Büyük Britanya ve İrlanda

Leadenhall Market (Londra)

Leadenhall Market, Londra‘nın finans bölgesinin tarihi merkezinde, Gracechurch Caddesi’nde bulunan, çok sayıda bağımsız ve yüksek cadde dükkânları, ofisleri ve çok çeşitli barlar, publar ve restoranlar barındıran kapalı bir Pazarın adıdır.  Londra’nın en eski pazarlarından birisi olan Leadenhall Market, kuzey yönünde Whittington Bulvarı,  güney ve doğusundaki Lime Sokağı üzerinden araç erişimine sahip olmakla kalmayıp ayrıca çok sayıda dar geçit yolu ile ek yaya erişimine sahiptir.

Pazarın Tarihçesi

14. yüzyıla kadar et ve balık satılan Londra’daki en eski pazarlardan birisi olup, 1881’de inşa edilen Victoria dönemi tarzı yeşil ve kırmızı kurşun çatısı, Arnavut kaldırımlı zeminleri ile Harry Potter filmlerinde başrol oynamasından önce bile alışveriş yapmak için büyülü bir çekiciliğe sahipti. Adını Leaden Hall’an aldığı söylen binanın bulunduğu alan Roma döneminden bu yana ticaret yapmak için kullanılmaktaydı. 1411’de zengin bir tüccar, politikacı ve Londra’nın Belediye Başkanı olan ‘Dick’ Whittington, Leadenhall’ı belediyeye vermiştir. 1445’te bir başka zengin tüccar ve Londra Belediye Başkanı olan Simon Eyre buraya kümes hayvanları, av hayvanlarını satın almak için en iyi yerlerinden biri olan buraya okul, şapel, tahıl ambarı inşa etmiştir. 1463 yılında yün tartımı yapılmaya başlanmakla kalmamış, deri ve çatal-bıçak pazarları da kurulmuştur. 1600 itibariyle bu pazarda kanatlı, et, tahıl, deri ve metal eşyaların yanında her çeşit süt ürünü, peynir, süt, tereyağı, yumurta satılıyordu. Nüfusun artması ve Londra Limanı’nın gelişmesi her yerden ticari mal buraya akarken, statü açısından, Londra’nın en önemli pazarlarından biri haline gelmişti.

Leadenhall Market

Leadenhall Market

Bugün görülen muhteşem ferforje ve cam yapı, 1881 yılında City of London Corporation’ın mimarı Sir Horace Jones tarafından tasarlanmıştır. Jones’un Leadenhall Market dışında diğer çalışmaları arasında Billingsgate ve Smithfield pazarları, Tower Bridge ve Guildhall’daki Büyük Salon (Great Hall) vardı. Hem şehir halkı hem de turistler arasında popüler olan market hafta içi 07: 00-11: 00 arasında açık olan pazar, zaman içinde bir adım, alışveriş yapmak, yemek ve içmek için rahat bir mekandır. Leadenhall Market içinde taze gıdalar satılan pazarı tezgahı (sadece Pzt – Cuma), kasaplar, çiçekçiler, çeşitli perakendeciler, restoranlar, barlar ve 600 yıl önceki gibi hala peynir tezgahları vardır.

Harry Potter

Leadenhall Market, Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, 2001) ve Köstebek (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011) gibi birçok film için bir sahne olarak kullanılmıştır. – Hogwarts öğrencilerinin büyü kitapları ve asa gibi okulda kullanabilecekleri eşyalar burada satılmaktaydı. Pazarın Bull’s Head Passage’ından dolanırsanız, bir optik mağazasının mavi kapısını Harry Potter ve Ateş Kadehi (2005) filmindeki Leaky Cauldron olarak tanıyabilirsiniz. Harry Potter’ın devam serisi filmlerde de Leadenhall kullanılmak istenmişse de Harry Potter ve Azkaban Tutsağı’ndaki ünlü Knight Bus sahnesi için, yönetmen Alfonso Cuarón, 3 katlı bir otobüsle film çekmek istemiş ancak Leadenhall’ın ince geçitleri buna izin vermemiştir.

Leadenhall Market

Genellikle 7/24 ulaşılabilir olsa da mağaza saatleri değişebilir ve bazen sınırlı saatlerde çalışır.

Address: Leadenhall Market EC3V 1LR

Telephone: +44 (0)20 7332 1523

Email: leadenhallmarket@cityoflondon.gov.uk

Website: http://www.cityoflondon.gov.uk/leadenhall

Nerede?