Yunan Mitolojisi

Eros (Yunan Mitolojisi)

EROS Yunan Mitolojisinde Aphrodite ile Ares veya Khaos ile Gaea veya Aphrodite ile Hephaestus’un oğlu, Anteros (karşılıklı sevgi), Deimos (Arzu), Enyo, Harmmia, Pallor ve Phobus’un kardeşi, Psykhe’nin kocası ve Zevk’in babası olan aşk tanrısının adıdır.

Hesiodos, Eros’u Kaos’un oğlu olup kendi kendine doğan ilk tanrılardan birisi olarak anılmışsa da zamanla tanrıça Aphrodite’nin oğlu konumuna indirgenmiştir (Hesiod, Theog. 120). İçi dolu bir ok kılıfı ile yay taşıyan genç ve yakışıklı bir delikanlı olarak tasvir edilen tanrı Romalılarca Amor veya Cupid olarak anılmıştır. Kült merkezi Thespiae olmakla birlikte Atina’da Aphrodite ile aynı tapınağı paylaşmaktaydı. Thespialılar Eros onuruna her 5 yılda bir Erotika adlı spor ve oyun festivali düzenlemekteydi.

Eros zamanla şairlerin etkisiyle çoğunlukla kanatlı çocuk formunda insan yüreğine endişe ve heyecan aşılayan bir varlık olarak tasvir edilmeye başlanmıştır. Vergil’in Aeneid, Ovid’in Metamorphoses Apuleius’un Altın Eşek adlı eserlerinde bahsi geçen Eros’un rol oynadığı en önemli efsane Milet masallarından kaynağını alan Endymion’un ‘Psykhe’ye Methiye’dir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016