Aepytus (Yunan Mitolojisi)
Aepytus (Eski Yunanca Αἵπυτος) Yunan Mitolojisi’nde birden çok karakterin adıdır.
Hippotoos’un oğlu
Hippotoos’un oğlu ve Kypselos’un babası olan Arkadia kralının adıdır. Orestes zamanında hüküm sürmüş olan kral bir kehanet üzerine Mykenae’yi terk edip Arkadia’ya yerleşmiştir. Hiç bir ölümlünün giremediği Mantineia’da bulunan bir tapınağa girmeye cüret edince Poseidon tarafından kör edilmiş, kısa bir süre sonra da ölmüştür. Aepytus’tan sonra yerine Kypselus geçmiştir (Pausanias, Graeciae Descriptio 8.5.3)
Elatus’un oğlu
Eilatus veya Areas’ın oğlu olup, Arkadia’da Alpheius kenti yönetirken Azan’ın oğlu Kleitor ölünce yerine Arkadia kralı olmuş, ülkenin bir kısmı da onun adıyla Aepytis olarak anılmıştır. Sepia dağında çıktığı bir av sırasında zehirli bir yılan tarafından ısırılınca ölmüştür. Poseidon’un Pitane’den doğan kızı Evadne’yi kendi kızı gibi büyütmüştür (Pindar, Olympian Odes vi. 54; Pausanias, Graeciae Descriptio 8.4.4 & 8.34.3; Homeros, İlyada 2.604)
Kresphontes’in oğlu
Messenia kralı Kresphontes ile Aepytus’un torun çocuğu, Merope’nin ise oğlu olup, bir isyan sırasında babası ve erkek kardeşleri öldürülmüşse de Aepytus dedesi Kypselus ile kaçmayı başarmıştır. Aepytus yetişkin olduğunda Aristodemus ve Isthmius’un oğullarının yardımıyla geri dönmüş, ayaklanmanın lideri Polyphontes’i öldürerek adamın zorla evlendiği annesi Merope’yi kurtarmış, yeniden ülkesinde hüküm sürmüştür. Messina kralı olan oğlu Glaukus sonradan Aepytidler denilen soyun başlangıcı olmuştur (Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca ii. 8. 5; Hyginus, Fabulae 137 & 184; Pausanias, Graeciae Descriptio 4.3.3 & c.)
Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016