Pasifik Adaları

Rarotonga

Rarotonga, 10.572 kişilik nüfusuyla toplam 14.974 kişinin yaşadığı Cook Adaları’nın en kalabalık adası olup, Cook Adaları’nın Parlamento binası ile uluslararası havaalanını barındırmakta ada halkı bu sebepten dolayı bazen Rarotongan olarak anılmaktadır. Rarotonga adası yaşayan kabilelelere göre üç ana bölgeye (adanın kuzey tarafı Te Au O Tonga, doğu ve güney tarafı Takitumu ve batı tarafı Puaikura adıyla anılmakta), ayrıca arazi açısından Avarua, Te Au O Tonga, Matavera, Ngatangiia ve Titikaveka adlı beş bölgeye ayrılmaktadır.

Cook Adaları’nın ve Rarotonga’nın Keşfi

Güney Pasifik’i keşfeden Kaptan James Cook’un adını taşıyan adalar HMS Bounty gemisiyle 1789’da Fletcher Christian tarafından ziyaret edilmişse de mürettebat karaya çıkmamış, 1813’de Endeavour gemisi kaptanı Theodore Walker’da adanın varlığını bildirmiştir. Rarotonga adasında karaya ilk çıkan Avrupalı 1814’de Cumberland adlı iki direkli yelkeninin kaptanı Philip Goodenoug olmuştur.

Rarotonga, Cook Islands
Rarotonga adası NASA uydu fotoğrafı, Cook Adaları

Rarotonga’ya Nasıl Gidilir?

Avarua’ya 2 km mesafede Nikao’da bulunan Rarotonga Uluslararası Havaalanı (IATA: RAR) Cook Adaları’nın dış dünyaya açılan ana kapısı olup, buraya Yeni Zelanda Havayolları (Air New Zealand) Auckland’da hergün, Sydney ve Los Angeles’ten haftada bir gün, Pacific Blue Auckland’dan haftada üç gün, Air Rarotonga ve Air Tahiti ise Tahiti’den haftada iki gün uçmaktadır.  Rarotonga adasının çevresi 32 km uzunluğunda iki şeritli otoyol ile çevrelenmiş olup, şehir içinde 30km/s, şehir dışında 50 km/s hız sınırlaması mevcuttur. Geçmişte adada araba kullanmak için 20 $ ‘lık bir Cook Adaları ehliyetine sahip olma şartı iptal edilmiş olup, ülkenizde geçerli ehliyetle 6 ay kadar araba kullanmanız mümkündür. Küçük arabalar günlük 50-60 $ karşılığında kiralanabilmekte olup, aracı havaalanından almak size ayrıca 15-20 $’a mal olacaktır. Buna karşılık bir scooter sürmek için bir Cook Adaları ehliyetine ihtiyacınız olup, bir bisikleti kontrol edebildiğinizi göstermek için koniler arasında zikzak çektiğiniz kısa bir testten sonra 10 $ ‘lık geçici bir ehliyet alabilirsiniz. Günde 20 $ ya da haftada 100 $ karşılığında scooter kiralayabilirsiniz. Scooterlar ve motorlu bisikletler için kask takmak zorunlu olmayıp, 40km/s hız limiti aşılmamalıdır. Rarotonga adasında otobüsler saat başı şehirden ayrılır ve saatin tersi yönde 25 dakika sonra saatin tersi yönde hareket ederler ki tüm yolculuk yaklaşık 55 dakika sürmektedir. Adanın yerlileri genellikle scooter kullandığında otobüsler turistlerle doludur. Otobüs biletleri tek yön 5 $, gidiş dönüş 8 $, günlük bilet 16 $, aile tüm gün 26 $ olarak satılmaktadır.

Rarotonga Adası Gezilecek Yerler

Birçok tatil köyü, otel ve moteli barındıran popüler bir turizm merkezi olan Rarotonga’nın başkenti kuzey sahilinde yer alan Avarua’dır. Adanın en önemli turistik aktiviteleri (yüzme, şnorkelle dalma, rüzgâr sörfü ve yelkencilik) ise adanın doğu kıyısında ünlü Muri Lagünü’nde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca güney kıyısında Titikaveka’da mercanlar arasında da dalış yapılabilir.

Kuzeydeki Aitutaki adasının sükünetinden farklı olarak Rarotonga hareketli bir gece hayatına sahiptir. Pazar dışında neredeyse her gece ziyafet ve dans gösterilerinin gerçekleştirildiği etkinlikler yerel oteller tarafından düzenlenmektedir. Rarotongalı dansçılar Güney Pasifik’teki en iyi dansçılar oldukları iddiasıyla Tahitili komşularından geri kalmamaktadır. Yılın Dansçısı Yarışması (Te Mire Kapa) her yıl Nisan – Mayıs aylarında gerçekleştirilmekte olup, turistlerin yanı sıra adanın köylerini hatta civar adalardan da misafirleri ağırlamaktadır. Adayı ziyaret etmek için en iyi sezon Mayıs – Ekim ayları arasındaki kuru (yağışsız) sezondur.

Avarua’nın beyaz badanalı kilisesi 1853’de inşa edilmiş olup, yazar Robert Dean Frisbie ile Cook Adaları’nın ilk başbakanı Albert Henry’nin mezarlığında yatmaktadır.

Te Vara Nui köyünde geleneksel tıp uygulamaları, ahşap oymacılık ve tapa yapımını yerinde görebilir geceleri düzenlenen ziyafet ve eğlencelere katılabilir, umu adı verilen toprak fırınlarda pişirilen yiyecekleri tadabilirsiniz ki 2 saatlik köy turu ve akşam yemeğini içeren hazır tur programları size kişi başı 109 $’a (çocuk 59 $) mal olacaktır.

Avarua Müzesi, Para O Tane Sarayı’nın arkasında yer almakta olup, Pasifik edebiyatı koleksiyonunun yanı sıra, eski balina avcılığı aletleri ve adanın ilk matbaasını barındırmaktadır.

Rarotonga adasında The Dive Centre  (Aroa Beach, ☎ +682 20238) ve Pacific Divers (Muri, ☎ +682 22450) adlı scuba dalış merkezleri, Marlin Queen (☎ +682 55-202), Akura Fishing Charters (☎ +682 54355) ve Seafari Fishing Charters (☎ 00682 55096) adlı balıkçılık turları ve Captain Tamas Cruizes (☎ +682 27350) adlı tekne gezisi düzenleyen şirketler bulunmaktadır.

Muri

Muri dört küçük adası (Taakoka, Koromiri, Oneroa and Motutapu) ile Rarotonga’yı sarmalayan lagünün en güzel bölümü olup çevresindeki mercan resifleri tropikal balıklarla doludur. Maori dilinde motu adacık anlamına gelişmekte olup 4 motudan Taakoka volkanik, diğerleri ise bembeyaz kumlu plajlara sahiptir. Burada lagün turu ayarlamak, su sporları, sörf, uçurtma sörfü yapmak mümkün olup, ayrıca gayet kaliteli restoranlar da bulunmaktadır. Muri sahilinde köy turu (Cook Islands Cultural Village Tour at Muri Beach 34.67$), yarım günlük lagün turu balık barbekü ve şnorkelle dalış dahil (Half-Day Muri Lagoon BBQ Lunch Cruise including Snorkeling 55.90 $) ile gösteri eşliğinde akşam yemeği (Spectacular Over-Water Night Show with Dinner at Muri Beach 77.12 $) fiyatlandırılmaktadır. Giriş ücreti 4 $ olan Maire Nui Botanik Bahçeleri, Muri’den saat yönünde yaklaşık 3 km mesafede yer almakta olup ada florasına özgü çok sayıda bitkiyi barındırmaktadır.

Rarotonga Adasında Yemek ve İçmek

Raratonga adasında Pasifik, İtalyan hatta Meksika mutfaklarına özgü otuzdan fazla restoran ve kafe bulunmaktaysa da birine gitmeden önce rezervasyon yapmak akıllıca olacaktır. Bu restoranlarda ana yemek 18-25 $ karşılığında yenilmekte, espresso kahve ise 4 $ karşılığında içilebilmektedir. Yerel ürünler mevsimsel olup, mango ve avakado yaz aylarında bolca bulunur ve ucuza temin edilebilirse de tutku meyvesi, guava ve portakallar sadece mevsiminde, yıldız Meyvesi, bayağı papav ve hindistancevizi ise her mevsimde bulunabilir. Ayrıca Avarua’daki limanın yakınından her gün taze resif balıkları temin etmek mümkündür.

Rarotonga Adası Haritası