1940

16-31 Ağustos 1940: Londra ve Berlin’de Hava bombardımanları

16 Ağustos 1940 Alman hükümeti, Fransa’nın fethinden sonra, kemer sıkma politikaları gereğince haftada iki kez “zafer dansı” yapılmasına izin veriyor.

Luftwaffe, ilk kez Londra’ya saldırdı ve South Croydon havaalanını bombaladı: 60 sivil öldü.

The most brutal day of UK air battles so far has ended- 69 German planes shot down, to 34 British lost in the air & 29 bombed on the ground. Aircraft easy to replace- trained pilots harder. The Luftwaffe has suffered brutal losses today, & with German pilots captured if they bale out over UK, Britain is- barely- winning by attrition.
Britanya üzerinde RAF tarafından düşürülen bir Alman uçağı

Bugün bir İngiliz avcı uçağı kullanan Teğmen James Nicolson, bir Luftwaffe avcısı tarafından vurulmuş olmasına karşın son anda bir Alman Me 109’unu düşürmeyi başardı. Kötü bir şekilde yanmış olan teğmen yanan kokpitinden paraşütle atlamayı da başardıysa da yere indiğinde gergin bir Britanyalı Muhafız (Home Guard) onu bacağından vurdu.

17 Ağustos 1940 Yunanistan kısmen silahlı kuvvetlerini seferber ediyor ve sınıra asker yığıyor. İtalyan denizaltı saldırısı Yunanlıları tedirgin etti.

İngiltere Başbakanı Winston Churchill, sekreteri John Coville ile silah atışı yapıyor:  “Hunları öldürmenin en iyi yöntemi olarak yumuşak burunlu mermiler kullanmayı öneriyor”

İngiliz kuvvetlerine Somali’den ayrılmaları emredildi. Böylece İngiliz kolonisi Somaliland İtalyan ordusunun işgaline bırakıldı. Yerli birlikler geride bırakılacak.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (Royal Air Force) savaşmak için gönüllü olan ilk Amerikan vatandaşı Billy Fiske Luftwaffe tarafından vurulduktan sonra öldü.

American Fascist meeting in New Jersey ends with a Ku Klux Klan wedding under a burning cross- hassled by locals loudly singing the "Star Spangled Banner" outside. The pro-Fascist "Americanism" rally is being held at Camp Nordland, the Bund's Nazi summer camp, rented by the Klan. ~1000 anti-fascist protesters outside.
Amerikan Nazilerin kurduğu Alman-Amerikan Birliği (German-American Bund) ve Ku Klux Klan, New Jersey’de kamp yapıyor

Nazi işgali altındaki Kuzey Fransa’da, muhtemel bir İngiltere istilasında birlik taşımasında kullanılmak üzere tüm tekne sahiplerine su taşıtlarını Alman ordusuna bağışlamaları emredildi.

18 Ağustos 1940 Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin yok edilmesine karar verilmesinden 4 hafta sonra Luftwaffe komutanlığında çaresizlik hâkim oluyor. Bugün en büyük saldırıyı planlıyorlar. İngiltere’deki hava savaşlarında her iki taraf düşman kayıplarını abartarak kendi kamuoylarına duyuruyorsa da menzil ve saha dezavantajının da etkisiyle Luftwaffe İngilizlerin neredeyse iki katı uçak ve pilot kaybediyor.

Luftwaffe uçakları radarı atlatmak için alçaktan uçarak Dover’e ulaştıktan sonra Kenley ve Biggin Hill havaalanlarına yöneliyor. RAF savaşçıları Alman bombardıman uçaklarını arkalarından yakalamayı başarıyor. Luftwaffe’nin ikinci dalgasını oluşturan 300 uçak Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin uçaklarıyla 4’e 1 oranında karşılaşıyor. İngiltere hava muharebelerinin şimdiye kadarki en büyüğü gerçekleşiyor. Gün sonunda 69 Alman, 34 İngiliz uçağı vuruluyor. Almanya eğitimli pilotlarını kaybediyor, yerlerine yenisi koymak kolay olmayacak.

Churchill, İngiliz kuvvetlerinin Somaliland kolonisini savunmak için yeterince savaşılmadığından şikâyet ediyor. General Wavell şunları söylüyor: “Kanlı bir kasap faturası iyi bir taktiğin işareti değil.”

İngiltere hükümeti, Nazi paraşütçüleri paranoyasıyla Alman “intihar komandoları” söylencesini yayarak halkı korkutuyor.

Italian flag flies over ruined residence of British Governor of Somaliland- he's been evacuated from the colony along with all UK troops.
İtalyan bayrağı, İngiliz Somaliland valisinin ayrıldığı binada dalgalanıyor

Amerikan Nazilerin kurduğu Alman-Amerikan Birliği (German-American Bund) ve Ku Klux Klan, New Jersey’de binlerce kişinin katılımıyla, Amerikan izolasyonunu ve savaşa katılmaya karşı durmayı savunan bir toplantı düzenliyor. Faşist yanlısı “Amerikancılık” (Americanism) mitingi, Nazi yaz kampı olan Nordland’da düzenlenirken kamp dışında binlerce anti-faşist protesto gösterisi düzenliyor. New Jersey’deki Amerikan Faşist buluşması, dışardaki protestocular “Star Spangled Banner” şarkısını söylerken yanan haç altında gerçekleştirilen Ku Klux Klan düğünü ile sona eriyor.

19 Ağustos 1940 İtalyan bayrağı, İngiliz Somaliland valisinin ayrıldığı binada dalgalanıyor. İtalyanlar, Somaliland’ı fethetmek ve Kızıldeniz boyunca hayati tedarik yolunu tehdit etmek için 16 günde 2000’den fazla zayiat verdi. Hitler kişisel olarak Mussolini’yi tebrik ediyor.

480 İngiliz çocuğu işgal kokusuyla Avustralya’ya gönderiliyor.[1]

İngiltere’de yayınlanan ‘Suçlu Adamlar’ (Guilty Men) adlı yeni bir kitap, Hitler’in Avrupa’ya egemen olmasına izin veren on yıllık başarısızlık için

İngiliz kuruluş ve politikacılarına acımasızca saldırıyor.

Dün yapılan acımasız kayıplar nedeniyle Luftwaffe, Birleşik Krallık’ta Junkers-87 Stuka bombardıman uçakları tarafından gerçekleştirilen tüm baskınları RAF avcılarınca kolayca vuruldukları için iptal etti.  Stuka savaş uçakları “Jericho Trumpet” isimli bir dâhili siren sesi sayesinde dalışa geçtiğinde korkunç bir ses çıkarıyorlar.

https://www.youtube.com/watch?v=LCB8ZVxKqyI

20 Ağustos 1940 Bir Galli çiftçi sulandırılmış süt satma suçundan beraat ediyor. Savunmasında ineklerinin tarlalarına düşen bombalardan şokta olduklarını iddia ediyor.

İtalyan Faşist radyosundan: “Biz İtalyanlar kendi imparatorluğumuzu fethediyoruz.”. İtalyan hükümeti İngilizlerin kaçtığını Somali’de yalnız yerli

New book "Guilty Men" is a smash success in UK; viciously attacks British establishment politicians for a decade of failure & appeasement that allowed Hitler to dominate Europe.
‘Suçlu Adamlar’ (Guilty Men)

kabileler ile savaştıklarını iddia ediyor.

ABD’nin Fransa Büyükelçisi William Bullitt, Hitler’i “megalomanyak” olarak adlandırıyor ve Almanya ile ABD arasında savaşı öngörüyor. İzolasyoncu Cumhuriyetçiler ona hain diyorlar.

Kızıl Ordu’nun kurucusu ve şimdi de Meksika’da sürgünde yaşayan Stalin’in baş düşmanı olan Lev Troçki (Leon Trotsky), bir suikastçı tarafından başının arkasından buz kırmak için kullanılan balta vurularak yaralanıyor. Ağır yaralı olan Troçki’nin hayatından umut kesiliyor.

Kanadalı Frank Jackson olduğunu iddia eden Troçki’nin suikastçısı, SSCB ile herhangi bir bağlantısı olduğunu reddediyor. O gerçekte bir İspanyol NKVD ajanı, Ramón Mercader. Troçki’nin korumaları neredeyse onu öldürecek denli dövüyor.

Churchill şimdi savaşın ilk yılında Avam Kamarası’na hitap ediyor: ‘Bu savaş aslında sadece geçmiştekinin bir devamı olsa da beşte bir daha az kayıp veriyoruz’[2] Churchill, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin adanmışlığının savaşın kaderini değiştirdiğini övgüyle dile getiriyor.

21 Ağustos 1940 Güney Afrikalı RAF ası Adolph Sailor (‘Denizci’) Malan ‘Havasavaşı için 10 kuralım’ adıyla İngiliz RAF savaş pilotları için bir rehber hazırlıyor: “Gözlerinin beyazlarını görene kadar bekleyin.”

Leon Trotsky, founder of Red Army & arch-enemy of Stalin now living in exile in Mexico, has been stabbed in the back of his head with an icepick by an assassin. He's not expected to survive.
Lev Troçki (Leon Trotsky), bir suikastçı tarafından başının arkasından

Çin Komünist Partisi’nin Ulusal Devrim Ordusu, Çin’in merkezindeki Japon işgalcilere karşı 400,000 asker ile saldırmayı planladığı “Yüz Alayları Saldırısını” ilan etti. Çin Milliyetçi hükümeti Mao’nun Komünist Partisinin Çin’i Japonya’dan kurtarmaktan çok kendi iktidarını sağlama peşinde koştuğunu iddia ediyor.

SSCB’nin devrimci ve eski generali olan Troçki bugün öldü. Stalin tarafından gönderilen bir Sovyet suikastçısı, dün bir kafatasına bir buz baltası ile vurmuştu.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’ni yok etmede Luftwaffe’nin korkakça davrandığını düşünen hayal kırıklığı içerisindeki Hermann Göring, Adolph Galland ve Werner “Baba” Molders gibi iki Luftwaffe asına yetki veriyor. Adolph Galland, Göring’i şimdiden hayrete düşürüyor. Görüng, Galland’a İngilizleri yenmek için ne yapması gerektiğini sordu, ünlü uçan as cevap verdi: “Filom için Spitfires istiyorum”

22 Ağustos 1940 BBC muhabiri Robin Duff, İngiliz kanalında bir konvoyun Almanlar tarafından bombalandığını bildiriyor.[3]

Trotsky's assassin, who claims to be a Canadian, Frank Jackson, denies any link to USSR. He's really a Spanish NKVD agent, Ramón Mercader. Trotsky's bodyguards almost beat him to death.
İspanyol NKVD ajanı, Ramón Mercader

Dover, uzun süredir Kanal’ının Fransa tarafındaki Alman topçuları tarafından bombalanıyor. Gris Nez’deki yüksek kayalıklar üzerinde toplar yerleştirildi. İngilizler, Dover’ın yanından geçip kanalın karşısına ateş etmek için iki adet 14 inçlik savaş gemisi silahı yerleştirdi. İlki Winston Churchill’atfen, “Winnie” ikincisi ise “Pooh” olarak adlandırılırdı.

Hitler’in fetihlerini kıskanan İtalyan diktatör Mussolini, bir İngiliz müttefiki olduğu gerekçesiyle gizlice Yunanistan’ı işgal etmeye karar veriyor. Mussolini: “Hitler bana her zaman bir emrivaki (fait accompli) sunar. Ben de geri öderim. Yunanistan’ı işgal ettiğimi gazetelerden öğrenecek.”

23 Ağustos 1940 Yeni İngiliz pilotların eğitim süresi 1 aydan 2 haftaya düşürüldü. İlk it dalaşında ortalama pilot 30 dakika hava muharebe tecrübesine sahip olacak. RAF subayı John Thompson: “Bu sabah iki yeni pilot geldi. Onları hemen gökyüzüne yollamak zorunda kaldık: Biri öldü, diğeri hastanede”

Kral George’un emriyle İtalyan diktatör diktatörü Il Duce Mussolini ve İtalyan Kralı III. Victor’a verilmiş bulunan onursal şövalye unvanları geri alındı.

Nazi propagandacısı Goebbels, İngiliz direnişinin Alman moraline zarar vermesinden endişe ediyor:  “İngilizlerle alay etmeyi bırakmalıyız, bunun yerine, dövüşcü ruhlarını ezmeliyiz.”

İngiltere fabrikaları bu ay 440 savaş uçağı üretti ki bu rakam Almanların düşürdüğü uçak sayısının üzerine. Bununla birlikte Kraliyet Hava Kuvvetlerinin 209 pilota açığı var.

The Chinese Communist Party's National Revolutionary Army has declared a "Hundred Regiments Offensive" against the Japanese in central China, with 400,000 troops ready to attack invaders.
Çin Komünist Partisi’nin Ulusal Devrim Ordusu,

3 İngiliz çift kanatlı torpido bombardıman uçağı Fairey Swordfish sadece 3 torpido kullanarak limanda demirlemiş 4 İtalyan gemisini (2 denizaltı, 1 destroyer ve bir tedarik gemisi) batırdı.

24 Ağustos 1940 10 Luftwaffe uçağı sabah 03.30’dacemirlerine karşı gelerek kazayla da olsa üzeri bulutlarla kaplanan Londra üzerine bomba

Dover is now being shelled by long-range German artillery from the other side of the English Channel- German occupiers of France have placed them on high cliffs at Gris Nez to hit shipping.
Alman topçuları Dover’ı bombalarken

bırakıyor.

İngiltere’nin işgali için Alman hazırlıkları devam ediyor: SS subayı Otto Begus, adamlarını Buckingham Sarayı’na paraşütle inmek ve kraliyet ailesini ele geçirmek için eğitiyor. Begus’un 100 SS paraşütçüsünün yemekhanesinde hedeflerini kolay tanıyabilmeleri için İngiliz kraliyet ailesinin resimleri asılı.

ABD’nin savaştan uzak durmasını isteyen İzolasyoncu Cumhuriyetçi Senatörler, 21-31 yaş erkeklerin silahlı kuvvetlere alınmasını öneren bir yasa tasarısını engelliyorlar.

250 metre uzunluğundaki yapımı üç yıl inşa edilmiş en büyük savaş gemisi Bismarck zırhlısı Alman Kriegsmarine’e teslim edildi.

Ağır Alman bombardımanı geri döndü. Portsmouth’da 100 sivil öldü, rıhtımı hedef alan bombaların yol açtığı patlamalarda 300 kişi yaralandı. İngiliz hükümeti kitlesel şehir bombardımanından korkuyor. Hava Bakanlığı, Almanların 10 gün boyunca Londra’yı bombalaması halinde 200.000 kişinin ölebileceğini öngörüyor.

3 British Swordfish bombers have sunk 4 Italian ships in port at Bomba- 2 submarines, 1 destroyer, & a supply ship- but with only 3 torpedoes. Supply ship was loaded with ammunition, & explosion devastated the harbour.
Fairey Swordfish

Başkan Roosevelt, New York eyaletinde, Amerikan tarihinin en büyük savaş tatbikatı için orada toplanan ABD 1. Ordu’yu teftiş ediyor. 1. Ordunun 94.000 askeri var ama tank veya tanksavar tüfeği yok, sadece 5 uçaksavar silahı var.

25 Ağustos 1940 George Orwell: “Dün geceki, savaşın başlangıcından bu yana Londra’daki ilk gerçek hava saldırısıydı ki bu da bombaların düştüğünü artık duyabileceğim anlamına geliyordu. Yerel hava saldırısı uyarıları için bir sisteme sahip olmalıyız. Şu anda, bir Alman uçağı uçarsa, Londra’nın tamamı sirenler tarafından uyandırılır”.

Churchill bu gece Berlin’e bir misilleme baskını emri verdi.

Yunan Ordusu harekete geçti ve sınırları boyunca tahkimatları yönetiyor. Yunan hükümeti “İtalyan taarruzuna” ve Mussolini’nin tehditlerine boyun eğmemeye söz veriyor.

Çad’ın Fransız kolonisi valisi Félix Éboué ve yüksek Fransız ofisine atanan siyah bir Fransız, General de Gaulle’nin Özgür Fransız güçlerine desteğini açıkladı.

Berlin üzerinde ilk kez İngiliz bombardıman uçakları uçuyor. Londra bombardımanı ve Göring’in Hitler’e Alman başkentine hiçbir bomba atılmayacağına dair sözlerine rağmen misilleme gerçekleşiyor. ABD muhabiri William Shirer: “Berlinliler saf ve basit insanlar. Göring’in övünçlerine inanıyorlardı ama şimdi de hava saldırısı sırasında çalan sirenlerin sesiyle panik içinde sığınaklara koşuyorlar.”

The battleship Bismarck has been commissioned into the German Kriegsmarine. It's the largest battleship ever built, three years in the making & 250 metres long
Bismarck zırhlısı Alman Kriegsmarine’e teslim edildi

26 Ağustos 1940 Berlinlilere, büyük uçaksavar silahlarının onları bombardıman uçaklarından koruyacağına dair güvence verildi. Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından dün gece yapılan baskında Berlin halkı dehşete düştü.

Hitler, Berlin’e baskın yapılamasına öfkeleniyor. Luftwaffe’e, Londra’yı bombalayarak, RAF hava ve radar üsleri ve uçak fabrikalarına saldırmaktan vazgeçmesi emrini verdi.

Geçtiğimiz ay Sovyet birlikleri tarafından işgal edilen Estonya, Letonya ve Litvanya, artık sakinlerinin isteği üzerine Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’ne resmen katıldı.

Alman bombardıman uçakları 3 gecedir Londra’nın üzerinde uçuyor. Binlerce Londralı, umutsuzca bomba tehdidinden kaçmaya çalışıyor. Yeraltı tren istasyonlarına akın ediyorlar ancak demiryolu personeli tren biletleri olmayanları geri çeviriyor.

27 Ağustos 1940 Alman işgalciler Hollanda vatandaşlarının 22:00-04:00 arasında halka açık yolda araç sürmesini veya gündüz saatlerinde sahili ziyaret etmesini yasaklıyor.

Macar ordusu, uçaksavar silahlarının “kasıtlı ve kışkırtıcı” bir hava bombardıman uçağına binen bir Romen bombardıman uçağını vurduğunu iddia ediyor. Romanya, Temmuz ayında sınır topraklarının bir bölümünü SSCB’ye teslim etmeye zorlandığından beri, Macaristan Transilvanya’yı ele geçirmeyi ümit ediyor. Şimdi Macar ve Romenlerin polis ve hava kuvvetleri sınır boyunca çatışıyor.

Hitler, İngiltere’nin doğu kıyısındaki Alman gemileri tarafından “aldatma seferleri” yapılması emri veriyor. Alman Deniz Kuvvetleri Operasyonu’nun planlanmasından sorumlu Alman Genel Halder: ‘Kriegsmarine, ne Ordu ne de Luftwaffe ile konuşmuyor. Karmaşa var! Bu yıl başarılı bir istila şansı yok.’

28 Ağustos 1940 Guardian gazetesi, İngiliz bombardıman uçaklarının şimdi de Berlin, Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya’daki Nazi üslerini

Churchill now visiting "Hellfire Corner": first point on British coast where British fighters can intercept German raiders flying from France.
Churchill, Hellfire Köşesinnde (Hellfire Corner)

vurmasını haber yapıyor.[4]

Churchill şimdi “Hellfire Köşesi”ni (Hellfire Corner)  ziyaret ediyor: İngiliz avcı uçaklarının Fransa’dan uçan Alman akıncıları yakalayabileceği İngiliz sahilindeki ilk nokta. Churchill’in koruması Walter Thompson: “Churchill, hava savaşının neredeyse tepemizde gerçekleşmesiyle büyülenmiş görünüyordu. İki Alman uçağı düştü.” Dover’dan geri dönerken, Churchill çökmüş bir Messerschmitt avcı uçağını görmek için durur: “Tanrıya şükür, bu bir İngiliz pilotu değil.”

Kongo’da darbe oldu: Bir Fransız alayı Brazzaville’e doğru yürüdü ve koloni artık Vichy Fransa’ya değil General De Gaulle’ye sadık olduğunu ilan etti. Amiral Karl Dönitz, U-boat komutanlarını şiddetli bir mide ağrısına rağmen bir strateji toplantısına çağırıyor. “Sorun yok! Sadece bir bebeğim var; adı Seelöwe (‘deniz aslanı’). 15 Eylül günü gerçekleştirilmesi beklenen İngiltere’nin işgali için Alman kod ismi ‘Deniz Aslanı’ (Seelöwe). Dönitz: “U-botlarınız İngiliz kanalını İngiliz savaş gemilerinden koruyacak.”

ABD Senatosu bir karar veriyor: 21-31 yaşlarındaki tüm Amerikalı erkekler bir yıl zorunlu askeri eğitim (Selective Service System) için kayıt yaptırmalıdır.

29 Ağustos 1940 Luftwaffe, Berlin’in uçaksavar silahlarının İngiliz bombardıman uçaklarına karşı işe yaramaz olduğunu iddia ediyor. İngiliz uçakları “gizli vernikle kaplanmış” ve bu da onları ışıldaklara görünmez kılıyor.

Alman gazeteleri bugün, Luftwaffe’nin Britanya’ya yaptığı baskın saldırılarının başarısını bildiriyor. Berlin halkı bugün erken saatlerde 81 uçağın bombalama saldırısından kurtuluyor. RAF pilotları sürekli Alman akınları tarafından tüketiliyor. Bazı pilotlar günde 12 kez savaşıyor, sonra pistte ve hatta kokpitlerinde bile uyuya kalıyorlar.

İngiltere’nin kuzeydoğusundaki Wexford’daki 4 hedef, Birleşik Krallık’a saldıran Alman uçaklarından gelen bombalarla vuruldu: 4 kişi öldü. İngiliz Daily Mail gazetesi, Londra’ya karşı 10 Alman şehrine misilleme talebinde bulunuyor: Berlin, Hannover, Münih, Dresden ve diğerleri… Yüzlerce Alman savaş uçağı RAF uçaklarını yok etmek umuduyla Britanya üzerinden uçuyor. 3 uçak kaybettikten ve vurulması gereken Alman bombardıman uçağının bulunmadığını onayladıktan sonra, Kraliyet Hava Kuvvetleri, Luftwaffe’ye karşı risk almadan gökyüzünü terk ediyor.

Balkanlar’da savaş tehdidinden bıkan Hitler, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’a Viyana’da düzenlenecek bir konferansa katılarak “toprak meselelerini çözme” çağrısında bulundu.

30 Ağustos 1940 Luftwaffe Generali Albert Kesselring için zaman tükeniyor. İngiltere’nin hava savunmasını “Eylül’e kadar” yok etmek için söz verdi. İngiliz pilotlarının ölüm oranı sürdürülemez durumda: Eylül, Ağustos ayı kadar ölümcül olursa, Kraliyet Hava Kuvvetleri uçaklara sahip olacak, ancak uçuracak pilot kalmayacak. Bir günlük hava savaşları, hayatta kalan RAF pilotlarını bile korkutuyor: Testler tepki sürelerinin saniyenin beşte biri kadar yavaşladığını gösteriyor ki bu durum bir it dalaşında ölümcül olabilir. Alman uçakları, bugün İngiltere’de, Londra’nın dışındaki Biggin Tepesindeki hava üssünden Hull’un kuzey şehrine kadar toplam 1.310 baskın düzenledi. 39 Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağı düşürüldü.

Kendilerini ‘yeni Avrupa’nın koruyucuları olarak gören Almanya ve İtalya, Romen hükümetine Transilvanya topraklarının yarısını Macaristan’a teslim etmesini emretti. Etnik Macar bölgelerini bir araya getirme gerekçesiyle Macaristan’ın Nazi destekli Transilvanya’yı ele geçirmesi ile 43.104 km² ve ​​2.5 milyon insan Macaristan’a katılıyor. Hitler, İtalya Dışişleri Bakanı Ciano’ya şöyle diyor: “Macaristan ile bir Rumen petrol tedarikim üzerinde tehdid oluşturmamaları için sorun yaşamak istemiyorum.” Anlaşma Viyana’da imzalanıyor.

31 Ağustos 1940 İngiltere hükümeti, Alman bombardıman zayiatlarıyla ilgili raporları sansürlüyor.[5]

Geçtiğimiz yıl anavatanlarının Alman işgalinden kaçan Polonyalı pilotlardan oluşan 303 Filo Hava Kuvvetleri Hava Kuvvetleri, bugün ilk kez harekete geçti. Polonyalıların pilot yeteneğinden şüphelenilen RAF Komutanlığı, Polonyalılara ekstra eğitim verdi. Polonyalı pilotlara, Alman pilotlarının uçaktan atladıktan sonra paraşütlerine ateş etmenin  ‘sportmenlik dışı’ olduğu söyleniyor.

Notlar

[1] https://www.theguardian.com/theguardian/2011/aug/19/archive-children-evacuated-to-australia-1940

[2] http://www.churchill-society-london.org.uk/thefew.html

[3] http://www.bbc.co.uk/archive/battleofbritain/11430.shtml

[4] https://www.theguardian.com/world/1940/aug/27/germany.secondworldwar

[5] http://airminded.org/2010/08/31/saturday-31-august-1940/