1940

16 -30 Eylül 1940: Japonlar, Çinhindi’ni işgal ediyor

16 Eylül 1940 Ordu mühendisleri St. Paul Katedrali’ne düşen patlamamış bombayı 3 gün süren bir kazının ardından saplandığı yerden çıkararak Hackney Marsh’de 30 metrelik bir krater oluşturma pahasına patlattılar.[1]

Bugün itibariyle, İngiliz gelir vergisi sistemiz ‘kazandığın kadar öde’yi (‘pay as you earn’) değiştirdi. Artık vergi yılsonunda değil her hafta veya ay ödemeli

German newspapers report that Göring, monstrously fat head of the Luftwaffe & former WWI ace pilot, personally flew a plane over London yesterday to inspect bomb damage.
Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Parti’nin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası’nın hava kuvvetleri komutanı (1893-1946)

paketlerden alınacak. Hoşnutsuz İngiliz vergi mükellefleri bu duruma “Başbakan’ın Yıldırım Savaşı” (Chancellor’s Blitzkreig) diyorlar.

Alman gazeteleri, Luftwaffe’nin komutanı ve eski I. Dünya Savaşı savaş pilot aslarından olan Göring’in, dün geceki bomba hasarını denetlemek için Londra’ya uçtuğunu bildiriyor. Dünkü hava faciasından sonra Alman pilotlar RAF’ın “çökmek üzere” olduğunu duymaktan bıktıklarını dile getiriyor: “Sadece 50 İngiliz avcı pilotu kaldı diyorlar. Öyleyse her seferinde aynı 50 pilotu karşımız da görüyoruz’.

Mussolini’nin öfkeli ilerleme emirlerine rağmen, Mısır’ı işgal eden İtalyan tankları Akdeniz kıyısındaki küçük bir kasaba olan Sidi Barrani’ye ancak ulaştı. Mısır’da 100.000 kişiyi bulan İtalyan birliklerinin komutanı Marshal Graziani, askerlerinin fazla hızlı ilerleyip arkalalarından İngilizlerce çevrilmesinden korkuyor.

17 Eylül 1940 Nazi Almanyası’nın yakın müttefiki olan Slovakya’da Yahudilerin radyo sahibi olması, araba sürmesi, pasaport bulundurması ya da 40 yaşın altındaki Yahudi olmayan adın hizmetkârları istihdam etmesi yasaklanıyor.

Dünyanın en eski, en küçük cumhuriyeti San Marino, Almanya ile 25 yıldır kâğıt üzerinde süren savaşını sona erdirerek İngiltere’ye savaş ilan etti. San Marino, 989 kişilik görkemli ordusuyla övünüyor.

Hitler, İngiltere’nin işgalini tartışmak için üst Alman generallerini çağırdı; Luftwaffe’un çabalarına rağmen, düşman hava kuvvetleri yok olmadı. General Halder, planlanan Britanya işgali için hava veya deniz üstünlüğü bekleyemeyeceğini söyledi: “Neden benim adamlarımı doğrudan bir sosis değirmenine yürütmüyorum?”. Hava şartları hiç umut vermiyor: “Deniz aslanı” operasyonu şimdi süresiz olarak ertelendi. Hitler, zaten Sovyetler Birliği’ne yönelik bir saldırıyı hedefliyor:  ‘Ayaklarımı ıslatmadan yürütebileceğim koloniler istiyorum. İngiltere’yi fethettiğimizde halkımızı bir de Rusya’yı işgal etmeye asla ikna etmeyiz’.

Bletchley Park’taki İngiliz kod-kırıcıları, bu yıl Kanal-işgaline olmayacağına dair Alman ordusunun haberleşmesini içeren bir Alman emrini çözdüler.

Italian tanks invading Egypt have reached Sidi Barrani, a small town on the Mediterranean coast- & stopped, despite Mussolini's furious orders to go on. Italian commander in Egypt, Marshal Graziani, is afraid of advancing too far & being attacked in rear by British forces- who his troops outnumber by ~100,000 men
Mısır’ı işgal eden İtalyan ordusu ile İngiliz kuvvetlerinin Afrika haritasında pozisyonları

Bütün İngiliz savaş gemileri, denizde Alman U-botlarını arıyor. Bu sırada lüks yolcu gemisi SS City of Benares Atlantis’in ortasında 90’ı çocuk 406 İngiliz mülteciyi Kanada’ya, Avrupa savaşından güvenli bir şekilde uzaklaştırarak tahliye ediyor.

18 Eylül 1940 Bir Alman denizaltısı, SS City of Benares’i torpido ile vurup batırıyor. SS Şehri Benares’den cankurtaran sandalına binerek kurtulanlar, şimdi HMS Hurricane gibi İngiliz savaş gemileri tarafından kurtarıldı. 260 kişi öldü, 77 tanesi çocuk.

İngilizler akşam yemeği saatlerini, hava saldırısı sirenleri tarafından kesintiye uğramamak için değiştiriyor. Luftwaffe son hezimetinden sonra artık karanlık çöktükten sonra geliyor. Alman hava saldırıları artık ‘Londra yıldırım savaşı’ (London Blitzkrieg) olarak adlandırılıyor.

Londra’da bu gece hava bulutsuz pırıl pırıl ve Alman bombaları ve uçaksavar ateşi gökyüzünde yıldız gibi parıldıyor. Alman bombardıman uçakları Clydeside tersanelerini vuruyor: HMS Sussex savaş gemisinin mürettebatı şiddetli yangınları kontrol edebilmek için gemiyi kısmen batırıyor.

Auschwitz toplama kampına Alman asıllı suçlular da getiriliyor ama bunlara ırken daha aşağı görülen mahkumların ve çalışma gruplarının denetlemesi gibi görevler karşılığında bazı ayrıcalıklar veriliyor ve ‘kapo’ olarak adlandırılıyorlar. Auschwitz toplama kampının kapolarından Ernst Krankemann, mahkûmları zalimce kırbaçlayarak çalışmaya zorlamasıyla ünlü.

19 Eylül 1940 SS City of Benares felaketinden kurtulan çocuklar, kurtarma gemisi HMS Hurricane’de geri dönüyorlar.[2] Denizde 77 çocuğun ölümünden sonra hükümetin başından beri karşı olduğu çocukları denizaşırı ülkelere tahLiye etme amacındaki ‘Children’s Oversea Reception Board’ kurumu tasfiye ediliyor.

İtalyan askerleri, Mısır çölünde siper kazıyor. Mussolini, Mısır’daki İtalyan askerlerinin komutanı Marshal Graziani’yi azarlıyor: “Ne kadar kum kazandığın umrumda

German bombers pounding Clydeside shipyards- crew of warship HMS Sussex have been forced to partially sink their vessel to control raging fires.
HMS Sussex

değil! Sadece İngiliz kuvvetlerine saldır!”

20 Eylül 1940 İngiltere’de işgali korkusu hala yüksek. Bletchley Park’taki kodçu Alan Turing gümüş kronlarını eriterek ormana gömüyor hatta bir harita yapıp yerini de işaretliyor.

Almanlar, işgal altındaki Avrupa’nın lüks mallarını yağmalıyor. Berlinli ev hanımları eşlerinin Fransa’dan bir hediye ipek çorap getirmesiyle övünüyor.

Japon vatandaşları, Hanoi’deki Fransız sömürge hükümeti tarafından Hindçini’nin Japonya tarafından işgal edileceği korkusuyla bölgeden tahliye ediliyorlar.

Güney İngiltere’deki “hava savaşları” sırasında 2 haftalık bombardımanda 988 kişi öldü.  İngiltere Savaş Bakanı Londra’nın savaşı hakkında bir rapor yayınlıyor.[3]

Bugün bir Alman bombası Lordlar kamarasına düşüyor. ABD’li gazeteci Ed Murrow: “İngilizler Lordlar kamarasına yanmasına izin verseler bile, savaş çabalarına zarar vereceğinden şüpheliyim.”

German air raids now nicknamed the London Blitzkrieg- "Blitz" for short. Jock Coleville, Churchill's personal secretary, reports: "It's magnificent and terrible." The London night is so clear, the bombs burn like artificial stars. Never was there such contrast of natural splendour and human vileness."
‘Londra yıldırım savaşı’ (London Blitzkrieg)

Londra’daki metro istasyonları artık geceleri elektrikli rayları kapatarak bombalardan korunmak için metroya gelerek uyuyanlar için daha fazla yer açıyor. Londralı

London Underground stations are now turning off the electric tracks at night- making more space for overnight sleepers sheltering from bombs.
Londra metrosu raylar üzerinde uyuyanlar

Bernard Kops: ‘Evleri bombalanan, yeraltına sürülen Doğu Yakası’nın Yahudileri için bu durum yeni Exodus’tur’

21 Eylül 1940 Bermuda, Avustralya ve Kanada’dan gelen ve Atlantik’in karşısındaki Liverpool’a giden Convoy HX-72 gemileri, Alman denizaltıları tarafından vuruluyor. Şimdiye kadar U-botlar konvoyda 43 yer alan 43 ticaret gemisinden 3’ünü batırdı. İngiltere’nin hayati ihtiyaç duyduğu nakliye konvoylarını korumak için yeterli savaş gemisi yok. HX-72 Konvoyuna eşlik eden tek silahlı eşlik gemisi olmasına karşın 6 u-boat gemileri takip etmeyi sürdürüyor.

İngiliz Müzesi’nin Elgin Mermerleri de dahil olmak üzere arkeolojik hazineleri, Aldwych metro istasyonuna götürülerek Alman bombalardan gizleniyor.

Rus saldırısından korkan Finlandiya, Nazilerle bir anlaşma imzaladı: Alman birlikleri böylece Norveç’i işgal etmek için Finlandiya üzerinden seyahat etme hakkına kavuştu.

22 Eylül 1940 İngiltere’de uçağı düşen bazı Alman pilotlar İngiltere’nin çoktan işgal edildiğine inanıyor. Bir tanesi Reading’de ki Alman karargahına götürülmek istiyor.

Atlantik konvoyu HX-72, kurt sürüsü gibi sinsice avlanan Alman denizaltıları tarafından tekrar saldırıya uğruyor: U-botlar dün gece 8 gemiyi daha torpilledi: Şu ana dek 11 gemi şimdi battı, toplam 111 öldü.

New York Times Gazetesi’nden ilginç bir haber: mucit Nikola Tesla, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu’na 250 mil uzaklıktaki uçak motorlarını eritebileceğini iddia ettiği bir “teleforce ölüm ışını” sunuyor. 84 yaşındaki Tesla, bir prototip oluşturmak için 2.000.000 dolar istiyor, ancak yalnız çalışacağını ve hiçbir müdahaleye maruz kalmak istemediğini söylüyor. Ordu tarafından reddediliyor.[4]

Savaş tehdidi altındaki Fransa, Japon Ordusu’nun Japonların Hindçini kolonisini işgal etmesine izin veren bir antlaşmayı imzalamak zorunda kalıyor. Anlaşmaya

Japanese Army occupy & garrison French colony of Indochina
Japon askerleri Fransız sömürgesi Hindçini’ni işgal ediyor

rağmen, yerel Japon askerleri yine de saldırıyor. 3 Japon alayı muhtemelen Japonya’yı daha saldırgan bir politika izlemek zorunda bırakma umuduyla Çin sınırından Hindçini’ne geçErek Fransız askerlerin Fransız sömürgeci güçlerine saldırıyorlar.

23 Eylül 1940 Özgür Fransız lider General De Gaulle’nin komuta ettiği 18 savaş gemisinden oluşan karma bir Fransız ve İngiliz filosu, Fransız Batı Afrika’sında yer alan Dakar’a geldi. Tehdit Operasyonu (‘Operation Menace’) olarak adlandırılan bu güç gösterisiyle Fransız kolonisinden Müttefiklere destek vermesi bekleniyor. Dakar’daki Fransızların Özgür Fransa’ya kendi istekleri ile katılmaması durumunda gemiler Dakar’a saldırmayı planlıyor. De Gaulle, Fransa ve İngiltere arasında başka bir savaştan kaçınmak için umutsuzca “Daha fazla Fransız kanı dökülmeyecek” dese de Dakar’da ki Fransız kolonistler hain olarak gördükleri De Gaulle’ün teklifini reddediyor. Fransız ve İngiliz savaş gemileri birbirlerine ateş etmeye başladıktan sonra Fransız Yabancı Lejyonunun birlikleri Batı Afrika limanına iniş-kalkış yapmaya çalışıyor. Olayı duyan Churchill: ‘Lanet olsun De Gaulle! Polonyalıları göndermeliydik; her biri üç Fransız’a bedel!’

Türk hükümeti Nazi ajanlarının savaşı Suriye’ye yaymaya çalıştığını iddia ediyor. Suriye’de ki Fransız kolonistler ile birlikte sınırı silahlandırmakla kalmıyor, Berlin’i de protesto ediyorlar.

New York Times gazetesi, İngiltere’nin Alman işgaline uğramasının beklemeye alındığını ama Cebelitarık, Süveyş Kanalı, Yunanistan ve Irak’taki petrol sahalarının Alman işgalinin muhtemel hedefleri olacağını bildiriyor.

With German invasion of Britain apparently on hold, New York Times suggests other possible targets for Axis attack: Gibraltar, Suez Canal, Greece, & oil fields in Iraq.
New York Times gazetesinde yayınlanan Almanların muhtemel hedefleri konulu harita, 23 Eylül 1940

SS başkanı Himmler, toplama kamplarında ölen mahkûmların altın diş dolgularının çıkarılıp satılmasını emretti: Paralar gizli bir SS banka hesabına yatırılacak karlar.

İngiliz hükümeti, Londra Yeraltı metro istasyonlarını hava saldırısı barınakları olarak kullanılması yasağını kaldırıyor.

24 Eylül 1940 Alman gündüz bombardıman saldırıları gece saldırıları lehine azaldı ama durmadı: Southampton’daki Spitfire avcı uçağı fabrikası Luftwaffe-97 filosu tarafından vuruldu.

İngiliz ve Özgür Fransız ortak saldırısına misilleme için Dakar’dan kalkan 20 Fransız uçağı Cebelitarık’ı bombaladılar. Bununla birlikte uçaklardan atılan bombalar savaş gemilerini kaçırdılar, liman etrafındaki evleri vurdular.  İngiliz-Fransız filosu Vich Fransasına bağlı Ajax denizaltısını 61 kişilik mürettebatını tahliye ettikten sonra batırıyor. Özgür Fransız ve İngiliz kuvvetleri, bütün günlerini Dakar limanına doğru ilerlemeye harcıyorlar. Bu sırada Vichy Fransa’sına bağlı kolonistler taraf değiştirerek Almanya’ya karşı güçlerini birleştirmek ve savaşmaktan memnuniyet duyuyorlar.

Alman savaş pilotu: “İngiliz pilotlarının cesaretine, özellikle de dudakları arasında akıllı bir açıyla bir sigarayla savaşmalarına saygı duyuyoruz. Bu pilotlar Alman tarafında düşürülürse, biz Luftwaffe havacıları onu saklamak için yemin ettik ve onu bir savaş esiri olarak teslim etmeyiz”

25 Eylül 1940 Amerikan film dergisi Look’da gösterime girmek üzere olan Charlie Chaplin filmi “The Great Dictator” ı tanıtılıyor.

American film magazine Look advertises upcoming Charlie Chaplin film "The Great Dictator". Might be a satire
Look dergisi kapağında Charlie Chaplin’in The Great Dictator filminden bir sahne

Limanda patlamak üzere kullanılan, patlayıcı yakıtla dolu 2 adet İngiliz tankeri, Alman istila filosunun gemilerini yakarak, Fransız sahil gemilerine doğru yelken açıyor. Churchill, İspanyol Armada’nın bir zamanlar Sir Francis Drake tarafından yakılmasına atıfla “Operasyon Lucid” (Operation Lucid) adı verilen saldırıdan ümitli: “Haydi Bay Hitler’in bıyıklarını ateşe verelim.” İngiliz deniz subayı Ronald Apps: “Biz, patlayıcılarla dolu bir tankerle oturuyoruz, tepemizde Alman bombardıman uçakları dolaşıyor. Kafamız rahat değil!”. Mürettebatın yangın tankerlerini yaktıktan sonra sürat teknelerinde tahliye edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte rüzgar Operasyon Lucid’in yapılmasını engelliyor.

Alman işgali altındaki Norveç’in Nazi valisi anayasaya ara verdi: Tüm siyasi partileri yasakladı ve hükümeti Hitler’in favorisi Norveçli faşist Vidkun Quisling’in devralmasını emretti.

26 Eylül 1940 Bugün Danimarka Kralı Christian’ın doğum günü. Kral, her gün olduğu gibi günlük at binip, ülkesini işgal eden Alman askerlerinin selamlarını görmezden geliyor. Alman işgaline karşı olan Danimarka muhalefetiyle, Kral Christian’ın işaretleri Nazilere karşı sessiz bir muhalefetin sembolü haline geldi.

Savunmasız Atlantik konvoylarına zarar veren Alman U-boatları bugün 7 gemi batırıldı. Alman denizaltı kaptanları buna “Mutlu Zaman” diyorlar.

Southampton’un Spitfire fabrikası, Luftwaffe bombardıman uçakları tarafından harap edilmişti. Savaş uçakları üretimi, şehir genelinde atölyelere dağıtılıyor. Whitehall’ın altındaki Churchill’in sığınağına bugün düşen bir Alman bombası çatıyı kaplayan devasa beton levhayı kıramadı.

Alman işgali altındaki Fransa’da konuşlanan İtalyan savaş uçaklarının pilotları Mussoli’nin emriyle, Britanya’ya hava saldırısı yapma konusunda oldukça istekli davranıyor. Il Duce, Fransa’ya Alman saldırısına katılmak için çok geç kaldığını bu yüzden çok az toprak kazandığını düşünüyor.

27 Eylül 1940 Berlin’de, Alman, Japon ve İtalyan Dışişleri Bakanları şimdi birbirlerine “yeni bir dünya düzeni kurmak ve sürdürmek” konusunda yardım etmek için

Today is King Christian of Denmark's birthday; he's taking his daily horse ride as usual, conspicuously ignoring the salutes of German soldiers occupying his country. With Danish dissent to the German occupation banned, King Christian's insignia have become a symbol of quiet opposition to the Nazis
Danimarka Kralı Christian

“Üçlü Pakt” imzaladılar. İtalyan dışişleri bakanı Kont Ciano: “Yani, anlaşma imzalandı. Japonya çok uzakta. Yardımı şüpheli. Tek bir şey kesin: Bu uzun bir savaş olacak… Kalabalığın tezahüratı düzenli, fakat inançsız. Almanlar, yaz sonunda savaşın biteceğini düşünüyorlardı.” Alman Dışişleri Bakanı von Ribbentrop, üç faşist devletin birbirlerine yardım etme sözü verdiğini açıklıyor: “Pakt’ın amacı, her şeyin ötesinde, dünyaya mümkün olan en kısa zamanda barışı sağlamaktır.”

ABD’nin Londra büyükelçisi Joseph Kennedy, gizli telgrafında İngiliz savaşını desteklememeyi tavsiye ediyor. “Başkanın savaşa girmeyeceğini, İngilizlerin bize sunacak hiçbir şeyleri olmadığını görmek beni çok mutlu etti.”

Kuzey Fransa’daki işgalci Nazi yetkilileri yeni bir ırkçı sayımı açıkladı: Tüm Yahudiler, Çingeneler ve diğer “alt-insanlar” (Untermensch) kayıt yaptırmak zorunda.

28 Eylül 1940 İngiliz gazetesi Daily Mail bugün Berlin’in Kraliyet Hava Kuvvetlerince bombalamasını kutluyor: “Almanya şu anda yeraltına indi” diyor.

Bazı Japon subayları şimdi zayıf olan Fransa ve İngiltere’nin Asya kolonilerini ele geçirmeyi savunuyorlar: “Sokakta yatan hazineyi terk etmek aptalca.” Japonya imparatoru,Japon İmparatorluk Ordusu’nun Fransız Çinhindi’nin izinsiz işgalini durdurmasını emrediyor. Bununla birlikte Japon askerler Hanoi’yi işgal etmek için birliklerinden ayrılıyorlar.

Uruguay, Nazi casuslarına yönelik bir saldırı başlattı: “13 Alman casus, Güney Amerika’yı Axis’e yanaştırmaya çalıştıkları” iddiasıyla ülkeden kovuldu.

Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma 50 destroyerden ilki, Britanya’nın Karayipler’de ABD’ye verdiği deniz üsleri karşılığında ABD tarafından tartışmalı bir şekilde Britanya’ya gönderildi. Bir İngiliz amiral ABD destroyerlerini “şimdiye kadar gördüğüm en kötü savaş gemileri” olarak nitelendiriyor. Churchill’in yardımcısı John Colville: “Amerikalılar bize Ruslar’ın Finlandiya’yı davrandığı gibi eşit davranıyorlar.”

İngiltere’nin gönüllü ” Home Guard” muhafızları şimdi Alman işgaline direnmek için gerilla savaşı, suikast ve patlayıcı eğitimi alıyorlar. Home Guard’ın saflarında yer

German Foreign Minister von Ribbentrop, as three fascist states pledge to aid each other: "The purpose of the Pact is, above all things, to help restore peace to the world as quickly as possible."
Berlin’de, Alman, Japon ve İtalyan Dışişleri Bakanları toplanıp “Üçlü Paktı” imzaladılar

alan “Yardımcı Birimler” ise istila durumunda İngiltere’nin mağaraları, ormanları ve köylerinde saklanarak Nazi karşıtı terörizm kampanyasında görev yapmayı bekliyorlar. Her bir otonom hücrenin, tavuk kümeslerinde saklı cephane çöpleri, gübre ya da kömür gibi gizlenmiş bombaları ve 20 günlük yemek tayınları bulunmaktadır.

29 Eylül 1940 Bir İngiliz kurtarma gemisi tarafından 8 gün önce batırılan SS City of Benares’ten kurtulmayı başaran son cankurtaran sandalı tespit edilerek 6’sı küçük çocuk, 46 kişi kurtarılıyor.

30 Eylül 1940 Japon hükümeti Büyük Doğu Asya Birleşik Refah Alanı projesini ilan ediyor. Japonya’nın egemenliği altında ‘Asya Asyalıların’ sloganıyla “Batı emperyalizminden arınmış” bir Asya dünya düzenini planlanıyor. Bu sene Japonya “Hakkō ichiu” yani bütün dünya tek bir çatı altında” politikasını benimsiyor. Miyazaki’deki ulusal anıt, Çin’in Japon istilasıyla başlayan bir Asya imparatorluğu kurma planını kutluyor. Japon askerleri, Fransız sömürgecileri ile kısa bir süre savaştıktan sonra şu anda Çin’den gelen askeri kaynakları keserek ve Asya çapında emperyal varlığını genişleterek kuzey Çin’i işgal ediyor.

Alman ajanları Vera Erickson ve Karl Drücke bir İskoç tren istasyonunda tutuklandı. Bavullarında tabanca, 400 sterlin banknot, bir radyo ve yarısı yenmiş bir Alman sosisi vardı.

JB. Priestley’in Pazar akşamı “Postscripts” şimdi en popüler İngiltere radyo yayını, 16 milyon dinleyiciye ulaşıyor. Londra’daki Uuçaksavar silahları ortalama olarak geceleri saniyede bir mermi yakmakla birlikte Alman bombardımanını durduramıyorlar. Londralılar, bombalardan sığınmak için umutsuzca demiryolu kemerleri altında ve mahzenlerdeki barınakları dolduruyorlar.

Notlar

After brief fighting with French colonialists, Japanese troops now occupy northern Indochina- cutting off military supplies from China, & expanding imperial presence across Asia.
Japonya’nın Yeni Asya Düzeni hayali haritası

[1] https://www.britishpathe.com/video/at-the-risk-of-their-lives/query/Hackney

[2] https://www.britishpathe.com/video/city-of-benares-survivors

[3] http://wwwtoday.com/19th-september-1940-improved-anti-aircraft-defences-help-morale

[4] https://rense.com/general10/deathray.htm