Yunanistan

Mykonos Gezi rehberi

Mykonos (Μύκονος), Ege Denizi’nin merkezinde Tinos, Syros, Paros ve Naxos ile birlikte Yunan adaları Kikladlardan birisi olup, Ege’nin en turistik ve en popüler bölgelerinden birisidir. 60’lı yıllarda Jackie Onasis ve diğer ünlü yatçılar tarafından keşfedilen 34 kilometrekarelik ada günümüzde son derece şık otellerde kalmak, sofistike restoranlarda yemek yemek isteyen yelken yerine cruise gemisi seyahatini tercih eden zengin turistlerin hedefindedir.

Elias Beach
Elias Plajı, Mykonos

Genel Bilgiler

Antik Çağdan kalma Yunan sanat eserleri, tenha plajlar ve huzur ve sükûnet arıyorsanız, hemen geldiğiniz yere geri dönmeniz akıllıca olacaktır çünkü çılgın ve tabii ki gürültülü gece hayatı ve sürekli kalabalık plajlar Mykonos’un olmazsa olmazıdır. Yine de ince kumlu muhteşem plajları, denizin üstündeki tepeliklerde boy gösteren asırlık yel değirmenleri, 400 kadar kilise ve şapelin yanı sıra adanın ana kasaba olan Chora ile büyüleyici güzelliktedir. Rüzgarlar Adası lakabıyla bilinen adada tipik Kiklad adaları mimarisine sahip şeker küpü formundaki evleri, gökyüzü mavisi kapılı ve kubbeli olup, evlerin üzeri parlak kırmızı ve pembe begonvillerle doldur. Chora’nın labirent benzeri sokaklar arasında kaybolmak tüm gezginler için hayatta mutlaka en az bir kez yaşanması gereken bir zevk.  Küçük Venedik mahallesinin parke taşı döşeli yolları küçük butikler, taverna, bar ve kafelerle dolu olup, adanın gezmeye değer mekanlarından birisidir. Chora’da deniz kıyısındaki gezinti yerinde bir akşam yürüyüşü sırasında yemek yemek için uğrayabileceğiniz To Maereio gibi çoğu aile işletmesi son derece güzel restoranlar bulunuyor. Agios Sostis‘te, ince taneli kumlu plajlarda gün boyunca yüzmeyi tercih ederseniz öğle yemeğini deniz kenarındaki Kiki’de ızgara balık ve diğer deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Adanın kalabalağından bunaldıysanız Chora’ya 2 km mesafedeki sakin bir plajda yer alan zarif bir otel olan Kivotos’ta mahremiyetinin tadını çıkarabilirsiniz. Temiz, beyaz odalar güzel bir teras ve havuza sahip Apanema ile muhteşem deniz manzarasına sahip bir yamaç bahçesinde yer alan Semeli ise adada konaklamaya değer diğer keyifli otellerdir. Mykonos gece hayatıyla ünlü olup, LGBT topluluğuna hitap eden birçok kuruluşa sahiptir.

Tavsiyeler

Mykonos, Santorini ile birlikte diğer Yunan adalarından daha pahalıdır. Şehrin merkezinde bir odada kalıyorsanız, sabahın erken saatlerinde gece kulüplerinden çıkıp oteline gitmeye çalışan diğer turistler ya da sabah alacakaranlıkta işine gitmeye çalışan yerel fırıncılar gibi adanın yerel sakinleri tarafından uyandırılabileceğinizi unutmayın. Ayrıca ana şehirdeki caddelerin çoğu trafiğe kapalı olmasına rağmen, yerel halk moped, motosikletlere ve diğer motorlu taşıtlara biniyor ve doğal olarak penceriniz eğer açıkça yakınınızdan geçtikleri zaman sabahın erken saatlerinde oldukça fazla ses çıkarıyorlar. Klimasız bir odada yatıyor veya pencerelerinizi gece açık tutmayı planlıyorsanız, kulak tıkacı kullanmanız akıllıca olabilir.

Ne Zaman Gidilir?

Haftanın çoğu günü, en az bir yolcu gemisi limana demirleyip sayısız yolcuyu günü birliğine bile olsa ada sokaklarına salmakta ve gün batımından önce yola çıkmaktadır. Liman en çok 3 gemiye izin vermekteyse de geçmişte yüksek sezon Temmuz ve Ağustos aylarında 7 geminin Mykonos’a yanaştığı bilinmektedir. Mykonos’u ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs ortasından Haziran ortasına kadar olan zamandır çünkü erken sezon kabul edilen bu dönemde hem konaklama çok daha ucuzdur hem de çok sıcak değildir. Tabii ki benzer bir durum Eylül ayından Ekim ortasına kadar da geçerlidir.

Mykonos Yel Değirmenleri

Mykonos  Gezilecek Yerler

Mykonos yel değirmenleri

Küçük Venedik Mahallesi

Paraportiani

Arkeoloji Müzesi.

Ege Denizcilik Müzesi.

Plajlar (Super Paradise, Paradise, Kalafatis, Elia, Paraga, Psarrou, Kalo Livadi, Agrari, Platis Gialos)

Matogiannia (Adanın merkezi Chora’nın kalbi)

Delos Adası Gezisi

Mykonos adasının hemen yanı başında ışık tanrısı Apollon ile kız kardeşi ay tanrıçası Artemis’in efsanevi doğum yeri olan Delos adası

Diadoumenos immediately after discovery in Delos island 1894,supported by two workers from Mykonos island.NAMAthens.
1894’te keşfedilen Diadoumenos Mikonos adasından iki işçi tarafından tutuluyor, Delos adası.

bulunmaktadır. MÖ 70’lerde terk edilen 1,5 kilometrelik Delos adası hala ıssız olmasına karşın 1872’de ortaya çıkarılan tapınak, tiyatro, pazar ve mozaiklerle süslenmiş villa kalıntıları ile kaplı, kesinlikle görmeye değer açık hava arkeoloji müzesidir. UNESCO dünya mirası alanı olan Delos adasına Arkeolojik alanın kapalı olduğu Pazartesi hariç, Mykonos kentinden günlük geziler düzenlenmektedir. Tekneler, Agios Nikolaos kilisesinin hemen arkasında, limanın batı tarafındaki iskeleden sabah 9, 10 ve 11’de ayrılmakta, yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmekte ve 12:15, 13:30 ve 15:00 de geri dönmektedirler. Ayrıca Platys Gialos ve Paranga Plajı’ndan Delos’a tekne gezileri de düzenlenmektedir. Arkeolojik alan 08: 30-3: 00 saatleri arasında açık olduğundan hepsini görmek istiyorsanız, erken gitmeniz tavsiye edilir. Ücretler tekne gezisi için 17 €, giriş için 5 € (öğrenciler için ücretsiz olsa da 65 yaş üstü için 3 €). Mikonos’taki iskeleden saat 10: 00’da başlayan rehberli bir tur ise size tekne gezisi ve giriş ücreti dahil 40 € ‘ya mal olacaktır.

Nasıl Gidilir?

Mykonos Adsı Milli Havaaalanı (JMK), Avrupa genelinde çeşitli şehirlere hizmet vermektedir. Easyjet Londra ve Milano’ya, Air Berlin ise Berlin, Münih, Zürih ve Nürnberg’e uçmaktadır. Adaya havayolu vasıtasıyla Atina, Selanik, İstanbul, Viyana, Roma, Köln, Verona, Girit, Rodos, Santorini, Manchester ve Brüksel’den ulaşmak mümkündür.  Mykonos’a Yunan anakarası veya diğer Yunan adaları üzerinden feribot ile de ulaşmak mümkün olup, her gün Tinos ve Syros (1,5 saat) üzerinden Pire’ye (6 saat) ulaşmak mümkündür. Selanik’e (18 saat) ve Girit’e (13 saat) haftada bir, Samos’a (4,5 saat) ve Ikaria’ya (2 saat) haftada üç feribot vardır.

Daha Fazla Bilgi İçin

Mykonos Adası Resmi Web Sitesi (İngilizce)