1940

1 -15 Aralık 1940: İtalyanlar Afrika’da Hezimete Uğruyor

1 Aralık 1940 Bükreş sokaklarında silah sesleri: Romen ordusu faşist Demir Muhafızlarla savaşıyor ve diktatör Antonescu sıkıyönetim ilan ediyor.

“Enerjimi Amerika’yı savaşın dışında tutmak için harcadım” diyen İngiltere’deki Amerikan büyükelçisi Joseph Kennedy istifa ediyor. Almanya’nın savaşı kazanmasını bekleyen ve Hitler’le gizli görüşme yapan Kennedy basına “İngiltere’de demokrasi bitmiştir.” şeklinde demeç vermiştir.

İtalyan işgaline karşı mücadele eden Yunan birlikleri, geçen hafta Arnavutluk’a 20 mil daha ilerlediler. Gazeteci James Aldridge: “Yunanlılarca pusuya düşürülen bir İtalyan dağ birlik takımı kaçınca Yunanlılar İtalyanların makineli tüfeklerini ele geçirdiler.

ABD hükümeti, Japon işgalcilere karşı savaşan Kuomintang’a (Çin Milliyetçileri) 100 milyon dolarlık ilave bir kredi verdiğini açıkladı.

2 Aralık 1940 Savaş İtalya’da etkisini göstermeye başlıyor: Makarna ve pirinç ayda 2 kilo sınırıyla tayına bağlanıyor. Restoranlarda günde 1 öğünden fazla spagetti servis edilmesi yasaklandı. Mussolini, İtalyanların makarna bağımlılığından nefret ediyor, pilavın (risotto) ulusal yemek olmasını istiyor: “Spagetti yiyen bir millet, Roma uygarlığını geri getiremez!”

Mussolini hates Italy's "dependence" on pasta, wants rice to become the national dish: "A nation of spaghetti eaters can't restore Roman civilization!". New York Times map shows the "blows being rained on Italy" as Germany's Axis partner tries- and so far fails- to invade Greece
NY Times gazetesinde yayınlanan haritada İtalyanların Akdeniz’de gerçekleştirdiği mücadele gösteriliyor

New York Times Gazetesi’nde yayınlanan bir haritada, Almanya’nın Axis (Mihver) ortağı İtalya’nın Yunanistan‘ı işgal etmek için denediği başarısız operasyonu ardından İtalya’nın aldığı darbeleri gösteriyor.

Alman U-boat kaptanı Komutan Otto Kretschmer, Birleşik Krallık silahlı ticaret gemisi HMS Forfar’ı U-99 denizaltısıyla torpidolayarak batırıyor. HMS Forfar mürettebatından İngiliz denizci Allan Kerr: “ 5 torpido gemiyi ikiye böldü”. 176 kişi ölürken 21’i filikalara binerek hayatta kalmayı başarıyor. Mürettebatın tespit edilmekten kaçınma becerisi yüzünden “Sessiz Otto” olarak bilinen Kretschmer, gemi batırma konusunda liderliği üstleniyor.

Japonya’nın ABD’de yeni bir büyükelçisi var: Amiral Nomura. Nomura İmparatorluk Japonyası ve ABD arasında daha iyi ilişkiler kurulmasının ve barışı devam ettirme düşüncesinin sağlam bir savunucusu.

3 Aralık 1940 İngiliz Gıda Bakanı Lord Woolton, ulusal çapta bir “Noel hediyesi”ni duyurdu: Aralık ayı için kişi başı ekstra 4 oz. şeker ve 2 oz. Çay tayını verilecek.

Papa Noel’de ateşkes istiyor. Eğer Noel’de ateşkes ilan edilmezse Avrupa’daki karartmalardan dolayı, Noel Arifesi ayininin yarın öğleden sonra düzenlenmesine izin veriyor.

İngiltere Başbakanı Winston Churchill, İrlanda hükümetinin işbirliği yapmasını sağlamak için İrlanda’nın işgal edilmesi de dâhil olmak üzere askeri

Commander Otto Kretschmer, German U-boat captain with greatest tally of ships sunk, strikes again- HMS Forfar, UK merchant cruiser torpedoed by submarine U-99
HMS Forfar

planlar yapılmasını istedi.

New York Times, Japonya’nın Pasifik’te saldırıya yönelik olası hedeflerini gösteriyor, ancak “Sam Amca’nın kolayca hırpalanamayacağını” iddia ediyor.

Hindistan’daki İngiliz sömürgeci makamları, pasifist konuşmaları yüzünden All-India Kongresinin bir başka liderini tutukladı. Gandi, savaşa karşı yasadışı halk protestolarını yasaklıyor.

İtalyan limanındaki bir baskından geri dönmeyi başaramadığından Yunan adası Lipsi’ye çarparak iniş yapan bir İngiliz bombardıman uçağının mürettebatı sonra Yunanlılarca kahramanlar gibi karşılandı.

Luftwaffe, bu akşam Manchester’ı bombalıyor.

4 Aralık 1940 İngiliz konvoyu HX-90, 9 Alman U-boat denizaltısından oluşan bir “kurt sürüsü”nün saldırısına uğruyor. 11 gemi 48 saat içinde batıyor.

İngiliz şehirleri, gece Luftwaffe baskınlarından korktuğun boşaltılıyor. Ağır bombalanan Southampton’dan gelen yollar ve trenler panik içinde kenti terk eden insanlarla dolu. Birleşik Krallık Kitle Gözlem Servisi (UK Mass Observation service) raporu: “Bazı mahallelerde bütün sokaklar tahliye edildi, ön kapıya tutturulmuş notalar bıraktılar:”

Bir başka Yunan zaferi: 500 İtalyan askeri esir alındı. İtalya, Arnavut kara gömlekli destekçilerinin korkaklığı yüzünden yenildiklerini iddia ediyor.

New York Times shows Japan's possible targets for attack in the Pacific, but claims "Uncle Sam is not easily rattled
New York Times, Japonya’nın Pasifik hedeflerini gösteriyor

5 Aralık 1940 Romanya’da merkez politikacıların, sosyalistlerin ve Yahudilerin ‘ölüm mangaları’ kabul edilen faşist Demir Muhafızlar sokakları ele geçirmiş durumda.

Alman generaller şimdi Hitler’i Sovyetler Birliği’nin işgali için planlarını sunuyorlar. Hitler: “Rusya gelecek yıl ezilmeli.” Wehrmacht Genelkurmay Başkanı, Otto Operasyonu için plan hazırladı: Sovyetler Birliği’ni “A-A hattı” boyunca (kuzeyde Arkhangelsk, güneyde Astrakhan’a) işgal ediliyor ve Kızıl Ordu 9 ile 17 hafta arasında parçalanıyor.

Hitler, Britanya’nın Sovyetler Birliği’ni istila etmeden önce barış isteyeceğinden endişe ediyor – “insanlarımız hiçbir zaman ikinci bir savaşı kabul etmeyecek; çabuk vurmalıyız”.

SSCB’nin işgali için Alman planı Otto Operasyonu (Operation Otto veya Plan Otto), Kızıl Ordu’nun doğudaki Polonya’daki bölünmelerin çoğunu kuşatmayı ve yok etmeyi amaçlıyor. Almanlar, Stalin’in tasfiyeleri tarafından yaralanan Kızıl Ordu’yu “zayıf ve kötü donanımlı” olarak kabul ediyorlar.

New York Times gazetesi, İngiliz parlamentosunun Almanya ile müzakere edilmiş bir barışı araştırmak için yaptığı önerilere (bağımsız bir İskoç milletvekili tarafından önerilen) oy verdiğini bildiriyor. Sonuç: 341-4 sonuçla kabul edilmedi.

Arnavutluk-Yunanistan sınırında şehirler yanıyor. İtalyan orduları geri çekilirken, kaçmayı kolaylaştırmak için yangın çıkarıyor.

Terrible bombing damage in Bristol; 256 dead. Bristol Mayor: "The City of Churches has in one night become the city of ruins
Bristol’de korkunç bomba hasarı

6 Aralık 1940 İngiliz hükümeti, tifo ve kolera salgınlarına neden olan parçalanmış su ve kanalizasyon şebekesi korkusuyla bombalanan şehirlerdeki sivil halkın tahliye edilmesi emrini verdi. Bristol’de korkunç bomba hasarı gerçekleşti: 256 öldü. Bristol Belediye Başkanı: “Kiliseler şehri bir gecede harabe haline geldi.”

Libya’nın Bingazi limanı, Mısır’daki İngiliz üslerinden kalkan uçaklarla bombalanıyor: İtalyan gemileri yanıyor ve batıyor.

RAF, İtalyanların dikkatini dağıtarak Mısır çöllerinde ilerlerken Müttefik birlikler bile çöldeki saldırı planının tatbikat olduğunu zannediyor.

Filipin Ordusu komutanı General Douglas MacArthur, bir Japon istilası öngörüyor: “Keşke bana sadece 3 ay verseler.”

Aloisia Veit, an Austrian woman suffering from schizophrenia, has today been gassed to death in a psychiatric hospital. She was Adolf Hitler's cousin
Aloisia Veit

Şizofreniden mustarip Avusturyalı bir kadın olan Aloisia Veit, bugün bir psikiyatri hastanesinde gaz kullanılarak öldürülmüştür. Adolf Hitler’in kuzeniydi. Aloisia, Nazi “ötenazi” programınca Mayıs ayında öldürülen 9670 akıl hastası Alman hastasından sadece birisiydi.

7 Aralık 1940 Yunanlılarla müttefik olan ANZAC (Avustralya ve Yeni Zelanda) askerleri şimdi Girit adasını tamamen işgal etti. İngiliz bombardıman uçakları şimdi İtalyan birliklerine, limanlarına ve gemilerine saldırıyor.

İngiliz hükümeti, işgal altındaki Fransa’ya yiyecek yardımı yapılmasına izin isteyen ABD’yi reddetti: Avrupa açlıktan ölse bile deniz ablukası kaldırılmayacak.

Yunanistan’daki İtalyan felaketinden sorumlu tutulan İtalyan Genelkurmay Başkanı Marshal Badoglio,  görevinden istifa etti (ancak öncesinde Mussolini’yi İtalya’yı işgal etmemesi konusunda uyarmıştı).

Polonya’da ki Alman işgalciler ‘Lublin’de Yahudi Suçlular’ başlığıyla Yahudilere yönelik baskılarıyla övünen propaganda fotoğrafları yayınlıyor.

Mısır’da 30.000 İngiliz askeri, İtalyan istilacılarına sürpriz bir saldırı için çölün derinliklerine doğru ilerliyorlar.

The Matilda, nicknamed the "Queen of the Desert", became legendary because of its impressive ... The caliber seemed sufficient against most tanks of the time
Mk II Piyade Tankı, Matilda II Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır.

8 Aralık 1940 Başbakanı Winston Churchill, ABD Başkanı Roosevelt’ten 1941’de daha fazla Amerikan yardımı almayı dilediğini bildiriyor.[1]  Churchill, Roosevelt’e İngiltere’nin Almanlarca işgali tehlikesinin engellendiğini ama Alman U-botlarının deniz ticaretini engellemesinin de benzer bir tehlike olduğunu aktarıyor.

İspanyol diktatör Franco, aylarca süren tartışmalardan sonra Hitler’in askeri ittifakını reddetti:  Cebelitarık’ta planlanan ortak Alman-İspanyol saldırısı iptal edildi.

İngiliz Savaş Kabinesi, İrlanda’yı Kraliyet Donanması ile abluka altına almayı ve İrlanda’nın bütün tarafsız ihracatını 6 ay boyunca keserek İrlanda’nın tarafsız tutumuna zorla son vermeyi tartışıyor.

Mısır çölünde ilerleyen 30 bin Müttefik askerine nihayet bir tatbikatta olmadıklarını söyledi. Yarın İtalyan formalarına saldıracaklar. İtalyan hedeflerine karşı büyük baskının kod adı ‘Compass’. Mısır’daki İngiliz komutanı General Wavell, İtalyan casuslarının yarın için bir saldırı planı olmadığını düşünmesi için Kahire Turf Kulübünde bir subay partisi düzenliyor. Wavell’in 30.000 askeri ve 265 İngiliz Matilda tankı Mısır sahilinden, Akdeniz sahil yolunu koruyan İtalyanlara süpriz saldırı yapmayı umuyor.

Kanada Parlamentosu, tüm tüketici ürünlerinde% 25’lik bir “lüks vergi” getiriyor. Kanada ayrıca savaşla ilgili olmayan tüm ABD yapımı ürünlerin ithalatını yasakladı.

9 Aralık 1940 Operation Compass erken bir zaferle başlıyor: Hintli ve İngiliz askerlerden oluşan Müttefik birlikleri Mısır’da iki müstahkem İtalyan

Operation Compass begins with an early victory: Indian & British troops have captured two fortified Italian camps in Egypt, killing or capturing 3000 soldiers.
İngilizlere esir düşen İtalyanlar, Libya

kampını ele geçiriyor: 3000 İtalyan askeri öldürdü ya da esir düştü. Mısır’daki Müttefik sürpriz saldırısında ölenler arasında bir makineli tüfeği şahsen yönetirken vurulan General Pietro Maletti de var. Mısır’daki müttefikler, 12 saat içinde 4000 kişiyi esir alıyor. İtalyan yöneticiler tarafından zorla askere alınan Libyalılar teslim olmaya istekliydi.

Japonya’nın Dışişleri Bakanı Matsuoka’nun, tüm ulusların kendi işine bakması durumunda, Japonya’yı ABD veya İngiltere ile sorunu olmadığını açıkladı. Bununla birlikte Japon Amiral Yamamoto’ya gizlice ABD’ye karşı savaş planlaması emrediliyor.

10 Aralık 1940 Mısır’da müttefik askerler hızla ilerliyor: İtalyan kalesi Sidi Barrani kuşatıldı. Kraliyet Donanması savaş gemileri HMS Ladybird, Terror ve Aphis, İtalyan kuvvetlerini Müttefik tanklarının saldırısından önce bombaladı. Müttefik birlikler Mısır’daki ana İtalyan üssüne yaklaştıkça, İtalyan ve İngiliz topçuları Sidi Barrani’nin eteklerinde şiddetli bir düelloyla savaşıyor. Sidi Barrani aynı gün düşüyor: İtalyan kara gömlekliler tugayları savunmayı terk etti ve Mısır çölüne kaçtı.

Filistin’de yasadışı yollardan gelen Avrupalı 1600 Yahudi mülteci serbest bırakılacak. İngiliz Savaş Kabinesi Arapların tepki göstereceği konusunda uyarıyor.

11 Aralık 1940 Nobel Ödül Komitesi, bu yıl bir Barış Ödülü ya da herhangi bir ödül vermeyeceğini açıkladı. Norveç’in Nazi işgalcileri tarafından her türlü “siyasi etkinlik” yasaklanıyorsa da Norveçli Nazi işbirlikçisi Vidkun Quisling, Almanya’nın “Avrupa’nın yeni ideolojik düzenini” inşa ettiği için Nobel Ödülü’nü alması gerektiğini öne sürüyor. Alman işgali altındaki Danimarka’da, kimyager George de Hevesy, Nazilerin, Alman bilim adamları Max von Laue ve James Franck’in altın madalyası olan Nobel ödülünü ele geçirmesini durdurmak istemişlerdi.

Bubonik veba Çin’in Zhejiang eyaletinde binlerce insanı öldürüyor. Bir ay önce, Japon uçakları bölgeye veba salgınına yol açan pire atmıştı.

Afrika’da etrafı sarılmış, 3 daha İtalyan tümeni daha teslim oldu: 3 gün içinde Müttefik birlikler 38.000 adam ve 73 tankı ele geçirdi.

Luftwaffe uçakları (10. Fliegerkorps) İtalya’ya uçmaları emredildi. Hitler sessizce Mussolini’yi Yunanistan’daki askeri felaketten kurtarmaya çalışıyor.

12 Aralık 1940 200 Alman bombardıman uçağı dün gece 13 saat boyunca Birmingham’a baskın yaptı. 25.000 bomba atıldı, 263 kişi öldü ve 243 kişi ağır yaralandı. Birmingham’daki Spitfire avcı uçağı fabrikası (İngiltere’nin en büyüğü) bombalandı, 53 kişi öldü. Vardiyalı çalışanlar, üretimi sürdürmek için gönüllü çalışıyorlar.

İngiltere’de gıda sıkıntısı patates üretim ve tüketimini arttırmaya yönelik devlet çabasına sebep oluyor: patates yemekleri tarifleri (“Potato Pete” adlı bir çizgi karakterin yardımıyla) yayınlanıyor ve devlet destekli ‘fish & chips’ dükkânları açılıyor.

Mısır’daki müttefiki askerleri, şimdi sadece birkaç gün önce Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından bombalanan yanmış uçaklarla kaplı İtalyan hava alanlarını ele geçiriyor. Mısır’daki Müttefik ordusunun büyük bir bölümünü oluşturan Hint birlikleri, İtalyanların ilerlemesini durdurmayı başardı. Müttefik askerleri, Süveyş kanalını korumak için Doğu Sudan’a girecekler.

13 Aralık 1940 Sheffield dün gece bombalandı, 200’den fazla insan öldü. Bir Alman bombasının doğrudan vurması Marples Oteli’ni yıktı ve mahzende barınan 70 kişiyi öldürdü.

Fransa Dışişleri Bakanı Pierre Laval görevden alındı ​​ve tutuklandı. Nazilerle yakın işbirliğinin savunucusu olan Vichy hükümeti tarafından casusluk yapmakla suçlanıyor.

Charlie Chaplin’in en yeni filmi The Great Dictator (Büyük diktatör) bu gece Londra’da oynatılıyor: Chaplin, Hitler’i hicvettiği filme demokrasiyi öven muhteşem bir konuşma yapıyor:

Nazi işgali altındaki tüm ülkelerde Büyük diktatör filmi yasaklandı: Adolf Hitler özel sinemasında bu filmi iki kez izledi ama tepkisi hakkında bir rapor yok.

Adolf Hitler, Führer Direktif # 20’yi yayınladı: Kuşatılmış İtalyan kuvvetlerine yardım etmek için Yunanistan’ın Alman istilasına yönelik gizli planlarını içeriyor.[2]

14 Aralık 1940 Yunan askerleri Arnavutluk’ta 70 mil ilerlemeyi başardılar. Arnavut dağlarında Yunan ve İtalyan askerleri tarihin en kötü kışlarından birinde sıkışıp kaldılar: Askerler, yemek için salyangoz, çizme ve yosun kaynatıyorlar.

Dün Fransa’da tutuklanan Fransız eski bakanı Laval, işgal edilmemiş Fransa hükümetini devirmek ve Britanya’ya karşı savaşmak için Almanya’ya katılmayı sağlamak için çalışma “komplosu” ile suçlandı. Bu sırada Almanlar, Güney Fransa’nın Britanya ile dostça ilişkiler geliştirmesine karşı gizlice Fransa’nın işgali ve Fransız savaş gemileri ve uçaklarının ele geçirilmesini öngören Attila Operasyonu’nu planlıyor.[3]

Mısır’daki müttefik güçler, çölün üzerinden geçerek Akdeniz sahilinde Buq Buq’a, başka bir İtalyan garnizona ulaşıyor.

ABD Yardım grubu ‘”Açlıktan ölmüş bebeklerin kemikleri üzerinde barışı inşa edemeyiz.” sözleriyle işgal altındaki Avrupa’da kalacağını söylüyor, ancak Birleşik Krallık Kraliyet Donanması ablukasının geçilmesine izin vermeyecek.

İngiltere üzerinde dolunay ışıyor:  Hava berrak ve bulutsuz. Luftwaffe için hedeflerini görmek için mükemmel olduğundan Almanlar Sheffield’e tekrar baskın yapıyorlar.

15 Aralık 1940 Gandi’nin Hindistan’daki sivil itaatsizlik kampanyası, İngiliz sömürgeciliğinden kurtulmayı amaçlıyor.

Fransız II. Napolyon’un (Napoleon) külleri, Avusturya’dan, Alman dostluğunun nişanesi ve “Hitler’in armağanı” olarak Paris’e gönderiliyor. Parisliler, Almanların kendilerine gönderdikleri Napoleon’un küllerini mizah malzemesi yapıyor: bir miktar kömürü tercih edeceklerini ifade ediyorlar.

Nazi tarafından işgal edilen Paris’te, yiyecek, kömür, tütün ve giyim eşyalarının tümü, Alman askerleri için rezerve ediliyor. Alman askeri komutanı, “Jeder einmal in Paris” (Herkes için Paris) politikasını açıklıyor ve her askere işgal altındaki Işık Şehri’ni ziyaret etme şansı veriyor.

Sanatçı Pablo Picasso, işgal altındaki Paris’te kalıyor ve anti-faşist resim Guernica’nın kartpostallarını ziyaret eden Alman subaylara cevap veriyor. Bir Alman sordu: “Bunu yaptın mı?” Picasso: “Hayır, sen yaptın.”

 Notlar

[1] http://docs.fdrlibrary.marist.edu/psf/box34/t311s02.html

[2] https://ww2db.com/doc.php?q=319

[3] https://ww2db.com/doc.php?q=318