Danimarka

Kopenhag Gezi rehberi

Kopenhag (Danca København “ticaret limanı”; İngilizce Copenhagen) Danimarka’nın başkenti ve 777,218 kişilik nüfusuyla (616,098 Kopenhag belediyesi, 103,914 Frederiksberg belediyesi, 43,005 Tårnby belediyesi ve 14,201 Dragør belediyesi) aynı zamanda Kopenhag Metropol bölgesi 2.057.737 kişilik nüfusuyla (2018) en kalabalık şehridir. İsveç’İn Malmö kentinden Øresund Boğazı’yla ayrılan ve aynı adı taşıyan demir ve karayolu köprüsüyle (Danca Øresundsbroen, İngilizce Øresund Bridge) birleşen Kopenhag Zealand adasının doğu yakasında yer almakta olup, küçük bir bölümü Amager’dedir.

Kopenhag Nerede? Kopenhag Haritası

THE LITTLE MERMAID
Küçük Deniz Kızı Heykeli

Kopenhag sahil kenti, 10. Yüzyılda bugünkü Gammel Strand (‘Eski Sahil’) civarında kurulmuş bir Viking balıkçı köyü olup, 15. Yüzyıl başlarında Danimarka’nın başkenti olmuş, 17. Yüzyıl başlarında kurumları, savunması ve askeri gücüyle bölgesel güç merkezi konumunu güçlendirmiştir. 18. yüzyılda veba salgını ve yangınlardan etkilenen şehir Frederiksstaden bölgesinin inşası,  Kraliyet Tiyatrosu ve Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi gibi kültürel kurumların okuşturulmasıyla yeniden bir gelişme dönemine girmiştir. Napolyon Savaşlarında savaşmış İngiliz deniz subayı A. Horatio Nelson (1758-1805) Danimarka-Norveç filosuna saldırdıktan sonra şehri bombalamışsa da 19. yüzyılın başlarında Danimarka Altın Çağı’nda Kopenhag Neoklasik bir üslüpla yeniden inşa edilmiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Parmak Planı, şehir merkezinden uzanan beş şehir içi tren yolu boyunca konut ve işyerlerinin gelişimini teşvik etmiştir. Kent, Danimarka’nın kültür, ekonomi ve hükümet merkezi olup, Kopenhag Borsası ile Kuzey Avrupa’nın en büyük finans merkezlerinden biridir. 21. yüzyılın başlarında Kopenhag ekonomisi, özellikle bilgi teknolojisi, ilaç ve temiz teknoloji alanındaki girişimler yoluyla hizmet sektöründe hızlı gelişmeler göstermiştir. Øresund Köprüsü’nün tamamlanmasından bu yana Kopenhag, İsveç’in Scania eyaleti ve en büyük şehri Malmö ile birlikte Øresund Bölgesi’ni oluşturmaktadır. Tivoli Bahçeleri, Küçük Denizkızı heykeli, Amalienborg ve Christiansborg sarayları, Rosenborg Kalesi Bahçeleri, Frederik Kilisesi ile birçok müze, restoran ve gece kulübü gibi Kopenhag’ın simgesel yapıları ve önemli turistik mekanlardır. Danimarka’nın en büyük gölü Arresø, Kopenhag Belediye Sarayı’nın yaklaşık 27 mil (43 kilometre) kuzeybatısında yer almaktadır.

Nyhavn’da kanal etrafında geleneksel Danimarka evleri, Kopenhag

Kopenhag Gezi Rehberi

Kopenhag’a Neden Gidilmeli

Kopenhag, Avrupa’nın en keyifli ve yaşanabilir şehirlerinden birisi kabul edilmektedir. Danimarka’nın moda, tasarım, kültür, alışveriş, gece hayatının mükemmelliği,

Copenhagen Danimarka Müze
Kopenhag Müzesi

kuzeye özgü jazz ve Nordik mutfağıyla ünlü, bir metropol olmak için yeterince büyük başkentine gitmek için çok sayıda neden bulabilirsiniz. Kopenhag, İsveç ile sadece birkaç dakika uzaklıktaki Øresund boğazına bakan, ana kara Avrupa ve İskandinavya arasında kültürel ve coğrafi bir bağlantıdır. 24, 36, 72 ve 120 saatlik Copenhagen Cards edinmeniz durumunda ulaşım araçlarını ücretsiz kullanabileceğiniz gibi, 79 müze ve galeriyi ücretsiz gezebilir ayrıca Nyhavn’dan kalkan kanal turlarına ücretsiz katılabilrisiniz. DFDS Canal Tours, Nyhavn 3, ☎ +45 32 96 30 00 (Bir tur 40 Kr, tüm gün 60 kr)

Kopenhag’ın Bölgeleri

Indre By (“İç Şehir”)

Kopenhag’ın tarihi kalbi olan şehir merkezi, kilise kuleleri, tarihi binalar, dar sokaklar ve mükemmel alışveriş mekânları ile doludur.

Christianshavn (“Hıristiyan Limanı”)

300 yıl önce bir işçi sınıfı mahallesi olarak ortaya çıkarılan, şimdi birçok kanal için dikkate değer bir alan.Özgür Bölge Christiania, Christianshavn’ın doğu kesiminde yer almaktadır.

Vesterbro (“Batı Köprüsü”)

Mermer Kilise, Kopenhag

Bu bölge son yıllarda muazzam bir şekilde gelişmiş olup, ana arteri Istedgade’da bulunan kafe ve barlarıyla gözde yaşam alanlarından birisidir.

Frederiksberg

Başlangıçta Frederiksberg kalesinin etrafında kurulan küçük bir kasaba, günümüzde bağımsız bir belediyedir.

Nørrebro (“Kuzey Köprüsü”)

Kopenhag’ın en hareketli bölgelerinden biri, özellikle ana arter Nørrebrogade boyunca göçmenler, öğrenciler ve işçi sınıfından oluşan bölge sakinlerini görebilirsiniz.

Østerbro (“Doğu Köprüsü”)

Merkezin kuzeyindeki rahat bir mahalle Nørrebro ve Vesterbro’dan daha az canlı ve Frederiksberg’den daha az sıra dışı olmakla birlikte ünlü küçük denizkızı heykeli, güzel korunmuş Kastellet kalesi ve küçük feribotlar ve büyük yolcu gemileri için çok sayıda iskelelere ev sahipliği yapmaktadır. Tren yolunun batısındaki alan küçük çocuklu genç aileler arasında oldukça popüler hale gelmiştir.

Amager

Bir zamanlar işçi sınıfının kalesi olan bu ada, kendine özgü atmosferi ile gelişmiştir. Kastrup kasabasında bulunan ve böylece Kastrup Havalimanı olarak adlandırılan Kopenhag havalimanına ev sahipliği yapmaktadır.

Kuzey banliyöleri

Danimarka Sarayı’nda Kraliyet Muhafızlarının Nöbet Değiştirmesi

Bu yeşil banliyölerde, dünyanın en eski koşu parkı Dyrehavsbakken, dünyanın en büyük açık hava müzesi Frilandsmuseet’i ziyaret edebilir, Mill nehrinde kano yapabilirsiniz. Zengin halkı yüzünden nedeniyle halk arasında “viski kuşağı” olarak bilinmektedir.

Vestegnen

Şehrin batı ve güneyindeki banliyöler, Arken sanat müzesinin, güzel plajlar ve kamp olanaklarına sahiptir.

Kopenhag’a Nasıl Gidilir?

Uçakla

Kopenhag Kastrup Havaalanı (CPH) Amager bölgesinde yer almakta olup İskandinavya’nın en büyük uluslararası taşımacılık şirketi olan SAS – İskandinav Havayolları’nın merkezidir. Kopenhag’a Air Canada, Delta, Egypt Air, PIA, Qatar Airways, Thai, Singapore Airlines ve United Airlines gibi dünyanın en önemli havayolu firmaları, RyanAir, EasyJet [71] serves Copenhagen from London Luton, London Gatwick, Edinburgh, Manchester, Milan, Geneva, Paris CDG, Hamburg ve Berlin

Nyhavn, Kopenhag’dayım, Kasım 2018

Schönefeld gibi nispeten küçük firmalar ile Türkiye’den THY ve Pegasus düzenli sefer düzenlemektedir.

Kastrup’tan (Københavns Lufthavn, Kastrup İstasyonu) şehir merkezindeki Merkez İstasyon’a (Hovedbanegården, kısaltılmış København H) ulaşmak trenle on iki dakika sürmektedir. Bunun için Tek bir yolculuk için 36 Danimarka Kronu (Kr) olan ve satın alma tarihinden itibaren 75 dakika geçerli olan üç bölge için bir bilete ihtiyacınız var. Tren biletleri, otomatik satış makinelerinin birinden veya doğrudan Terminal 3’ün atriyumunda bulunan bilet kontuarından satın alınabilir.

Kopenhag Metrosu ayrıca Kastrup’u Kopenhag’a bağlamaktadır. Trenler günde dört dakikada bir, geceleri ise her on beş dakikada bir olup, şehir merkezine on dört dakika (aynı bilet ve 36.00 Kr fiyatına) sahiptir. Kopenhag Şehri veya Frederiksberg’e gitmek isterseniz metroya binmelisiniz.

Kopenhag’a gitmek için ayrıca İsveç’in Malmö kentindeki Sturup Havalimanı’nı (MMX) da kullanabilirsimniz. Malmö şehir merkezinden otobüsle sadece 40 dakika ve buradan Kopenhag Merkez İstasyonu’na trenle 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Budapeşte, Gdansk, Katowice ve Warszawa’dan Wizzair ve birkaç yerli havayolu, diğer İsveç şehirlerine ucuz uçuşlar sunmaktadır.

Trenle

Kopenhag Kastrup havaalanına indiğiniz zaman 24, 48 veya 72 saat boyunca kentin 4 bölgesindetren, metro ve otobüsle sınırsız seyahat edebileceğiniz biletleri makineden bastırarak satın alabilirsiniz. 72 saatlik bilet 200 dkk.

Kopenhag ve komşu ülkeler arasındaki bağlantılar sık ​​ve mükemmel olup, Malmö’ye saat başı birkaç tren ile devamında Lund ve Göteborg’a varmak mümkündür. Hafta içi günlerde Stockholm’e 12 günlük bağlantı, Karlskrona ve Kalmar yönünde daha fazla tren servisi bulunmaktadır. Yine Kopenhag’dan Hamburg’a 6, Berlin’e ise 1hızlı tren seferi bulunmaktadır. Bunlar dışında Jutland’da kuzeyde Aarhus/Aalborg, kuzeybatıda Struer, batıda Esbjerg ve güneyde Sønderborg, Fredericia’ya DSB (Danimarka Devlet Demiryolları tarafından işletilen tren seferleri bulunmaktadır.  İsveç’teki Øresund boğazının karşısında Øresundstog trenleri Güney İsveç’teki çeşitli şehirlerden kalkmaktadır ve Lund ve Malmö üzerinden Kopenhag’a giden Øresund sabit hattını geçerek havalimanında durmaktadır. Malmö’den merkez istasyona yolculuk süresi 35 dakikadır ve trenler her on dakikada bir ve gece boyunca her saat çalışır. Malmö ve Kopenhag arasında tek yön bilet 107 Kron olup, İsveç Demiryolları her gün Stockholm’den sekiz X2000 ekspres tren seferleri gerçekleştirmektedir (5 saat). Kıta Avrupası’na, Alman InterCityExpress (ICE) ve Danimarka EuroCity (EC) trenleri, Hamburg’u Kopenhag ile günde altı kereye kadar bağlamaktadır. Bu trenlerden ikisi doğrudan Berlin’den günde bir kez sefer düzenlemektedir Bilet ücreti Berlin’den 46 € ve Hamburg’dan 33 €’dur.

Kopenhag’da toplu taşıma

Merkez İstasyonu (Danca ‘Hovedbanegården’/København H) S-trenleri, şehir içi tren ve otobüsleri için en önemli merkezdir. Kopenhag’daki tüm toplu taşıma araçlarında geçerli en küçük bilet, yetişkinler için 24 Kr (on altı yaşın altındaki çocuklar için 12 Kr) olan ve bilet gişelerinden, otomatlardan ve otobüs sürücülerinden satın alınabilen iki bölgeli bilettir. Ayrıca hem AppStore’da hem de Google Play’de mevcut olan mobil uygulama ” Mobilbilletter Hoverstaden” da bilet satın alabilirsiniz. On bir yaşın altındaki iki çocuk ücretsiz bir ücretli yetişkin ile ücretsiz seyahat edebilir. İki bölgeli bilet, biletinizi damgaladığınız veya satın aldığınız bölgede Kopenhag çevresinde gezmenize izin verir. Son seyahatiniz, süre dolmadan başladığınız sürece, biletin geçerli olduğu süre içinde tüm tren, metro, otobüs ve su otobüsleri arasında serbestçe geçiş yapabilirsiniz. İki bölgeli bir bilet, satın alınan her ek bölge için on beş dakika artarak zaman damgasından bir saat on beş dakika boyunca geçerlidir. Son seyahatiniz, süre dolmadan başladığınız sürece, biletin geçerli olduğu süre içinde tüm tren, metro, otobüs ve su otobüsleri arasında serbestçe geçiş yapabilirsiniz. Tek bir bölgenin menzili, Metro’da yaklaşık yedi dakikaya veya bir otobüsteki on beş dakikaya kadar çevrilebilir, ancak her zaman istasyonlardaki bölge haritalarını kontrol edin, bazı istasyonlar diğer bölgelere göre bölge sınırlarına daha yakındır. Gece otobüsleri tüm gece çalışır (günlük 1 AM-5AM) ve bilet fiyatı gün içinde olduğu gibi aynıdır. Ayrıca, 1-4. Bölgeler arasında toplu taşıma araçlarının sınırsız kullanımı için bir Şehir kartı (City pass) satın alabilirsiniz. Fiyatlar 24 saat için 80/40 Kr ve 72 saat için 200/100 Kr’dir (yetişkin / çocuk). Alternatif olarak, bölgeye ücretsiz ulaşım sağlayan ve 60 müzeye ve turistik yere ücretsiz giriş sağlayan bir Kopenhag Kartı satın alabilirsiniz. Kart ücreti 24 saat için 229 Kr, 72 saat 459 Kr’dir. Pazar ve pazartesi günleri birçok müzenin ücretsiz ya da kapalı olduğunu ve kartların o günlerde daha az değer kazandıracağını unutmayın. Bölgesel trenler için, S-tog ve Metro, trenlere binmeden önce bir bilet satın alınmalıdır. Otobüsler için biletler şoförden alınabilir. Aksi takdirde, biletleri makinelerde veya uygulamadan satın alabilirsiniz. Geçerli bir bilet olmadan seyahat cezası 750 Kr’dir (otobüsler için 600 Kr) ve bilet denetleyicileri S-trenleri, Bölgesel trenler ve metroda yaygındır. Danimarkalılar genellikle Rejsekort’u seyahat etmek için kullanırlar. Kart ücreti 80 DKK’dir ve kullanmadan önce kartınıza kredi eklemeniz gerekir. Seyahat başına fiyat, tek biletlere göre azaltılır. Kişisel Rejsekort, Danimarka’da daimi bir adrese sahip olmayı gerektirirken, “Rejsekort Anonymt” bir adrese veya herhangi bir kişisel bilgiye ihtiyaç duymaz. Rejsekort makinelerinde veya havaalanında veya Kopenhag Merkez İstasyonu’ndaki bir bilet ofisinde satın alınabilir.

S-Tog veya S-tren servisi şehrin toplu taşıma sisteminin bel kemiğidir ve Alman S-Bahn ağlarına ve Parisli RER sistemine çok benzer. Kırmızı renkli bu trenler temiz, modern ve ücretsiz Wi-Fi ile donatılmıştır. Sistem sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar, her hat günde on dakika aralıklarla (M-F 6 AM-6PM) ve sabahın erken saatlerinde ve gece geç saatlerde yirmi dakikalık aralıklarla çalışır. S-trenlerinde hoparlör duyurusu, Danca ve İngilizce olarak verilmektedir.

Kopenhag Metrosu, Vanløse’den şehir merkezine ve şubelere ya yeni Ørestad kasabasına ya da havalimanına gider. Metroda herhangi bir zaman çizelgesi yoktur ve Vanløse ile Christianshavn trenleri arasında dört dakikalık aralıklarla (yoğun saatlerde iki dakika) sefer yapmaktadır. On beş dakikalık aralıklarla geceleri de kesintisiz çalışır. Trenler otomatik olarak çalışırlar ve sürücülere sahip değildirler, bu yüzden tüm bekleyen yolcular trene girmemiş olsa bile, kapılar belirli bir zamanda kapanacaktır. Son saniyede sıkışmaya çalışmak yerine bir sonraki treni bekleyin.

Kopenhag Otobüs

Çoğu bölge bisiklet kullanmayı tercih ederken, Kopenhag oldukça geniş ve verimli bir otobüs ağına sahiptir. Yine de, ziyaretçilerin, otobüs duraklarındaki ağ haritalarının çok az olması ve programların nadiren tüm güzergâhı içermesinden, hedeflerine ulaşmak için hangi hattın kullanılacağını anlamaları zor olabilir. Gündüz saatlerinde, otobüs her iki ila altı dakikada bir kalktığından program yoktur. Birçok durak, bir sonraki otobüs gelene kadar kaç dakika kaldığını gösteren küçük bir elektronik ekrana sahiptir. S otobüsleri, uzun duraklı ve çok duraklı olup, genellikle banliyö banliyö tren ağı boyunca veya demiryolu servisi olmayan koridorlar boyunca banliyölere kadar uzanmaktadır. Diğer hatlardan daha hızlı oldukları için merkezdeki noktalar arasında da yararlı olabilirler. E otobüsleri, ağırlıklı olarak hizmet taşıtları olarak seyahat edenlere çok az kullanımlı acele-saat hizmetleridir. Bir istisna merkezi kare Kongens Nytorv ve DFDS (Oslo / Szczecin feribot) ve kruvaziyer terminalleri arasında çalışan hat 20E’dir. N otobüsleri, normal trafik durduğunda, haftada 1 AM-5AM arası gece çalışan on otobüs hattı ağıdır ve hafta sonları çok daha fazladır.

CitySightseeing ya da üstü açık çift katlı gezi otobüslerde şehir etrafında (harita) üç adet hop-off turu işletmektedir. Ana hat her 30 dakikada bir, diğer iki hat ise her mevsim yüksek sezonda (Haziran-Ağustos) kalkıyor. Yoğun sezonun dışında servis hizmetleri yarı yarıya azalmaktadır. Bir günlük bilet için 150 Kr veya DFDS kanal tur teknelerini de içeren iki günlük bilet için 220 Kr ücret alınır. Rakip Step-on-Off-off şirketi aynı şekilde şehir turları ile Londra tarzı çift katlı otobüsleri ve CitySightseeing otobüsleri (genellikle aynı otobüs duraklarından) ile aynı genel konsepti çalıştırmaktaysa da VisitCopenhagen turizm ofisi tarafından tavsiye edilmemektedir.

Kopenhag Bisiklet

Kopenhag’ı görmenin en hızlı ve en esnek yolu bisiklet olup, Kopenhag halkın% 40’ı bisikletlerini her gün kullanmaktadır. Bisikletçiler genellikle tek yönlü sokaklarda iki yöne de ilerleyebilmekte olup, şehir bisiklet kullanıcılarını dikkate alacak şekilde tasarlanmıştır. Kopenhaglılar hızlı bisiklet kullanmakta olup, eğer bisiklet kiralarsanız birisi sizi sollamak istediğinde bir uyarı almayı beklemeyin. Kenti gezmek için bisiklet kiralamak iyi bir alternatif olup, Baisikeli, Rent a Bike Copenhagen ve Donkey Republic gibi firmalar dışında birçok otel veya bisiklet dükkânı bisiklet kiralamaktadır. Şehir bisikletleri, sadece 2014 yazında GPS ve ek elektronik güç motoruyla donatılmış, gelişmiş beyaz şehir bisikletleri ile değiştirilmiştir. Bunları kullanmak saat başı 25 DKK ücrete tabidir. Rådhuspladsen / Belediye Binası Meydanı’nda, Forum metro istasyonu, Frederiksberg Runddel, Frederiksberg Have girişinde ayrıca metro istasyonlarında ve önemli cazibe merkezlerine yakın bir konumda bulunabilirler.

Kopenhag Taxi

Taksiler şehir genelinde bolca bulunmakta olup, Mercedes veya BMW gibi yüksek bir standartta otomobillerdir. Uluslararası standartlara göre, Danimarka taksileri ortalama 150-300 DKK arasında tuttuğu için oldukça pahalı kabul edilmektedir. Önceden belirlenmiş bir fiyat için taksiyi sipariş etmek için “MOOVE” uygulamasını da kullanabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme yapmak isterseniz, yolculuğun başında sürücüye kredi kartı ile ödeme yapacağınızı bildirmeniz gerekmektedir. Tüm taksiler büyük uluslararası kredi kartlarını kabul eder ve çoğu Avro cinsinden Euro nakit ödemeye hayır demezler. Uber gibi alternatif taşımacılık hizmetleri, 2017’de yapılan son düzenlemeler nedeniyle Kopenhag’da faaliyet göstermemektedir.

Kopenhag Görülecek yerler

Küçük Deniz Kızı Heykeli

Kopenhag’ın en tanınmış yerlerinden biri olan Küçük Deniz Kızı heykeli kentin limanında yer almaktadır. Bir efsaneye göre, tüm denizkızlarının evi, kabul edilen Kopenhag’ın en önemli cazibe merkezi olan Küçük Deniz Kızı bir kaya üzerinde oturmaktadır. Yani Kopenhag’ın merkezinden heykel için oldukça uzun bir yürüyüş (30-45 dakika) yapmanız gerekeceği anlamına gelir. Heykel 1913’te Kopenhag’da, daha önce görmüş olduğu küçük denizkızı gösterisinden etkilenen Carl Jacobsen’den bir hediye olarak yerleştirilmiş ve Edvard Eriksen tarafından yapılmıştır. Denizkızının yüzü Carl Jacobsen’in izlediği balede baş rolü oynayan (primaballerina) Ellen Price’ın yüzüdür. Sadece 1.25 metre yüksekliğindeki heykel bununla birlikte birkaç kez tahrip edildiği için limandaki heykel, gizli bir yerde saklanan bir orijinalin birebir kopyasıdır.

Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek, Kopenhag’ın ortasındaki Carl Jacobson tarafından kurulmuş bir müzedir. Jacobson, müzeyi 1882’de Valby’de kurduktan sonra 1897’de yeni bir müzenin inşa edildiği ve tamamlandığı Kopenhag’a taşımıştır. Glypotek, Etrüsk dönemi ile modern çağ arasındaki zaman dilimine ait isimler Rodin ve Jean Baptiste gibi ünlü sanatçıların eserlerinin de dâhil olduğu büyük bir heykel koleksiyonunu barındırmaktadır. Geniş heykel koleksiyonunun yanı sıra, izlenimcilik ve sonraki döneme odaklanan resimlerden oluşan bir resim koleksiyonuna da sahiptir.

Tivoli Bahçeleri

Tivoli, Kopenhag’ın merkezinde dünyaca ünlü eğlence parkı ve bahçeleri ile 1843’den beri var olan dünyanın en eski eğlence parklarından biridir. Bir şeylere binilen roller coasterlar veya tiyatrolar gibi eğlence yerleri dışında, bir şeyler içmek ya da bir şeyler yemek için birçok yer mevcuttur ki Danimarka’nın en ünlü restoranlarından biri olan Grøften burad yer almaktadır. Ayrıca çeşitli gösteriler sahnelenmektedir. Akşamları park aydınlatılmakta bu da ortama hoş bir atmosfer sunmaktadır. Noel için Tivoli, açık ve eski moda bir pazarda Noel hediyelerini satın alabileceğiniz ve satın alabileceğiniz bir kış masalına dönüşmektedir. Tek dezavantajı oldukça yüksek giriş ücretidir.

Christiania

Sakinleri için adil ve eşit yönetim oluşturmaya çalışan bir topluluktur.  Kendi rehberli turlarını düzenliyorlar.

Mavi Gezegen  Akvaryumu – Den Blå Planet (The Blue Planet/Denmark’s Aquarium)

Kopenhag Havalimanı’na sadece 1 km uzaklıkta Øresund kıyılarında Den Blå Planet adlı (Mavi Gezegen/Danimarka Akvaryumu) ​​Kuzey Avrupa’nın en büyük akvaryumudur.

Kopenhag Hayvanat Bahçesi

Frederiksberg’de yer alan Kopenhag Hayvanat bahçesi tüm yıl boyunca açık olup, 250 türden 3500 hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Ünlü mimar grubu Foster & Partners tarafından tasarlanan Yeni Fil Evi hayvanat bahçesinin görmeye değer bir bölümüdür.

Nyhavn

Nyhavn, kanallardan birinde yer almaktadır ve bir şeyler içmek için gidilebilecek yerlerden biridir.

Kanallar

Kanallar şehir boyunca uzanmaktadır. Kısa bir süre Kopenhag’daysanız, turlardan birini almak mükemmeldir. Ayrıca uzun bir yürüyüşe gerek kalmadan küçük denizkızını görmeniz mümkündür.

Rundetarn

Rundetarn, tırmanabileceğiniz bir kuledir, ama diğerlerinin aksine merdiven yoktur. Tepesinden şehrin güzel manzarasını seyredebilirsiniz.

Milli Müze

Ulusal Müze 1807’de kurulmuş olup başlangıçta Christiansborg’da ki Trinitatis Kilisesi ve Frederiksholm’daki Prens Sarayı’nda hizmet vermekteyken 1854 yılından beri Prens Sarayı’nda hizmet vermektedir. Frilandsmuseet, Braede Works, Frihedsmuseet ve Müzik Müzesi gibi diğer müzeler de Ulusal Müze’nin parçasıdır. Danimarka tarihi ile ilgili Vikinglerden 1900’lere ve günümüzün modern topluma kadar pek çok tarihi ve sanat eserini barındırmaktadır. Danimarka’nın Prehistoryası, Ortaçağ ve Rönesans sergileri, Afrika, Asya, Okyanusya, Kuzey, Güney ve Orta Amerika gibi dünyanın dört bir yanından gelen eserleri barındıran Etnografik Koleksiyon, Akdeniz çevresinden derlenen eserlerin sergilendiği Antik Koleksiyon ile Çocuk Müzesi görülmesi gereken başlıca bölümlerdir.

Amalienborg

Amalienborg, Danimarka kraliyet ailesinin kış evi olup, aslında, kraliyet sarayı bir değil, bir kareyi kuşatan 18. asrın ortalarında dört asil aile tarafından inşa edilen dört farklı saraydan oluşmaktadır.

Etkinlik ve Festivaller

Kopenhag’da pek çok Jazz kulünü bulunmaktaysa da La Fontaine haklı bir üne sahip. Canlı Jazz performanslarını gece 04’e dek 800 dkk giriş ücreti ödeyerek izleyebilirsiniz.

Kopenhag Caz Festivali (06 Temmuz 2013 – 15 Temmuz 2013)  Her yıl Kopenhag’a akın eden yaklaşık 1 milyon kişi tarafından 10 gün boyunca izlenen saygın Caz Festivali’mde çoğu zaman konserler ücretsizdir!

Stroget Santa Geçidi Temmuz ayında Kopenhag Belediye Binası Meydanı’nda başlayan ve büyük kalabalıkların katılımıyla Kopenhag sokaklarında gerçekleştirilen Yılbaşı yürüyüşüdür. Temmuz ayında Noel’in kutlandığı Amagertorv’da sona ermektedir.

Kültür Gecesi (12 Ekim 2013) – Bu yıllık etkinlik, ziyaretçilerin Kopenhag kültürünü benzersiz bir şekilde deneyimlemelerine izin veriyor. Bu akşam yaklaşık 300 müze, kilise, galeri, siyasi kurum, Carlsberg bira fabrikası, sergi, müzik salonu vb. ziyaretçilere özel olarak sunuluyor ve gece yarısına kadar açık kalıyorlar!

Kopenhag Moda Festivali İskandinavya’nın moda başkenti olan Kopenhag, Kuzey Avrupa’nın en büyük moda etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Şubat başında 3 gün sürüyor.

Kopenhag Karnavalı (17 Mayıs 2013 – 19 Mayıs 2013) – Kopenhag’ın en büyük yıllık dünya müziği festivali ve heyecan verici bir etkinliktir! Kopenhag sokakları müzik çadırları, Latin müziği, binlerce samba dansçısı, Güney Amerika ritimleri, renkli geçitler, çılgın kostümler ve sokak sanatçılarıyla doludur.

Roskilde Festivali (05 Temmuz 2013 – 08 Temmuz 2013) Uluslararası ve İskandinav sanatçılarının, gruplarının ve eylemlerinin büyük bir listesinin yer aldığı en

Guinness Dünya Rekorları Müzesi (Guinness World Records Museum), Kopenhag

büyük Kuzey Avrupa kültür ve müzik festivalidir. Avrupa’da altı büyük müzik festivalinden biridir ve binlerce ziyaretçiyi Danimarka’ya çekmektedir. Müzik dört gün boyunca devam ediyor ve organik gıda, parti, konser, sanat ve enstalasyonların büyük bir karışımı. Tüm karlar insani çevreye ve kültürel amaçlara harcanmaktadır.

Kopenhag Hava Durumu

Deniz kıyısında yer alan Kopenhag, ılımlı bir deniz iklimine sahiptir. Ocak ve Şubat aylarındaki en soğuk aylardaki ortalama kış sıcaklıkları, donma noktası (gün içinde birkaç derece, gece saatlerinde sıfırın altında) ve mayıstan eylül ayına kadar 18 ° C ile 22 ° C arasında seyreder ama nadiren 30 ° C’ye dek çıkabilir. Geceleri sıcaklıklar hala gece 13 ° C veya 14 ° C civarındadır. Yılın en sıcak zamanı, temmuz-ekim ayları arasındaki yaz ve sonbahar aylarıdır.

The New Nordic Cuisine movement
Yeni İskandinav Mutfağı hareketi (The New Nordic Cuisine movement), Ringa Balığı Sığır Eti

Kopenhag Ne yenir?

Son 20 yılda gelişen Yeni İskandinav Mutfağı hareketi (The New Nordic Cuisine movement), yerel, mevsimsel ve minimalist yemekleri vurgulayan bir mutfak devrimi

Fish and Chips benzeri ana balık yemeklerinin tabağını, Kopenhag lokantalarında 120-180 dkk arasında yiyebilirsiniz.

gerçekleştirerek, Kopenhag’a dünyanın dört bir yanından gurme ziyaretçilerin gelmesine sebep olmuştur. Kopenhag’daki gurme orta sınıf ve bütçeli restoranlar artık çevreye duyarlı ve sağlıklı bir yol olarak Yeni İskandinav Mutfağı’nın temsilcileridir. 2003 yılında açılan ve 2018’de yeni bir lokasyonda yeniden açılan Michelimn yıldızlı Restaurant Noma bu akımın en önemli temsilcisidir. Bütçeniz pahalı şehirde bolca bulunan Michelin restoranlarında düzenli yemek yemeye izin vermiyorsa şehrin hemen her caddesinde bulabileceğiniz birçok shawarma ve pizzacılara gidebilirsiniz. Pizzalar 40 DKK’dan shawarma (şavurma ‘Arap dürümü’)  ise 15-20 DKK’dan başlamaktadır. Dürüm sevmiyorsanız hesaplı Akdeniz usulü açık büfe restoranlardan Riz Raz, DKK 69 (öğle yemeği) / DKK 99 (akşam yemeği) uğrayabilirsiniz. Krystalgade üzerindeki Ankara’da et ve salataları içeren Türk büfesi mevcuttur. Kahvaltı ve öğle yemeği için Kopenhag’ın fırınlarında Danimarka’nın ünlü açık yüzlü çavdar ekmeği sandviçleri (smørrebrød) gibi hazır sandviçler (Yaklaşık DKK 35) bulabilirsiniz. Çoğu pastanede ayrıca kahve içebilir yanına kek (Danimarka pastası için 8-10 DKK, burada wienerbrød olarak da bilinir) bulabilirsiniz ki Strøget’de Cafe Norden ve Den Franske tavsiye edilir.

İçki

Kopenhag’da büyük bardak bira için en fazla 30-40 DKK ödersiniz ki aynı içki size hafta içi günlerde ve erken saatlerde 20-30 DKK’a mal olacaktır. Açık biraların çoğu Carlsberg ya da Tuborg’dur. Tabii isterseniz gençler gibi süpermarket veya büfeden (330 ml’lik bir şişe için DKK 3-7) da bira satın alabilirsiniz. Kopenhag’da kamusal alanda bira içmek yasal olmakla kalmayıp ayrıca çok da popülerdir tabii ki ulaşım vasıtalarında değil. Nyhavn’da bir parktaki bankta marketten aldığınız birayı keyifle içebilirsiniz.

Jazz

Irksal atmosferin Amerika Birleşik Devletleri’dekinden daha rahat olduğu ’50’ler ve 60’lar boyunca Danimarka gerek müzisyenler gerekse dinleyicileri açısından caz

Kopenhag’da Tekne ile Kanal Turu yapabilirsiniz. Kopenhag Card alırsanız bu geziyi bedavaya getirebilirsiniz.

müzik cenneti olmuştur. Günümüzde şehrin en iyi caz kulüpleri olan Jazzcup ve Jazzhus Montmarte ziyaret edilebilir. Jazzcup, her cuma günü öğleden sonra 3:30 – 19:00 ve her cumartesi öğleden sonra 2: 30-6: 00 saatleri arasında açık olup, kendi plak şirketi (Stunt Records), kafesi ve canlı müzik mekanı olan bir plak dükkanıdır. 1959’dan beri açık olan Jazzhus Montmartre’de sahne arkasındaki fotoğraflara bakınca oldukça önemli müzisyenleri ağırlamış bir mekan olarak dikkat çekmektedir.

Danimarka Telefon

Danimarka’nın uluslararası telefon ülke kodu 45’tir. Uluslararası arama için önek “00” veya “+” şeklindedir (cep telefonunda). Ön ödemeli SIM kartlar çoğu dükkânda mevcuttur ve uluslararası aramalar makul fiyatlı olabilir. Sağlık sorunları için genel acil durum numarası 112’dir.

Danimarka Posta

Danimarka’nın ulusal posta servisi Post Danmark A/S hız ve güvenilirlik konusunda haklı bir üne sahiptir. Standart bir mektup veya kartpostal (50 grama kadar) göndermek Danimarka’da 5 DKK, diğer Avrupa ülkelerine 8 DKK ve Avrupa dışında 9 DKK’dır. 1 kilograma kadar olan paketler ise Danimarka’da 75 DKK’dan başlıyor, ancak diğer tüm ülkelere çoğunlukla 200 DKK veya daha fazla fiyata mal olmaktadır. Postaneler genellikle 9:30 ile 17:00, Perşembe günleri saat 5:30 arasında, cumartesileri saat 13.00’e kadar açıktır. Kopenhag’da uluslararası kargo göndermek için bir alternatif olarak, TNT, UPS, DHL veya FedEx gibi şirketlerin de şubeleri bulunmaktadır.

İnternet

Pek çok kafe ve bar, müşterileri için ücretsiz kablosuz internet sağlar, hatta özellikle belirtilmemiş olsa bile, sormak her zaman için iyi bir fikirdir. İnternet kafeler çoğu büyük şehirde bulunurken, Kopenhag’da genellikle turistlere yönelik değildir ve bu nedenle bulmak biraz zor olabilir. Otellerde genellikle kablosuz internet ve internet erişimine sahip bilgisayarlar bulunmaktaysa da bu hizmet her zaman ücretsiz olmayabilir. Danimarka’daki McDonalds restoranlarının birçoğu müşterileri için bir çift internet terminaline sahiptir. Halk kütüphaneleri genellikle merkezi bir konumda olup buralarda internet her zaman ücretsizdir.

Otel

Kopenhag her türlü konaklama imkânına sahip olmakla birlikte Danimarka’nın geri kalanı gibi burada da otel fiyatları epeyce yüksektir. Çoğu otel Indre By ve Vesterbro’da yer almaktadır. Birçok uluslararası otel zincirinin, Kopenhag’da mevcut değildir. Buna karşın Scandic, Radisson BLU, First Hotels ve Nordic Choice Hotels gibi yerel İskandinav zincirleri başkentte popülerdir. Otel fiyatları pahalı olduğundan özellikle gezginler için cabin adı verilen hostelden biraz daha iyi şartlar sunan ucuz oteller tercih edilebilir.

Danimarka Türkiye Konsolosluğu Adres, Telefon ve Websitesi: Rosbæksvej 15, ☎ +45 39 20 27 88. Mesai Saatleri Pzt-Cuma 9:00-17:00 (13:00-14:00 Öğle Tatili)

Kopenhag Turist Danışma Bürosu- The Tourist Information Office  Kopenhag Ana İstasyonuna 2 dakika yürüme mesafesinde olup, bu ofisten PC terminalleri kullanarak otel rezervasyonu yapmak mümkündür. Ayrıca burada müzeler, konserler ve festivaller dahil olmak üzere Kopenhag’daki tüm olası aktiviteler için bilgi sağlamaktadır.

Danimarka Para Birimi

Danimarka, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, para birimi, Euro değil Danimarka Kronudur. Kopenhag, Nyhavn, Tivoli ve turistlerin uğrak yeri olan çoğu restoran ve otel, İsveç Kronu ve Euro’yu kabul etse de, başka yerlerde Danimarka Kronu bulundurmanız akıllıca olacaktır. Döviz büroları da giderek yaygınlaşıyor, özellikle Forex ve X-change gibi İskandinavya zincirleri, genellikle uygun fiyatlara sahip ve düşük fiyatlar ve çok yüksek bir komisyon sunan strøget’in aksine hiçbir komisyon talep etmiyorlar. Bununla birlikte, bazı bankalarda bulunan değişim makinelerinin kullanılması, bu ücretin 25 kronluk (4.50 $ veya 3.35 €) bir ücreti olması nedeniyle tavsiye edilmemektedir. Kredi kartları genellikle kabul edilir, ancak bu genellikle Visa ve/veya Mastercard ile sınırlıdır. Birçok süpermarket ve küçük dükkân, normalde sadece Dankort olarak da bilinen yaygın yerel Danimarka banka kartını kabul edecektir. Amerikan Express, Diners, JCB ve Unionpay gibi diğer kredi kartları, Kopenhag’daki bazı mağazalarda değil, özellikle de ana alışveriş bölgesi olan Strøget’de kabul edilmektedir. Kabul edildiğinde,% 0.75 ila% 4.00 oranındaki bir işlem ücreti (kredi kartı şirketleri tarafından önerilen değil, mağazalarda belirtilen) genellikle yabancı bankalar tarafından verilen kredi kartlarından tahsil edilir. Hemen hemen tüm ATM’ler, daha önce bahsedilenler dâhil olmak üzere büyük uluslararası kartları kabul etmektedir. Bu nedenle, bazı dükkânların tüm kredi kartlarını kabul etmemesine rağmen, bunu yapabilen bir ATM’nin, çoğu durumda, özellikle Kopenhag merkezindeki 200 metreden daha az bir mesafede bulunabileceğini bilmeniz yerinde olacaktır.