedarik etmesinin “tarafsız” ve “ahlaki açıdan tutarlı olmadığını” açıklıyor. Bu tutumun ABD’yi Almanya ile savaşa çekebileceği bildiriliyor.

Britanyalıların bu yıl Noel armağanlarına daha az para harcaması ve savaş bonosu almaları isteniyor.

Unexpected blessing for UK- 785 cargo ships crossed the Atlantic in the last week & for first time in months none were sunk by German U-boats.
Atlantik’ten geçen İngiliz yük gemileri

24 Aralık 1940 785 İngiliz yük gemisi geçen hafta Atlantik’ten geçti ve aylar boyunca ilk kez Alman U-botları tarafından batırılmadı.

Noel hediye tayını Almanya’da dağıtılıyor: “Aryan” başına ekstra 750 gr pirinç ve 450 gr sebze, şeker, reçel ve kahve. Polonyalılar ya da Yahudilere yok.

ABD, sınırlarını Nazi işgali altındaki Fransa ve Almanya’dan Yahudi mültecilere açmayı reddediyor. Amerikan Dışişleri Bakanı Cordell Hull ABD’nin Yahudi mültecilerin serbest göçüne izin vermesinin “Yahudileri kurban durumuna düşürmek amacıyla Avrupa’da bir terör saltanatına” yol açacağını iddia ediyor. Yahudileri Avrupa’dan zorla kovulacağı bir “totaliter şantaj” yaratılacağı düşünülüyor. ABD, son on yılda Nazi Almanyası’ndan yalnızca 21.000 kişiyi mülteci olarak kabul etti. Yahudi protestocular 1936’da Hitler’e geri gönderilmemeyi talep etmişti. Daha geçen yıl ABD, Kanada ve Küba’nın St. Louis gemisiyle Naziler’den kaçan 936 Yahudi mülteciyi kabul etmeyi reddetti.  Bunlar Alman işgali altındaki Avrupa’ya geri dönmek zorunda kaldı.

Luftwaffe, resmi olmayan bir şekilde İngiltere ile iki günlük bir ateşkes ilan ettiğini açıkladı: Noel (Boxing Day) RAF bombardımanı olmazsa, İngiltere Alman hava saldırılarına uğramayacak. Manchester hala yanıyor:

 

25 Aralık 1940 Arnavut dağlarında, Yunan ve İtalyan kuvvetleri arasında Noel ateşkesi söz konusu kimse ateş etmiyor. Atina’dan yüzlerce taksiden oluşan bir filo,

Winston Churchill has sent King George a Christmas gift- a one-piece "siren suit" designed to save rationed cloth (modelled here by Winston).
Winston Churchill, siren kıyafeti ile

Yunan cephe hattına askerler için tatlı ve likörlü Noel hediyeleri taşıyor.

Winston Churchill, Kral George’a kumaştan tasarruf etmek için tasarlanmış tek parça “siren kıyafeti” olarak anılan Noel hediyesini veriyor.

Bugün Avrupa’da Luftwaffe veya Kraliyet Hava Kuvvetleri bombardıman uçakları havalanmıyor. Bununla birlikte pek çok İngiliz sivil hala Noel yemeklerini hava saldırısı barınaklarında yiyor. İngiltere, bugün ABD’ye ‘Christmas Under Fire’ adlı bir film göndererek Amerikalıları İngilizlerin Blitz’e rağmen başarılı olabileceğine ikna etmeye çalışılıyor.

İngiliz yazar George Beardmore, günlüğüne şu sözleri kaydediyor: “İtfaiyeciler ve askerler, yalnız anneler ve harap olmuş esnaflar, tahliye edilen çocuklar gibi kasvetli bir Noel geçirdim”.

Alman birlikleri, işgal altındaki Avrupa’da Hitler’in bu yıl “belirleyici zafer” konusundaki vaatleri ile Noel’i kutluyor.

26 Aralık 1940 Alman işgali altındaki Polonya’nın gettolara mahkûm edilen Yahudi nüfusu korku içinde Hanukkah’ı kutluyor. Chaim Kaplan, Nazi yasağına rağmen gizlice Hanukkah‘ı kutlayan Varşova Gettosu’ndan yazıyor: “Polonya Yahudileri inatçı: düşman yasalar koyar ama onlara uymazlar. Hayatta kalmamızın sırrı budur… Bizi Yahudileri diri diri gömmek istedikleri tüm ülkelerde, mezar kazıcılarını yanımıza alıyoruz. Şahit Çarlık Rusyası, Polonya ve Romanya. Nazi Almanyası da aynı kadere sahip olacak.”

27 Aralık 1940 Bugün Alman Amiral Raeder, Hitler ile konferansta, şimdi Sovyetler Birliği’nin İngiltere’yi yeninceye kadar planlı işgalini ertelemesini istedi. Raeder, İngiliz teslimiyetini zorlamak için Atlantik gemisinin U-boat  ablukasına odaklanmak istiyorsa da Hitler ona güven veriyor: “Stalin düştüğünde, Churchill tüm umutlarını kaybedecek.”

Kanadalı Seyahat Bürosu, Amerikalı turistleri Kanada’yı ziyaret etmekten caydırmaya çalışan Nazi propagandacılarının ABD’deki bir komployu bozduğunu duyurdu.

Avustralya makamları, iki Alman “korsan akıncısının” Japon ticaret gemileri kılığına giren savaş gemilerinin Pasifik’te dolaştığını duyurdu. Alman savaş gemilerinden biri olan Komet, kıymetli fosfat madeninin Avustralya’ya ihracatını durdurmak için küçük Pasifik adası Nauru’nun limanını bombaladı.

28 Aralık 1940 İngiliz savaş gemisi HMS Terror tarafından bombalanan ve etrafı müttefik askerlerince çevrilen Libya’daki İtalyan Bardia kalesindeki İtalyan askerlerine Mussolini ‘ölümüne dövüş” emri verdi. 16.000 Avustralyalı asker, kayalık, cansız bir çölde yer alan Bardia’yı kuşatıyor.

Avrupa’daki kısa ateşkes Londra’yı bombalayan 100 Luftwaffe bombardıman uçağı tarafından sona erdirildi.

New York Times feature on big questions Europe faces next year: Will Germany strike towards the Balkans? Can Britain seize control of Ireland's ports? What will Russia do?
New York Times 1941 savaşları tahmini haritası

Mussolini resmen trajediye dönüşen İtalyan’ın Yunanistan işgalini kurtarmak için Alman askeri yardımını istiyor. Mussolini kara birlikleri göndermek için isteksiz olan Hitler’e yalvarıyor.

New York Times, Avrupa’nın gelecek yıl karşı karşıya kalacağı büyük sorulara yer veriyor: Almanya Balkanlara mı saldıracak? İngiltere İrlanda limanlarının kontrolünü ele geçirebilir mi? Rusya ne yapacak?

29 Aralık 1940 Libya çölünde eski moda çift kanatlı bir hava savaşı gerçekleşiyor. Avustralya ve İngiliz hava kuvvetleri Gloster Gladyatörleri (Gloster Gladiators) ile uçarken İtalyan Fiat savaşçılarıyla karşı karşıya kalıyor.

Kraliyet Hava Kuvvetleri bombardıman uçakları, Fransızların işgal altındaki Calais ve Boulogne limanlarını vuruyor.

Alman hükümeti, Balkanlar’a yönelik söylentileri yalanlıyorsa da 50.000 Wehrmacht askeri Romanya’ya yürüyor.

136 Luftwaffe bombardıman uçağı Londra’yı vuruyor. Londra yanıyor ama Aziz Paul Katedrali, bombalamanın neden olduğu mucizevi bir şekilde el değmemiş durumda kalmayı başarıyor. Bu sırada Roosevelt radyo üzerinden İngiltere’ye yalnızca Nazilerle savaşmak için silah tedarik edeceğini, ABD’nin savaşa girmeyeceğini bildiriyor. Bu sırada “Demokrasinin en büyük cephanesi olmalıyız.” demeyi de ihmal etmiyor.[3]

30 Aralık 1940 Londra’daki büyük yangında 16’sı itfaiyeci 163 kişi öldü. İtfaiyeci George Britchford yangında 19 saat geçirdikten sonra karısı Kathleen’ye şöyle

In the Libyan desert, an aerial battle of old-fashioned biplanes, as Australian & British air force flying Gloster Gladiators face Italian Fiat fighters.
Libya’da İngiliz-İtalyan çift kanatlı uçakların hava savaşı

yazıyor: “Sevgilim, sahneyi tanımlamak imkânsız… Sanki tüm Londra yanıyormuş gibi görünüyordu.”

The Guardian gazetesi, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin şu anda Alman bombardıman uçaklarını denemek ve ele geçirmek için avcı uçakları yolladığını bildirdi.

Etiyopya’nın eski imparatoru Haile Selassie, Afrika’ya geldi ve ülkesinin İtalyan işgalcilerine karşı İngiliz destekli bir isyan başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

31 Aralık 1940 Daily Mail, “savaşın en güzel fotoğrafını” bastırıyor: Aziz Paul Katedrali, 29 Aralık’ta yangın bombasından kurtuldu.

Romanya ve Bulgaristan vatandaşları olan 200.000 “etnik Alman” yeni yılda Reich’e taşınmak zorunda kalacaklar. Alman hükümeti, Polonya’nın yeni fethedilen toprakları doldurmak için “Aryan” yerleşimciler olarak onları istiyor.

Nazi Propaganda Bakanı Goebbels şimdi Alman radyosunda konuşuyor: “Bu, Alman tarihinin en büyük yılını – bir zafer yılını bitiriyor!” 6 ayda Hitler Fransa, Belçika, Hollanda, Norveç ve Danimarka’yı fethetti. Nazi bölgesi artık Atlantik’ten Baltık ve Akdeniz’e ve Kuzey Kutup

A "Second Great Fire of London" is sweeping through the historic city centre, started by German incendiaries. Only St. Paul's Cathedral stands miraculously untouched by the bombing. Londoner Vere Hodgson: "Great red glow fills the sky- I could read by it. Police say the City is on fire, & the Fire Brigade are trying to save St. Paul's
Londra yanıyor: İkinci Büyük Londra Yangını, Aralık 1940

Dairesi’ne uzanıyor. Adolf Hitler, Yeni Yılı’nı Alp dağ evi olan Obersalzberg’de kutluyor. Rusya’ya doğru bir kadeh şampanya içip doğuya bakıyor.

Notlar

[1] https://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/pathetic-fantasist-or-nazi-spy-the-mysterious-mrs-ogrady-7768836.html

[2] http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/correspondent/1796044.stm

[3] https://www.presidency.ucsb.edu/documents/fireside-chat-9