Mitoloji

Paskalya Adası Mitolojisi

PASKALYA ADASI MİTOLOJİSİ Büyük Okyanus’un güney doğusunda Şili sahilinden 3700 km, Tahiti’den ise 4000 km uzakta yer alan izole ada Moai diye adlandırılan dev taş heykelleriyle ünlüdür. MS 11-17 yüzyıllar arasında ada yerlileri tarafından çölü atalarıyla iletişim kurmak ve onlardan bereket, sağlık, şans gibi şeyler dilemek amacıyla yapıldığı sanılan boyları 1-20 m arasında değişen heykellerden 638’i numaralandırılmışsa da öncesinde binden fazla oldukları sanılmaktadır.

Paskalya adası yerlileri yaratıcı tanrılarını Meke Meke adayı ise Rapanui olarak adlandırılmaktaydı. Ada halkınca anlatılan en eski söylence Büyük Kulaklar ile Küçük Kulakların mücadele öyküsünü içermekte olup, Büyük Kulaklı halkın heykellerde tasvir edilen Melanezya kökenli adanın ilk yerlilerini kastettiği sanılmaktadır.

Söylenceye göre adaya iki kano insanla birlikte gelip ilk yerleşen kişi Hotu Matu‘a adlı efsanevi büyük şef (ariki mau) Hiva adı verdikleri ama bugün neresi olduğu tam kestirilemeyip çeşitli araştırmacılarca Markiz adalarıyla ilişkilendirilen bir yerden geldiğine inanılmaktaydı.

Adanın doğal kaynakları tükenmeye başlayınca Moai heykellerinin yapımı durmuş ve savaş dönemi başlamış olup, bu dönemden yerli halkın Katolik Hıristiyanlığı benimsemesine dek Tangata manu (kuş adam) adlı bir kültün sürdürüldüğü bilinmektedir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016