İtalyan Mutfağı

İtalyan mutfağı sözlük: Restoran, mutfak ve pazarda kullanılan terimler

Acqua /ˈakkwa/ Su. Addensante Yoğunlaştırıcı. Sos ve çorba gibi yemeklerin hazırlanması esnasında kıvam arttırmak için kullanılan maddenin adı. Aglio /’aʎʎo/ Sarımsak. Spicchio d’aglio (Sarımsak dişi)

Oku
İtalyan Mutfağı

İtalyan çorbaları

Acquacotta /‘akkwaˈkɔtta/ Lazio ve Toscana bölgelerinde sebze, et suyu ve ekmek ile hazırlanan geleneksel bir çorba çeşididir. Bayat ekmeği su, soğan, domates ve zeytinyağıyla pişirerek yeniden kullanıma sokmak amacıyla yoksul köylülerce hazırlanan Acquacotta (pişmiş su) içerisine günümüzde ayrıca yumurta, pecorino veya parmesan gibi peynirler, sarmısak, fesleğen, yaban nanesi, mentuccia, tuz ve biber de konulabilmektedir. 

Oku
İtalyan Mutfağı

İtalyan mutfağında balıklar ve deniz ürünleri

Acciuga (Çoğul: Acciughe) Akdeniz hamsisi (Engraulis encrasicolus). Pasta di acciughe (hamsi macunu) tuzlu hamsilerin zeytinyağıyla ezilmesi suretiyle hazırlanmaktaydı. Alice adıyla da bilinen hamsi restoranlarda Acciughe marinate (marine hamsi), acciughe sott’olio (yağ içinde hamsi), acciughe sotto sale (tuzlu hamsi) gibi formlarda sunulmaktadır.

Oku
asparagus italian cuisine
İtalyan Mutfağı

İtalyan Mutfağı’nda et ve et yemekleri sözlüğü

Abbacchio /abˈbakkjo/ 4-6 kg ağırlığında süt kuzusu eti. Kuzular ağırlıklarına göre 3 grupta sınıflandırılmakta olup, abbacchio 7-8 kg ağırlığına ulaştığında agnello leggero, 10-13 kg ağırlığına ulaştığına ise agnello da taglio olarak adlandırılmaktadır. Abbacchio alla cacciatora (sarımsak, adaçayı ve biberiye ile küçük parçalar halinde), Abbacchio alla romana (sarımsak, biberiye, sirke, tuz ve karabiber ile Roma usulü) veya Costolette di abbacchio a scottadito (ızgara) olarak pişirilebilmektedir.

Oku
İtalyan Mutfağı

Antipasti ve Antipasto (İtalyan muftağı)

  Antipasto (Çoğul: antipasti) Yemek öncesi tüketilen iştah açıcı mezelere (ordövr) verilen isimdir. Geleneksel İtalyan mezeleri çeşitli peynirler, zeytin, biber, mantar, hamsi, enginar, salamura et ve sebzelerden oluşmaktadır.

Oku
İtalyan Mutfağı

İtalyan Şarap Kalitesi ve Gıda Uygunluk Belgeleri

Şarap Kalitesi Etiketleri  DOCG veya Denominazione di origine controllata e Garantita. En üst düzeyde İtalyan şaraplarında yer alan etiket kontrollü (Controllata) üretim yöntemleri ve garantili (garantita) şarap kalitesini göstermektedir. DOCG şarap üretimi izin verilen üzüm çeşitleri, verim limitleri, üzümlerin olgunluğu, şarapçılık işlemleri ve varil veya şişe olgunlaşması üzerinde tam ve katı bir kontrole sahiptir. Sahteciliğin önlenmesi için her şişenin boynunda numaralı bir devlet mührü bulunmaktadır. Chianti, Barolo, Amarone della Valpolicella DOCG etiketli İtalyan şaraplarıdır.

Oku