Gallienus Kemeri, Roma şehrinde Servian Duvarı’ndaki antik bir Roma kemeri olan Porta Esquilina’ya verilen bir isim olup, Labicana ve Tiburtina yoluyla antik Roma yolları burada başlamaktaydı. “Üçüncü Yüzyılın Krizi” denilen dönemde MS 262’de Augustus döneminde kemer anıtsal tarzda yeniden inşa edilmiştir. Gallienus Kemeri bir zafer arkı değildi, Roma Cumhuriyeti’nin kent surlarında bir geçit görevi görmesi amaçlanmıştı. Dar bir ara sokakta yer alan ve kiliseye dayandırıldığı için ilk bakışta farkına bile varmayabilirsiniz.
Kemer, Gallienus’un onuruna inşa edilmişse de aynı zamanda, MÖ 4. yüzyılda, antik Roma Şehri’ni işgalden koruyan Servian Duvarı’nın bir parçası olarak yapılan
Porta Esquilina‘nın (veya Esquiline Kapısı) inşa edildiği noktayı göstermektedir. Bu yüzden Esquilin Kapısı olarak anılıyordu, çünkü geçişi, en eski Roma’yı oluşturan yedi tepeden biri olan Esquilin Tepesi‘ndeydi. Hem içeri girilen hem dışarı çıkılan önemli bir kapıydı. Livy ve Ovid gibi Romalı şairler geçitten bahsettiler ve Roma’nın muzaffer orduları buradan geçtiyse de istilacı ordular tarafından da her zaman kırılmak istenmişti.
Yazıt
Bugün kemer üzerinde sağlam bırakılmış, 17 yüzyıl boyunca bir sıra taş blok kaybetmiş, yalnızca kısmi bir yazıt bulunmaktadır.
GALLIENO CLEMENTISSIMO PRINCIPI (En önemli lider Gallienus’a)
CVIVS INVICTA VIRTVS SOLA PIETATE (Yenilmeyen sanat sevgisi geride kalmış olan)
SVPERACTA EST ET SALONINAE (Dindarlığı ve Salonina’ya)
SANCTISSIMAE AVGVSTAE AVRELIVS (En kutsal Augusta, Aurelius)
VICTOR V[ir] E[gregius] DICATISSIMVS (Victor, mükemmel adam) tam bir bağlılıkla [adanmış]
NVMINI MAIESTATIQVE EORVM (Mevcudiyetlerine ve majestelerine)
Durumu
Gallienus’un inişli çıkışlı geçmişine rağmen, orada oldukça fazla zafer vardır. Sağ kalan tek kemer traversin olup, 8.80 metre yüksekliğinde, 7.30 genişliğinde ve 3.50 metre derinliğindedir. 1,40 metre genişliğinde ve 3,50 derinliğinde iskelelerle desteklenmiştir. 15. Yüzyıla ait bir çizimde, küçük yan kemerler gösterilmektedir ki bu yaya kemerleri, 15. yüzyılda yıkılmıştır.
Nerede
Gallienus Kemeri, Roma’nın Metropolitan Şehri’nde, Vittorio Emanuele metro istasyonunun hemen batısında bulunmaktadır.
Kaynakça
Claridge, Amanda (2010). Rome: An Oxford Archaeological Guide. Oxford University Press. ISBN 9780199546831.
Mennen, Inge. “Power and Status in the Roman Empire, AD 193-284” in Volume 12 of The Impact of Empire, Koninklijke Brill, Leiden, the Netherlands, 2011
Southern, Patricia (2015). The Roman Empire from Severus to Constantine. Routledge.ISBN 1317496949.