1940

16 -30 Kasım 1940: Romanya’da Demir Muhafızların İsyanı

16 Kasım 1940 Londra bombardımanları yeniden başladı. George Orwell günlüğüne şöyle yazıyor: “Hiç bir zaman silah sesiyle yaşamam gerektiğini düşünmemiştim, ama oluyor.”

Bir Nazi karikatürü, Winston Churchill’in çılgın felsefesini gösterdiğini iddia ediyor: Yanan Londra’ya bakan Churchill: “İmparatorluğumuz o kadar büyük ki, küçük bir adanın yanması pek de önemli değil.”

Yunan hava kuvvetleri ve RAF, Akdeniz’de ilk zaferlerini kazanıyor: Yunan ilerleyişini durdurmak için havalanan 10 İtalyan bombardıman uçağı düşürülüyor.

400.000 kişinin yaşadığı Varşova’daki Yahudi gettosu, artık Alman işgalcilerinin emriyle dış dünyadan tamam izole edilmiş durumda yaşamını sürdürüyor. Polonya Nazi Valisi Dr. Hans Frank şunları söylüyor: “Varşova gettosu o kadar güvenli ki bir kedi bile dışarı çıkamaz!”. Alman muhafızlar, içeri yiyecek sokulmasını engellemek için duvarlara yerleştirildi.

17 Kasım 1940 Coventry bombardımanında ölen 568 kişiden kimliği anlaşılamayan 172’si bir toplu mezarın içinde gömülüyor.

Yunan ordusu, Arnavutluk’taki İtalyan üssü Koritza kentine saldırıyor. Yunan topçusu İtalyanların geri çekilirken bıraktığı topları kullanıyor.

Sovyet Yabancı Komiseri Molotov, Hitler’in dostluk vaadiyle Berlin’den ayrıldı ama döndüğünde Führer’in yakında SSCB’ye saldırmaya kararlı olduğunu söyledi. Stalin’in elçisi, Hitler’e Nazi Almanyası’nın İsveç, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan hakkındaki niyetini sordu.

British cartoonist David Low shows Mussolini's invasion of Greece faced with resistance: "Help! Here's one showing fight!"
David Low’un karikatürü

İngiliz karikatürist David Low, Mussolini’nin Yunanistan‘ı işgalinde direnişle yüzleştiğini gösteriyor: “Yardım! İşte burada savaşan biri var!”

Yeni Alman kararnamesine göre Reich’te yaşayan Yahudiler “Aryanların yanında” bombalanmaya karşı korunamazlar. Yahudilerle Aryanların hava saldırısı barınakları ayrılmalıdır.

18 Kasım 1940 Kraliyet Hava Kuvvetleri bombardıman uçakları iki gecedir Hamburg’u bombalıyor.

New York Times Gazetesi, Almanya ve İngiltere’yi birbirlerine uyguladığı karşılıklı göze göz dişe diş kitle katliamlarını yüzünden kınıyor.

Mareşal Hugh Dowding ve yardımcısı Keith Park, Alman gecesi baskınlarını durduramadığı  görevden alındı. RAF avcı pilotları kendilerini sevgili civcivler olarak çağıran Dowding’ in görevden alınamsına öfkeli:: “O olmasaydı, Luftwaffe, yazın bizi yenerdi.”

Eski Fransız komutanı General Gamelin, “savaş suçu” davası için yeni faşist Vichy Fransız hükümeti tarafından tutuklandı. Vichy, eski rejime Fransız yenilgisinin sorumluluğunu yüklemekte kararlı.

Danimarka Almanlar tarafından işgal edilmiş ancak kendi hükümetini korumasına izin verilmişti. Şimdi Danimarka Nazi Partisi DNSAP üyeleri faşist bir devralma talebiyle Kopenhag’da yürüyor.

Mussolini, yaşanan hezimete rağmen, Yunanistan‘ın İtalyan ordusunca istilasının başarılı olacağını ümit ediyor: “Yunanistan’ın böbreklerini ezeceğiz!” diyor.

Switzerland- now entirely surrounded by Fascist states & fearing German annexation- has banned the 4000-strong Nazi National Movement of Switzerland
İsviçre Nazi Ulusal Hareketi

19 Kasım 1940 Etrafı tamamen faşist devletler tarafından kuşatılan ve Almanya’nın ilhakından korkan İsviçre, 4000 kişilik İsviçre Nazi Ulusal Hareketini yasakladı.

İngiliz gazetesi The Guardian, Londra’nın yeni “gece hayatı” na dair haberler yayınlıyor: Londralılar, Alman bombalamalarından sığınmak için her gün yeraltı metro istasyonlarına göç ediyor.[1]

Blitz kuzey yönüne dönüyor: İngiltere’nin endüstriyel kalbini bombalayan 400+ Luftwaffe uçağının bu geceki hedefi Birmingham ve Leicester şehirleri. Buna karşılık Kraliyet Hava Kuvvetleri bombardıman uçakları Çek Skoda fabrikalarına saldırıyorsa da bombalar hedefi tutturamıyor.

20 Kasım 1940 Duvarın üzerinden Yahudi gettosuna bir çuval çörek atarken yakalanan Polonyalı bir adam Alman

The Blitz has turned northwards- cities of Birmingham & Leicester are tonight's main targets. 400+ Luftwaffe planes bombing Britain's industrial heartland.
Birmingham ve Leicester şehirleri bombalanıyor

makamlarınca kurşuna dizilerek öldürüldü.

Vatikan radyosu Nazizmi “Hıristiyan idealleriyle bağdaşmadığı için kınadı ve ve Alman işgali altındaki Polonya’daki rahiplerin toplama kamplarına gönderildiği haberini yayınladı.

Faşist devletlerin birliğinden oluşan ‘Eksen’ (Axis) gittikçe büyüyor: Kızıl Ordu’nun sınırlarına dayandığı Macaristan, Almanya, İtalya ve Japonya ile ittifak kuruyor

İtalyan Dışişleri Bakanı Kont Ciano ile görüşen Hitler, Mussolini’nin Yunanistan’ı işgalinin “aptallık” olduğunu söyledi ancak Alman askerlerinin yardımını teklif ediyor. Hitler’in emriyle, Alman Genelkurmay Başkanlığı, Ocak ayında Yunanistan’ın Wehrmacht tarafından işgalini ve İspanyol yardımı İngilizlerin kontrol ettiği Cebelitarık’a eşzamanlı bir saldırı planlıyor.

21 Kasım 1940 Alman yardımcı kruvazörü (Hilfskreuzer) Pinguin, İngiliz kargo vapuru Maimoa’yı batırıyor: 5000 ton et, 1500 ton tereyağı ve 16.000.000 yumurta Hint Okyanusu’nun dibini boylarken, 87 kişilik mürettebat esir alındı.

Hitler, meeting with Italian Foreign Minister Count Ciano, says Mussolini's invasion of Greece was "stupidity"- but offers German troops to help.
Kont Ciano ile görüşen Hitler,

İtalyan askerleri, işgal altındaki Arnavutluk’taki başlıca üsleri Korter’i terk ederek, ilerleyen Yunan karşı saldırısından kaçıyorlar. Arnavut sınırına yakın aceleyle açılan siperlerde bulunan İtalyan askerleri ise Korter’ deki İtalyan merkez binasının tahliyesi için zaman kazandırmak için umutsuzca direniyorlar. Yunan piyadeleri saldırırken “ἀέρα!” (‘rüzgarla süpür onları’) diye bağırıyor.

ABD hükümeti, 8 Amerikan şehrinde “propaganda, casusluk, sabotaj” faaliyeti gerçekleştiren Nazi ajanları bulunduğunu

Italian troops in hastily-dug trenches near Albanian border desperately resisting Greek advance- hope to buy time for evacuation of Italian headquarters from Korçë.
İtalyan askerleri, işgal altındaki Arnavutluk’ta

açıklıyor.

22 Kasım 1940 İngiliz bombardıman uçakları, Libya’da İtalyan ordu üslerinin bulunduğu Bingazi’ye saldırıyorlar. Britanyalılar, Mussolini’nin Afrika’daki askerlerini Yunanistan’a getirmeden durdurmak istiyor.

Başkan Franklin Roosevelt, Şükran Günü’nü tarihini Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 1 hafta öncesine aldırarak Amerikan ekonomisini canlandırmaya çalışıyor. Amerikalıların yaklaşık üçte ikisi bugün Şükran Günü bayramını kutluyor. Muhalifler başkana “Franksgiving” lakabını yakıştırıyor.

Nazi makamları, çoğunlukla yaşlı erkekler ve kadınlardan oluşan 7000’den fazla Alman Yahudisini Reich’ten Fransa’daki hapishanelere sınır dışı ediyor. Bazı Nazi yetkilileri tüm Yahudileri Alman topraklarından Madagaskar’a sürmeyi ve Fransız kolonisinde geniş bir hapishane adası kurmayı umut ediyorlar. Bu yüzden Yahudileri Fransa’ya göndermek Madagaskar hayalinin ilk adımdır. Alman diplomat Franz Rademacher: Madagaskar’a sürülen Avrupalı ​​Yahudiler rehinemiz olacak böylece Amerikan Yahudilerinin uysal davranmaları temin edilecek.” Rademacher: “Bizim Alman sorumluluk bilincimiz, binlerce yıldır devleti olmayan Yahudi halkına” egemen bir devleti bağışlamamızı yasaklamaktadır.”

Yunanlılar İtalyan hatlarını kırdılar ve Korçë şehrine doğru ilerliyorlar. Yunanlılar pek çok ganimet ele geçiriyor: 28.000 İtalyan askeri esir alındı, yakalanan birçok tank ve silah Yunan ordusunu donatmak için kullanılacak.

Türk hükümeti, sıkıyönetim ilan etti. Almanya, Türkiye’ye faşist “Eksen’ (Mihver) devletler arasında katılması için bir ültimatom verdi.

23 Kasım 1940 Almanya, Yahudiler ve diğer “Aryan olmayan” haklara mensup olanların kahve satın almasını yasakladı. Almanya’da tayına bağlanan kahve artık kişi başı aylık 2.5 ounce (70, 8 gr) olarak dağıtılıyor.

Romen diktatörü Ion Antonescu, komşu ve rakip Macaristan’ın katılmasından birkaç gün sonra Hitler’in Faşist devletlerin yeni ittifakı Mihver’i (Axis) güçlendirerek Üçlü Pakt’a katılacağını duyurdu.

New York Times speculates on the objectives of new bloc of "Axis powers", & maps the battlegrounds where they are battling Britain & its allies
New York Times gazetesi, yeni Mihver bloğunun hedefleri üzerine spekülasyon haritası

New York Times gazetesi, yeni Mihver bloğunun hedefleri üzerine spekülasyon yaparak İngiltere ve müttefikleriyle mücadele ettikleri savaş alanlarını haritalandırıyor.

24 Kasım 1940 İngiltere’ye bağlı konvoylar kötü geceler geçiriyor: 2 Alman U-botu 10 tüccar gemisini batırıp, 238 adam öldürdükten sonra kaçmayı başarıyor.

Alman basını Bulgaristan, Türkiye ve Yugoslavya’yı uyarıyorlar, çok geç olmadan Mihver Devletleri’ne katılmaları

The first 1800 Jewish refugees being deported from Palestine are crammed into the liner SS Patria, in port of Haifa- bound for Mauritius. Also onboard: a secretly planted bomb.Zionist paramilitary organisation, the Haganah, have smuggled a bomb onto the SS Patria- it's meant to make a small explosion, disable the ship & force British to let refugees stay in Palestine
SS Patria

konusunda uyarıyor.

Arnavut kenti Korçë’nin sokaklarında halk, Yunan ordusunun ilerleyişini ve İtalyan işgalcilerden kurtuluşlarını kutluyor. Arnavutluk’ta yiyecek kıtlığı olmasına karşın,  şarap bolca var. ABD’li bir gazete muhabiri: “Koyun derisi paltoları giyen sakallı Yunan askerleri ve Arnavut çobanları tavernaları dolduruyor, Yunanca ve Arnavutca şarkı söyleyip, Mussolini’yi lanetliyorlar.”

Winston Churchill, ABD Başkanı Roosevelt’e gizli bir telgraf gönderir: “İspanya, açlık çekiyor”.  Churchill, ABD’ye Cebelitarık Boğazı’ndan Franco’yu savaştan uzak tutmak ve Almanlar’a muhtaç olmasını engellemek yiyecek gönderme tavsiyesinde bulundu.[2]

25 Kasım 1940 Nazi tehdidi altındaki Avrupa’dan İngiliz mandası Filistin’e kaçan 5 binden fazla Yahudi mülteci yasadışı göçmen olarak tutuklandı. Yahudi mülteciler İngiliz sömürge makamları tarafından Trinidad ve Mauritius’taki gözaltı kamplarına sürülüyorlar. Filistin’den sürülen ilk 1800 Yahudi mülteci, Mauritius’a gönderilmek için Haifa limanında bulunan SS Patria gemisine bindirildi ama gemiye gizlice bir bomba sokulmuş durumda. Siyonist paramiliter örgüt olan Haganah, SS Patria’da bomba patlatarak gemiyi etkisiz hale getirmek ve mültecilerin Filistin’de kalmasına izin vermek için İngilizleri zorlamak istiyor. Bununla birlikte bombanın patlamasıyla gemi 15 dakikadan daha kısa sürede battı, Hayfa limanında en az 260 kişi ölürken binden fazlası sudan kurtarıldı.

ABD’nin Fransız büyükelçisi, Fransa’nın güneyindeki 3 milyon mültecinin beslenmesi için Amerikan insani yardımını

British aircraft carrier Ark Royal almost hit by Italian bombers- but Regia Marina were ordered not to close in on Royal Navy unless "certain of victory". Entire "Battle of Cape Spartivento" took just 54 minutes.
İngiliz uçak gemisi Ark Royal bombalardan kaçmayı başarıyor

kullanıyor.

Nazi makamları, Varşova’nın Yahudi nüfusunun bir gettoya duvarların ardına kilitlenmesinin ısrarla “anti-semitik” bir tavır olmadığı konusunda ısrar ediyorlar. Almanlar gettonun işgal altındaki kentte tifüs salgınına karşı bir “sağlık önlemi” olduğunu iddia ediyor.

Alman savaş gemileri Orion ve Komet, Güney Pasifik’teki küçük Yeni Zelanda gemisi Holmwood’u batırdı. 29 esir, 1370 koyun ve 1 at ele geçirildi.

26 Kasım 1940 İngiliz hükümeti, bu yıl Noel’den sonra İngiltere’ye daha fazla muz ithal edilmeyeceğini açıkladı.

Yunan orduları İtalyan işgali altındaki Arnavut dağlarında kuzeye doğru ilerlemek için savaşıyorsa da yiyecek kıtlığı yüzünden yük katırları kesilerek yeniliyor.

Stalin, Hitler ile yeni bir anlaşma sunuyor ve SSCB’yi Alman dostu devletlerin yeni eksenine ekliyor, ancak Finlandiya,

Liverpool has suffered terrible bombing damage- last night, over 300 Luftwaffe planes attacked, aiming for docks and raining bombs across the city.
Liverpool bombalandıktan sonra

Japonya ve Türkiye konusunda daha fazla imtiyaz talep ediyor.[3]

İngiliz özel kuvvetleri, Mısır çölünün kumlarına yakıt ve su gömerek  İtalyan Libyası’na planlı bir saldırının hazırlığını yapıyor.

27 Kasım 1940 Son derece soğuk Arnavut dağlarında herhangi bir teçhizat olmadan savaşan bazı Yunan askerleri, donmuş zemine serilmiş ölü İtalyan askerlerinin bedenleri üzerinde uyumak zorunda kaldılar.

Alman işgali altındaki batı Norveç’teki düzinelerce eşzamanlı heyelan ve çığ rapor ediliyor. Nazi makamları bunların “büyük sabotaj eylemi” olduğunu iddia ediyor

Romen faşist örgütü Demir Muhafızlar, 64 eski hükümet bakanı ve ordu subayını katlederek acımasız bir siyasi mahkûm katliamı gerçekleştirdi.[4]  Romen Demir Muhafızları, mahkûmların yasal yargılamalardan ve hak ettiği kaderden kaçmasından korkuyorlardı. Bunun yerine, Jilava hapishanesinde bir hücrede tek tek ateş ettiler

Romania is erupting into civil unrest- fascist Iron Guard party are marching in streets & rioting, fighting with army.
Romanya sokaklarında faşist Demir Muhafız Partisi’nin militanları isyan ediyor

İngiliz ve İtalyan deniz kuvvetleri Akdeniz’de birbirine uzun menzilli top atışları yapmakla birlikte yakın bir savaştan çekindiğinden henüz kesin bir sonuç alınmamıştır. İngiliz uçak gemisi Ark Royal neredeyse İtalyan bombardıman uçaklarının hedefi olacakken ‘Regia Marina’ kesin zafer söz konusu olmadıkça İngiliz donanmasına yaklaşmama emri aldığından kurtulmayı başarmıştır. Bu yüzden  “Cape Spartivento Savaşı” sadece 54 dakika sürmüştür.

28 Kasım 1940 Filistin’deki İngiliz makamları, SS Patria’da hayatta kalanlar Yahudi mültecileri hapsederek toplama kamplarında tıktılar. Tutukluları diğer İngiliz kolonilerine sınır dışı edilecekler. Patria’nın batması ve 200 kişinin ölümünden Yahudi paramiliter örgüt Haganah’ın sorumlu olduğunu kimse bilmiyor. Bombacı Munia Mandor sessiz kalıyorsa da İngilizler, savaş çabalarının Yahudi sabotajı olduğunu iddiasındalar.

Arnavutluk’a Yunan saldırısı durdu: Dar Kakavia Geçidini koruyan İtalyan ordusu onları durdurmak için savaştı ama Yunanlıları daha çok kar fırtınası engelledi.

Yahudi aleyhtarı Alman ‘belgeseli ‘Sonsuz Yahudi’ bugün gösterime girdi: Almanlar Dünya Yahudilerine karşı savaşa girdikleri iddiasında.[5]

29 Kasım 1940 300’den fazla Luftwaffe uçağı dün gece Liverpool’u bombaladı. Edge Hill’de 166 kişi öldü.

Tayland hava kuvvetlerinin uçakları ülkenin doğu sınırını bombalarken Taylandlılar, Hindiçin’deki Fransızların kendilerine saldırdığını iddia ediyor.

London Times Gazetesinde silah fabrikalarda planlı bir greve gidildiğini  “put patriotism over pay today” manşetiyle veriyor.

Japon işgal altındaki Çin’de Komünist gerillalar bir VIP trenini raydan çıkarıyor ve trende bulunan 100’den fazla Japon devlet adamını öldürdüler veya yaraladılar.

30 Kasım 1940 Romanya sokaklarında faşist Demir Muhafız Partisi’nin militanları isyan ediyor ve orduyla savaşıyor. Nazi yanlısı Demir Muhafızları ölüm mangaları liberaller, Yahudiler ve rakip faşist örgütlerin üyelerini avlıyor.

Alman Genelkurmay, önümüzdeki yıl Sovyetler Birliği’nin işgali için çok gizli planını tamamladı: Almanya’nın Sovyet Rusya’yı işgal planı “Barbarossa” operasyonu olarak adlandırıldı.

Tokyo, Japon işgalciler tarafından kurulan Nanjing’deki “Yeni Çin’in hükümdarı” olan Manchuko’nun Japon kukla devlet başkanı Wang Ching-Wei’yi resmen tanıdı. Japon işgalciler, milliyetçi Çin lideri Chiang Kai-Shek ile gizli barış görüşmelerini terk ettiler. Japonlar artık Çin’in işgalini tamamlamayı amaçlıyorlar.

Alman bombardımanının ikinci gecesinde Southampton vuruluyor.[6]

Notlar

[1] https://www.theguardian.com/world/1940/nov/19/secondworldwar.germany

[2] https://www.nationalchurchillmuseum.org/winston-churchill-to-franklin-d-roosevelt-november-23-1940.html

[3] https://delong.typepad.com/sdj/2010/11/hitler-molotov-meeting-berlin-1940.html

[4] http://www.executedtoday.com/2010/11/26/1940-jilava-massacre/

[5] http://www.holocaustresearchproject.org/holoprelude/derewigejude.html

[6] https://www.ordnancesurvey.co.uk/blog/2010/11/mapping-the-southampton-blitz-70-years-on/