Yunan Mitolojisi

Aegir, Ægir (İskandinav Mitolojisi)

Aegir veya Ægir (veya Hlér, Gymir) İskandinav Mitolojisi‘nde deniz canlılarının kralı olan tanrısının adı ve okyanusun gücünün kişileştirilmiş halidir.

Söylence

Denizcilerin hem korktuğu hem de tapındığı tanrıdır. Aegir, deniz tanrıçası Ran ile ‘Dalga bakireleri’ denilen dokuz kızları bulunmakta bunların her biri (Bára, Blothughadda, Bylgja, Dufa, Hefring, Himinglæva, Hrönn, Kólga ve Unnr) farklı bir dalga şekliyle özdeşleşmiştir. Genellikle bir sandalyeye oturmuş ak saçlı ve elleri pençe formunda yaşlı bir adam gibi tasvir edilen Aegir’i Fundinn Noregr ve Snorri Sturluson Hlésey adasında yer altında bir mağarada yaşayan deniz canavarı Hler ile özdeşleştirmiştir. Sturluson’un Nesir Edda adlı manzum destanında Aegir veya Hler kara büyü konusunda uzman bir büyücüdür. Nesir Edda’da Asgard’a Aesir tanrılarının davetlisi olarak giden Aegir’in Bragi’nin yanında oturmuş ve tanrılar, insanlar, hayvanlar ve mitolojinin konusu olabilecek pek çok varlık hakkında konuşmuşlardır.

Fundinn Noregr’a göre

Fundinn Noregr’a göre Aegir, Fornjotr’un oğlu, Logi (ateş, alev) ve Kari’nin (rüzgâr) erkek kardeşidir. Fimafengr ve Eldir adında iki hizmetkârı olan Aegir sık sık yemeğe çağırdığı Aesir tanrılarını mağarasında ağırlamaktadır. Manzum Edda’nın Lokasena destanında Aegir’in sağladığı su Thor’a yetmeyince Tyr ile birlikte devlerin sihirli kazanı Odherir’i ele geçirmesi Aegisdrekka’da (Aegir’in cümbüşü) ise Aesir’in kazandan bolca içki içmesinin ardından Loki’nin tanrıya hakaret edip hizmetkârlarından birisini öldürmesi anlatılmaktadır. Aesir tanrısı olmayan Aegir’in İskandinav kültürüne adapte edilen daha eski bir tanrı olduğu sanılmaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016