Japonya

Todaiji Tapınağı, Nara (Japonya)

Todaiji Tapınağı (東大寺), Japonya’nın Nara eyaletinde bulunan bir Budist tapınağı kompleksi olup, bir zamanlar Nara’nın güçlü Yedi Büyük Tapınaklarından (南 都 七大 寺) biriydi. Tapınağın ana salonunda, 15 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en büyük bronz oturmuş formdaki Buda heykeli (大) Daibutsu Japonya’nın ise en büyük heykeli bulunmaktadır. Todaiji (Todai-ji) Tapınağı, 1998’den beri Nara kentinde bulunan tapınaklar, tapınaklar ve yerler dâhil yedi başka bölge ile birlikte “Antik Nara’nın Tarihi Anıtlarından” biri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Şinto dininde tanrıların habercisi olarak kabul edilen geyikler, tapınağın civarında bolca bulunmakta olup, bölgedeki bir diğer turistik cazibe merkezidir.  Nara’daki etkileyici Todai-ji Tapınağı’nı ziyaret etmek için birçok neden bulunmaktaysa da devasa büyüklüğü en önemli sebeptir. Tapınak, yüzyıllar boyunca meydana gelen yangın ve çeşitli değişikliklerden dolayı orijinal boyutunun sadece üçte ikisine düşmüşse de yine de dünyanın en büyük ahşap binası unvanını elinde bulundurmaktadır. İmparator Shomyo, 8. yüzyılın ortalarında Nara’nın güçlü bir Budizm merkezi ve Japonya’nın başkenti olarak konumunu vurgulaması emredildiğinde muazzam ve maliyetli bir proje olan Todaiji’nin yapımına başlanmıştır.

İmparator Shomyo

Nara’daki imparatorluk sarayı 8. yüzyılda İmparator Shomyo döneminde (MS 724-49) Budizm’i benimsedi. Shomyo Japonya’nın her ilinde tapınaklar inşa ederken, Budist tapınaklar ağını imparatorluğunun kontrolünü pekiştirmek için kullandı. Todai-ji Tapınağı ve Büyük Buda Vairocana heykelinin yapımına 743’te başlanmış olup, yapımı 7 yıl süren heykelin tamamlanması Japonya’nın bronz üretiminin çoğunu birkaç yıl içinde tüketen ve ülkeyi neredeyse iflas etmiş halde bırakan olağanüstü bir gayretti. 752 yılında İmparator Shomyo şahsen heykelin gözlerini boyamış ve Buda’nın hizmetkârı olduğunu açıklamıştır.

Todaiji Summer Travel Japan Shrine
Todaiji Tapınağı. Japonya Gezisinde çekilen bir fotoğraf

Todai-ji Tapınağı İnşaatı

Todai-ji sadece Nara’da değil, tüm Japon Budizminin  en önemli tapınaklarından biridir. Dünyadaki en büyük bronz Buda’ya ev sahipliği yapmanın yanı sıra, aynı zamanda Kegon olarak bilinen budizm okulunun merkezi olarak da hizmet vermektedir. Japonya’nın geniş orman kaynakları olduğundan, ahşap, özellikle kışın hava koşullarına dayanma kabiliyeti sebebiyle yüzyıllardır inşaat için tercih edilen bir yapı malzemesidir. Bununla birlikte, bu, aynı zamanda, bu tür yapıların yıkıcı yangınlara karşı oldukça duyarlı olduğu anlamına da gelmektedir. Todai-ji Tapınağı’nın Büyük Buda Salonu, geleneksel stilde inşa edilmiştir. Salonun tabanı dikdörtgen bir çevre boyunca sabitlenmiş direklere sahiptir. Bu katı geometrik şekil, maddi ve ilahi dünyalar arasındaki sınırı göstermektedir. Büyük, eğimli çatıyı destekleyen 62 sütun vardır. Ahşap Salon’un benzersiz çatı konstrüksiyonu, Japonya’yı vuran birçok büyük ve küçük depremlere direnmede etkili olmuştur.  Ana salonun kendisi dünyanın en büyük ahşap binası olmakla birlikte şu anda görülen salon 1692 rekonstrüksiyonunun orijinalden% 30 daha küçüktür.

Tapınağın koruyucuları

Tapınağa açılan kapı, gardiyanlarıyla ünlüdür. Nio Gardiyan Kralları, sekiz metre uzunluğunda ve ağır kaslı dururken korkunç olduğu bilinen figürlerdir. Bu 13. yüzyıldan kalma ünlü heykeller Buda’yı Ana Tapınak’ta korumaktadır. Pozisyonları saldırganca görülebilir olsa da, hareket ve hatta dans eder pozisyonda olmaları gerekiyordu. Tapınak koruyucuları dans sevgilerinin yanı sıra, şeytanları yenmekle de tanınırlardı.

Deer, Nara Todaiji Temple Japan
Todaiji Tapınağındaki geyikler

Büyük Buda Heykeli

Tapınağın esas cazibe merkezi olan bronz Buda, dünyanın en büyüğü olarak kabul edilmektedir. 15 metre boyundaki Buda heykelinin barışçıl yüzü sakince etrafa bakmaktadır. Buda‘nın orijinal inşaatı, sekizinci yüzyılda yaklaşık 500 ton bronz kullanılarak tamamlandığı göz önüne alındığında inanılmaz bir çaba oldu. Heykelin çoğu metalden yapılmış olsa da, Buda’nın içi x-ışınları ile incelendiğinde bir insan dişi bulunmuştur ki bunun İmparator Shomu’ya ait olduğu sanılmaktadır. Ayrıca heykelin bacağının içine gizlenmiş, incileri, aynaları, kılıçları ve mücevherleri içeren bir hazine de vardı. Ana Salon içindeki diğer ilgi çekici yerler arasında dev heykelin yanında, insanların içinde gezinebilecekleri bir delik bulunan büyük bir sütun bulunmaktadır.

Japonya’da Budizm

Budizm Hindistan’da doğmuş olup, Japonya’ya 6. yüzyılda Çin ve Kore üzerinden gelmiştir. Prens Shotoku (573-621), başlangıçta Budizm’i desteklemiştir çünkü Şinto dini inanç sisteminin bazı bölümleriyle uyumlu olmasına rağmen, Budizm’in pek çok yönünün Japonya’nın en

Close up view of Great Buddha Hall Daibutsu in Tōdai-ji temple complex. Nara, Nara Prefecture, Kansai Region, Japan
Tōdai-ji tapınak kompleksi içinde Büyük Buda Salonu’nda Daibutsu heykelinin yakından görünümü. Nara, Nara ili, Kansai Bölgesi, Japonya(Fotoğraf: Mstyslav Chernov, Wikimedia)

eski dini ile çatıştığı ortadaydı. Budizm, Şinto’nun 1868’de Japonya’nın ulusal dini ilan edilmesinden sonra resmi desteğini yitirmişse de ancak Japonya’nın mağlup olduğu II. Dünya Savaşı‘ndan sonra Şinto’nun baskısı sona erince tekrar çiçek açmıştır. Budizm’in inançları ve ahlakı modern Japon yaşamına nüfuz etmiştir.

Giriş Ücreti ve Diğer Aktiviteler

Hazır Todaiji’ye gelmişken vaktiniz varsa tepeye çıkmayı ve daha az ziyaret edilen Sangetudo’yu (Hokkedo) ziyaret etmeyi unutmayın. Ayrıca tapınağın hazinelerinin çoğunu görmek için Todaiji Kültür Merkezi ‘ne gidebilirsiniz. Komşu Nara Park Todaiji’de benekli ve uysal geyikleri görebilirsiniz. Todaiji Tapınağı Nisan-Ekim ayları arasında her gün 07:30 – 17:30 arasında açık olup, Kasım ayından Mart ayına kadar 08: 00-17: 00 arasında açıktır. Tapınağa giriş ücreti 600 Japon yenidir.

Todaiji’ye nasıl gidilir?

Todai-ji’ye JR Nara İstasyonu’ndan erişilebilir, ancak 15 dakikalık yürüme mesafesindeki Kintetsu Nara İstasyonu’na çok daha yakındır. Bu nedenle ziyaretçiler alternatif olarak iki istasyondan birini kullanarak Daibutsuden-Kasuga-taisha-mae otobüs durağını seçebilmektedir.

Tapınak Adresi

406-1 Zoshi-cho, Nara-shi, Nara-ken (+81 742-22-5511)

Web sitesi

Todaiji Tapınağı Resmi Web Sitesi

Tōdai-ji (東大寺) Nerede?

Tourist Information Center

Nara City Tourist Information Office
Tel: 0742 24 4858
Kintetsu Nara Station