Pasifik Adaları

Aitutaki

Aitutaki, geleneksel olarak Araura ve Utataki adlarıyla da bilinen yarı atol tropik bir ada olup, Güney Pasifik’te Cook Adalarından birisidir. Cook Adalarının merkezi Rarotonga‘nın 249 km kuzeyinde yer alan 2 bin nüfuslu Aitutaki’nin merkezi adanın batısında bulunan Arutanga‘dır. 

Cook Adaları’nın Keşfi

Cook Adaları, 18. yüzyılda Büyük Okyanus’da yaptığı seyirleri ve bu seyirlerde yaptığı ada keşifleri ile ünlü İngiliz denizci ve kâşif Kaptan James

Aitutaki map, Cook Islands Pasific
Aitutaki haritası

Cook’un adını taşımakla birlikte kaptan Aitutaki adasını hiç görmemiştir. Gerçekte Aitutaki adası ünlü Denizde İsyan (Mutiny on the Bounty) adlı filminde konu edilen İngiliz gemisi HMS Bounty gemisinin kaptanı William Bligh tarafından 1789’da gemisinde isyan çıkmasından 17 gün önce keşfedilmiştir.

Aitutaki nerede?

Rarotonga’dan sonra Cook Adaları’nın en çok ziyaret edilen ikinci adası olan Aitutaki Güney Pasifik’in en güzel lagünlerinden birinin etrafında hafifçe kıvrılmış pozisyonda 15 küçük adacıktan (Maori dilinde motu ‘adacık’) oluşmakta olup, Rarotonga adasından günde 4 sefer Air Rarotonga vasıtasıyla 50 dakika süren bir uçak yolculuğuyla ulaşılabilmektedir. Aitutaki’ye yaklaşırken havadan çivit mavisi okyanus üzerinde turkuaz renkli bir örtü gibi duran muhteşematol manzarasına şahit olacak, resif çevresinde kırılan dalgaların köpüklerini, çok sayıda ıssız adacıktan oluşan geniş kumlu plajları keyifle seyredeceksiniz. Aitutaki ve çevresindeki küçük adacıklarda, yürüyüş yapıp, dev istiridyeler ve 1930’larda karaya oturmuş kargo gemisi Alexander’ın enkazı etrafında şnorkelle yüzebilir, piknik yapabilir, marae adı verilen eski kutsal yerleşimlerini ve 2. Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusunca yakıt ikmali istasyonu olarak kullanılan yapıların kalıntıları ziyaret edebilir. Atol çevresindeki küçük adacıklardan sadece Tapuaeta (One Foot Island) adasında insan yerleşimi bulunmaktadır. Beyaz kumsallarla çevrili Tapuaeta ile komşusu Tekopua’yı tropikal balıklarla dolu bir derin su kanalı ayırmaktadır. Akaiami

Aitutaki NASA satellite image
Aitutaki NASA Uydu görüntüsü

adacığı bir zamanlar eski TEAL (Tasman Empire Airways Limited) deniz uçaklarının Mercan Rotası adıyla bilinen Fiji, Samoa ve Tahiti arasındaki trans-Pasifik uçuşlarında yakıt ikmali yaptığı yerdi.

Arutanga

Aitutaki’nin tek şehri olan Arutanga’nın dükkânların açık olduğu hafta içinde bile sakin olduğunu, adaya genel bir sessizliğin hâkim olduğunu söylemekte fayda var ki Aitutaki bu yönüyle eğlenceden çok huzur ve dinginlik arayanlara hitap eden bir tatil beldesidir. Ayrıca adanın doğu kıyısında Tautu, Vaipae and Vaipeka adlı küçük köyler bulunmaktadır. Adanın ana limanı Orongo Center olup, yerleşimdeki en eski yapı 2010’da restore edilen vitray pencereleri ve ahşap panelleriyle bir göz atmayı hak eden 1828 tarihli CICC kilisesi özellikle her ayın ilk Pazar günü adalılarca doldurulmaktadır. Aitutaki adasına gitmek için en iyi zaman Nisan – Ekim ayları arasındaki kuru sezondur.

Aitutaki Otelleri ve Konaklama

Aitutaki adasında yer alan otellerden (Paradise Cove Lodge, Gina’s Garden Lodges,Aitutaki Seaside, Paparei Beachfront Bungalows Aitutaki, Rino’s Motel, Vaiorea Beach House,Are Kapakapa, Paparei Beachfront Bungalow Aitutaki, Amuri Sands, Vaiorea Beach House, Aitutaki Seaside, Etu Moana Boutique Beach Villas ve Kuru Club) sekiz saz çatılı villaya sahip olan Etu Moana (Tel 682 / 31-458; etumoana.com) ile Aitutaki Lagoon Resort (Tel 682 / 31-201; aitutaki lagoonresort.com) tavsiye edilir. Adada hiç pansiyon bulunmadığı için birkaç uygun misafirhane dışında ucuza kalmak mümkün değildir. Bununla birlikte kalabalık bir grup ile seyahat ediyorsanız pazarlık mümkün olup sözgelimi Gina’s Garden Lodges’da güzel bir bungalovda 50$, banyoyu paylaşmak zorunda kalacağınız Josie’s Beach Lodge’da ise 25 $ gibi makul fiyatlara konaklayabilirsiniz.

Aitutaki Ulaşım ve Yemek

Aitutaki, Rarotonga‘dan çok daha küçük bir ada olup, kiralık bir bisiklet (günlük 5 $) veya scooter (günlük 25 $) ile tüm adayı yarım günde kolayca keşfedebilirsiniz. Adada otobüs veya taksi olmadığı için kalacağınız otel ile önceden konuşarak 10-20 $ karşılığında havaalanı transferi talep etmeniz faydalı olacaktır. Aitutaki’nin üç ayda bir kargo uğrayan ücra bir tropik ada olduğu düşünülürse çok kaliteli ve ucuz yemek bulmak kolay olmasa da balıkla aranız iyiyse civarda tutulan yerli balıkların ızgarasını makul fiyatlara her zaman temin etmeniz mümkündür.

Aitutaki Adası, Cook Adaları Haritası

Ayrıca Oku

Cook Adalarının Merkezi Rarotonga

Polinezya Mitolojisi Sözlüğü

Okyanusya ve Aborijin Mitolojisi Sözlüğü