İsveç

Malmö Gezi rehberi, İsveç

Malmö, 305.000 kişilik belediye ve 650.000 kişilik metropol nüfusuyla günümüzde İsveç’in üçüncü büyük şehri olup, geçmişte bağlı olduğu Danimarka eyaleti Scania‘nın ise en büyük şehridir. İsveç’in güney ucunda günümüzde Skåne (eski ‘Scania’) ilinde bulunan bir liman şehridir.

Malmö Nerede?

 

Tarih

1272 yılında, Lund’dan 20 km uzaklıkta korunaklı bir liman olarak kurulan Malmö asırlar boyunca Danimarka’nın ikinci büyük şehri iken Scania

İsveç kralı X. Karl Gustav’ın heykeli, Malmö

bölgesi Danimarka yönetimi altındaydı. 16. yüzyılda Kopenhag büyüdükçe Malmö’de aynı oranda liman ve çok karlı bir ticaret alanı olarak gelişti. 1658’de, yıllar süren savasılardan sonra Danimarka, Roskilde Antlaşması’nda şehri İsveç’e bıraktı. Sanayi devriminden sonra, Malmö hızla büyüdü ve İskandinavya’nın en eski ve en sanayileşmiş şehirlerinden biri oldu. Yakın zamana dek sıkıcı bir işçi kenti olarak görülen yerleşim 2000 yılında Oresund köprüsünün açılışından sonra daha çok ziyaret almaya başlamıştır. Malmö nüfusunun yaklaşık üçte biri, diğer birçok ülkeden gelmiş olup, bu açıdan İsveç’in en kozmopolit ilidir. Şehrin en büyük işvereni Kockums’un gemi yapım şirketi olup, eski sanayi şehri, orta sınıf banliyö konutları ve modern çevre dostu mahallelerin varlığıyla kabuğunu kırmaktadır.

Malmö’ye Nasıl Gidilir?

Uçakla

Komşu ülke Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Kopenhag Havalimanı şehir merkezine 24 kilometre mesafede bulunmakta olup çok sayıda uluslararası havayolu firması tarafından kullanılmaktadır. Türkiye’den THY (Türk Hava Yolları) ve Pegasus, Avrupa üzerinden Ryanair, BA (Britishairways), Easyjet, Norwegian, SAS (Flysas) gibi havayolları ile Kopenhag veya Malmö üzerinden kente ulaşabilirsiniz. Havaalanından kent merkezine ulaşmak için n tren veya otobüse binebilir ama otobüs en ucuz seçenektir. Trenler gün boyunca düzenli olarak işlemekte ve 20 dakika süren yolculuktan sonra Malmö Central istasyonuna ulaşmaktadır. Ayrıca Ryanair programları ile birlikte çalışan Gråhundbus tarafından günlük bir direkt otobüs seferi de yapılmaktadır. Malmö ayrıca Malmö Sturup Havaalanına sahip olup buraya Wizz Air düzenli uçak seferleri düzenlenmektedir.

Öresund Köprüsü, Malmö

Trenle

Malmö’de, en büyüğü Malmö Merkez İstasyonu (Ana İstasyon) olmak üzere birçok tren istasyonu bulunmaktadır. Kopenhag’a giden trenler Malmö Merkez

Malmö train station, Sweden
Malmö tren istasyonu

İstasyonu, Triangeln ve Hylle’den kalkmaktadır. Bölgesel trenler her zaman Malmö C, Triangeln ve Hyllie’den geçmektedir. Kopenhag’dan kalkan trenler København H (Kopenhag Merkez İstasyonu) ile Malmö arasında 25 dakika sürmektedir. Kopenhag’ın doğusundaki sahilden geçerek, Kurgrup havaalanını şehre bağlayan Öresund köprüsünden Malmö’ye geçmeden önce, Sjælland’ın doğu kıyısını geçerek Elsinore’dan (Helsingør) ayrılırlar. Öresund köprüsü Aralık 2010’da açıldığından beri trenler, şehir merkezindeki yeni Triangeln istasyonunda durarak her 10 dakikada bir doğrudan Malmö Central’a hareket etmektedir. Malmö’den Kastrup havalimanına veya Kopenhag Merkezine gidiş dönüş bileti için 190 İsveç Kronu (190 SEK = Yaklaşık 116 TL [Kasım 2018]) ödeme yapmalısınız.

Otomobil

Öresund köprüsünden kendi arabanızla geçmek isterseniz Danimarka’dan veya İsveç’ten ayrılırsanız fark etmez İsveç tarafında (2018’de 365 DKK / 50 EUR / 480 SEK yaklaşık 293 TL [Kasım 2018]), ödeme yaptığınız bir ödeme noktası bulunmaktadır. Danimarka ile İsveç arasında yer alan Öresund köprüsü 8 km uzunluğunda olup

otomobil ile birkaç dakika da geçilebilmektedir.

Tekne

Almanya’da Travemünde’den Malmö’ye Finnlines tarafından bir feribot bağlantısı vardır. Ayrıca Trelleborg’dan gelen feribotlar daha ucuz ve hızlıdır ve doğrudan Rügen’deki Travemünde, Rostock ve Sassnitz’e gitmektedir. Malmö’den Trelleborg’a 146 numaralı otobüse binerek 45 dakikada 55 İsveç Kronu (yaklaşık 33 TL[Kasım 2018]) ödeyerek ulaşmanız mümkündür.

Triangelstationen. Malmö Sweden
Malmö Triangelstationen Yürüyen Merdivenler, İsveç

Neden Gidilmeli?

Aile dostu şehir yaşamının nasıl olabileceğine dair bir fikriniz yoksa Stockholm kadar sakin, Göteborg gibi gösterişli olmasa da ortaçağ çekirdeğini muhafaza eden geçen yüzyılın sanayi ve işçi kenti Malmö hele ki yolunuz Kopenhag’a düşmüşse mutlaka görülmeye değer telaşsız bir şehir. 1500’lerden kalma güzel Arnavut kaldırımlı merkez sokaklarının dışında geniş ve güvenli park alanları ile şık ve modern apartmanları görebilirsiniz. Mayıs ile Eylül ayının sonu arasında giderseniz gündüzlerin uzun olduğu dolayısıyla açık hava yaşamının doyasıya yaşandığı zamanlarda kentin tadını çıkarabilirsiniz.

Malmö şehrinde Yapılacak Şeyler

Pildammsparken. Malmö, Sweden
Pildammsparken. Malmö, Isveç

Malmö limanı ve Malmöhus kalesi

16. yüzyılda Malmö, İskandinavya’nın önde gelen başkenti olmak için Kopenhag ile yarışmaktaydı. O günlerde Malmö verimli balıkçılık alanlarından uzak olmayan

Malmö kanal

önemli bir limandı. Bugün liman hala işlek ve eski binaların çoğu yerinde duruyor. Kral III. Christian tarafından Scania’nın hala Danimarka’nın bir parçası olduğu dönemde inşa edilen Malmöhus kalesi tüm İskandinavya’nın en eski Rönesans kalesidir. Malmöhus kalesi günümüzde Sanat Müzesi, tarih sergileri, akvaryum, Bilim ve Teknoloji Müzesi, Denizcilik Müzesi ve Kommendants Hus (Komutan Evi) gibi çeşitli müzelere ev sahipliği yapmaktadır. Bu müzelerin en önemlisi Tekniska och Sjöfartsmuseet (Teknoloji ve Denizcilik Müzesi) olup, kalenin batısında yer almaktadır. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 40 SEK (yaklaşık 24 TL [Kasım 2018) olup çeşitli deniz ev hava nakliye araçlarınından özellikle 1943 yapımı İsveç yapımı U3 denizaltısını görmeye değebilir. Kalenin güneyinde Kale Bahçesi (Slottsträdgården) ve Kral bahçesi (Kungsparken) bulunmakta olup küçük bir de cafeyi barındırmaktadır.

Kalenin hemen yakınında geleneksel balık pazarı Fiskehoddorna bulunmaktadır.

Stortorget

Kent merkezinde 3 meydan bulunmaktadır: Büyük Meydan (Stortorget), Gustav Adolf Meydanı (Gustav Adolfs torg) ve Küçük meydan (Lilla torg).Kentin tam

Malmö night, Sweden
Malmö gece manzarası, İsveç

merkezinde, İskandinavya’nın en büyük meydanlarından biri olan Stortorget bulunmaktadır. Malmö’nin o zamanki güçlü belediye başkanı Jörgen Kock’un inisiyatifiyle 1546’da gerçek Hollanda Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Meydanın merkezinde kenti Danimarka hâkimiyetinden kurtaran İsveç kralı X. Karl Gustav’ın heykeli bulunmaktadır. Meydanın doğusunda 1546’da inşa edilen Malmö belediye Binası, kuzeybatısında ise kentin Alman asıllı belediye başkanı Jörgen Kock’un Kockska Huset adıyla bilinen evi bulunmaktadır. Kışın meydan, paten pisti oluyor.

St Petri Kyrka

Meydanın kuzeydoğusunda, Baltık Gotik üslubunda inşa edilmiş ve 13. yüzyıldan kalma St Petri Kyrka katedrali bulunmaktadır. kuleleri15. Yüzyılda, bakır çan kulesi tepesi ise 1890 yılında inşa edilmiştir. Katedralin zarif sunağı 1611 yılında çeşitli heykeltıraşlar tarafından yapılmıştır.

Gustav Adolfs torg

Üç tarafından binalar ve dükkânlarla çevrili olan Gustav Adolfs Meydanının ortasında bir otobüs platformu bulunmakta olup, güney köşesinde mezarlık arkasında ise Malmöhus’u çevreleyen Slottsparken parkı yer almaktadır.

Lilla Torg

Lilla Torg (Küçük Meydan), 16. Yüzyıldan kalma parke taşları, özenle restore edilmiş evleri ile oturmak ve dinlenmek için keyifli bir alandır. Meydanın güney tarafındaki bir kemer sayesinde Hemanska Gården’a geçilebilir. Hemanska Gården günümüzde İsveç endüstriyel tasarım ve el sanatları eserlerinin sergilendiği bir tasarım merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

Moderna Museet Malmö

Lilla Torg’dan doğusunda bulunan bu eski elektrik istasyonu günümüzde İskandinavya’daki en kapsamlı 20. yüzyıl sanat koleksiyonlarından birini barındırmakla kalmayıp, yerel ve uluslararası sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapmaktadır. ☎ +46 8 5202 3500

Torna Torso. Malmö, Skåne Sweden
Torna Torso. Malmö, Skåne. Isveç

Torna Torso

Malmö’nin en etkileyici en modern ve en yüksek binası hiç şüphesiz İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlanıp, 2005’te tamamlanan 190 metrelik Torna Torso’dur. Alttan üste 90 ° kıvrılan bu eşsiz yapı, günümüzde yazın popüler bir yemek mekânı olan Batı Limanı bölgesini canlandırmıştır.

Malmö Festivali, Malmöfestivalen

Ağustos ayında düzenlenen Malmö Festivali müzik, mutfak, kültür ve halk festivallerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Malmöfestivalen resmi web sayfası

Malmö FF Futbol Kulübü

İsveç Birinci Ligi Allsvenskan’da oynayan Malmö FF Futbol takımı 1910’da kurulmuş olup Helsingborg IF, AIK ve IFK Göteborg gibi İsveç’in en

Malmö tabanca heykeli. Isveç

önemli takımlarıdır. Malmö FF stadyumuna ayakta 190 SEK (115 TL) koltuk 390 SEK (238 TL) bilet ücreti ödeyerek girebilirsiniz.

Alışveriş

Malmö’de Hansa Compagniet, Triangeln, Entré, Storgatan ve Caroli adlı 5 alış veriş merkezi bulunmaktadır. Bunlardan Storgatan özellikle gençler için giyim mağazaları ve cafelerin yanı sıra  mücevherat, elektronik, kitabevi, sinemalar ve uluslararası fast food zincirlerinin mağazalarını barındırmaktadır. Malmö’nün en önemli alışveriş caddeleri ise Södergatan ve Södra Förstadsgatan’dır.

Alışveriş için ucuz ve ilginç bir şeyler bulmayı umuyorsanız Drottningstorget Bit Pazarı Folkets park içerisinde Pazar günleri kuruluyor.

Malmö üniversitesi, Malmö universitet

1998 yılında kurulan ve 24.000’in üzerinde öğrencisi bulunan Malmö Üniversitesi, modern bir kampüste hizmet vermekte olup, İsveç’in en büyük üniversitelerinden biridir. Malmö universitet resmi web sayfası

Malmö Ne yenir? Nerede yenilir?

Malmö’ye Noel zamanı giderseniz özellikle tarçın, zencefil, pekmez ve karanfil ile tatlandırılmış, geleneksel biberli kurabiyelerini (pepparkakor) tatmanız önerilir. Bu kurabiyeler geleneksel olarak Alman glühweinine benzeyen glögg (baharatla kaynatılmış şarap) eşliğinde tüketilmektedir. Kentteki Arap göçmenlerin etkisi yüzünden Malmö bazen bazen “Falafelstaden” yani Falafel şehri olarak anılmaktadır. Ucuz Arap dürümü falafellerin fiyatları 15-30 SEK (9-18 TL) arasında değişmektedir. Kızgın yağda kızartılmış nohut topları hemen hemen her zaman marul, domates, soğan, salatalık ve diğer turşularla birlikte dürüm ekmeğine sarıldıktan sonra falafel adıyla satılmaktadır. Türk yemekleri için Hilton Oteli civarında Södra Förstadsgatan’da bulunan Ankara Restoranı’nın büfesinde gündüz 59 akşam 79 SEK karşılığında karnınızı hesaplı bir şekilde doyurabilirsiniz.

Lilla Torg (Küçük Meydan) üzerinde Mello Yello, Paddy’s ve Victor’s restoranları ortalama bir bütçeyle 150-230 SEK ödeyerek İsveç mutfağını tadabileceğiniz restoranlardır.  Pildammsvägen 17’de bulunan Bloom, Tegelgårdsgatan 5’de bulunan Vollmers ve Vindåkravägen 3’de bulunan Sav ise 695-1350 SEK karşılığında yemek yiyebileceğiniz lüks mekânlardır.

Bisiklet Kiralama

Tüm şehir dümdüz ve trafiği bisiklet kullanımına alışık olup, Malmö By Bike firmasından online veya Fridhems bike shop gibi bizzat dükkana kadar giderek 72 saatliğine 165 SEK ödeyerek bisiklet kiralayabilirsiniz. Bisikletle tüm şehri kabaca 1 saatte gezmeniz mümkündür.

Malmö Nerede Kalınır?

Malmö otellerinin çoğu iş odaklı olmakla birlikte Story StudioClarion Malmö Live veya More Hotel’de konaklayabilirsiniz.