1942

16-31 Mart 1942: St. Nazaire’ye saldıran İngiliz komandoları

16 Mart 1942 ABD Başkanı tüm Amerikan eyaletlerinden hız sınırlarını saatte 40 mile indirmelerini böylece lastiklerde aşınma ve yıpranmanın azaltılabileceğini söylüyor. ABD, Japon işgali yüzünden Güneydoğu Asya’dan ithal edilen lastik sıkıntısıyla karşı karşıya.

Avrupa’da gıda tedariki yetersiz kalıyor: Alman işgalciler, Mihver ordularını beslemek için kıta genelinde gıda ürünlerine el koyuyor. Dahası Ukrayna’da tahıl kaynağı verimli topraklar artık bir savaş alanı olduğundan ekim ve hasat sıkıntısı var.

Save Rubber Check Your Tyres Now USA propaganda poster
Lastiklerden tasarruf edin Lastiklerinizi Şimdi Kontrol Edin, USA propaganda poster 1942

17 Mart 1942 Berlin’deki Sportpalast’taki kalabalığın tezahüratları karşısında konuşan Hitler, Almanya’nın Rusya’nın sert kışında aksilikler yaşadığını itiraf ediyor ancak yaz geldiğinde “Kızıl Ordu’nun varlığını sona erdireceğini” iddia ediyor.

Savaşa Mühimmat sağlamak İçin Yakıt Tasarrufu Yapın (İngiliz Propaganda Posteri, 1942)

İngiliz hükümeti, Daily Mirror gazetesini hükümet politikasını eleştirdiği için yasaklamayı tartışıyor. İngiltere hükümeti Daily Mirror’da yayınlanan bir karikatürünü Kraliyet Donanması’na eleştiri olarak yorumluyor; İçişleri Bakanı, “alaycı saldırılar, yaramaz yanlış beyanlar ve pervasız sansasyon arzusundan esinlenen bir şey” diyor ve gazeteyi sansürlemekle tehdit ediyor.

Naziler, Alman işgali altındaki Polonya’da yeni bir toplama kampı olan Bełec’i açıyor. Bełec “imha kampı” sadece Yahudileri ve diğer kurbanları öldürmek için tasarlanıyor ve daha verimli cinayetler için “gaz odaları” ile donatılmıştır.

18 Mart 1942 Daha soğuk olan İskoçya ve Kuzey İngiltere’deki hanelerin biraz daha yüksek yakıt almasına oranına izin veriliyor. r. İngiliz giyim tayını da azaldı. İngiltere şu anda ısınma ve aydınlanmayı tayına bağlıyor: Elektrik, kömür ve gazın tamamı sınırlı arzda olacak, merkezi ısıtma kullanımı yaz aylarında yasaklanmıştı.

19 Mart 1942 ABD ve Filipinli askerler, üstün Japon güçleriyle yüzleşmek yerine Bataan’dan ayrılan MacArthur ile “Dugout Doug” adı koyarak alay ediyorlar. Ülkeden kaçmadan önce Corregidor adasındaki bir yeraltı sığınağında savaştan saklanmıştı. Güney Pasifik’teki tüm Müttefik kuvvetlerin komutanı olarak atanan MacArthur, Japonlara karşı savaşacağını iddia ediyor: “Bataan’dan çıktım ama geri döneceğim.” Filipinler’deki Amerikan garnizonunun komutanı ABD’li General Douglas MacArthur, Avustralya’ya geliyor ailesi de Roosevelt’den gelen emirlerle Japon işgalcilerinden kaçtı.

General MacArthur’un Filipinler’e dönme niyetini tekrarladığı kısa video klip:

Avustralyalı erkekler askere alınıyor: 18-35 yaşları arasındaki tüm erkekler ile eğer bekarlarsa 35-40 yaşları arasındaki tüm beyaz erkekler,

Avustralya Ordusuna Katılın, propaganda posteri, 1942

Avustralya’yı potansiyel istilaya karşı savunmak için Vatandaş Askeri Kuvvetlerinde hizmet etmelidir.

20 Mart 1942 Alman ordusu, Kerch yarımadasındaki son Sovyet ikmallerini tabyalarını planlıyor, Kırım’a fazladan birlikler, uçaklar ve topçular gönderiyor.

ABD’de etnik Japon paranoyası artıyor: Hawaii’de bir Japon, 3 kameraya sahip olduğu için 5 yıl ağır çalışmaya mahkûm edildi. Hâkim ona vurulmadığı için şanslı olduğunu söyledi.

Partizanlar pişmanlık duymadan intikam alın! Sovyet Propaganda Posteri, 1942

Nazi işgali altındaki Avrupa’da tüm bir kış sabotaj ve gerilla savaşından sonra Almanlar partizanların acımasız misilleme direnişini ortadan kaldırmak için bir sefer başlattılar. Alman birlikleri Sovyet direnişinin devam etmesini cezalandırmak için yerel partizanlara karşı “misilleme” yaparak Bobruisk kasabasında 3500 sivil öldürdüler. Alman kayak devriyeleri, Rus kırsalını ovuyor, köyleri yakıyor ve Nazi işgalcilerine karşı gerilla savaşını desteklediğinden şüphelenilen köylüleri öldürüyor. Alman vahşeti yerel halktan hayatta kalanların şiddetli direnişini doğuruyor; Sovyetler de gerilla savaşını teşvik etmek için propagandadan faydalanıyor: “Partizanlar: pişmanlık duymadan intikam alın!”

21 Mart 1942 Britanya’da demiryolu seyahati uzun gecikmelerle ciddi şekilde kısıtlanmış durumda ancak suç haline getirilmeden insanların yola çıkma cesareti kırılarak engelleniyor. Benzer şekilde Alman yetkililer de trenle yapılan gereksiz geziler için ağır cezalar açıklıyor: Toplama kamplarına gönderilecek suçluları gözetip eğitmek gibi.

22 Mart 1942 Filipinler’deki ABD güçleri, takviye veya kurtarma beklemiyorlar, hatta umutsuzluklarını beş mısralık esprili şiirlerle ifade ediyorlar:

“We’re the Battling Bastards of Bataan, No Mama, No Papa, No Uncle Sam, No aunts, no uncles, no cousins, no nieces, No pills, no planes, no artillery pieces, And nobody gives a damn!” (Bataan’ın Savaş Piçleriyiz, NoAna yok, baba yok, Sam Amca Yok, Teyze yok, amca yok, kuzen yok, yeğen yok, ilaç yok, uçak yok, topçu silahı yok ve hiç kimse lanet etmiyor! ”

Bataan’ın Filipinli ve Amerikalı savunucuları, gıdaları azaldıkça tayınlar dörtte birine indirildi: kişi başına günlük 1000 kalori.

V for Victory campaign cartoon
Zafer İçin V kampanyası karikatürlerinden birisi

23 Mart 1942 Zafer İçin V” kampanyası başlatılıyır. Alman işgali altında yaşayan Avrupalılar mektuplarında veya konuşmalarında Nazilere karşı gizli direnişlerinde bu işareti kullanıyorlar. İngiliz propagandası, Hitler’i intihara sürükleyen V-işaretini hayal ediyor.

BBC radyosu, Nazi işgali altındaki Avrupa’daki direniş savaşçılarının yararına kodlanmış yayınlar yayınlıyor ve operasyonların devam etmesi gerektiğini belirtmek için “Tavşan bir apreritif içti” gibi önceden düzenlenmiş ifadelerle gizli talimatlar veriyor.

Malta’ya bağlı İngiliz konvoy MW10, Eskortları olmadan Akdeniz’de tam gün ışığında seyrederken İtalyan hava saldırılarına maruz kalıyor. Gemilerin biri dışında hepsini batırdı. Littorio zırhlısı liderliğindeki 15 İtalyan savaş gemisi, bir Malta konvoyunun Malta adasına girişine toplu bir deniz saldırısı düzenliyor. Akdeniz’deki İngiliz savaş gemileri Kahire’ye güvenli liman için yelken açıyor; Malta konvoyu savunmasız bırakılıyor.

Hamsterin schäme dich (Hamster senden utanıyor) propaganda posteri

24 Mart 1942 Amerika’nın doğu kıyılarında karartma geceleri hâkim: New York’tan New Hampshire’a kadar olan tüm şehirler düşman bombardıman uçakları korkusundan her gece hafif bir karartmayı test ediyor.

Almanya az bulunan gıda kaynaklarını stoklanmasına karşı halkı karşı uyarıyor. Almanca hamstern kelimesi ‘istiflemek’ anlamına gelmekte olup, bir hamster yanaklarını doldurmasına atıf olduğundan propaganda posterinde bir hamster kullanılıyor.

Japon birlikleri Andaman Adaları’na çıkıyor ve buradaki garnizondan direniş görmeden Port Blair’i ele geçirdi: İngiliz Hint İmparatorluğu’nun ilk kısmı Japonlara düştü.

Müttefiklerin Nazi işgali altındaki Avrupa’yı istilasından korkan Hitler, sahilin güçlendirilmesini emrediyor: Alman Todt Organizasyonu İspanya’dan Norveç’e uzanan geniş bir “Atlantik Duvarı” inşa edecekler.

Stalin, Avrupa’yı istila etmeleri ve Almanları SSCB işgalinden uzaklaştırmak için “ikinci cephe” yaratmaları için ABD ve İngiltere’ye giderek ısrarcı diplomatik talepler gönderiyor. Churchill ve Roosevelt’in karşı teklifi ise komando baskınları oluyor.

25 Mart 1942 Çin Seferi Gücü, Milliyetçi Çin hükümeti tarafından Japonya’nın Burma’yı ele geçirmesini durdurmasını engellemek için İngilizlere yardım olarak gönderildi. Rangoon’dan ilerleyen Japon işgalciler Hint sınırına doğru ilerlemeye çalışırken, Çinli, Hintli ve İngiliz askerlerininin dağınık kuvvetleri ile Burma’da savaşıyor.

WRENS

26 Mart 1942 İngiliz baraj balonları, düşman uçaklarını yakalamak için bir WRENS ekibi tarafından Felixstowe golf sahasından serbest bırakıldı. WRENS: Women’s Royal Naval Service (Kadınların Kraliyet Deniz Hizmetleri). İngilizler Almanya’da balon silahları fırlatmaya başladı: Outward Operation 100’lü helyum balonunu, elektrik kablolarını kısa devre yapmak için yangın çıkarıcı veya çelik tellerle donatılmış, Nazi toprakları üzerinde doğuya sürüklemek için serbest bırakıyor.

27 Mart 1942 “Tamamen çaresiz bir kadın, kocası açlıktan bayılınca kendisini ve çocuklarını beslemek için badamın acağının bir kısmını kestiğini söyledi.” Leningrad’da bir polis karakoluna götürülen ve insan etini yediği için tutuklanan 12 kadın kayıtlı. NKVD Yamyamlık yapanları öldürmesine karşın şehirde korkunç derecede yaygındır. Leningrad kuşatması altıncı ayına girerken, bu yıl kuşatılmış şehirdeki ölümler 250.000’i buldu.

Don't Let That Shadow Them! Buy War Bonds
Onlara Gölge Düşmesine İzin Verme! Sava Bonosu Satın Alın

ABD devleti, Amerikalıları olağanüstü hal zamanında finanse etmek için “Zafer Bonosu” satın almaya çağırılıyor. ABD vatandaşları, Hazine’ye borç vererek savaş çabalarına yapılan büyük harcamaları desteklemeye yardımcı oluyor.

Nazi işgali altındaki Polonya’daki Auschwitz toplama kampına ilk kadın grupları geldi: 999 Yahudi Slovakyalı kadın köle işçiliği için görevlendirilirken, 999 Alman kadın suçlu ise “kapo” köle gözetmeni olarak görevlendirilecek. Yahudileri tutuklayan Slovak polisine, mahkûmlarını aşağılamaktan zevk alan gönüllü bir Faşist milis olan Hlinka Muhafızları yardım ediyor.

Alman müttefik ülke Slovakya’daki Yahudi vatandaşlarını toplamaya başladı; Yahudiler sınır dışı edilmeye ve Nazi SS’ye teslim edilmeye hazır hapishane kamplarına gönderiliyor.

St. Nazaire’ye saldıran İngiliz komandoları

16 küçük gemide 384 İngiliz komandosu St. Nazaire’ye düzenlenen deniz baskını sırasında karaya çıkmayı ve Alman askeri hedeflerini havaya uçurmayı planlıyor. İngiliz komandoları “Chariot Operasyonu”nu başlatıyor: St. Nazaire’deki büyük Normandiya rıhtımını yok etmek için bir baskın için hazırlanan eski ABD’li muhribi HMS Campbeltown, rıhtım kapılarına çarpmaya ve sonra patlamaya hazır 4,5 ton TNT ile dolu. 3 İngiliz muhribi ve 16 küçük tekne, işgal altındaki Fransız St.Nazaire limanını sabote etmek için gizli bir komando görevi ile Falmouth’dan yelken açıyor.

28 Mart 1942 En az beş Avustralyalı, Japon savaş gemilerine çarpmak için “insan patlayıcıları”, pilot uçaklar veya bomba yüklü tekneler olarak hizmet etmek için gönüllü oldu. Avustralya hükümeti bu teklifleri reddetti.

Nazi imha kampları işgal altındaki Polonya’da faaliyete başladığında, Goebbels şunları söylüyor: “Yahudiler şu anda Doğu’ya sürülüyor. Burada oldukça barbar bir prosedür uygulanıyor… Bunların % 60’ı tasfiye edilmelidir ancak % 40’ı işe yarayabilir.”

St. Nazaire’ye saldıran küçük filo Almanları aldatmak için Kriegsmarine radyo kodları yayınlıyor. Bu sırada RAF bombardımanı başlayınca kıyı topçusu ateşe başlıyor. Bu karışıklıkta HMS Campbeltown muhripi limana giriyor, İngiliz komandoları karaya çıkıyor. Nazaire’de, komandoların tahliye teknelerinin çoğu, Alman işgali altındaki Fransa’da mahsur kaldı. İngiliz yıkım ekipleri limanı devre dışı bırakmaya çalışırken, komandolar umutsuzca St.Nazaire’nin Alman garnizonunu tutmaya çalışıyorlar ama Almanların oranı 8-1’den fazla. Etrafı sarılan, kurtarılma umudu olmayan St. Nazaire’deki 100 İngiliz komandosu, Alman işgali altındaki 400 mil boyunca ilerleyerek İspanya’ya kaçmaya çalışıyor. HMS Campbeltown patlıyor ama komandolar esir ediliyor. St.Nazaire’deki İngiliz baskını başarısızlıkla sonuçlandı: 215 komando ele geçirildi, 169’u öldü ancak Alman işgali altındaki limana çok az hasar verildi.

RAF’ın 234 bombardıman uçağı Almanya’nın Baltık Denizi kıyısındaki en büyük liman şehri Lübeck’i bombalarıyla yangın yerine çevirdi; ahşap binalarla dolu şehrin yarısı yıkıldı.

29 Mart 1942 Lübeck küçük bir askeri hedef, ancak İngiliz Bombardıman Komutanlığı yeni toplu bombalama tekniklerini ve “Alman moralini kırmak” taktiklerini test etmek istedi. 300’den fazla Alman sivili öldü. Öfkelenen Hitler, Luftwaffe’ye tarihi İngiliz şehirlerini bombalayarak misilleme yapmasını emrediyor. Goebbels, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Lübeck’i bombalamasından endişeli: “Bu korkunç yıkım, halkı demoralize etmeye başlayabilir.”

New York Times Gazetesi, şehir bombardıman uçaklarının saldırısına uğradılarsa, “Bir Hava Saldırısında Ne Yapmalı?” ekini yayınlıyor tabii ki New York bankalarının sponsorluğunda basılıyor.

30 Mart 1942 ABD Ordusu 258 Japon Amerikalıyı Seattle, Bainbridge Adası’ndan zorla tahliye ediyor: Japon Amerikalılar casus kamplarına potansiyel casuslar ve sabotajcılar olarak gönderiliyor.

31 Mart 1942 Bainbridge adalarında yaşayan Japon asıllı Amerikalıların süresiz olarak hapsedilmeden önce evlerini terk etmeleri 6 gün sürüyor: Tüm “düşman etnik kökenler”in ABD Pasifik sahillerinde ikamet etmesi yasaklandı.

Avustralya’nın kuzeyinde bulunan uzak Christmas (Noel) Adası, Japon saldırısı altında. Noel adasındaki 27 Pencap askeri, Sih polislerinin de yardımıyla 5 İngiliz subayını, Japonların Hindistan’ı İngiliz emperyal yönetiminden kurtaracağına dair sözlerine inanarak öldürdü.