Karadeniz Tarihi

Yalova Antik çağ Tarihi: Pityeia, Drepana, Helenopolis, Elenopoli

Pityeia, Mysia Bölgesi’nde Marmara Denizi kenarında sıralanan Parium ile Priapus kentleri arasında bir yerleşimin adı olup, Homer döneminden beri varlığı bilinmektedir[1]. Helenopolis ise bugünkü Altınova’da Hersek köyü civarında kurulmuş bir Roma kentinin adıdır.

Astakus Körfezi’nin güneyinde 3. yüzyıl ortalarında Büyük Konstantin’in annesi

Yalova Kaplıcaları, 1930’lar

Helena’nın doğum yeri olan Drepana adıyla bilinen yerleşimin adı imparator tarafından annesinin anısına Helenopolis olarak değiştirilmiş, Justinian döneminde ise buraya su kemeri, hamam ve çeşitli anıtlar inşa edilmiştir. Latince Elenopoli olarak anılan kent, Bizans döneminde dini açıdan Prousa’ya bağlı yardımcı piskoposluk olarak teşkilatlandırılmıştır.

Sugören köyü, Yalova

Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerine kurulmuş olan kent Osmanlı döneminde Yunanca “sahil” anlamına gelen yalı ile Türkçe “ova” kelimelerinin birleşiminden oluşan Yalova  (Yalı + ova) olarak adlandırılmıştır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Pontus: Antik Çağ’dan Günümüze Karadeniz’in Etnik ve Siyasi Tarihi (Genişletilmiş 3. Baskı). Nika Yayınları. Ankara, 2016

Notlar

[1] Homer, İlyada II.829, Apollon. I.933; Strabon XIII.588

Yalova Nerede? Yalova Haritası