Aurora (Roma Mitolojisi), Eos (Yunan Mitolojisi)
Aurora, Roma Mitolojisi‘nde güzel bir kadın görünümünde gökyüzünde uçarak güneşin yükseldiğini müjdeleyen şafak tanrıçasının adıdır.
Şafak Tanrıçası
Aurora, Yunan Mitolojisi‘nde Eos’un karşılığıdır. Hyperion ve Thia‘nın kızı, güneş ile ayın kız kardeşidir. Astraeus ile evlenmiş rüzgâr ve Eos adıyla bilinen yıldızları doğurmuştur. Beyaz atlar tarafından çekilen arabası gökyüzünde hızla yol alırken takımyıldızları onun yaklaşmasıyla görünmez olmaktaydı.
Eos
Yunan Mitolojisinde şafağın kişileştirilmiş formu olup Hyperion ile Theia’nın (veya Euryphassa) kızı ve güneş tanrısı Helios ile ay tanrıçası Selene’nin kız kardeşidir (Hesiod Theogny 371). Hemera (gün) olarak da bilinen tanrıça kocası Astraeus’tan dört rüzgâr tanrısı Boreas, Eurus, Notus, Zephyrus evlat doğurmuştur. Her sabah Eos’un arabasını çeken Lampus ve Phaeton adlı atlar okyanusun derinliklerinden gökyüzüne doğru yol almaktadır (Homeros Odysseia v. 1, Virgil Aeneid iv. 129). Sabah bitkilerin üzerinde görülen çiyin Eos’un Troya’da ölen oğlu Memnon için döktüğü gözyaşları olduğuna inanılmaktaydı (Virg. Aen. viii. 384). Ovid tarafında Palals’ın kızı olarak anılan Eos’un Roma mitolojisindeki karşılığu Aurora’dır (Ovid Metamoprhoses ix. 420, Fast. iv. 373).
Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016