1940

1 – 15 Nisan 1940: Almanya’nın Danimarka ve Norveç’i işgali (Operasyon Weserübung)

1 Nisan 1940 BBC, Adolf Hitler’in Amerika’da yaşayan Alman azınlıkları korumak için ABD’yi ilhak etmeyi planladığını iddia eden yeni bir konuşma yayınlıyor. Hitler radyoda, ABD’nin Reich idaresine girdiği zaman, Özgürlük Anıtı’nın trafik akışını iyileştirmek için kaldırılacağını ve Beyaz Saray’ın Kahverengi Ev (Brown House) olarak yeniden isimlendirileceğini söylüyor. Sonradan konuşmanın 1 Nisan şakası olduğu Avusturyalı aktör Martin Miller’ın Hitler’i taklit ettiği açıklanıyor.[1]

Berlin, müttefiklerin (Norveç üzerinden demir cevheri sevk edilmesi gibi) tarafsız nakliyeyi tehdit etmesi halinde “Almanya’nın uygun karşı önlemleri alacağı” uyarısında bulunuyor.

Güney Afrika Parlamentosu’ndan, Savaş Önlemleri Yasası geçiyor: Almanya’ya karşı savaşmak gerekirse, beyaz askerlerden oluşan birlikler Kuzey Afrika’ya gönderilebilir. Siyah askerler sadece “yardımcı hizmetle” görevlendirilecek.

2 Nisan 1940 Romanya şu anda çiftlik işleri için 7-18 yaş arası 4 milyon çocuğu işe almayı planlıyor: Almanya’nın daha fazla gıda ihracatı talebini yerine getirmek istiyor ama aynı zamanda savaş olasılığına karşı orduda milyonlarca askeri bekletiyor.

Hitler, Weserübung Operasyonu yani Almanya’nın Danimarka ve Norveç’i işgali emrini verdi: 9 Nisan günü 05:15’de başlayacak olan Weserübung Operasyonu’nda Danimarka ve Norveç krallarının ülke dışına kaçışının önlenmesi hayati öneme sahip önceliklerden birisi olup, Polonya ve Çeklerin yaptığı gibi, işgal altındaki ülkelerin sürgünde hükümet kurması engellenmek isteniyor.

3 Nisan 1940 Alman askerleri şimdi, Norveç’i işgal etmek için kullanılacak nakliye gemilerine transfer ediliyorlar başlangıçta gizliliği korumak için British troops are now training with homing pigeons; the RAF has ordered 500,000 pigeons, to send messages while maintaining radio silenceaskeri gemiler kullanılmayacak.

İngiliz askerleri şimdi güvercin eğitiyor: RAF, radyo sessizliğini koruyarak mesaj göndermek için 500.000 güvercin kullanmayı planlıyor. Kuzey Denizi üzerinde bir kar fırtınasında serbest bırakılan bir Raf güvercinin 3 gün sonra üsse dönmesi şaşkınlık yaratıyor.

Almanya eski emeklilik planını ıskartaya çıkardı. Ödemeler, savaştan sonra Paris ve Londra’daki zenginler faturayı ödeyinceye kadar ertelendi.

Lüksemburg, acil bir istila durumunda evlerinden kaçmak için 300 bin kişilik tamamen ihtiyati tahliye planı hazırladı.

NKVD (Sovyet gizli polisi) SSCB’de halen kamplarda tutulan Polonyalı savaş esirlerinin “değerlendirmesini” tamamladı. 22.000 esirden 395’i kıymetli olarak değerlendirildi. Geri kalanları öldürülecek. Hayatı bağışlanan 395 mahkûm Sovyetler hesabına muhbirleri ile SSCB’nin müttefikleri etnik Almanlar veya Letonyalı mahpuslardan oluşmakta.

From UK magazine Punch, cartoon titled "Life in the British Expeditionary Force"- bored soldiers hang out their washing (on the Germans' Siegfried line).
İngiliz Seferi Gücü’nde Hayat

İngiltere, Fransızlarla bir anlaşma olmasa bile Alman gemilerini batırmak için gizlice Norveç sularını (Wilfred Operasyonu) mayınlamaya karar verdi. Bir Alman işgali “yakın” göründüğünden, İngiliz kabinesi Norveç’te askeri birlik göndermeye karar verdi.

4 Nisan 1940 Komünizm yanlısı ve savaş karşıtı propaganda yapanlara ölüm cezası verilmesini onaylayan yeni bir Fransız kanunu kabul edildi.

İngiltere dergisi Punch’ta yayınlanan, “İngiliz Seferi Gücü’nde Hayat” başlıklı karikatürde canı sıkılan İngiliz askerlerin Almanların Siegfried hattında yıkadıkları çamaşırlarını astıkları görülüyor. Tabii ki gerçekte böyle bir durum yoğun Batı cephesinde yoğun yağmur yağışı altında kimsenin çamaşır asacak hatta kımıldayacak hali yok.

Alman savaş gemileri İngiliz Kraliyet Donanması gemileri gibi boyandıkları ve Union Jack bayrakları taşıdıkları hatta radyo çağrısında kendileriniz

Sovyetlerin elindeki Polonyalı tutsaklar, Eylül 1939

İngiliz gemisi olarak tanıttıkları halde Norveç’i istilaya gidiyorlar.

İngilitere Başbakanı Chamberlain Muhafazakar Parti’ye verdiği demeçte ‘Almanya’nın zayıf bir Fransa ve İngiltere’ye saldırma şansını kaçırdığını’ iddia ederek: “Hitler otobüsü kaçırdı.” diyor.

Sağlam bir Nazi karşıtı olan Alman Albay Hans Oster, Danimarkalı bir diplomat olan Kaptan Kjolsen’i Danimarka’nın yakın zamanda işgal edileceği konusunda uyardı. Bununla birlikte Kjolsen’in üstleri ona inanmıyor.

Polonyalı subayların ilk grubu, geçen sonbahardan beri tutuldukları Sovyet cezaevi kamplarından naklediliyor. Subaylar eve götürüldüklerini düşünüyorlarsa da yakınlardaki Katyn adlı bir ormana götürülüyorlar. Öldürüleceklerini bilmiyorlar… Tren ve otobüs yolculuğunun ardından, Polonyalı tutuklular Katyn ormanının kenarında bir NKVD tesisinde durduruluyorlar. Polonyalı tutsaklardan Adam Solski, Sovyet esaretinde tuttuğu günlüğünün son satıları Katyn kıyısına gelindiğinde kendisinden altın alyansının istenmesi ile ilgili. Günlük burada bitiyor.

Esirler tek tek infaz edildikten sonra Katyn ormanında bir toplu mezara gömülürler. Bu gece Katyn ve diğer 4 Sovyet infaz sahasında en az 1000 Polonyalı mahkum vurularak öldürüldü, geri kalanlara da sıra gelecek.

Rusya 28 Nisan 2010’da ilk kez II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet NKVD gizli

An electronic copy of a document released by the Russian Federal Archive Agency “Rosarkhiv” in Moscow on April 28, 2010 shows the first page of a letter from Lavrenty Beria, head of the NKVD secret police, to Soviet dictator Josef Stalin, about the fate of thousands of Polish prisoners held by the Soviets. Russia published the files on the 1940 massacre of Polish officers by Soviet secret police at Katyn on the Internet, an unprecedented move aimed at improving relations with Poland. Stalin’s signature can be seen at the top of the letter. AFP PHOTO / ROSARKHIV
==RESTRICTED TO EDITORIAL USE / NO SALES== (Photo credit should read ROSARKHIV/AFP/Getty Images)

polisinin 22 bin Polonyalı subayı, entelektüel ve  diğer önde gelen vatandaşları katlettiğini kanıtlayan belgeleri kamuoyuna açıkladı. Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, eşi ve 94 memurunun Katyn katliamını anma törenine giden yolda bir uçak kazasında ölmesinden sonra katliam belgelerini yayınladı. Böylece Moskova, Stalin döneminin en utanç verici olaylarından birinin sorumluluğunu üstlendi. 2010’da yayınlanan belgelerden birisinde 1940 tarihli mektubun üst kısmında Stalin (mavi) imzasını taşır.Bir diğer belge ise  Sovyet NKVD gizli polis Lavrenty Beria’nın imzasını taşımakta olup, Stalin’in 1953’te ölümünden dokuz ay sonra tutuklanıp, kurşuna dizilmiştir. Stalin ve Sovyet Politbüro’nun diğer üç üyesi tarafından imzalanan NKVD başkanı Lavrenty Beria’nın notu 5 Mart 1940 da dahil olmak üzere çeşitli belgelerin taranmış fotoğrafları Rusya tarafından internette çevrimiçi olarak yayınlanmıştı. Belgelerde, Polonyalı ‘milliyetçiler ve karşı-devrimcilerin’ idam edilmesini emredilmektedir. Toplu mezarlar, Alman ordusunun 1943’deRusya’yı işgal ettiğinde bulunmuştu. Almanlar bu durumu hemen Ruslara karşı propaganda olarak kullandı. Ancak Ruslar 1990’lara kadar suçlu olduklarını inkâr etmeye devam etti. Hatta bugün bile Rusya’daki Komünist Parti, cinayetlerinin Alman askerleri tarafından işlendiğini söylemeye devam etmektedir. Katyn, 20. yüzyılda Sovyet ellerinde acı çeken Polonyalıların kalıcı bir simgesi. On yıllardır Moskova, Nazileri katliamdan sorumlu tuttu ve sadece komünizmin 1989’da Polonya’daki düşüşünden bir yıl sonra 1990’da sorumluluğunu kabul etmiştir.  Konuya dair arşivlerde bulunan bir başka belge 1959’da KGB’nin liderine ait bir nottur ve Kremlin lideri Nikita Kruşçev’e önemli Katyn dosyalarının imha edildiğini bildirir.[5]


5 Nisan 1940
12 İngiliz destroyeri, Alman deniz taşımacılığını engelleme amacıyla Norveç karasularına mayı döşüyor. Alman istila gücü bu sırada denize açıldı bile…Çin Ordusu, Kış savaşı’nın sonunda İç Moğolistan’da Wuyuan kasabasını ele geçirdi. Bu sırada, yaklaşık 50.000 Japon ve 150.000 Çinli asker öldü.

Türkiye, lisede okuyan kızların mezuniyet öncesi askeri eğitim almalarını emrediyor; 11-16 yaşındaki kızlar keskin nişan, taktik ve ilk yardım öğrenecek.

İngiliz Mareşal Edmund İronside bir basın toplantısı düzenliyori: “Şükür Almanya, savaşın ilk 7 ayında bize saldırmadı bu sayede şimdi iyi bir ordu kurduk”. İronside, Müttefiklerin “Phoney Savaşı” nı kazandığını iddia ediyor.

Bugün, Kalinin hapishanesine öldürmek için sadece 250 Polonyalı mahkum götürüldü oysaki dün Sovyet NKVD 390 Polonyalı mahkumu öldürülmüştü.

Nazi işgali altındaki Çekoslovakya’daki tüm Yahudilerin sinagoglarda “nüfus sayımı” için toplanması emredildi. Aslında, Almanlar Polonya’ya sürmek için onları topluyor. 10 yaşındaki Çek Yahudi erkek çocuğu Josef Perl:  “Kapılar açıldı, Macar askerleri ve bir SS köpeklerle sinagoga girdi. Her şeyi bıraktık. Tren istasyonuna dek tekmeledik ve dövüldük. Karışıklık içinde, anneler çocukları kaybetti. “[2]

Amerika’nın en popüler orkestra lideri Glenn Miller, şu anda ABD Hotel Pennsylvania’dan canlı yayın yapıyor:

1,700 German mountain troops now boarding cruiser Admiral Hipper- their destination, the Norwegian port of Trondheim, as the northern pincer of Operation Weserübung
Alman dağ birlikleri Norveç’e gitmeden önce

6 Nisan 1940 Alman dağ birliklerinden 1,700 asker şimdi Norveç’in Trondheim limanına gitmek üzere Amiral Hipper kruvazörüne biniyorlar. Weserübung Operasyonunun kuzey kıskacını oluşturacaklar.

"Feuertaufe" ends with its theme song, "Bombs Over England": "We drive the British lion to the last deciding battle..."
Feuertaufe” (“Ateş Vaftizi”) film afişi

Nanking’deki Çinli kukla hükümeti, önümüzdeki sene 19 yaş ve üstü erkekleri askere alınacağını. Askerler, Çinli milliyetçiler ve komünistlere karşı Japon komutası altında savaşacaklar.

SSCB’nin petrol alanlarının hava fotoğrafları Londra’ya geldi; İngiliz-Fransız politikacılar, Alman petrol kaynaklarını kesmek için onları bombalamaya karar verdiler. Plan 122 Sovyet petrol rafinerisinin 45 gün boyunca bombalanması çağrısında bulunuyor. Müttefik generaller: “Bu eylem savaşın tüm rotasını belirleyecek” diyor.

Almanya, 1, 2, 5 ve 10 pfennig paralarını, içindeki değerli bakır ve bronzlarını kullanmak için topluyor. Yerlerine çinko paralar piyasaya sürülecek.

Naziler, Polonya’dan bütün yabancıları (diplomatlar ve Kızılhaç işçileri dâhil) ihraç etti. Alman işgali altındaki Polonya şimdi dış dünyadan tamamen koptu.

Berlin’de “Feuertaufe” (“Ateş Vaftizi”) adlı yeni filmin prömiyeri: Polonya’nın Luftwaffe bombalanmasını, yanan şehirlerin gerçek görüntülerini kullanarak kutluyor. İlk gösterime katılan Göring. “Feuertaufe”, “Bombs Over England” adlı tema şarkısıyla sona eriyor:

Amerikalı fotoğrafçı Julien Bryan tarafından kaçırılan görüntüler kullanarak Polonya’nın işgalini konu alan ilk film Siege (kuşatma) ise ABD’de izlenebiliyor:

7 Nisan 1940 İngiltere, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine “inglorious confetti war” (şerefsiz konfeti savaşı) olarak adlandırılan Almanya’ya havadan propaganda broşürü atma işini bıraktı.

Britain has issued what they claim to be a captured Nazi map of "world domination", showing plans to conquer all Europe in the next 8 years. "Grab! Grab!! GRAB!!! That's the Nazi Policy."
1937’hazırlandığı iddia edilen sözde Nazi “dünya egemenliği” haritası

İngiltere, sözde ele geçirdiği bir Nazi “dünya egemenliği” haritası iddiasıyla Almanya’nın gelecek 8 yıl içinde tüm Avrupa’yı fethetmeyi planladığını gösteriyor.

9.15PM İngiliz Ev Filosu, Kuzey Denizi’ndeki Alman gemilerini engellemek için limanı terk ediyor. İngilizler o sırada Almanların, Norveç’i işgal etmek için gittiklerini fark etmeden, sadece Atlantik’e girmeye çalıştıklarını düşünüyorlar.

8 Nisan 1940 İngiliz destroyer HMS Glowworm Norveç’i işgal etmek için yola çıkan Alman filosunun üzerine gidince Amiral Hipper kruvazörü

Under crushing fire from Admiral Hipper's guns, HMS Glowworm is making a smokescreen to try & get close enough to fire torpedoes- but all miss the German cruiser.
Admiral Hipper ile HMS Glowworm Norveç karasualrında karşılaşıyor

tarafından kovalanıyor. Admiral Hipper’in ezici ateşi altında düşman gemiye torpidolarını ateşleyebilecek denli, yaklaşmak isteyen HMS Glowworm torpidoları hedefi kaçırsa da hasmının zırhlı gövdesine çarpmayı başarıyor. Kaptan gemiyi terk emri vermekle birlikte 109 denizci Glowworm ile birlikte batıyor.

Yeni Gallup anketi: Amerikalıların% 84’ü Müttefiklerin savaşı kazanmasını istiyor (% 2’si Alman zaferini istiyor), ancak Amerikalıların sadece% 23’ü Müttefiklere yardım etmek için savaşa girilmesini istiyor.

Wehrmacht birlikleri Danimarka sınırında gizlice toplanıyorlar. Alman askerlerini taşıyan gemiler Norveç’e yaklaşıyor. Danimarka ve Norveç işgali yani Operasyon Weserübung yarın başlıyor.

9 Nisan 1940 4.00AM Danimarkalı ve Norveç Dışişleri Bakanları, Alman büyükelçilerince “Reich’in korumasını” kabul etmeleri için uyandırıldı. Almanya durumu “İngiliz-Fransız işgalini” önlemek için “koruyucu işgal” olarak sundu ve  “Herhangi bir direnmenin işe yaramayacağı sadece kan dökülmesine neden olacağını bildirdi”.

German invasion of Denmark and Norway, 1940 map
Almanya’nın Danimarka ve Norveç’in işgali haritası, 1940

5:00 AM Alman birlikleri, sınırdan Danimarka’ya, tank, gemi, paraşüt ve bisikletle giriyorlar. Danimarka ordusu Almanlara kıyasla sayıca çok az. Alman bombardıman uçakları şimdi havadan propaganda broşürleri bırakarak Kopenhag üzerinde uçuyorlar: Tehdit açık: teslim ol ya da bombalan. Kral Christian Danimarka kabinesine: “Askerlerimiz yeterince uzun savaştı mı?” diye soruyor. Hayır cevabını almasına karşın ordunun Almanlara teslim olmasını emrediyor.

6.25AM Danimarka, Wehrmacht’a yeni düşüyor. 16 Danimarkalı, 20 Alman asker ölüyor.  İstila 6 saatten biraz daha az sürüyor. Danimarka Kralı

German troops are staging parades in occupied Denmark
Alman işgalciler Norveç ve Daniamrka’da zafer töreni düzenliyorlar

Christian, askerleri işgal eden General Himer ile tanışıyor. General, size bir şey söyleyebilir miyim? Bir askerden diğerine mi? Siz Almanlar inanılmaz muhteşem işi yaptınız!”

5.15AM: Kopenhag garnizonu ateş etmeden yakalandı. Şimdiye kadar başkentte Almanlara karşı tek direniş tabancasıyla ateş açan bir polisten geldi. Alman kruvazör Blücher istila filosunu Oslo limanına götürüyor. Norveç birlikleri hala gelen gemilerin İngiliz ya da Alman olup olmadığını bilmiyorlar. Oslo’daki kalenin Norveçli komutanı Albay Eriksen istilacı gemilere ateş açılmasını emrediyor 19. Yüzyıldan kalma Norveç topları “Moses” ve “Aaron” Alman kruvazörü Blücher üzerine ateş ediyor 600’den fazla Alman denizci ölüyor. Oslo’daki Alman büyükelçiliği,işgal filosunu karşılamak için bir ekip gönderiyor. Yaveri, Norveç Kralı Haakon’u uyandırdı: “Majesteleri, savaştayız!” Kral cevap veriyor: “Kime karşı?”

Alman askerleri şimdi Norveç’e ait Bergen, Kristiansand, Trondheim ve Narvik gemileriyle Norveç’e ait topçu ve torpidoların ertelendiği Oslo’ya iniyor. Norveçli kraliyet ailesi, Storting (Parlamento) ve Norveç’in altın rezervleri Alman işgalcilerince yakalanmamaları için Oslo’dan tahliye ediliyor. Alman birlikleri şimdi Oslo’yu işgal ediyor; inanmayan Norveçli Polis Komiseri bunun bir şaka olduğunu düşünüyor: “1 Nisan değil, 9 Nisan!”

Norveçli komutan General Laake, ordu yedeklerini, radyoda konuşarak değil, postayla gönderilen mektuplarla çağırdı. 2 gün içinde savaşmaya hazır olmayacaklar. Wehrmacht şimdi Oslo’u işgal ediyor. Çoğu Norveçli, ani işgali ile sersemlemiş durumda, sadece Alman birliklerinin yürüyüşünü izliyor. Norveç sahil savunma gemileri Norge ve Eidsvold, Alman işgali gemilerinin Narvik’e girmesini engellemeye çalışırken batıyor. 276 Norveçli denizci öldü buzlu sulara gömülüyor.

İngiliz Kabinesi, New York Times’ın erken baskısından öğrendikleri, Norveç ve Danimarka’nın Alman istilalarını tartışmak için acil toplanıyor.

Avrupa genelinde savaş genişledikçe, uluslar tarafsızlıktan korkmaya başladılar: İsveç ve Belçika, savaştaki tarafsız statülerini onayladılar.

Almanlar, Norveç Kralı Haakon ve Parlamentoyu teslim olmaya zorluyor. Norveçli Nazi sempatizanı Vidkun Quisling, Oslo radyo istasyonuna girdi. Hükümetin Oslo’yu  terk ettiğini ve kendisini yeni Başbakan ilan ettiğini söylüyor.

Norveç Kraliyet Muhafızları ve yerel tüfek kulübü gönüllüleri, kralları ve parlamentolarını korumak için Alman baskınına direniyorlar; Midtskogen çiftliğinde Alman paraşütçüleri pusuya düşürmeyi başardılar.

Royal Navy's 2nd Destroyer Flotilla, sneaking up the fjörd to the Norwegian port of Narvik before dawn, has caught the invading German ships by surprise.
Narvik limanına gizlice giren İngiliz gemileri Alman savaş gemilerini hazırlıksız yakalıyor

10 Nisan 1940 Şafaktan önce Norveç’in Narvik limanına gizlice giren İngiliz Kraliyet Donanması’ndan 2 destroyer Alman gemilerine sürpriz saldırı yapıyor. Narvik’te 2 Alman destroyeri battı ancak İngiliz gemileri 5’e karşı 10 azınlıkta olduğundan 2 İngiliz gemisi de batınca İngiliz filosu geri çekildi.

Narvik Belediye Başkanı Theodor Broch, bütün gece vatandaşları tahliye etmek için çalışıyor. Norveç’teki Alman kuvvetlerine yapılan İngiliz saldırıları devam ediyor: 16 İngiliz Blackburn B-24 Skua bombardıman uçağı Bergen’de savaş gemisi Königsberg’e saldırıyor. Königsberg, 45 kg’lık İngiliz bombalarıyla vuruldu ve gövdesinde büyük delikler açılınca savaşın başından bu yana batan en büyük savaş gemisi, hava saldırısı sonucu sulara gömülüyor. Sadece bıçak taşıyan binlerce Norveçli, Alman işgali altındaki kıyılardan, dağlardaki Norveç ordusuna katılmak için sessizce kaçıyor.

Alman askerleri Olso, Bergen ve Trondheim üzerinden zafer törenler düzenliyorlar. İzlanda parlamentosu olan Althing, Danimarka’nın Almanya tarafından işgal edildiği sürece Danimarka hükümetinden bağımsızlığını ilan ediyor.

Sovyetler Birliği’ndeki Polonyalı savaş esirleri, bir haftalığına, gece başına 1000-2000 kişinin öldürülmesi için 5 gizli NKVD hapishanesine götürüldü. Cesetler yakındaki Katyn ormanındaki toplu mezarlara gömülüyor.

ABD, Danimarka ve Norveç’e ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlıyor. Başkan Roosevelt, İskandinav para varlıklarını Nazi işgalcilerine kapatmayı durdurmak için dondurdu. Danimarka’nın devam eden Alman işgalini (Danca) çok daha ayrıntılı olarak şu web sitesinden takip edebilirsiniz: https://9april-live.dk/

narvik german battleship sunk

11 Nisan 1940 Alman Deutschland sınıfı ağır kruvazör[3] Lützow, İngiliz denizaltısı HMS Swordfish tarafından gece torpidolandıktan sonra limana geri döndü. Kriegsmarine’in İngiliz hava ve deniz baskınlarına uğramasına ve Norveç ordusunun dağlarda toplanmasına rağmen, Alman işgalciler hayati liman kentlerine sıkı sıkıya tutunmayı başarıyorlar. Wehrmacht kuvvetlerini Elverum kasabasına doğru ilerletirken Norveç Kralı Haakon ve hükümet, Almanların teslimiyet taleplerini reddetti.

Alman işgalciler Danimarkalılara ve Norveçlilere barışçıl işgalin şartlarını açıklıyorlar: yerli halk kendi hükümetlerini koruyacak, ancak dış politika üzerinde kontrolü kaybedecekler.

Polish city of Lodz has been renamed Litzmannstadt: part of the ongoing effort to "Germanise" Nazi-occupied Poland.
Polonya’nın Lodz şehri, Litzmannstadt oluyor

Nazi işgali altındaki Polonya’nın “Almanlaştırma” yönelik çabaların bir parçası olarak Polonya’nın Lodz şehri, Litzmannstadt olarak yeniden adlandırıldı.

5.20PM Alman bombardıman uçaklarının gelmesi üzerine Norveç’in Elverum kasabası çevresindeki arabalar, kraliyet ailesini ve kabine üyelerini ormanlık alana kaçırıyor. Luftwaffe, Elverum’u bombalarken, Norveç’in teslim edilmesini reddettiği için cezalandırılıyor. Alman mermilerinden kaçarken ağaçların arasında karda yatan Kral Haakon (67) şöyle diyor: “Bu, Hitler’in bana armağanıdır.”

Danimarka’daki Nazi işgalcileri karartma emri verdi. Danimarkalı gazetesi Politiken: “Işıklar, tüm Avrupa’da olduğu gibi Danimarka’da da gece söndürüldü.”

Avustralya, para çıkışını azaltmak için yabancı dergilerin ve gazetelerin ithalatını yasakladı.

12 Nisan 1940 Alman saldırısı yakında bekleniyor. Fransız ve İngiliz ordularında tüm izinler iptal edildi; Müttefik kuvvetlerine 6 saat sonra

Cars around Norwegian town of Elverum- where royal family & cabinet are sheltering- honking horns in warning: enemy aircraft coming. Royals & ministers flee into woods.
Norveç’in Elverum kasabası bombalanırken Kral ve bakanlar ormana kaçırılıyor

savaşmaya hazır olmaları emredildi.

Gazeteci Erik Seidenfaden, şu anda “sürgün edilen kraliyet hükümetine katılan mültecilerle dolup taşan Norveçli Elverum kasabasına” geldi. Erik: “Oteller, yuvarlak sobalarla uğraşan ve dişlerini temizlemek için buz sarkıtlarını kıran bakanlarla dolu. Tüm kasabanın kırtasiyeciliği hükümet işi için talep edilmiştir.”

Nazilerden kaçmak için Norveç’e kaçan Avusturyalı bir mülteci olan 19 yaşındaki Ruth Maier, Oslo’yu işgal etti: “Almanları bir insandan çok doğal bir felaket olarak düşünüyorum.”

İngiliz kuvvetleri İskoçya’nın kuzeyinde bulunan Danimarka’nın Faroe Adalarını işgal ediyor; Winston Churchill, Danimarkalı sakinleri “Alman saldırganlığı tarafından engellendikleri faul seremoniden” kurtarmayı amaçlıyor.

İngiliz Avam Kamarası’nda konuşan Başbakan Chamberlain, İngiltere’nin Norveç’e asker göndereceğini ilan ederken ‘Mein kampf’ (Kavgam) kitabına atıfa yapıyor: “Hitler’in ellerinde artık gerçek bir kavga var!”. İngiliz ordusu, ülkenin kuzey ve güneyindeki Alman kuvvetlerini kesmek için Trondheim’a inmek istiyor ama Churchill, ilk iniş yeri olarak Narvik’in demir cevheri taşınan limanını düşünüyor.

Kral Haakon, Elverum’u terk etmeyi ve Alman hava saldırılarından sivilleri korumak için daha kuzeye kaçmayı planlamakta: “Mermilerin ağaçları

German tanks Norway 1940
Alman tankları Norveç’te

kesmek gibi karda çömelmiş çocukları izlemeye dayanamıyorum.”

13 Nisan 1940 Savaş gemisi HMS Warspite liderliğindeki 10 İngiliz Kraliyet Donanması savaş gemisi, Norveç’in Narvik fiyordundaki limanı koruyan Alman muhripleri batırmak için hücuma geçiyor. ngiliz savaş gemilerinden bir gemide görev yapan Harry Neesdowne: “Narvik fiyortunun gri uçurumları üstümüzde yükseliyor; Acımasız ve sakin bir yer gibi görünüyor”.

Narvik fiyortunda, Kraliyet Donanması sayısız Kriegsmarine gemisini tahrip ediyor: 3 Alman destroyer batırıldı, 5 gemi kendi ekibi tarafından batırıldı ve bir U-boat bir İngiliz uçağı tarafından batırıldı. İngiliz gemilerinden HMS Eskimo ise bir Alman torpidosu tarafından vurularak battı. Norveçli bir Piskopos da dâhil olmak üzere 20 tanınmış Oslo vatandaşı, Alman işgalciler tarafından rehin alındı. Almanlar “direniş ya da sabotaj” ile karşılaşırsa rehineleri vuracaklar. HMS Warspite savaş gemisi Harry Neesdowne, bugün Narvik’de bulunan 8 Alman savaş gemisinin batısından birinden kurtarılan Alman mahkûmları tutuyor: “Almanlar, her şeye rağmen, inanılmaz denli kibirli ve zaferden emin”

In Narvik fjord, the Royal Navy have devastated the outnumbered Kriegsmarine: 3 German destroyers sunk, 5 scuttled by their own crew, & a U-boat sunk by a British plane.
Norveç’in Narvik fiyordundaki limanı koruyan Alman muhripleri batırmak için hücuma geçiyor

14 Nisan 1940 General Ruge’nin komutası altında bulunan Norveç kuvvetleri, Wehrmacht’ın ülke çapında ilerlemek yerine liman kentlerine yığılmasını umutsuzca seyrediyor.  Amerikalı gazeteci James Aldridge Norveç’te: “Bu şimdiye kadar görülen en saçma savaş: Kimse ‘cephenin

Narvik fiyortunda, Kraliyet Donanması sayısız Kriegsmarine gemisini tahrip ediyor

nerede olduğunu bilmiyor… Norveçliler gerçek bir savaşa girmemiş çocuklar gibiler. İngiliz-Fransız yardımına ihtiyaçları var. Almanlarla savaşmayı ve kendilerini savunmayı aynı anda öğrenemezler.”

Alman işgali altındaki Polonya’nın Nazi valisi Hans Frank, Krakow kentindeki Yahudilerin “çalışma kamplarına” gönderilmesi yoluyla Yahudisiz hale geleceğini duyurdu.

Alman paraşütçüler şimdi Oslo’nun kuzeyindeki Dombås kasabasına iniyorlar. Bir fırtına nedeniyle zorlanan Alman uçakları, Dombås üzerindeki Norveçli makineli tüfekler için kolay bir hedef oluyor. 185 paraşütçünün sadece 63’ü canlı oalrak demiryolu ve yol kavşağını engellemek için iniş yapabiliyor.

ABD sinemalarında bu gece “Lights Out in Europe”adlı sürekli büyüyen savaşın başlangıcını konu alan yeni bir belgesel yayınlanıyor.[4]

15 Nisan 1940 Norveç’in kendi kendine atanan Nazi yanlısı Başbakanı Vidkun Quisling’e 6 gün sonra Alman işgalciler tarafından istifa etmesi

German paratroopers now dropping on town of Dombås, north of Oslo. Unfortunately for them, Norwegian army has set up a temporary base there & are shooting paratroopers out of the sky. Forced low by a storm, German planes over Dombås are easy target for Norwegian machine guns. Just 63 of 185 paratroopers have managed to land, now heading to block vital rail & road junction.
Dombås üzerinde düşen Alman uçağı

emredildi. Norveç Kralı ve Kabine onu kabul etmeyi reddetti ve Quisling artık Naziler için yararlı değil. Alman birlikleri şimdi Narvik, Trondheim ve Oslo’daki pozisyonları güçlendiriyorlar. Norveçli güçlerin Müttefik birlikleri karaya çıkarmaları için liman şehirlerini tekrar ele geçiremeyeceğinden eminler. Narvik Belediye Başkanı Theodor Broch: “Bir Alman subayı, limandan karşıya geçerken,” Arkadaşların İngilizler asla gelmeyecek “dedi.

Setesdal Vadisi’ni 2000 Norveçli bir asker, Alman işgalcilere tek bir atış bile yapmadan teslim oldu; Komutanları “depresif ve kafası karışmış” durumda olduklarını söylüyor. Geçen gece ise 3000 Norveçli asker, tarafsız İsveç’e teslim olmak için sınırı geçti. Norveç’in 20.000 kişilik ordusunun dörtte biri son 2 günde içinde esir edildi.

Norveç’te müttefik çıkarması başlıyor. Churchill: “Nazi vebasını Vikinglerin atalarının kıyılarından temizleyin”. İngiliz askerleri Namsos ve Harstad limanlarına el koyuyor. George Parsons, şu an Norveç’e inen 3000 İngiliz işçiden 1 tanesi: “Güney Londralı erkeklerin, yükselen buzullu dağları nasıl gördüğünü hayal edin.”

Notlar

[1] https://trove.nla.gov.au/newspaper/article/40872598

[2] http://ww2today.com/deportations-of-jews-begin-in-czechoslovakia

[3] Deutschland sınıfı kruvazörler Versay Antlaşması sınırlamalarına uyum içinde alman Reichsmarine tarafından yapılan ağır zırhlara sahip kruvazör formuyla üç panzerschiff ‘in serisidir. Sınıfın ismi ilk tamamlanan gemi ’’Deutschland’’ın ardından belirlenmiştir.

[4] https://www.nytimes.com/1940/04/15/archives/the-screen-lights-out-in-europe-a-panoramic-prelude-to-a-world-at.html

[5] https://www.dailymail.co.uk/news/article-1269550/Russia-releases-documents-signed-Stalin-ordering-Katyn-massacre.html