Leonardo da Vinci

Kayaların Bakiresi Tablosu (Leonardo da Vinci)

Kayaların Bakiresi veya Kayaların Meryem’i, Leonardo da Vinci‘nin aynı konulu ve iki önemli detay dışında birbirinin aynı olan iki tablosunun adıdır ki birisi Paris‘teki Louvre’da, diğeri ise Londra‘daki Ulusal Galeri’de asılıdır. Her iki resim de Meryem ve Bebek İsa, kayalık bir ortamda bebek Vaftizci Yahya ve bir melekle birlikte tasvir edilmiştir.

Oku
Leonardo da Vinci

Salvator Mundi Tablosu (Leonardo da Vinci)

Leonardo da Vinci’nin Milano ve Cenova’nın fethinden hemen sonra Fransa Kralı XII. Louis ve eşi Brittany’li Anne için Salvator Mundi’nin arzusuyla yaptığı Salvator Mundi adlı yağlı boya tablosunda, Dünyanın Kurtarıcısı olarak İsa’nın Rönesans dönemi yarım gövdesi tasvir edilmektedir. Leonardo, resminde İsa’yı Yuhanna incilinde (4:14) ‘Baba’nın Oğlunu Dünyanın Kurtarıcısı olarak gönderdiği’ şekliyle sunmaktadır. Salvator Mundi’de İsa, kumral buklelerle hafifçe sakallı, sol elinde kristal bir küre tutan ve sağ eliyle kutsama hareketi yapar şekilde izleyiciye sabit bir şekilde bakmaktadır.

Oku
santa maria della grazie Son Akşam Yemeği Sanat Eseri Duvar
Leonardo da Vinci

Son Akşam Yemeği Tablosu (Leonardo da Vinci)

1495 yılında İtalyan ressam Leonardo da Vinci tarafından Milano’daki Sant Maria Delle Grazie manastırının yemekhane duvarına yapılan ‘Son akşam yemeği’ tablosu, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yaptığı son akşam yemeğinden esinlenerek resmettiği eserdir. Orijinal boyutu 4.6m x 8.8m ebatlarındaki eser Milano’da Santa Maria delle Grazie manastrında görülebilir durumdadır.

Oku
Leonardo da Vinci

Mona Lisa Tablosu (Leonardo da Vinci – Louvre Müzesi)

Ahşap üzerine yağlı boya olarak boyanan 77 x 53 cm boyutlarındaki La Gioconda ya da daha çok bilinen adıyla Mona Lisa, tüm zamanların en popüler sanat eseri olup, muhtemelen Floransalı tüccar Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini’nin portre resmi olarak sipariş verilmişti.  “Mona” kelimesi İtalyanca “hanımefendi” anlamında kullanılan “Ma donna” kelimelerinin birleşip kısaltılmasıyla oluşturulmuş olup Mona Lisa ‘Lisa Hanımefendi’ anlamına gelmekteydi. Lisa’nın herhangi bir duyguyu veya ifadeyi net olarak vurgulamayan belirli belirsiz gülümsemesinin İtalyanca “gioconda” (‘şen’) soyadının hakkını verdiği şüphelidir. Mona Lisa’nın geleneksel bir portre olarak kabul edilip edilmemesi gerektiği…

Oku