Marche

Marche

Marche 43°37′00″N 13°31′00″E /ˈmarke/ İtalya’nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisi olup, batısında Toskana, kuzeyinde Emilia-Romagna ve San Marino, güneybatısında Umbria, güneyinde Abruzzo ve Lazio, doğusunda ise Adriyatik Denizi ile çevrilidir.

Marche bölgesi nerede? Marche haritası

Marche gezilecek yerler

Adını Ortaçağ’da Papalık Devleti ile sınır olmasına atfen konulan Marca Anconitana’dan alan Marche bölgesi Apenin Dağları ile Adriyatik Denizi arasında uzanmaktadır. İnce kumlu plajlarıyla yaz turizmi açısından önemli olan bölgede Adriyatik kıyısında, beyaz kayalardan oluşan Monte Conero burnu tekne turlarının başlıca güzergâhlarından birisidir.

Marche bölgesinde Ancona, Ascoli Piceno, Macerata, Pesaro ve Urbino ile 2009da kurulan Fermo illeri bulunmakta olup en büyük kent olan Ancona bölgenin merkezidir. Ancona, Ascoli Piceno, Macerata ve Fermo kentlerinin tümü önemli sanat merkezleri olmakla birlikte Rönesans kenti havasını koruyan Urbino Palazzo Ducale, Galleria Nazionale delle Marche, Rocca di Gradara kalesi ve Santuario della Vergine Maria kilisesi gibi ziyarete değer tarihi mekânlarıyla bu açıdan diğerlerinden bir adım öndedir. Ayakkabı yapımcılığıyla da tanınan bölgede Pesaro kentinde her yıl Gioachino Rossini onuruna bir klasik müzik festivali düzenlenmektedir.

Marche mutfağı

Emilia Romagna mutfağıyla benzer özellikler gösteren bölgede Vincisgrassi, patatesli tavuk güveci Pollo in potacchio, içi et ve peynirle doldurulmuş zeytinlerden oluşan Olive all’ascolana, balık çorbası Brodetto gibi yemekler ile Salame di Fabriano, Tartufo bianco di Acqualagna ve ünlü yerel peynir Casciotta di Urbino gibi şarküteri ürünleri tadılabilir.

Marche bölgesi turizm  website: http://www.turismo.marche.it