1941

16-30 Nisan 1941: Yunanistan Wehrmacht’a Boyun Eğiyor

16 Nisan 1941 Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde Luftwaffe’nin dün gece saat 22: 00’dan itibaren gerçekleştirdiği bombalama eyleminde 900’den fazla kişi hayatını kaybetti. Britanya adalarında Londra’nın dışındaki en ağır Alman bombardımanı yaşandı. Belfast şehir merkezi Alman bombaları yüzünden alevler içinde kalırken 100 bin kişi evsiz kalıyor ve mülteci haline dönüşüyor. Serbest İrlanda’dan 70 gönüllü itfaiyeci sınırı geçerek Luftwaffe’nin vurduğu kente yardıma geliyor. İçlerinden birisi şöyle diyor: “Belfast halkı da İrlandalı”. 200 kapasiteli Belfast morgu dolunca cesetler halka açık yüzme havuzunda ve St. George’s meyve pazarında yığılıyor. Belfast hemşiresi Emma Duffin: “Hiçbir hemşire bu kurbanları sakinleştirmedi. Ölüm onurlu, huzurlu olmalı. Hitler ölümü grotesk hale getirdi.”

Over 900 people are dead to bombing in Belfast, Northern Ireland. Luftwaffe pounded city from 10pm last night. It's the single worst night of German bombing outside London. City centre of Belfast in aflame from German incendiary bombs- at least 100,000 people homeless, crowds of refugees fleeing
Luftwaffe, Belfast kentini harabeye çeviriyor

Alman birlikleri Saraybosna’yı işgal ediyor. Almanların ilk eylemi yerel Hırvat Faşistlerinin yardımı ile ana sinagogu yağmalayıp, yakmak oluyor.

Alman Afrikakorps, Kuzey Afrika’da Libya çöllerinde geçen yıl Müttefiklerce ele geçirilen tüm kaleleri 1 aydan kısa sürede ele geçirdi.

17 Nisan 1941 Yüzlerce Luftwaffe uçağı dün gece Londra’yı bombaladı. 890 ton ağırlığında yaklaşık 50.000 bomba atıldı ve kentte 1000’in üzerinde kişi hayatını kaybetti. Dün geceki bombalama yüzünden hala yüzlerce yangın çıkıyor. Londralılar baskının ne kadar kötü olduğunu tahmin edebiliyorlar ama İngiliz hükümeti paniği azaltmak için kaza raporlarının yayınlanmasını yasaklıyor. Londra’nın tahrip edilmesini bir itfaiye görevlisi gibi izleyen yazar Graham Greene gözlemlerini aktarırken, korkmadığını bildiriyor.[1]

Forward, then backward British forces move in Africa. Axis forces were reported yersterday to have taken Solum and to be sweeping on, while Tobruk still held out. The British may continue their withdrawal as far as Matruh, which is a railway terminus. On the map the British flags show the dates when the British took towns in their westward march. The Swastika flags show dates on which Axis troops regained the towns.
Afrikakorps, Kuzey Afrika’da ilerlerken İngilizler Mısır’a doğru geriliyor. Mihver kuvvetlerinin, dün Solum’u ele geçirip, Tobruk’da devam ettiği bildirildi. İngilizler, demiryolu terminali olan Matruh’a kadar çekilmeye devam edebilir. Haritada İngiliz bayrakları, İngilizlerin batıya doğru yürüdüğü kasabaları aldığı tarihleri gösterir. Gamalı haç bayrakları, Axis birliklerinin kasabaları yeniden kazandığı tarihleri gösteriyor.

İngiliz hükümeti yazdan önce Alman saldırısını bekliyor. Polonyalı askerler İskoç sahil şeridini savunmaya hazırlanırken bölgenin yerlileri “Polonya

Polish troops enroute to Greece have been ordered to turn back; British command now planning to evacuate Allied forces & abandon mainland to the German invaders
Polonyalı askerler İskoçya sahil şeridini savunuyor

işgali” konusunda homurdanıyorlar.

Yugoslavya, işgalci Mihver güçlerine resmen teslim oldu. Yugoslav Hükümeti 3 gündür Almanya ile ateşkes yapmak istiyordu ancak Almanlar koşulsuz teslim olmalarını istedi.

18 Nisan 1941 Polonyalı askerlere Yunanistan’a geri dönmeleri emredildi. Dünkü Londra bombalamasının 1000’i aşkın ölü arasında ünlü İngiliz caz şarkıcısı, şarkı sözü yazarı, gitarist ve müzik grubu lideri Al Bowlly’de (Albert Allick Bowlly), bulunuyordu. Bowlly’nin Hitler’in ölümüyle ilgili son şarkısı ‘When That Man is Dead & Gone’ (Şu Adam Ölüp Gittiğinde) idi.

Atina’da sıkıyönetim ilan ediliyor: Yunan ordusu sokakları işgal ediyor. Başkente yaklaşan Almanların sesini duyuran Yunan Başbakanı Alexandros Koryzis kendini vurarak intihar ediyor. Yunan hükümeti şimdi Kıbrıs’a taşınmayı, oradaki İngiliz ordusuna sığınmayı planlıyor. Müttefik birlikleri ise tahliye edilmek için sahile doğru kaçıyor.

Yugoslavya’da savaşan Faşist Mihver güçleri, 12 günde düşmanları kolayca yenmeyi başardı: Almanlar sadece 558 zayiat verirken, 345.000 esir aldı. Yugoslavya ordusunun Alman işgaline karşı mücadelesini “Sırpların savaşı” olarak gören, savaşmak yerine işgalcilere teslim olan 10 bin Hırvat, Bosnalı ve Karadağlı asker Almanlar tarafından serbest bırakıldı.

Yugoslavya ordusunu tavsiye etmek için gönderilen tek elli ve tek gözlü 1. Dünya Savaşı gazisi İngiliz General Adrian Carton De Wiart’ın uçağı Akdeniz’e düştükten sonra İtalyan kuvvetleri tarafından yakalandı. Birinci Dünya Savaşı için “açıkçası hoşuma gitti” sdiyen Carton De Wiart, uçağı İtalyan kontrolündeki Libya sahillerinden düştükten sonra sonra kıyıya 1 mil yüzmek zorunda kaldı. De Wiart: “Batan bir uçakta sıkışıp kaldıktan sonra yüzmeye başladım ama yakalanması çok rahatsız edici”. Waffen SS subayı: “Sırplar Wehrmacht’ı uzak tutabileceklerine gerçekten inanıyorlar mıydı? Bir pitonu yutmaya çalışan bir solucan gibiydiler!”.

Germany's Legions push the Allies back in Greece
Alman Lejyonları Müttefikleri Yunanistan’da çekilmeye zorladılar

18 Nisan 1941 Yugoslavya’nın mağlup edilmesi ve ayrı etnik devletlere bölünmesinden sonra, Alman ve İtalyan orduları güneye doğru inerek

Australian & New Zealand troops are covering Allied retreat in Greece- they're making a stand at mountain pass of Thermopylae
Müttefik topçusu Yunanistan’da

Yunanistan’a doğru ilerliyor. Yunanistan’ın kuzeyindeki Epirus’taki son güçler teslim oldu: seçkin SS “Adolf Hitler” tugayının cesur saldırısı, güneye giden tek yol olan Ioannina’yı ele geçirdi ve 12.000 Yunan askeri şimdi İtalyan ve Alman ordusu tarafından kuşatıldı. Epirus’taki Yunan komutanı General Tsolakoglou (Çolakoğlu) teslim olmaları için Naziler’le temas kuruyor: “İtalyanlara teslim olmayı reddediyorum: Onları yendik!”

20 Nisan 1941 Kanada Kraliyet Atlı Polisi, Ontario’dan uzakta bir esir kampından tünel açarak kaçan 28 kaçan Luftwaffe havacısının peşinde. Buradaki Alman esirler İngiltere’den gelen Alman mahkûmlardı. Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleri Yunanistan’da Müttefiklerin geri çekilmesini ele alıyorlar: Thermopylae’nin dağ geçidinde durmak istiyorlar. Thermopylae düşerse, Atina’ya giden yol Alman işgalcilere açılacak: Anzaklar 2400 yıl önce Spartalıların Perslere karşı yaptığı gibi aynı dağ geçidini bu sefer Almanlara karşı savunmak için savaşacak.

Londra alevler içerisinde yanıyor: Alman bombardımanı yüzünden dün gece 2300 kişi öldü, binlerce bina yıkıldı; Oxford Street’in büyük alışveriş merkezi harap oldu. İngiliz yazar, aktör ve casus olan Noel Coward, Londra’nın bombalandığını

If Thermopylae falls, road to Athens lies open to German invaders- Anzacs fight to defend the same mountain pass as the Spartans, 2400+ years ago
Thermopylae’de 240 yıl sonra yeni bir kader savaşı: Alman saldırısına karşı Müttefikkelr ve Yunanlılar birlikte direniyor

bildirdi: “Savoy’dayım. Blitz çok kötüydü ama orkestra çalmaya devam etti.” Coward, ABD İstihbarat Fonu tarafından gizlice finanse edilen ABD propagandası turundan yeni döndü: “Londra’nın tavrı kesinlikle muhteşem. Gallant’tan çok daha iyi. Bunu Amerika’nın gerçekten görmesini ve anlamasını diliyorum.

Yunanistan’daki Kraliyet Hava Kuvvetlerinden 12 İngiliz Hurricane avcı uçağına sivillerin moralini arttırmak için Atina’nın üstünde uçmaları emredildi. Orada şehre saldırmak için gönderilen 100’den fazla Luftwaffe uçağı ile karşılaştılar. RAF pilotu Roald Dahl “Atina Muharebesi” hakkında rapor veriyor: “Nereye baksam, her taraftan bana doğru gelen pırpırlı düşman savaşçılarının sonsuz lekesini gördüm[2].

21 Nisan 1941 Alman radyosu, İngilizlerin Belfast Hayvanat Bahçesi’ndeki tüm sağlıklı hayvanları vurduğunu iddia ediyor: Böylece Luftwaffe’nin bombalarını hayvanları öldürdükleri için suçlayabilirler. Naziler, İngilizleri “vahşet masalları” icat ettiği için kınıyor.

Dün Hitler’in 52. doğum günüydü. Alman radyosu, Hitlerin doğum gününü Balkanlar’da geçirdiğini, “muzaffer Wehrmacht birliklerini Yunanistan’a yönlendirdiğini” söylüyor. Hitler’in doğum gününü kutlamak için yeni pul basılıyor. Tüm Alman pullarında olduğu gibi, posta servisi de Hitler’e milyonlarca Reichsmark’ı ödeyerek Führer’in benzerliğine lisans veriyor.

Müttefik birlikler Yunanistan’da kamyonlarla ve kamyonlarla geri çekiliyorlar ve güneyden gelen ve Almanlardan uzaklaşmaya çalışan Yunanlı askerleri terk ediyorlar. Almanlar “İtalyan müttefiklerini kızdırmamak için SS” Adolf Hitler “alayının başkanı Sepp Dietrich, Kuzey Yunan kuvvetlerinin teslim olmasını gizlice kabul ediyor.

The Royal Air Force in Greece- 12 British Hurricane fighters- have been ordered to fly in formation above Athens to boost civilian morale. There they’ve met over 100 Luftwaffe planes sent to attack the city.
80. Squadron RAF Pilotları Yunanistan’ın Eleusis kentinde bir Hawker Hurricane önünde dinlenirken

22 Nisan 1941 Nazi işgali altındaki Danimarka’da bir kitapçı yaptığı reklam için para cezasına çarptırıldı: “Tommy’ler gelmeden hemen önce 10 gün içerisinde İngilizce öğrenin!”. Alman işgalcilerden gelen tehditlerin ardından, Danimarkalı kitapçı, “Nazilerimizden ayrılmadan önce reklamı çabucak, 10 gün içerisinde Almanca öğrenin” şeklinde değiştirdi.

German panzer & mountain divisions now assaulting Thermopylae, where Anzac troops are making a last stand to protect the Allied retreat. Australian General Vasey: "Here we bloody well are & here we bloody well stay.”
Thermopylae’de İngiliz topçusu

Alman panzer ve dağ bölümleri, Anzak birliklerinin Müttefiklerin geri çekilmesini korumak için son bir savuna hattı oluşturduğu Thermopylae’ye saldırıyor. Avustralya Generali Vasey: “Buradayız, burada kalıyoruz.”

Luftwaffe, Plymouth’a saldırıyor:  İngilizler bombardıman uçaklarını şaşırtmak ve dikkatlerini dağıtmak için kasaba dışına ateş yakıyorsa da şehir

Luftwaffe now attacking Plymouth in a brutal Blitz- British have lit decoy fires outside town to try & distract bombers, but city is still being smashed
Luftwaffe, Plymouth’a saldırıyor

bombalar altında parçalanıyor. Plymouth’taki 9 yaşındaki Jean Baldwin: “Babam yandaki evin yandığını ve kaçmak zorunda kaldığımızı söylediğinde, merdivenlerin altındaki annemle bombalardan saklanıyorduk”. Plymouth’ta, Portland Meydanı’ndaki ortak bir hava saldırısı sığınağı, bir Alman bombasından doğrudan etkilendi. Blitz’den saklanan 76 kişi öldü. Jean Baldwin: “Okulu terk ederken kırık borulardaki kömürleşmiş odun ve gaz kokusuna rastgeldik.” 3700 ev yıkıldı, binlerce evsiz kaldı.

Yugoslavya’yı işgal eden Almanlar, partizanların Wehrmacht’a ateş açması üzerine Pancevo kentinde misilleme için rastgele yakaladıkları 36 Sırp sivili öldürdü.

23 Nisan 1941 Yunanistan Kralı II. George, Almanların yağmamasından önce sarayının şarap mahzenlerinin açılmasını ve Müttefik askerlere şişe verilmesini emretti. Her kayıtlı erkek bir şişe alırken subaylar iki şişe şarap alabilecek.

Alman-Finlandiya ittifakını sembolize etmesi için Naziler, planlanan “Bolşevizme karşı haçlı seferleri” için gönüllü bir SS Fin alayı oluşturuyorlar.

German invaders of Yugoslavia have killed 36 Serbian civilians in city of Pancevo, hanging & shooting locals in random reprisal for "partisans" firing at Wehrmacht.
Sırp partizanlar Almanlarca asılırken

SS’de savaşmaya gönüllü olmak isteyen Finler 17-23 yaşlarında, asgari 170 cm boyunda, iyi dişlere sahip ve kusursuz Aryan atalara sahip olmalıdır.

Epirus Ordusu olarak, Kuzey Yunanistan’ı savunan son birlikler olan, Mihver’e teslim olan İngilizler, Girit’i boşaltmaya çalışırken, Luftwaffe acımasızca güney limanlarını bombalamaya çalışıyor. New York Times gazetesinin yayınladığı harita, Müttefiklerin çöküşünü gösteriyor.

24 Nisan 1941 Chaim Hasenfus, işgal altındaki Varşova Yahudi gettosundan bildiriyor: “Bugün sokakta yürürken bir Alman asker jopuyla kafama vurdu ve bana bir kamyona kum taşımamı emretti.” Almanlar, zorla çalıştırma için sık sık ve rastgele Yahudileri topluyor. Varşova gettosunda evden dışarı çıkıp bir yere kazasız belasız gitmek bile büyük başarı sayılıyor.

Polonya’daki Yahudi getto sakinlerine, Alman işgal kuvvetleri yürüdüğünde, şapkalarını çıkarmaları emredildi.

Wehrmacht, Thermopylae’yi savunan Avustralya ve Yeni Zelandalı ANZAC kuvvetlerine saldırıyor. Anzaklar şimdiye kadar 15 Alman panzerini imha

Pancevo, 1941
Alman idam mangası Sırpları infaz ederken, Pancevo 1941

etti.

Alman paraşütçüler savunmasız Yunan adaları Semadirek (Samothrace), Limni (Limnos) ve Thasos’a iniyor.  Yunan birliklerinin tümü Yunan anakarasında görev yapıyor.

25 Nisan 1941 Yunanistan’da 20 günden az savaşabilen Müttefik birlikler ülkeden ayrılırken Yunanistan, Alman ve İtalyan istilacılara bırakılıyor. Almanlar, Müttefik kuvvetler tarafından terk edilmiş olan Thermopylae’nin dağ geçidini ele geçirdi. Müttefikler ise Yunanistan’dan tahliye edilmek için Thebes’e çekildiler.

Avustralya General Mackay’e dün gece birliklerine tahliye planı yapıldığı söylendi; Thermopylae’nin son bir direnç olacağını düşündü: “Bir iki hafta kadar takılacağımızı ve sayıca ağırlığını atacağımızı düşündüm.” Bugün Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar, Anzak Günü’nü kutluyorlar. Büyük Savaş’ta Gelibolu topraklarında yaptıkları fedakârlıklarını kutladılar. Bu yıl yeniden ANZAC birlikleri tekrar Akdeniz’de, evden uzakta savaşıyor.

Hitler Merkür Operasyonunu emrediyor: Yunan direnişinin son kalesini bitirmek için Girit’in işgali, Yunan direnişinin son kalesini bitirmek için. Planör inişleri ve paraşütçüler yoluyla tamamen hava yoluyla gerçekleştirilecek.

To mark the German-Finnish alliance, Nazis are recruiting an SS regiment of volunteer Finns for their planned "crusade against Bolshevism". To volunteer to fight in the SS, Finns must be aged 17-23, minimum height of 170cm, have good teeth & "impeccable Aryan ancestry
Fin SS alayı

26 Nisan 1941 Alman paraşütçüler, İngiliz mühendislerin patlatmasından hemen önce Korint Kanalı üzerindeki bir köprüyü ele geçirdi. Köprü yıkılınca fotoğrafçı ve 8 paraşütçü öldü. Köprü yıkımına rağmen, Alman ordusu, Yunan anakarasındaki Korint kanalının son savunma hattını yarıp geçti ve Müttefik kuvvetlerden kaçış yolunu kapattı.

Amerikan hükümeti, ABD Donanması tarafından devriyeye çıkılan Atlantik’e ulaşacaklarını açıklayınca İngilizlere bağlı gemiler Alman saldırılarına karşı rahat nefes aldı.

Kuzey Afrika’da Mihver kuvvetleri ilerleyişi sürüyor. Halfaya’da (“Hellfire”) Geçidinde bir gün süren savaştan sonra Libya sınırında Müttefik birlikleri geri çekildi ve Almanlara Mısır’a yolu açıldı.

Denoument of the campaign of the Allies in the Balkans
Balkanalrda Müttefik Kmapanyası, 1941

27 Nisan 1941 Alman birlikleri Atina’ya doğru yürüyor; Yunanistan’ın Nazi fatihleri şimdi antik Akropolis’in üzerinde gamalı haçlı bayrağı dalgalandırıyor.

Yeni işgal altındaki Atina’da dolaşan söylenti: Konstantinos Koukidis adlı bir Yunan askeri, akropolis üzerindeki gamalı haç bayrağını çekmesi için verilen Alman emrini reddetti; bunun yerine, Yunan bayrağı asınca öldürüldü.

Yunanistan‘daki Alman komutanlar şu anda Atina şehir meclisiyle görüşüyor. Yunanistan hükümeti Girit’e kaçtığından en yüksek otorite Atina şehir meclisi. Bir Wehrmacht subayı şöyle diyor: “Her zaman tarihi şehir Atina’yı ziyaret etmek istemiştim!”. Kapıdaki Alman askerleri ile birlikte, Atina Radyosu son bir yayın yapıyor, özgür Yunanistan için bir ağıt: “Yunanistan yeniden yaşayacak ve harika olacak çünkü dürüstçe haklı bir sebep ve özgürlük için savaştı.”

https://www.youtube.com/watch?v=6OzDULZRyHA

SS başkanı olan Heinrich Himmler, Mauthausen toplama kampını ziyaret etti: Kamplar Polonyalı seçkinlerin “çalıştırılarak imha edilmesi” için kullanılıyor. Mauthausen toplama kampını şu anda Rus esirlerin beklenen girişini sağlamak için genişletiliyor.

Heinrich Himmler, head of SS, visiting Mauthausen concentration camp: currently used for "extermination through labour" of Polish elites, now being expanded to accommodate expected influx of Russians. Himmler climbs Mauthausen's "Stairs of Death"- which SS forces inmates to climb carrying 50 kilo granite blocks, with one slip meaning grotesque injury for those behind.
Himmler, Mauthausen’in Ölüm Merdivenlerini tırmanıyor

Himmler, Mauthausen’in “Ölüm Merdivenlerini” tırmanıyor. SS, mahkûmları 50 kilo granit blok taşımaya zorluyor.

Yunanistan’dan birlikleri tahliye eden müttefik gemiler Luftwaffe dalış bombardıman uçakları tarafından batırıldı: 983 İngiliz, Avustralyalı ve Yeni

Jewish Warsovians
Varşova gettosu

Zelandalı öldü, hayatta kalanlar Ege Denizi’nde başıboş kaldılar.

28 Nisan 1941 Alman General Keitel Yunanistan’dan fethettiğini bildirdi: “Hitler Yunanistan’ın gururunu kırmak istemiyor. Alman ordusunun Atina’da zafer sonrası geçit töreni yapmasını istemiyor. Buna karşın Mussolini, geçit töreninde ısrar ediyor. Keitel: “Bizim müttefiklerimiz İtalyanların sefil görünümleriyle Atina’da zaferle yürüyüşü yaparken Yunanlılar içten içe gülüyordu.”

Amerikalı izolasyonistlerin lideri ünlü pilot Charles Lindbergh, “Demokratların savaş kışkırtıcılığını” protesto etmek için Albay olarak görev yaptığı ABD Ordusu Hava Birliklerinden istifa etti. Lindbergh, Amerikan izolasyonunu savunuyor, Naziler’le karşılaşmaktan kaçınıyor: “İngiltere’nin planı, Amerikalı erkeklerin savaşın fiyaskosunda ölmesini teşvik etmektir.” Diyor.

Alman Ordusu Yüksek Komutanlığı, SSCB’nin planlı işgali sırasında tüm birimlere SS ile “tam işbirliği” emrini verdi. Subayların kuşkularına rağmen, Wehrmacht Sovyet komiserlerinin ve diğer Nazi hedeflerinin öldürülmesine yardımcı olacak.

Avustralya Başbakanı Robert Menzies Londra’daki İngiliz Savaş Kabinesine katılıyor: “Yunanistan’a karşı korkunç derecede endişeliyiz: Winston

Wehrmacht now staging an all-out attack on ANZAC forces at Thermopylae- Australians & New Zealanders have destroyed 15 German panzers so far.
Wehrmacht, Thermopylae geçidinde. Yunanistan, 1941

‘Sadece 5000’ini kaybedeceğiz’ diyor ama aslında 15.000’den fazla adamı kaybedeceğiz… Winston [Churchill] harika bir adam, ama her gün hüsnükuruntuya daha fazla bağımlı hale geliyor”

Yeni Gallup anketi, Amerikalıların% 81’inin Almanya ve İtalya ile savaşmaya karşı olduğunu gösteriyor ancak% 68’i Mihver zaferini durdurmanın tek yolu olması durumunda savaşmaya hazır.

İngiliz Özel Harekât Yönetimi işgal altındaki Avrupa’ya casus yollamak, Adolf Hitler adına bile mükemmel benzerlikte bir Alman pasaportu oluşturarak gibi sahtecilik becerilerini ortaya koyuyor.

 

Wehrmacht Greece 1941
Wehrmacht. Yunanistan, 1941

 

29 Nisan 1941 Müttefik birlikler, Yunanistan’ın Kalamata kentinde Almanlar tarafından kuşatıldı. Geri çekilme yolları kesilince teslim olmaları emredildi. Yeni Zelanda Çavuş Jack Hinton cevap verir: “Kahretsin, benimle kim gelecek?”. Tuğgeneral

British Special Operations Executive- smuggling spies into occupied Europe- demonstrate their forgery skills by creating a perfect German passport- for Adolf Hitler.
İngiliz İstihbaratının Adolf Hitler adına düzenlediği Sahte Alman Pasaportu

Leonard Parrington, üst düzey bir subaylara karşı kullandığı saldırgan ifadeleri nedeniyle Hinton’ı askeri mahkeme vermekle tehdit ediyor. Çavuş Hinton, teslim olmak isteyenleri vurmakla tehdit ediyor. 12 kişilik bir takıma liderlik eden Hinton bir Alman topçu silahını ele geçiriyor ve iki makineli tüfek yuvasını el bombalarıyla patlatmayı başarıyor.

Yeni Zelandalıların kahramanca savunmasına rağmen, Kalamata şehri Almanlarca ele geçirildi ve midesinde bir mermi bulunan Çavuş Hinton dâhil Müttefik 18. Tugayı esir düştü. Yeni Zelanda askeri Bill Flint, Kalamata’da: “İskelenin kenarından, son tahliye gemisinin yakınlaştığını gördük, yüksek sesle:” Üzgünüm çocuklar, gitmek için geç kaldık”. “Kim olursa olsun, tugay, koşulsuz olarak, eğer yapmazsa onu bombalama tehdidinde bulunan Almanlara teslim olmuştu.”[3]

30 Nisan 1941 Demon Operasyonu ‘Yunanistan anakarasında müttefik tahliyesi’ sona erdi. 50.000’den fazla adam kurtarıldı. Luftwaffe’nin batırdığı 26 gemide 1000’in üzerinde ölü ve 9000’i esir verildi.

Yunan anakarası fethi bittiğinde Hitler, Barbarossa Operasyonu için yeni bir “son” tarih belirledi. Almanya, bu yıl 22 Haziran’da SSCB’yi işgal edecek.

Almanya, fethedilen Yugoslavya’nın işgalciler tarafından parçalanacağını duyurdu: Alman işgali altındaki bölge (İtalya, Macaristan, Bulgaristan askerleri de mevcut )nin yanı sıran “Bağımsız” Hırvatistan, Nazi kukla hükümeti tarafından yönetiliyor.

Notlar

[1] https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/united-kingdom/england/london/articles/graham-greene-london-blitz/

[2] http://www.ww2wrecks.com/portfolio/roald-dahl-and-the-battle-of-athens-on-20-april-1941/

[3] https://nzhistory.govt.nz/media/sound/pow-capture-bill-flint