Yunan Mitolojisi

Ganymede, Ganymedes (Yunan Mitolojisi)

Ganymede veya Ganymedes (Yunanca Γανυμήδης) Yunan Mitolojisinde Zeus’un âşıklarından olan Troya kraliyet soyundan yakışıklı bir gencin adı olup, Tros ile Kallirhoe’nin oğlu, Assarakus, Kleopatra ve İlus’un kardeşidir.

Ganymedes Efsanesi

Zeus, genci İda dağında hayvan otlatırken fark etmiş ve kartal kılığında yanına giderek kaçırmıştır.  Ganymedes Olympos’ta tanrıların şarap kadehlerini dolduran hizmetkârı olmuş ve Hebe ile arkadaşlık etmiştir (Homeros İlyada xx. 231; Pindar Ol. 1. 44; Apollodorus iii. 12. 2).

Bir söylenceye göre Ganymedes kaçırmakla görevlendirilen

Ganymede, Ganymedes (Yunan Mitolojisi)

kartal Zeus’un kendisi olmayıp Aquila takımyıldızına, Ganymede ise Aquarius’a dönüşmüştür. Aristophanes’in Barış oyununda konu edilen Ganymedes’in bahsi Platon’un Phaedrus diyaloğunda da geçmiş olup, Ortaçağ Avrupa’sında ise eşcinsel erkek anlamında yaygın olarak kullanılmıştır. Etrüsklerce Catmite adıyla ödünçlenen karakter Yunan sanatında olduğu gibi kanatları açık bir kartal tarafından taşınan yakışıklı bir genç olarak tasvir edilmekteydi. Kahramanın Roma söylencelerinde kullanılan Latince adı Catamitus Etrüskçe’den geçmiştir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016