1940

16-30 Temmuz 1940: Hitler, Rusya’yı İşgal Düşüncesini Açıklıyor

16 Temmuz 1940 İngiliz Parlamento Üyesi Cuthbert Headlam şöyle diyor: “Whitehall’da makineli tüfekler ve dikenli telleriyle Londra hızla kuşatılmış kent oluyor. “Bu savunmanın Winston (Churchill)’in işgalcilere karşı son kozu mu yoksa paraşütçülerin hükümeti ele geçirmesini engellemek için mi tasarlandığını bilmiyorum.”

Hitler Führer Direktifi 16: İmza Deniz Aslanını (Operation Sea-lion) imzaladı: “İngiltere’ye karşı bir çıkarma operasyonu hazırlamaya karar verdim”[1].

British Member of Parliament Cuthbert Headlam reports London is rapidly become like a besieged town- barbed wire & machine-guns in Whitehall.
Londra kuşatmaya hazırlanıyor. Temmuz, 1940

Alman işgali, Ağustos ortasına kadar hazır olacak.  İngiltere’denin Thanet bölgesinde bir sahil kasabası Ramsgate’ten Wight Adası’nın batısındaki alana kadar geniş bir yolda bir sürpriz çıkarma gerçekleştirilecek.  Alman işgalinin başlaması için ilk önkoşul İngiliz Hava Kuvvetleri’nin herhangi bir önemli saldırı yapamayacak denli moral ve sayıca azaltılmış olması.

George Orwell: “Aslında, istilanın gerçekleşeceğini ümit ediyorum. Eğer istila edildiysek, bir oranda bizi bu karmaşaya sokan çeteden kurtulacağız.”

İşçi Partisi Bakanı Hugh Dalton, yeni ve gizli bir Nazi karşıtı İngiliz gerilla örgütü kuruyor: “İrlanda’daki Sinn Fein hareketiyle karşılaştırılabilir.” Dalton: “Örgüt, İngiltere’nin herhangi bir Alman işgaline karşı direnmek için sabotaj, grev, propaganda faaliyetinde bulunacak ayrıca hainlere karşı terörist yöntemler, Alman liderlerine karşı ise boykot ve ayaklanmalar düzenleyecek.“

17 Temmuz 1940 İngiliz pub sahibi Percy Tibble, bir oyuncak tabancayla düşen bir Alman uçağının 4 mürettebatını ele geçirdiği için hızlı düşünmesi ve cesaretinden dolayı övülüyor.

"Spontaneous" (NKVD-organised) demonstrations by workers in Soviet-occupied Estonia, Latvia & Lithuania demanding USSR absorb them
Estonya, Letonya ve Litvanya’da işçiler SSCB yönetimini talep eden gösteriler yapıyor

İngiltere hükümeti işgal korkusunu gösterdiği için yurtdışı tahliyelerine karşı çıksa da zengin ve çevresi geniş İngiliz ailelerin çocuklarından bir başka grup, New York’a geldi.

Sovyet işgali altındaki Estonya, Letonya ve Litvanya’da işçiler SSCB yönetimini talep eden gösteriler yapıyorsa da bunların NKVD tarafından emredildiği ve düzenlendiği düşünülüyor.

İngiliz sömürgeci birlikleri, Çin’e Burma Yolu’nu kapatıyor ve Japonlara karşı savaşan Çinli savaşçılara giden yakıt, silah ve mermiyi kesiyor. İngilizlerin gönlünü almak için Japonya, “Çin ile barışa bir göz atmayı” vaat ediyor.

18 Temmuz 1940 Almanlar muzaffer askerlerini görkemli askeri törenlerle kutluyor. Goebbels’den “son bir savaştan sonra” barışın keyfini çıkaracağız sözlerini duyuyorlar. Berlin kalabalığın tezahüratları eşliğinde Goebbels: İngiltere’nin yakın zamanlardaki istilası tamamlandığında “daha iyi bir Avrupa kuracağız”.

Japanese government has fallen. Cabinet of Admiral Mitsumasa Yonai- opposed to alliance with Nazi Germany- has resigned
19 Temmuz 1940 Japon hükümeti düştü. Nazi Almanya ile Japonya ittifakına karşı olan Amiral Mitsumasa Yonai’nin kabineden istifa etti.

Fransız pilotları, Fransız filosunun Oran’da batırılmasına karşı misilleme yapmak için Cebelitarık’ta Kraliyet Donanması’na saldırı emri aldılarsa da emri yerine getirmeyerek bombalarını kasten suya bıraktılar.

İskoç Faşistlerinin Nazi propagandası yaptığı Radio Caledonia İskoçya için bağımsızlık talep ediyor.

ABD Demokratik Ulusal Kongresi Chicago’da toplanıyor. Amerika, Nazi Almanyası ile savaşmak için Britanya’yı silahlandırmayı tercih eden Başkan Roosevelt’in 3. dönem görev için aday gösterileceğini öğreniyor. ABD Demokrat Partisi bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylarını seçti: Franklin Delano Roosevelt benzeri görülmemiş bir şekilde üçüncü dönem için aday olacak. Demokratik Ulusal Konvansiyonunun gece görüşünde Dünyadaki savaş “sıradan bir savaş değil diyen Roosevelt ‘Emekli olmak istediğini, ancak kendini “Başkomutan olarak” hissettiği için tekrar Başkanlık için sorumluluk alacağını’ söylüyor.[2]

19 Temmuz 1940 Japon hükümeti düştü. Nazi Almanya ile Japonya ittifakına karşı olan Amiral Mitsumasa Yonai’nin kabineden istifa etti. Japon Ordusu hükümetten daha sert bir dış politika izlemesini talep ediyor. Özellikle de zor duruma düşen Fransa’nın Asya sömürgelerini ele geçirmek istiyorlar.

İngiliz hükümeti, İngiltere’deki her evin Alman işgaline karşı hazırlanmasını amaçlayan “İstilacı gelirse” adlı bir broşürden 15 milyon nüshasını bastırıyor.

Adolf Hitler, Alman Reichstag’ında İngiltere’ye barış teklifini dile getiriyor: “Ben mantığın sesiyle konuşuyorum.”[3]

ABD muhabiri William Shirer Berlin’den bildiriyor: “Hitler’in hüznü muhteşem… Ellerini sık sık kullandığı, kadınsı ve sanatsal olduğu için çok sevdim… Dünya tarihinin en büyük yalancısı.

Soldatenkaffee. German troops occupying northern France have been encouraged not to visit French shops, restaurants, or brothels due to risk of "racial pollution"; army canteens being set up
Soldatenkaffee. Alman işgalciler Paris’e yerleşmeye başladı.

Hitler, 12 generalini Feldmarschall rütbesine yükseltiyor.

BBC Radyosu: İngiltere, Hitler’in “barış önerisini” reddetti.

General Hideki Tojo has been appointed Army Minister in the new Japanese cabinet; he's a strong supporter of alliance with Nazi Germany & will push for more aggressive expansion in China & South Asia
General Hideki Tojo

20 Temmuz 1940 İngiltere’deki Alman ve İtalyanlar, Wight Adası’ndaki taşındı. Churchill, birçok insanın Nazi karşıtı mülteci olduğunun farkında: ‘Neden Almanlarla savaşmak için bir Yabancı Lejyon oluşturmuyoruz?’

Alman işgalciler Paris’e yerleşmeye başladı. Kuzey Fransa’yı işgal eden Alman birlikleri, “ırksal kirlilik” riski nedeniyle Fransız dükkânlarını, restoranlarını veya genelevlerini ziyaret etmemeleri için teşvik ediliyor. Ordu kantinleri kuruluyor.

Alman Teğmen Hans von Bittenfeld: “Fransa harika! Biz savaşmak zorunda kaldık ama şimdi günde sadece 2 saat görev yapıyoruz, sonra yüzmeye gidiyoruz.”

Roma Üniversitesi, Fransa’dan savaş tazminatının bir parçası olarak, İtalya’dan çalınan bir İtalyan hazinesi olan Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa’sını talep ediyor.

Fransız lider Pétain: “Yenilgimiz bizim gevşekliğimizden kaynaklanıyordu: ücretli tatiller, 40 saatlik çalışma haftaları, öğleden sonra likörler!”

Kraliyet Hava Kuvvetleri bugün Ruhr Vadisi’ndeki Alman fabrikalarını, Luftwaffe ise İngiliz Kanalındaki konvoyları bombaladı.

21 Temmuz 1940 Petrolde tayın uygulaması devam ederken İngiliz hükümeti ayrıca yeni motorlu araçların alım satımını da yasakladı.

British volunteer militia has had its name changed- no longer the Local Defence Volunteers, they will now be known as the "Home Guard".
Home Guard

Yeni Fransız hükümeti yurtdışında doğmuş Yahudi kökenlileri vatandaşlıktan çıkarıyor.

Hitler, Alman generallerine: “İngiltere’nin durumu umutsuz. Savaş bizim tarafımızdan kazanıldı.”

Adolf Hitler sırada bu sonbaharda Rusya’nın işgali olduğunu söylüyor: “Fransa ile kıyaslandığında kolay bir zafer olacak.” Saldırıyı planlamak için General Brauchitsch’e emir verdi.

Brauchitsch, Hitler’e, ilk araştırmasından sonra SSCB’nin Almanya tarafından işgalinin “50 ila 75 iyi tümene sahip olan “Rus Ordusunu yenmek için dört ila altı hafta” yeteceğini söylüyor.

Kamuoyuna açık olarak gerçekleştirilen referandumların ardından, Estonya, Letonya ve Litvanya SSCB tarafından ilhak edilerek Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği’nin bir parçası haline geldi.

Alman radyosu, İngiltere hükümetinin Hitler’in “İngiliz İmparatorluğu’nun % 95’ini korunabileceği cömert barış teklifini” reddettiğini duyurdu. Berlin’deki genel halk tepkisi: “inatçı İngiliz aptallar”. William Shirer Berlin’den şöyle bildiriyor: “Bu durum Hitler’in dehası. Şu andan itibaren Alman halkı, savaşın İngilizlerin hatası olduğunu söyleyecek.”

22 Temmuz 1940 İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Halifax, Hitler’in 2 gün önce sunduğu “barış önerisine” resmen yanıt verdi: “Özgürlük kadar

French liner Meknes is in the English Channel- taking home 1277 French soldiers who have refused to fight for General de Gaulle & prefer to be repatriated to German-occupied France
Fransız gemisi Meknes

kendimizi ve başkalarını güvenceye almak için savaşa son vermeyeceğiz.[4]

Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde Komünistlere oy vererek pasaportlarını damgalayamayan binlerce Estonyalı, Letonyalı ve Litvanyalı, şimdi NKVD yani Sovyet gizli polisi tarafından tutuklandı. Sovyet Dışişleri Bakanı Molotov Litvanya hükümetine durumu şöyle açıklıyor: “Gelecekte küçük milletlerin ortadan kaybolması gerektiğini anlayın.”

Nazi Almanyası ile ittifakın güçlü bir destekçisi olan General Hideki Tojo yeni Japon kabinesinde Ordu Bakanı olarak atandı. Hideki Tojo, Japonya’nın Çin ve Güney Asya’da daha agresif genişlemesi için çalışacak.

23 Temmuz 1940 Luftwaffe uçakları, Kriegsmarine denizaltılarını ele geçirmek için bir hapishane kampı olan Duff House’a saldırdı: 6 Alman öldü.

İngiltere yeni ve çok gizli Özel Operasyonlar Yöneticimi’ni (Special Operations Executive veya SOE) yaratıyor. Churchill’in sözleriyle görevi: ” Nazi karşıtı terörle Avrupa’yı ateşe vermek”. İngiliz hükümeti, savaş harcamalarını finanse etmek için acil bir bütçe açıklıyor: Gelir vergisi yükseliyor ve kürk, tütün ve makyaj ürünleri gibi lüks malların vergisi yükseliyor. İngiliz gönüllü milislerin ismi değişiyor artık Yerel Savunma Gönüllüleri (Local Defence Volunteers) değil “Vatan Muhafızları” (Home Guard) olarak bilinecekler.

Almanlar, onlara karşı savaşan İngiliz sivilleri uyarıyorlar: “Home Guard’a asker olmadığı için terörist olarak muamele edilecek yani özet olarak vurulacak”

A 109 attacking my side, the loud bangs of his cannon-shells striking my Spitfire; through the pounding fear, I admired his marksmanship." Turley-George manages to crash-land damaged plane near Dover.
RAF Spitfire Filosu

24 Temmuz 1940 ABD Dışişleri Bakanı Sumner Welles, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın Sovyetlerce ilhak edilmesini kanıyor.  

French author Antoine de Saint-Exupéry, who flew reconnaissance planes against German invaders: "I will never reject France. If they shame me, I'll lock my heart & be silent."
Antoine de Saint-Exupéry

Fransız gemisi Meknes, General de Gaulle için savaşmayı reddeden ve Alman işgali altındaki Fransa’ya geri dönmeyi tercih eden 1277 Fransız askerini taşırken İngiliz Kanalı’nda bir Alman gemisince batırılıyor: 383 ölü.

Filistin’in İngiliz Kontrölü’nde bulunan Hayfa Şehrindeki petrol rafinerileri İtalyan bombardıman uçakları tarafından saldırıya uğruyor. Uçaksavar ateşinden korunmak isteyen yüksekten uçan İtalyanlar, hedefleri kaçırıyor: 46 Filistinli ve Yahudi sivili öldürüyor.

Çin ve Hong Kong’da artan Japon saldırganlığına rağmen, New York Times Japonya’nın Pasifik’te ABD’ye meydan okuyamayacağını savunuyor.

25 Temmuz 1940 ABD, özel bir ihracat ihalesine sahip olmayan firmaların petrol veya hurda metal ihracatını yasakladı. Almanya, İtalya ve Japonya şu anda ekonomik olarak ablukaya alınmış durumda.

İngiltere Savaş Kabini raporlarına göre hava saldırıları için nispeten sakin bir hafta geçiyor. “Britanya Savaşı” hala bekleniyor.[5] İngiliz Kanalında bir kömür konvoyuna saldıran 90 Alman uçağıyla karşılaşan RAF pilotları 1’e 5 oranında az olmalarına karşın Komutanlık daha fazla avcı uçağı göndermeyi reddediyor. RAF Fighter Komutanlığını Hugh Dowding: ‘Eğer Alman uçaklarıyla bire bir savaşmaya kalkarsak, yakında savaşçımız kalmaz’. RAF Pilotu Douglas Turley-George, Kanal üzerinde it dalaşı yaparken: ‘Alman Bf109’ları arkamda, onları

SS officer Walter Schellenberg has arrived in Lisbon. His personal mission from Hitler: kidnap Duke & Duchess of Windsor & transport them to German territory, where former King can broker a peace deal with Britain.
Windsor dük ve düşesi

vurmaya çalışıyorum. Bir tanesi görüşüne giriyor; tetiğe basıyorum, hiçbir şey yok. Silahlar sıkıştı… Benim tarafıma saldıran bir 109, Spitfire’ımı vuruyor. Vurulma korkusu bir yana adamın nişancılığına hayran kaldım”. Kanal konvoyundaki 21 gemiden ikisi hariç hepsi Alman bombalarıyla battı.  16 Luftwaffe uçağı düşürüldü, ancak Kraliyet Hava Kuvvetleri yedeklerini alabilecekleri 8 savaş uçağını kaybetti.

İngiliz tarihinin en kötü deniz felaketinden bir ay sonra, hükümet sonunda Lancastria’nın batmasıyla ilgili haberlere uyguladığı sansürü kaldırdı: 4000’den fazla insanın ölümleri sansürlenmişti.

Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry, Alman işgalcilere karşı keşif uçağıyla uçuyor: “Fransa’yı asla reddetmeyeceğim. Beni utandırırsa kalbimi kilitlerim ve sessiz kalırım. Ben Fransa’nın bir parçasıyım ve Fransa benim bir parçam”

Vichy Fransa’nın başbakanı olan Marshal Pétain, eski Fransız kabine bakanları da dahil olmak üzere siyasi seleflerinin yenilgideki rollerinden ötürü duruşma yapılması emrini verdi.

26 Temmuz 1940 Yeni İngiliz Britanyalı Kuvvetler komutanı General Alan Brooke: “Bir istilayı karşılayacak güçlerimiz konusunda kendimi daha az güvende hissediyorum. Deniz üstünlüğü artık geçerli değil.”

İsviçre Nazi işgali için hazırlanıyor. İsviçreli General Henri Guisan, subaylarına: ‘Faşistler tarafından kuşatılırsanız asla teslim olmayın; mermiler bittiğinde, süngü kullanın.’ İstila durumunda, küçük İsviçre Ordusu Alplerdeki dağ kalelerine çekilmeyi, İsviçre şehirlerini ve ovalarını terk etmeyi ve dağ geçitlerini havaya uçurmayı planlıyor.

Kuzey Afrika çölünde, İtalyan ve İngiliz güçleri, Libya ve Mısır arasındaki sınırda çatışıyor. Hitler’in özel emriyle SS subayı Walter Schellenberg

Wehrmacht soldiers now in town of Olkusz, in Nazi-occupied Poland; all males aged 14 & over made to lie face-down in town square for "registration".As registration begins, local Rabbi Moshe Hagermann has been ordered to pray, barefoot, for amusement of German soldiers
Haham Moshe Hagermann ve Alman askerleri

Lizbon’a geliyor. Görevi Eski kral Windsor dük ve düşesini kaçırarak onları İngiltere ile barış anlaşması için aracılık etmesi için Alman topraklarına taşımak. Naziler Hitler yanlısı eski kralı yeniden İngiliz kralı yapmak istiyor. Schellenberg, dükü ikna etmek için İngiliz Gizli Servisi’nin ona bir suikast planladığını söylüyor.

27 Temmuz 1940 Çinliler, Britanya’nın Japonya’nın baskısıyla Burma yolunu kesmesi üzerine, Moğolistan’da deve üzerinde taşınan yeni silahlar için Sovyetler Birliği ile anlaşmak zorunda kaldılar.

İngiltere, İngiltere’nin güney kıyısı boyunca, gün batımından 1 saat sonra, şafaktan 1 saat öncesine kadar “sabotajcılar ve Beşinci Kol faaliyetleri” ile mücadele etmek için sokağa çıkma yasağı ilan etti.

28 Temmuz 1940 Küba’da toplanan 21 Amerikan ülkesi, Nazi Almanyası’nın batı yarımküreyi ele geçireceklerini açıklayarak Karabiber’deki bütün Avrupa kolonilerinin “kollektif mütevelliğini” almayı teklif ettiler.

29 Temmuz 1940 Alman generallerle yapılan gizli bir konferansta, General Jodl, Hitler’in “bir kez ve her şeyden sonra Bolşevizmin tehdidi dünyasından kurtulmak” istediğini söylüyor: Führer gelecek ilkbaharda Rusya’ya sürpriz saldırı düşünüyor. Albay Walter Warlimont itiraz ediyor: “Biz hala İngiltere’yi bitiremiyoruz! Rusya ile savaş delilik. Jodl ve Hitler hiçbirimizi ikna etmedi.”

Almanya, Eupen, Malmedy ve Moresnet gibi Belçika illerini şimdi Büyük Reich’in bir parçası olarak ilhak etti. Buralarda Fransızca ya da Flamanca konuşmak yasaklandı.

Bugünkü Life dergisinde yapılan anketlerde “ABD’nin ne düşündüğü” açıklanıyor: Amerikalıların % 56’sı Almanya’nın % 24’ü ise Müttefiklerin savaşı kazanacağını düşünüyor.

30 Temmuz 1940 Kötü niyetli bir dedikoduyu susturmak için, İtalyan diktatör Mussolini, at binme gösterileri aracılığıyla gazetecilere sağlık ve

German propaganda currently very fond of abusing British Prime Minister; new Nazi book: "This is Churchill: Adventurer, Aristocrat, Criminal"
‘Das ist Churchill’ kitabı

zindeliğini gösteriyor.

General Jodl, SSCB’yi işgali savunuyor: ‘Şimdi bizim askeri gücümüzün zirvesindeyken Bolşevizmle çarpışmalıyız’

Serbest Çin güçleri, ‘Asya’daki Yeni Düzen’e dayanan yani Burma’dan Moğolistan’a uzanan bir Japon imparatorluğunu savunan bir Japon barış önerisini reddetti.

Nazi işgali altındaki Polonya’daki Olkusz kasabasında şimdi Wehrmacht askerleri 14 yaş ve üstü tüm erkekleri kayıt için şehir meydanında yüzüstü yatırıyor. Kayıt başladığında, üstü başı yırtık pırtık, çıplak ayaklı yerel haham Moshe Hagermann’a Alman askerlerinin eğlenmesi için dua etmesi emri verildi. 3 Polonyalı askerler tarafından dövülerek öldürüldü, 1 Yahudi “kaçmaya çalışırken” vuruldu.

Londra ülkeleri Naziler’e düştüğünde kaçan altı hükümete ev sahipliği yapıyor: Çekoslovakya, Polonya, Hollanda, Belçika, Norveç ve Özgür Fransa (resimde).

Luftwaffe’in acımasız bombardımanı yüzünden Kraliyet Donanması gemilerinin Cehennem Köşesi (“Hellfire Corner”) olarak bilinen Dover Boğazı’nda geçişi yasaklandı.

Alman propagandası İngiltere Başbakanı’nı kötülüyor: Yeni Nazi kitabı: “Bu Churchill: Maceracı, Aristokrat, Suçlu” (This is Churchill: Adventurer, Aristocrat, Criminal)

Hitler, Mussolini’nin İngiltere’ye karşı askeri yardım teklifini reddetti.

Notlar

[1] https://ww2db.com/doc.php?q=316

[2] https://www.presidency.ucsb.edu/documents/radio-address-the-democratic-national-convention-accepting-the-nomination

[3] https://en.wikisource.org/wiki/Adolf_Hitler%27s_Address_to_the_Reichstag_(19_July_1940)

[4] http://www.ibiblio.org/pha/policy/1940/1940-07-22a.html

[5] http://ww2today.com/25th-july-1940-air-attacks-on-britain-have-decreased