1940

1 -15 Ekim 1940: Bomb Berlin & Save London

1 Ekim 1940 Göring, Londra’ya topluca gerçekleştirilen gündüz hava saldırılarını iptal etti. Bundan sonra Londra’ya bombalama saldırıları sadece gece gerçekleştirilecek. Luftwaffe, Almanların ümit ettiği gibi Kraliyet Hava Kuvvetlerini topluca yok etmeyi başaramaddı.

Amerikan hükümeti Almanya’ya 1. Dünya Savaşı sonunda kabul edilen tazminat anlaşmasına göre ABD’ye hala 271.000.000 ABD Doları borçlu olduğunu hatırlattı. Naziler ödeme konusunda yükümlülüğünü yerine getirmediler.

İskoç polisi, Edinburgh’un merkezi Waverley İstasyonu’nda bir Alman casusu olan Werner Walti’yi tutukladı. Bir gün öce tutuklanan casus arkadaşları ona ihanet etti. Nazi casusu, İskoç dedektifi “Wee Willy” Merrilees tarafından tutuklandı. Walti’nin ilk sözleri: “Ben Alman değil,İsviçreliyim.”

Almanlar “Otto Operasyonu” (Operation Otto) semrini veriyorlar: Nazi işgali altındaki Polonya’da Polonyalı esir işçi emeği kullanılarak SSCB sınırına dek devasa yol ve demiryolu inşası projesi.

2 Ekim 1940 Eylül ayının umutsuz hava savaşı İngiliz kanalında başlayan kış fırtınaları ile sona eriyor. İngiliz komutanları artık daha rahat nefes alabilirler: Bu yıl Alman işgali olmayacak.

Çin’de iç savaş patlak verdi: Japon işgalcileriyle savaşmak için ateşkesi kabul etmesine rağmen, Çin Komünistleri ve Milliyetçileri Huangqiao şehrinde savaşıyorlar. Çin Milliyetçi hükümeti Generalissimo’dan Chiang Kai-shek, Mao Zedong’un Komünist devrimcilerine sert bir şekilde muhalefet ediyor: “Japonlar, bir cilt hastalığı – Komünistler, kalp hastalığı.”

Tam sayfa gazete reklamlarını yayınlayan İlk Amerika İzolasyonist Komitesi (Isolationist America First Committee), ABD’yi Almanya ya da Japonya ile savaşmamaya çağırıyor: “Barışı seç!”. Amerikan yeniden silahlandırma programı, Donanma gemilerine dönüştürülmek üzere 6 lüks yatı satın almak için 2 milyon dolar harcayor.

İngiltere’de bir Alman keşif uçağı ele geçiriliyor: Pilot, ağır bir sisin içinde kayboldu ve Essex’e indi. Bu sırada Hollanda’da olduğunu düşünüyordu.

3 Ekim 1940 İngiltere’ye savaşta isteksizce liderlik eden eski Başbakan Neville Chamberlain, gittikçe artan sağlık sorunları nedeniyle İngiliz Kabinesinden istifa etti. Bağırsak kanseri var ama ameliyat edilemediği için doktorları ona söylemedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Halifax, İngiltere’ye Amerikan desteği ve “ABD’nin Japonya’ya karşı savaşta katılması” konusunda gizli notlar yayınlıyor.[1]

İşgal altındaki Polonya’daki Naziler bugünü yani Yahudi yeni yılı Rosh Hashanah’ın ilk gününü Varşova Yahudi nüfusunu etrafı çevrili bir gettoya götürmeye

Bullies are always cowards Bomb Berlin & save London

başlamak için seçtiler. Varşova etrafındaki 138.000 Yahudi, 15 Kasım’a kadar “Almanların sözde Yahudi mikrobu ve Yahudi düşüncesi tarafından zehirlenmemeleri için” bir gettoya gönderilecek.

Luftwaffe bombardımanına karşı bir şeyler yaptıklarını kanıtlamaya istekli Kraliyet Hava Kuvvetleri, Almanya’da bombaladıkları yerlerin bir haritasını yayınladı. İngiltere’de Almanya’ya karşı acımasız bir misilleme isteği baş gösteriyor: kentte kim tarafından asıldığı belli olmayan ‘Kabadayılar her zaman korkaktır: Berlin’i bombala, Londra’yı (“Bullies are always cowards: Bomb Berlin & save London”) kurtar’ yazılı posterler baş gösteriyor.

Polonya’nın Lodz kentinde yaşayan Yahudi halkı, Alman işgalcileri tarafından “Litzmannstadt” olarak adlandırılıyor.

4 Ekim 1940 Hitler ve Mussolini, İtalyan Alpleri’ndeki Brenner Geçidi‘nde buluşuyor. Hitler, İtalya’nın Kuzey Afrika’daki İtalyan savaş çabalarına Alman yardımı vaat ediyor. İtalya henüz savaşta değilken Fransa’nın işgali öncesinde iki faşist lider yine Brenner Geçidi’nde buluşmuştu.

Hitler & Mussolini are meeting in the Brenner Pass, in the Italian Alps; Hitler promising German aid to the Italian war effort in North Africa, currently stalled invading Egypt. Last time fascist dictators met in Brenner Pass, it was before invasion of France, & Italy was not yet at war; now the masters of Europe discuss "finishing off" UK this winter.
Adolf Hitler ve Benito Mussolini, Brenner Geçidi’nde

Avrupa deniz ablukası nedeniyle ciddi yiyecek kıtlığı çekiliyor. Savaşa girmeyen İspanya bile gıda stokçuluğu ve kaçakçılığını yasakladı: Stokçu ve spekülatörler hapis cezasına çarptırılabilir.

İtalyan hükümeti, ABD’nin Avrupa ihtilafından uzak durması için bir uyarı yayınladı: “Savaş bitti, biz kazandık. Nedensiz yere nedene kan dökeceksiniz? ”

Dutch merchant ship SS Ottoland, carrying timber from Canada to UK, has hit a German mine in the North Sea- rescue plane photo:
Hollanda ticaret gemisi SS Ottoland batarken

5 Ekim 1940 Kanada’dan İngiltere’ye kereste taşıyan Hollanda ticaret gemisi SS Ottoland, Kuzey Denizi bir Alman mayınına çarparak batarken bir kurtarma uçağınca fotoğraflanıyor.

Japon Başbakanı Konoye, Amerika Birleşik Devletleri’ne Japon-Alman-İtalyan Ekseni tarafından yaratılan “Yeni Düzen”i kabullenmesi ya da savaşla yüzleşmesi konusunda uyardı.

Vichy hükümeti, Fransız Komünistlerinin toplu tutuklandığını duyurdu. Yeni yasalar Yahudi halkını Fransız vatandaşlığı konusunda da kısıtlamakta olup, Vichy hükümeti, ‘bunu Alman baskısı yüzünden değil Fransa’yı temizlemek için yaptığını’ iddia ediyor.

ABD’de savaş korkusu arttıkça bir sonraki ABD başkanlık seçimlerinde halkın oy kullanma niyeti değişiyor:  Demokrat Cumhurbaşkanı şimdi Cumhuriyetçi meydan okuyucu Willkie’ye karşı oylamada% 56-44, seçim oylarında 499-432. Pollster Dr. Gallup: “Başkanın popülaritesi yurtdışındaki savaşın her yoğunlaşmasıyla büyüyor.” Cumhuriyetçi Wendell Willkie ise, ABD’nin savaştan uzak durmasını istiyor.

6 Ekim 1940 İngiliz denizaltı HMS Regent, Adriyatik’te bir İtalyan vapuru olan Maria Grazia’yı batırdı ama kaptan torpidoları boşa harcamamaya karar vererek vapura toslamayı tercih etti.

Papa, dünya kadınlarına gülünç elbiseler giymemeleri ve modanın diktatörlüğüne karşı bir uyarıda bulundu.

Eski ABD Başkanı Herbert Hoover, İngiltere’ye Kraliyet Donanması’nın Batı Avrupa’daki ablukalayı kaldırması ve Avrupa’da kışın ortaya çıkması muhtemel açlığa

Adolf Galland, German fighter ace: "The damn British are like a hydra! We shoot down hundreds of planes, but see no change in their numbers or fighting power."
Alman savaş pilotu Adolf Galland

karşı gıda taşıyan Amerikan gemilerinin Avrupa’ya gitmesine izin vermesi için yalvarıyor. Fransa, Belçika ve Hollanda, Alman istilası ve çiftlik yağmalarından dolayı neredeyse doğru düzgün mahsül alınamadı.

60 Japon uçağı Çin’in geçici başkenti Chongqing’i bombaladı, 150 Çinli öldü. “Güvenli” konsolosluk bölgesi vuruldu hatta Fransız büyükelçiliği yok edildi. Japonya, Japon bombardımanının iki gün önce Japon kuklası Manchuko eyaletinin başkenti Changchun’a gerçekleştirilen ve sadece propaganda broşürleri bırakılan Çin hava saldırısına misilleme olarak yapıldığını duyuruyor.

7 Ekim 1940 Romenleri “Nazi tarzı savaş” yöntemleri öğretmek ve petrol kuyularını “İngiliz sabotajına” karşı korumak için 30 bin Alman askeri Romanya’ya yürüyor. Romanya ‘nın faşist lideri General Antonescu, Alman askerlerinin “dostça işgal” sırasında kalabilmeleri için kışlaları temizledi.

ABD Donanma İstihbarat Başkanı Binbaşı McCollum, Başkan Roosevelt’e Japonya ile çatışmanın kaçınılmaz olduğunu savunan gizli bir not gönderdi. ABD, Japonya’yı “açık bir savaş eylemi” yapmak için kışkırtmalı![2]

Luftwaffe lideri Göring’in yeni bir planı var: “Sonunda sadece 4 gün içinde RAF’ı yok edilecek”.  Londra’yı bombalanacak, Kraliyet Hava Kuvvetlerini havaya çıkmaya zorlamak ve onları havada alt etmek. Bugün 370 Luftwaffe uçağı İngiltere’ye saldırdı, ancak sert rüzgârlar onları Güney İngiltere’ye dağıttı. Böylece RAF savaşçıları için kolay av oldular. Alman savaş pilotu Adolf Galland: “Lanet olası İngilizler bir hidra gibiler! Yüzlerce uçaktan aşağıya ateş ediyoruz, fakat sayılarında bir değişiklik olmuyor ya da savaşma gücümüz yok.”

8 Ekim 1940 Çek savaş pilotu Josef František, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin en ölümcül ası (18 uçak düşürdüğü teyit edildi) kazara bir uçak kazasında öldü.

Royal Air Force in Britain now contains pilots from 14 countries, from Czech & Polish to Jamaican. Indian Air Force pilots arrived today:
Hint Hava Kuvvetleri pilotları RAF’A yardım için Londra’da

František, Naziler kendi ülkesini işgal ettikten sonra Polonya ve Britanya’ya uçmuştu. İngiltere’deki Kraliyet Hava

Czech fighter pilot Josef František, the most deadly Royal Air Force ace (18 confirmed kills) has died in an accidental plane crash. He flew for Poland & Britain after Nazis invaded his native country.
RAF’ a katılan Çek savaş pilotu Josef František

Kuvvetleri, şimdi Çek ve Polonya’dan Jamaikalıya kadar 14 ülkeden pilotlar içeriyor. Hint Hava Kuvvetleri pilotları bugün geldi. RAF’deki tek Jamaikalı havacı William Strachan, Karayipler’den Britanya’ya gelebilmek için bisikletini ve saksafonunu sattı ve neredeyse Hava Bakanlığı tarafından reddediliyordu. Strachan: “Kapıda bulunan çavuş defol git dedi. Bir subay beni içeri aldı.[3]

ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm Amerikan vatandaşlarına, yükselen uluslararası tansiyon ve buradaki İngiliz ve Fransız sömürgelerine yönelik Japon tehditleri nedeniyle Doğu Asya’yı tahliye etmelerini emrediyor.

Bugün Londra’nın West End’i, düzinelerce yüksek patlayıcı bomba ile vuruldu ve Strand ve Piccadilly ağır hasar gördü.

9 Ekim 1940 Londra’daki St. Paul Katedrali’nin kubbesinden bir Alman bombası patladı ve Altar’a ağır hasar verdi.

İtalyan gazeteleri Kanada, Bahamalar, Avustralya ve Yeni Zelanda’da dâhil olmak üzere İngiliz kolonilerini savaşta tarafsız kaldığı takdirde ABD topraklarına katılmasını teklif ediyor. ABD’ye umut vaat eden bir imparatorluğun yanı sıra resmi Faşist gazetesi Popolo d’Italia, Amerika’nın Avrupa savaşında İngiltere’ye katılarak “intihar edeceğini” yazıyor.

İngiltere, Japon tehditlerine karşı çıkacaklarını açıkladı.  Gelecek hafta, Güney Asya’daki İngiliz kolonisi yoluyla Çin’e hayati silah taşıyan 717 mil uzunluğundaki Burma Yolu’nu yoldan tekrar açacak.

10 Ekim 1940 Birleşik Krallık sinemalarında “Bir yangın bombasıyla nasıl başa çıkabilirsiniz?” filmi halka gösterilmektedir.

Londra metro istasyonları akşam saatlerinde Alman bombardımanından kaçan halkla tıka basa dolu durumda.

11 Ekim 1940 Kanal kıyısındaki Fransız limanları İngiliz bombardımanıyla harabe haline geliyor. İngiltere savaş kabinine rapor: Mısır’da İtalyan istilacılar, batı çölünde bir İngiliz kalesinin ele geçirilmesinden bu yana 3 hafta boyunca ilerlemeyediler.

Marshal Pétain, leader of collaborationist French Vichy state, appeals to countrymen: "forget your traditional enemies- Germans are our friends now."
Fransız Vichy devletinin lideri Marshal Pétain

İşbirlikçi Fransız Vichy devletinin lideri Mareşal Pétain, vatandaşlara hitap ediyor: “Geleneksel düşmanlarınızı unutun, Almanlar artık bizim dostlarımız.”

İngiliz savaş gemisi HMS Revenge, Alman işgal gemilerini yok etmek için Fransız Cherbourg limanını topa tutuyor.

12 Ekim 1940 Londra’daki ‘Holland House Library’ kütüphanesi Alman bombardımanında harap olan çatısına karşın hala halka açık taramalara açık. En önemlisi, kitaplar zarar görmedi.

İngiliz Hava Bakanı Archibald Sinclair, günlüğünü şöyle yazıyor: “Muhtemelen Mısır, Malta, Orta Doğu, Hindistan, Singapur ve sevgili eski Cebelitarık’ı kaybedeceğiz…”

Japon işgalcilere karşı savaşan Çinli milliyetçi askerler artık İngilizler tarafından kontrol edilen Burma Yolu boyunca gelen silahlara ve yakıta bağımlı durumda. New York Times Gazetesin bugün yayınlanan harita Çin ordusunun dış dünyayla ana bağlantısını gösteriyor.

13 Ekim 1940 Paris’te Nazi işgalciler Fransız vatandaşlarının Yahudiler, Zenciler ve Çingeneler’den bir şeyler satın almasını önlemek için Aryen İşletmeler rehberini yayınlıyor.

İngiliz tahtının varisi olan 14 yaşındaki Prenses Elizabeth, ilk kez radyo yayının katılıyor ve BBC Çocuk Saati’nde tüm dinleyicilere iyi geceler diliyor:

Nazi Dışişleri Bakanı von Ribbentrop, Stalin’e kişisel bir çağrıda bulunuyor: Sovyetler Birliği’nin Almanya, İtalya ve Japonya ile yeni Eksen ittifakına katılmasını sağlayın.

Yeni Gallup anketine göre, faşist Axis’in kurulmasından bu yana Britanya’nın yanında savaşa katılmak isteyen Amerikan vatandaşlarının sayısı artıyor: Şimdi Amerikalıların % 17’si savaşmak istiyor.

14 Ekim 1940 İngiliz ve Amerikan petrol rezervleri Hong Kong ve Şanghay üzerinden Singapur’a aktarılıyor. Japonların gözü bu petrolde

Aryanların Kuzey Afrika ikliminde etkili bir şekilde savaşıp mücadele edemeyeceğini görmek ve İtalyan askerlerine yardım etmek için Alman Gine domuzu birlikleri Afrika’ya gönderildi.

Londra’da Balham Metro İstasyonu, yüksek patlayıcı içeren bir bombadan doğrudan etkilendi. İçerideki hava saldırısından korunan yüzlerce kişi, şimdi molozlarla boğulmuş tüneller tarafından kapana kısıldı. Balham Metro İstasyonunda 66 kişi öldü, ezildi veya gaz sızıntısından boğuldu.

15 Ekim 1940 Bir Londra otobüsü, Balham Metro İstasyonu’nun dışındaki büyük bomba kraterinin içine düştü. Gece karanlığında karanlıkta, otobüs şoförü çukuru görmedi. Mucizevi bir şekilde çarpışma sonucu yolcular ciddi şekilde zarar görmedi.

İşgal altındaki Arnavutluk’ta eşkıya yakalama bahanesiyle, İtalyan birliklerinin devasa birimleri Yunanistan’ın kuzey sınırlarına yayılıyor. İtalyan diktatör Mussolini generallerine,  Britanya’yı destekleyen Yunanlılara saldırma emri vererek, Hitler’in gözünde İtalya’nın prestijini arttırmayı umuyor. İtalyan Mareşal Badoglio dehşete kapılıyor çünkü İtalya, sonbahar hasadına yardım etmeleri için daha yeni 300 bin askeri terhis etti. Yunanistan’ı işgal etmek için sadece 100.000 asker hazır durumda. (Ayrıca Oku: 2. Dünya Savaşı’nda İtalya)

Ünlü pilot Charles Lindbergh, yaklaşmakta olan ABD başkanlık seçimlerinde herhangi bir seçim yapılmamasına dair uyarıda bulundu: Hem Demokratik hem de Cumhuriyetçi adaylar “ABD’yi ABD’de gereksiz bir savaşa sürüklüyor”

BBC’nin merkezi olan Broadcasting House, bir Alman bombası tarafından vuruldu. Radyo dinleyicileri gümbürdeme sesi duydu.

ABD’de Charlie Chaplin’in yeni komedi “The Great Dictator” filmi vizyona giriyor:  Chaplin’in Nazi karşıtı hiciv olarak yazdığı ve totaliter lider Adenoid Hynkel’i oynadığı film büyük ilgi görecek.

https://www.youtube.com/watch?v=4sfJxdytYn4

Notlar

[1] http://ww2today.com/2nd-october-1940-the-position-of-the-united-states-considered

[2] https://en.wikisource.org/wiki/McCollum_memorandum

[3] http://spitfiresite.com/2010/08/stories-of-the-battle-of-britain-where-are-replacements-to-be-found.html