1940

1-15 Şubat-1940: Kızıl Ordu Mannerheim Hattı’nı Aşıyor

1 Şubat 1940 Bu sabah Kızıl Ordu hatlarını aşan bir Fin keşif uçağı, Güney Finlandiya’daki Mannerheim Hattı’na yönelen büyük bir Sovyet birliği ve topçuları görüyor. Sovyet topçuları Finlileri 40 km’lik bir cephe boyunca vurmaya başladı ki Sovyetlerin kilometrekarede 50-70 topu var. Kızıl Ordu, Güney Karelya Boğazı’nda Mannerheim Hattı’na saldırırken kuzeyde Finlerce sarılmış durumdaki binlerce Rus askeri dondurucu soğuk ve açlıkla mücadele ediyor.

İtalya’da Mussolini’nin başlattığı 4 aylık kahve içmeye yasağın geçerliliği bugün sona erdi. İtalyanlar hırsla kahve içiyor ama 10 Şubat’ta kahve tayını başlıyor.

Japon parlamentosu buçuk bugün Çin’in devam eden işgali finanse etmek için askeri harcamalar yüzünden şişen Japonya’nın tarihinin en büyük bütçesini tartışıyor. Japon uçakları Çin’deki Milliyetçi düşmanlarını beslemek için ithal edilen silahların durdurulması için Fransız Hindiçini’ndeki demiryollarını bombaladı.

2 Şubat 1940 Bugünden itibaren İtalyan’da yaşayan Yahudiler gazeteci, mühendis veya üniversite profesörü olarak çalışmaktan ve Yahudi olmayanlara doktor veya avukat olarak hizmet etmekten men edilmektedir.

Paris Şehir Konseyi Fransız hükümetine şeker, kahve, yağ, sabun ve yiyeceklerin fiyat artışını önlemek için tayın haline getirilmesini önerdi.

Moskova Radyosu dün Fin Cumhurbaşkanı Kallio’nun barış önerisine SSCB’nin cevabını yayınladı: “Fin haydutları yok edilecek”. Kızıl Ordu paraşütçüleri Mannerheim Hattı’nın gerisine atlıyorlar ama Fin keskin nişancıları onları çoğu kez havadayken vuruyorlar.

Belgrad’da tarafsız Balkan ülkeleri konferansı başladı; Yugoslavya, Yunanistan, Romanya ve Türkiye barış dileklerini paylaştılar.

3 Şubat 1940 SS gazetesi Das Schwarze Korps, bazı Alman askerlerinin İngiliz-Alman akrabalığı inanışı yüzünden düşman İngilizlere karşı arkadaş canlısı davranmasını eleştirdi ve İngilizleri “Beyaz Yahudiler” olarak ilan etti.

İngiliz pasifist Helen Willard, Londra’da Downing Street’te “Yemek çöpe giderken insanlar aç! Barış şimdi!” diye bağırırken yere yumurta ve domuz pastırması attığı için tutuklandı.

Mannerheim Hattı’na yoğun Kızıl Ordu saldırıları, dayanıklılık, insan gücü ve mühimmat açısından Fin rezervlerini tüketmeye başlıyor. Bununla birlikte Finlandiya’daki Kızıl Ordu piyadesi, bugün intihar saldırısı ile düşman hatlarına yüklenince sadece Summa köyünün önünde 1000’den fazla Sovyet askeri öldü.

Amerikan lüks yolcu gemisi SS Manhattan, Cebelitarık’ta

Amerikan lüks yolcu gemisi SS Manhattan, Cebelitarık’ta Kraliyet Donanması tarafından durduruldu. İngiliz makamları ise, tarafsız ABD’den yapılan protestolara rağmen Nazi savaşı çabalarına yardım edebilecek Alman ya da kaçakçılık gemisi arayışındalar. ABD Başkanı Roosevelt Churchill’e özel bir şikayet mektubu yazdı.

RAF uçak filosu lideri Peter Townsend, Kuzey Denizi’nde uçan bir Heinkel bombardıman uçağını pusuya düşürerek Yorkshire’a zorunlu iniş

Finlandiya’nın kadın yardımcı gücü Lotta Svärd’de bir kadın gönüllü,

yapmaya zorladı.

4 Şubat 1940 İngiliz  mayın tarama gemisi HMS Sphinx Kuzey Denizi’nde limana dönüş yolundayken Luftwaffe bombardıman uçakları tarafından vuruldu. Kaptan ve 40 kişilik mürettebat öldü.

ABD’li yolcu gemisi SS Manhattan, İngiliz makamları tarafından Cebelitarık’tan serbest bırakıldı, ancak Almanya’ya gönderilen 390 Amerikan postasına el konuldu.

Finlandiya’nın kadın yardımcı gücü Lotta Svärd’de bir kadın gönüllü, Helsinki etrafındaki Kızıl Hava Kuvvetleri uçaklarını izliyor; “Lotta” adı verilen akdın savaşçıları orduya askere alınan erkeklerin yerini alır.

5 Şubat 1940 Hollanda Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Izaak Reijnders, hükümetin Hitler’i kızdırmaktan çekinerek Hollanda’yı potansiyel bir Alman işgali için hazırlamayı reddetmesini protesto için görevinden istifa etti.

Luftwaffe başkanı Hermann Göring, Almanlar tarafından ele geçirilen bütün RAF askerlerine, rütbesine bakılmaksızın “subay ve centilmen” olarak muamele edilmesini emretti.

Kızıl ordu subayları Finlilerin kayak savaş kılavuzlarını ele geçirdikten sonra inceliyor

Fransa’daki Müttefik Yüksek Savaş Konseyi, “Büyük Plan”ı (The Big Plan) onayladı. Plana göre Fransız ve İngiliz birlikleri tarafsız Norveç ve İsveç’teki, İskandinav limanlarını işgal edecek ve Alman demir cevheri tedarikini durduracak. Bahane olarak, Finlandiya’nın SSCB tarafından işgaline karşı mücadelesine yardımcı olunması sunulacak. Fransız ve İngilizler, 20 Mart’ta Norveç’in Narvik limanında birlikleri karaya çıkarmayı planlıyordu ki Norveç ve İsveçliler, Finlandiya’ya silah göndererek tarafsızlıklarını ihlal etmeyi kabul ettiler.

Takviye edilmiş Kızıl Ordu taktikleri, Fin subaylarının SSCB’nin Alman askeri danışmanları kullandığına dair spekülasyon yapmalarına yol açtı. Aslına bakılırsa, Sovyetler, Finlilerin kayak savaş kılavuzlarını ele geçirip okudular.

6 Şubat 1940 Çiftçiler için daha fazla gün ışığı, savaş endüstrisine katkı ve karartma kazalarını azaltmak için İngiltere’de gün ışığından yararlanma saati bu yıl ileriye taşınacak: İngiliz Yaz Saati 24 Şubat’ta başlayacak.

Londra’daki Euston İstasyonu’nda bir paket bombası patladı; 4 kişi yaralandı. IRA’dan şüpheleniliyor. İngiltere Bilgi Bakanlığı’nın yeni ulusal kampanyası, insanlara savaş hakkında dedikodu yapmamalarını öneriyor.

7 Şubat 1940 Paris’te bBir kadın Gestapo ajanı, İsviçreli “kadın dansçı” Carmen Mory ve 2 Alman suç ortağı, Fransa’da Almanya için casusluk yapmakla suçlandı. İhanet suçuyla yargılanacaklar.

Deniz Kuvvetlerinin baskısı altında, BBC deniz kayıplarını bildirmek için yeni kurallar benimsiyor: Almanlar tarafından batırılan küçük gemiler, İngiltere’nin deniz savaşını yitirdiği izlenimini azaltmak için haberlerde tekrarı yapılmadan yalnızca bir kez rapor edilecek. İngiltere’nin Colchester kentinde bulunan küçük kırmızı balonların Almanya’dan gönderilen belki de zehirli gaz taşıyan terör silahları olduğu iddia ediliyor ama sonuçta İngiliz hava balonları olduğu ortaya çıkıyor.[1]

Mannerheim Hattı’na karşı Sovyet saldırısı. Finlandiya, 1940

Mannerheim Hattı’na karşı Sovyet saldırısı devam ediyor. Kızıl Ordu bu sefer Fin kuvvetlerini geçmek için tanklarla çekilen zırhlı kızakları kullanıyor.

Almanya’da Yahudilerin dikiş malzemesi satın almasına izin verildi ama hala yeni kıyafetler almıyorlar.

SS Munster feribotu İrlanda Denizinde bir Alman mayınına çarpıp batınca savaşta kaybedilen ilk İrlanda gemisi oldu. Ölen yok.

8 Şubat 1940 İngiltere’de şehirlerden kırsal alanlara nakledilen 1.5 milyon çocuğun 400.000-500.000’inin 5 ay önce savaşın patlak vermesinden bu yana okula gitmediği bildirildi.

Kızıl Ordu kaçarken tank ve kamyon gibi ganimetler bırakıyor

Nazi işgali altındaki Polonya’daki kütüphaneler ve kitapçılar “anti-Alman” kitaplarından arındırılıyor: klasik Polonya romanları, Yahudi bilim adamlarının eserleri ve Komünist metinler istenmiyor.

Kızıl Ordu cesetlerle dolu bazı Fin sığınaklarını buluyor ki bunlarda kulak ve burun kanaması dışında bir yara olmayan ölüler var. Yakınlarda patlayan Sovyet toplarının basıncıyla öldürülmüşler.

Alman vatandaşı olan William Sebold, yaşamını ve ailesini tehdit eden Abwehr’e (Alman askeri istihbarat) casusluk yapmak için New York’a geldi. Bununla birlikte Almanlar, Sebold’un FBI ile gizlice temasa geçtiğini ve Amerikan çift ajan olarak hareket etmeyi kabul ettiğini bilmiyorlar. Ofisine bir dinleme cihazı yerleştiriyorlar.

9 Şubat 1940 Kızıl Ordu tank birlikleri, Lemetti yakınındaki doğu ormanlarındaki Fin kuşatmasını yarmayı deniyor.  Operasyon bizzat tugay komutanı General Kondratjev tarafından yönetiliyor.  Adamlarının 1559’u ölüyor. Kızıl Ordu kaçarken büyük miktarlarda ganimet bırakıyor: 105 tank ve 237 kamyon. Fin ordusu şimdiye kadar yaklaşık 700 Sovyet tankını ele geçirdi veya imha etti.

Mannerheim Hattı boyunca Fin sığınakları Sovyet topçuları ve tank bombardımanının altında, toz haline getirilmeye çalışılıyor. Finliler Kızıl Ordu’dan ele geçirilen ganimetler arasında,  Sovyet askerine ait günlüğü buluyor:  “Sadece kahvaltıda çay içtim, çorba bile içmedim. Tüm atları yediler.  Umut yok gibi görünüyor.”[2]

Nazi-Sovyet Paktı’nın yaşayan sembolü olan Mischka adlı rakun Berlin Hayvanat Bahçesi’ne Moskova’dan bir armağan olarak geldi.

İşgal altındaki Polonya’nın Lodz kentinde, Alman yöneticileri, 164 bin Yahudi sakininin “Aryanlardan” ayrılmış yeni oluşturulan bir gettoya taşınmasını emretti.

Stalin, kış savaşında etkisiz Sovyet bombardımanından hüsrana uğruyorı: “Köprüler yok edildi, trenler yok edildi. Finlilerin sadece kayakları kaldı ama asla tükenmediler.”

10 Şubat 1940 Bu sabahın erken saatlerinde NKVD, Sovyet işgali altındaki Polonya’daki Polonyalı uyruklu vatandaşları toplamaya ve onları doğuya doğru sürmeye başladı. Hedef: Sibirya.

Naziler, işgal altındaki Gdynia kentinden 130 bin Polonyalı’nın evini “Volksdeutsch” yani Almanlara vermek üzere ele geçirdiler.

Bu hafta Batı cephesindeki Fransız askeleri şöyle diyor: “Rien à signaler.” (Raporlanacak bir şey yok.)

Almanya’nın Detmold kentinde bir adam, karısına  “Churchill gibi yalan söyleme”  dediği için para cezasına çarptırıldı.

İsveçli Nazi Partisi’nin lideri Sven Olov Lindholm, Fin Gönüllüsü  için savaşmak üzere başvurduysa da başvurusu reddedildi.

Prag’daki Nazi makamları, Yahudilere,  sahip oldukları tüm mücevherleri, altınları, platinleri, gümüşleri ve sanat eserlerini Alman devletine düşük fiyatlarda  “satmalarını” emretti.

Alman muhripleri, İngiltere’nin Doğu Kıyısındaki büyük bir koy olan Wash’de manyetik mayınlar döşüyorlar.

Bu sırada Glenn Miller ve Orkestrası, “In the Mood”  adlı eseriyle” ABD Billboard Pop Singles listesinde 1 numaraya ulaşıyor:

11 Şubat 1940 Sovyetlerin bugün Mannerheim hattını kırmayı planladıkları yer Lähde olup, Kızıl Ordu askerlerine öğlen vakti bir saldırı için votka tayınları dağıtılıyor. Bu bölgede Finliler, 4 kilometrelik siperleri savunmak için sadece 400 askere sahip.

Japon politikacı Saitō Takao, Japonların Çin’deki kutsal savaşını eleştirdiği için Japon parlamentosundan (Diet) sınır dışı edilmeyle tehdit edildi.

Japon -Çin Savaşı’nda Güneydoğu Asya Haritası, 1940

Japon hükümeti Çin Komünist Kuomintang hükümetine karşı savaşını ilan ederken bunun bir fetih savaşı olmadığını, Japonya’da bölgesel emelleri olmadığını özellikle vurguluyor.

Bugün Almanya’nın aylık “gıda pazarından fedakârlık” günü:  Tüm restoranlarda menü: Patates püresi, şalgam ve lahana dolması ile balık güveçten oluşuyor.

Kızıl Ordu, donmuş Viipuri Körfezi’nde yürüyüş yaparak Fin savunmasını aşmaya çalışıyor.

Bugünkü New York Times: Japonya’nın Çin’deki (bugün 32. ayında) ilan edilmemiş savaşında şimdiye dek 4 milyon insanı öldürdü, 5 milyon yaralandı ve sona ereceğine dair bir işaret görünmüyor.

12 Şubat 1940 Mannerheim Hattını güvence altına alan 2 Fin savunma mevkiinden biri öğlen saatlerinde Sovyetlerin eline geçiyor. Kızıl Ordu Fin garnizonunu tuzağa düşürmekle kalmadı etrafına 500 lb TNT ile kapladı ve Finliler teslim olmayı reddedince patlattı. Patlama, sığınaktaki tüm Fin askerlerini öldürdü.

İngiltere’de kağıt toplama çalışmaları başlıyor; Gazeteler, şirketler ve hükümet, kağıt kullanımını % 40 oranında azaltmayı amaçlıyor.

Finlandiya Dışişleri Bakanı, SSCB ile barış şartlarını müzakere etmek üzere Stockholm’a geldi: Sovyetler son askeri başarıları nedeniyle daha fazla toprak talep ediyorlar.

Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleri Mısır’daki İngiliz sömürge mülklerini savunmaya yardım etmek için Süveyş’e geldi.

Alman denizaltısı U-33 İskoçya’da ‘Firth of Clyde’ mevkiinde mayın döşerken mayın tarama gemisi HMS Gleaner tarafından teslim olmaya zorlandı. Denizaltıcılar çok gizli Enigma kodlama makinesini yok edemedikleri için Müttefiklerin eline büyük koz geçti.

Finland Soviet Red Army Winter War LIFE Magazine
LIFE dergisi muhabiri, Carl Mydans’ın hazırladığı Finlandiya -SSCB Kış Savaşı Haberi, 1940 Şubat

13 Şubat 1940 3 Fin alayı, Mannerheim Hattı sığınaklarını geri almak için bir karşı saldırı hazırlıyor eğer Sovyet tankları Fin savunmasının gerisinde geçerse durdurulamaz olacaklar.

İsveç hükümeti, Finlandiya’nın asker ve silah gönderilmesi ricasını SSCB ve Almanya’dan gelecek misillemelerden korktuğu için reddetti.

14 Şubat 1940 Kızıl Ordu’ya karşı Finlandiya karşı saldırıları başarısız oldu. Sovyet tankları, Summa’daki  Mannerheim hattından geçerek Viborg kentine doğru ilerliyor.

Vatikan’da bugün tayın uygulamasına geçti.

Almanya’daki Nazi kaynakları, Alman Ordusunun “stratejik ve ticari nedenlerden dolayı”, ilkbaharda Hollanda’yı istilaya zorlanabileceği yönündeki söylentileri sızdırıyor.

15 Şubat 1940 Finlandiya hükümeti, SSCB’yi Finlandiya işgali sırasında işlediği savaş suçlarını bildiren bir rapor yayınladı: Sivillerin ve hastanelerin bombalanması ve sözde teslim olduktan sonra saldırıya geçmek gibi çok sayıda eylem.

Finlandiyalı komutan yardımcısı Mareşal Mannerheim, Güney Finlandiya’da kendi adıyla tanınan ana savunma hattını terk etme emri verdi. Kuzey Finlandiya’nın kuzey kutbu bölgesinde yer alan LIFE dergisi muhabiri, Carl Mydans, Aralık ve Ocak aylarında Fin zaferleri sırasında çekilen, kış mücadelesinin olağanüstü fotoğraflarını gönderdir. Fin birliklerinin ardından, Mydans şöyle diyor: “Kurtlar bu yıl iyi yemek yiyecek.”

Notlar

[1] http://airminded.org/2010/02/12/the-red-balloon-scare-of-1940/

[2] http://www.winterwar.com/Tactics/mottis.htm#life