1940

1-15 Ağustos 1940: RAF, Luftwaffe’ye boyun eğmiyor

1 Ağustos 1940 Alman hükümeti, savaş sırasında ölen Alman askerlerinin naaşlarının ülkeye geri getirilmeyeceğini, ancak “kanla kutsanan fethedilmiş topraklarda” defnedileceğini açıkladı.

Hitler issuing new orders to Göring's Luftwaffe: To make invasion of Britain possible, "the German Air Force is to overpower the English Air Force... in the shortest possible time
Hitler ve Luftwaffe’nin komutanı Göring

Hitler, Britanya’nın işgalini mümkün kılmak için Luftwaffe’ye yeni emirler verdi: “Alman Hava Kuvvetleri, mümkün olan en kısa zamanda İngiliz Hava Kuvvetleri’ne üstünlük sağlamalı.

Yeni Führer Direktifi’nde Hitler: “Terör saldırılarına karşı misilleme tedbirleri alma hakkımız saklıdır.”[1]

Hitler, generallerine, SSCB’nin istilasını meşru gördüğünü açıklıyor: “İngiltere, Rusya’ya güveniyor. Rusya’yı parçaladığımız da o da teslim olacak.”

Luftwaffe, Fransa’nın düşüşünden bu yana ilk kez, Britanya’ya hava saldırısı yerine havadan attığı broşürlerle Alman propagandası yapıyor: Hitler’in “son mantıklı önerisi”  (A last appeal to reason by Adolf Hitler (Speech before the Reichstag, 19 July, 1940) başlığıyla, barış anlaşması sunuyor.[2]

2 Ağustos 1940 Britanya hükümeti RAF’ın 3000’den fazla baskında 1000’den fazla Alman hedefine saldırdığını ve Alman endüstrisinin ve potansiyel işgali limanlarının harap olduğunu açıkladı. Oysaki bombardımanların çoğunda hedefler tutturulamamıştır. Gece keşif (yeni “photoflash” kamera ile) yapılan kontrollerde ortalamada beş İngiliz uçağından sadece bir tanesinin bombalarının hedefine yaklaştığı anlaşılmıştır.

Windsor dükü ve düşes, Nazi komplosuna rağmen tarafsız Lizbon kentinden Bahamalar’a giden bir Amerikan yolcu gemisine binerek Avrupa’dan ayrılıyor. Churchill, Nazi sempatizanı olduğu şüphesiyle düke bir telgraf çekerek Avrupa’yı tek etmemesi halinde askeri mahkemeye çıkarmakla tehdit ediyor. Dük artık Karayipler’de, Bahamalar’ın İngiliz Valisi olarak iki

For the first time since the fall of France, Luftwaffe are air-dropping German propaganda on Britain: translations of Hitler's "last appeal to reason", offering peace deal.
Britanya’ya atılan barış teklifi broşürleri: A last appeal to reason by Adolf Hitler

tarafı da tatmin eden güvenli bir şekilde saklanmak zorunda kalacak.

3 Ağustos 1940 Başkan Roosevelt barışı yeniden tesis etmeli derken gençlerin orduya alınmasını istiyor. Halkın savaş istememesine rağmen Roosevelt ABD’nin yakında savaşmak zorunda kalacağını söylüyor.

Almanya’da yaşayan Yahudiler artık telefon sahibi olmaktan men edildiler. Her gün öğleden sonra 16:00-17:00 arasında alışveriş yapabilirler. Alman Yahudisi Victor Klemperer: “Saat 16:00’da marketler boşalmış oluyor pazarlarda ise sadece çürük lahana satılıyor. Yahudiler bu yeni yasaya itaat ederse, açlıktan öleceğiz”

Hava durumu İngiltere’yi bugün bombardımandan kurtarıyor. Yoğun sis ve alçak bulutlar nakliye gemileri ve hava üslerini Luftwaffe’den saklıyor.

İngiliz sömürgesi Somaliland 24 bin İtalyan askerince işgal edilmiş durumda karşılarında 554 kişilik deveye binen küçük bir İngiliz süvari birliği bulunmakta.

Churchill’in muhalefetine karşın Amerikalılar, 200.000’den fazla tehdit altındaki İngiliz çocuğu Britanya’dan tahliye etmek ve ABD’ye mülteci olarak

The British Duke & Duchess of Windsor have sailed for the Bahamas from neutral Lisbon aboard an American steamship- despite a last-minute Nazi plot to kidnap them on the way to the docks.
Windsor dükü ve düşesi

kabul etmek için 500.000 dolarlık bağış kampanyası başlatıyor.

4 Ağustos 1940 Alman sağlık ve askeri makamları, “biraya savaş” ilan ediyorlarsa da yerini tutacak alkolsüz bir içecek arıyorlar.

Japonya ve İngiltere, rakip ulustan iş adamlarını hapsederken, Londra ve Kyoto’daki kısasa kısas tutuklamalar dizisi Güneydoğu Asya’da yükselen gerilimin işareti.

BBC: Fransızların Alman işgalcileri Nazi selamı vererek karşılamalarına ilişkin fotoğrafların düzmece olduğunu, halka Almanca bilmeyenlerin ellerini kaldırması istenince ortaya böyle bir manzara çıktığını iddia ediyor.

RAF pilotları, Alman hava-deniz kurtarma uçaklarını düşürmeye başlayınca Luftwaffe’de Kanalda uçan İngiliz Kızılhaç uçaklarını düşürüyor.

ABD’deki yeni Gallup anketi, Cumhuriyetçilerin bugün yapılan bir başkanlık seçimlerini kazanacağını gösteriyor. GOP adayı Wendell Willkie, Nazi zaferlerine rağmen Avrupa savaşından uzak durmayı tercih ediyor.

ABD Savaş Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1. Dünya Savaşı’nda komuta eden General John J. Pershing, radyoda şöyle konuşuyor: “Demokrasi ve özgürlüğün tehdit altında olduğu konusunda ısrar etmekte tereddüt etmek yok.” Pershing, İngiltere’ye daha fazla askeri yardım çağrısında bulunuyor.

ABD’li ünlü havacı Charles Lindbergh, “America First” izolasyonist politikasını teşvik eden bir Chicago toplantısına, ABD’nin savaştan uzak durması

US celebrity aviator Charles Lindbergh promotes "America First" isolationist policy, telling a Chicago meeting that if the USA stays out of the war, Nazi Germany will leave them alone.
Charles Lindbergh

halinde Nazi Almanya’nın Amerika ile uğraşmayacağını söylüyor.

5 Ağustos 1940 26 yıl önce, İngiltere’nin Almanya’ya savaş ilan edip ve Birinci Dünya Savaşı’na girdiği haftada J.B. Priestley, BBC’de Avrupa’nın, 1. Dünya Savaşı’n aldığı dersleri unuttuğunu söylüyor.

Hollanda’daki Nazi işgal makamları ilk Yahudi karşıtı kanunları kabul ettiler: Hayvanların kosher kasaplarınca kesimi artık yasak: Üç kasap, tutuklandı:

Fransa kız okul müfredatında yapılan değişiklikleri açıkladı: Matematik yerine yemek pişirme, Latince, yerine çocuk bakımı dersleri alınacak. “Yeni Fransa’nın daha fazla bebeğe ihtiyacı var.”

Gelecek yıl Sovyetler Birliği işgaline yönelik ilk Alman planı şu an hazır: Almanlar, Moskova’ya girmek için 6-13 hafta süreceğini tahmin ettiği panzer liderliğinde bir blitzkrieg savaşı tasarlıyor.

Son birkaç gündür Alman hava saldırısının yavaşlamasına rağmen, İngiltere pilot eksikliği ile karşı karşıya. Nazi istilası öncelikle Kraliyet Hava Kuvvetleri’ni yok etmeye dayanıyor. İngiliz General Ismay: “Batı medeniyetimizin geleceği, Kraliyet Donanması ile yaklaşık 5000 genç pilotun omuzları üzerinde”

6 Ağustos 1940 Hint lideri Mohandas Gandhi, Nazizmin muhaliflerine şiddet içermeyen yöntemleri terk etmemelerini tavsiye ediyor: “Şiddet

içermeyen eylem, eğer uygunsa, Hitler’i ve kolayca katledilen Almanları etkilemelidir.”[3]

Luftwaffe şimdi Fransız havaalanlarından Focke Wulf 200 Condors’u uçuruyor. Almanlar ilk kez sadece İngiliz Kanalını değil, Atlantik’teki İngiltere’ye bağlı konvoyları bombaladı. Kraliyet Hava Kuvvetleri, Atlantik’te devriye gezmek için uçakları yedekleyecek durumda değil:  İngiliz ticaret gemileri bombardıman uçakları ve U-botlara karşı tek başına.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=6mBgeL8Ge14

Nazi propagandacısı Lord Haw-Haw Alman radyosundan, İngiltere’ye yayın yapıyor: “İşgal yaklaşıyor. Yapabileceğiniz hiçbir şey yok.”

ABD Ordusu şimdiye kadarki en büyük barış zamanı savaş oyununu yürütüyor: 100.000 asker, ancak ordu top eksikliği çekiyor.

7 Ağustos 1940 Belçika, ABD’den gıda yardımı istiyor. 2.300.000 Belçikalı, Alman işgali yüzünden başarısız bir hasattan sonra bu kış açlığıyla karşı karşıya.

Umutsuzca silah eksikliği çeken Britanya, Nazi tankları ile savaşmak için Home Guard’a Finlilerden ilham alarak Molotof kokteylleri yaptırıyor.

Luftwaffe ve Kraliyet Hava Kuvvetleri, Kanal üzerinde havada kapışırken, New York Times, stratejik savaş alanlarını, potansiyel Alman işgali

Luftwaffe now flying Focke Wulf 200 "Condors" from French airfields, for first time bombing UK-bound convoys in the Atlantic, not just the English Channel.
Focke Wulf 200 Condors

rotalarını çizdiği bir harita yayınlıyor.

8 Ağustos 1940 İngiltere Savaş Kabinesi’nin haftalık brifinginde ‘Luftwaffe tarafından yapılan büyük bir konvoy saldırısı hariç, hava saldırıları nispeten az ve çoğunlukla başarısız oldu’. Alman ‘Freya’ radarı, İngiliz kanalında İngiltere’ye bağlı bir konvoyu tespit etti. Şimdiye kadar Britanya’ya giden en büyük hava saldırısına 450 Luftwaffe uçağı katılıyor. Luftwaffe General Adolf Galland: ‘İngiliz avcı uçaklarını üslerinden çekmek için çok sayıda saldırıya geçiyoruz, ikinci dalgalarımız onları ezecek.”

9 Ağustos 1940 George Orwell’in günlüğü: “Hükümete karşı hiçbir şey yapamayacağım ve verebiliyorsam vergiyi ödemeye çalışacağım. Yine de hayatımı İngiltere’ye yeterince verdim. Kimse vergiler konusunda vatansever değil”

Alman Reich’inde yaşayan eski Polonya vatandaşları, artık kendi anavatanlarının Nazi işgali masraflarını ödemek için, gelir vergisinin üzerine ayrıca % 15 daha fazla ödeme yapmalıdır.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin neredeyse yenildiğine inanan Reichsmarschall Göring, Luftwaffe’yi “bitirme” emri veriyor: Luftwaffe, Britanya’daki hava meydanlarını, kontrol merkezlerini ve radar kulelerini bombalamaya başlıyor. Göring: “Şikâyet etmeyin! İngilizler kolayca teslim olmayacak. Bir İngiliz yaralı bir boğa gibidir: Yaralandığında daha tehlikelidir”

As Luftwaffe & Royal Air Force engage in aerial battles over the Channel, New York Times maps the strategic battlefields of war, from airbases to potential German invasion routes:
New York Times gazetesinde yayınlanan stratejik savaş alanlarını, potansiyel Alman işgali rotalarını çizdiği bir harita yayınlıyor.

İngiltere, Şangay ve Kuzey Çin’den gelen bütün birlikleri Hindistan ve Singapur’daki üsleri güçlendirmek için geri çekiyor. Böylece Japonların istediği gibi işgale karşı direnen Çinlilere verilen desteği durdurmayı amaçlıyor.

ABD Senatosu 21-31 yaşlarındaki tüm Amerikalı erkekleri askere almayı tartışıyor. ugün bir Chicago gazetesinde mektup: “Fred, Gladys’e: Taslakla mücadele et, ya da bir yıl boyunca beni kaybet.” Akşam baskısında doğrudan bir cevap olduğunu iddia eden bir başka mektup yayınlanıyor: “Fred: Sen erkek misin fare mi? Yaşanacak bir ülke için savaşmaya değer. Kadınsı olma!”

Alman propaganda radyosu, Yeni İngiliz Yayın İstasyonu’nun 100.000 Alman İngiliz üniformalarını giyerek İngiltere’ye inmek üzere olduğunu söylediğini iddia ediyor.,

10 Ağustos 1940 Bugünkü New York Times gazetesinde yayınlanan haritada Doğu Afrika’daki İngiliz kolonilerinin uğradığı İtalyan istilası ve İtalyanların Kenya’dan Somaliland’a ilerlemesini gösteriyor.

Alman devlet propagandası, milletin amacının tüm vatandaşlar için ‘Spartalı Fitness’yaygınlaştırmak, tütün ve alkol kullanımını kaldırılmak böylece Almanları “Avrupa’ya hükmetmeye uygun bir ırk” haline getirileceğini duyurdu.

Faşist siyasetin giderek daha fazla egemen olduğu Romanya’da artık Hıristiyanlar ve Yahudiler arasında evlenmeyi bile yasaklanıyor. Hatta ‘din’ değil ‘ırk’ olarak görüldüklerinden Dönme Yahudiler bile Hristiyan değil Yahudi kabul ediliyor. Romanya, Yahudilerin devlet okullarında okumalarını da yasaklıyor. Romen Mira Rinzler: “Sınıfımda sadece 2 Yahudi kız var. Öğretmenler isimlerimizi bile kullanmıyorlar, bize sarışın kike ve esmer kike diyorlar.”

Map from today's New York Times, showing progress of the Italian invasions of British colonies in east Africa, from Kenya to Somaliland.
Somaliland İtalyan İngiliz savaşı harita (New York Times Gazetesi. Ağustos, 1940)

Fransız Başbakanı Pierre Laval, Luftwaffe bombardımanına karşı Britanya’ya yardım etmek için 200 Fransız pilotu gönderiyor. Reichsmarschall Göring: “Fransızlara güvenmiyorum da güvenmiyorum.”

Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Luftwaffe için sessiz bir gün: Kötü hava şartları İngiltere’nin üzerinde uçmak isteyen uçakları toprağa bağlıyor.

11 Ağustos 1940 Göring, 13 Ağustos Kartal Günü’nün (‘Adlertag’), İngiltere’nin hava savunmasını, hava meydanlarından radar istasyonlarına yıkımına yönelik bir Luftwaffe görevi olacağını açıkladı. Adlertag’e hazırlık olarak, İngiltere’nin güneyinde Alman bombalama saldırıları yoğunlaştı. Luftwaffe’nin Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin hava üssü veya radar direklerini kasıtlı olarak hedef aldığı ilk saldırı. İngilizler şimdi tecrübeli pilot sıkıntısı çekiyor. RAF yeni pilotların eğitim sürelerini 90 günden 4 haftaya indirdi ve tüm dövüş eğitimini kesti. RAF pilotu “Ginger” Lacey: “Bu sabah gökyüzüne hiç it dalaşı görmemiş yeni pilotlar gönderdik ve öğlene kadar havadalar. Çoğu geri dönmez.” Savaşın ilk gün bilançosu 38 Luftwaffe, 27 RAF pilotu öldü.

Paris’teki Nazi yetkilileri, Nazi işgali altındaki bölgelerdeki kütüphane, kilise ve Yahudilere ait değerli kültürel öğelere “el koymak” amacıyla Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg’i oluşturdu. Einsatzstab’ın ilk işi, Alman işgali altındaki ulusal galerilerin resimlerini yağmalamak oldu.

German state propaganda announces nation's aim is spartan fitness for all citizens, abolition of tobacco & alcohol, to make "a race fit to rule Europe".
Alman devlet propagandası sağlıklı olmayı emrediyor

12 Ağustos 1940 Geceleyin, RAF Almanya’da Kara Ormanında bulunan gizli üsleri bombalıyor.

Eski ABD Başkanı Herbert Hoover, Nazi işgali altındaki Avrupa’da ortaya çıkan açlık tehlikesine karşı 400 bin ton Amerikan gıdası gönderme kampanyasına destek veriyor. Almanların İngiliz ablukası bütün gıda ithalatını yasaklıyor.

İngiliz Somalisi Somaliland’in Deve birlikleri (Camel Corps) Berbera’nın önemli limanına giden bir dağ geçidi olan Tug Argan’da İtalyan işgalcilere karşı sağlam duruyorlar.  14 İngiliz subayın yönettiği 4 bin Somalili tanklar ve topçu desteğine sahip 20 bin İtalyan ‘a karşı düşük teçhizatlı ama yüksek zemin üstünlüğüyle savaşıyor. Sağ omuz ve sağ gözünden şarapnel yarası alan Yüzbaşı Eric Wilson, Tuğ Aran’daki bir tepeyi savunan Somalili birime komuta ediyor: Makineli tüfekçileri çok fazla İtalyan öldürüyorlar.

4000 Somalians (& 14 British officers) with rifles & machine-guns are facing an invasion force of 20,000+ Italians with tanks & artillery. Their only advantage: the high ground.
Somaliland’in Deve birlikleri

13 Ağustos 1940 Bugün Adlertag yani Kartal Günü. Luftwaffe, İngiliz hava üslerine karşı büyük bir bombalama saldırısı yapmayı planlıyor. Alman pilot Karl Hoffmann: “Sonunda, savaş eskortuyla birlikte büyük bombardıman görevi! Bu, İngiliz avcı uçaklarını ortaya çıkaracak ki uçtuğum önceki görevlerde böylesini görmedim.” Bununla birlikte kötü hava şartları Kartal Günü’nü ertelemesine neden olduysa da pek çok çoktan havalanmıştı. Luftwaffe’nin Adlertag’i, Alman Hava Kuvvetleri’nin vaat ettiği gibi, Kraliyet Hava Kuvvetleri’ni yok edemediği gibi 47 Alman uçağına karşı ancak 25 İngiliz uçağı düşürüldü.

BBC radyosu, tek bir Alman pilotunun İngiliz birliklerine teslim edildiğini şöyle bildiriyor: “Beni (esir) aldınız, aferin. Şimdi sigara ve bir bardak çay

47 German planes have been shot down today, at a cost of ~25 British ones; Luftwaffe's Adlertag has failed to cripple the Royal Air Force, as Germans hoped & Göring promised.
İngiltere’de düşen bir Alman uçağı

lütfen.”

Güney Vichy Fransa Hükümeti vatandaşlara Yahudi aleyhindeki yasalarının planlanmadığını ve Fransız Yahudilerinin “devletin tam korumasından sonsuza kadar keyif alacağını” garanti ediyor.

14 Ağustos 1940 İngiltere, geçtiğimiz kış boyunca, Alman gemilerini kandırmak için, silahsız sivil uçakların “korkuluk hava kuvvetleri” (scarecrow airforce) Kuzey Denizi’nde devriye gezdiğini duyurdu.

Lüksemburglu Alman işgalciler Büyük Dük’ün anayasasını askıya aldı. Lüksemburg şimdi doğrudan Berlin’den yönetilecek. Almanca yerine Fransızca konuşmak yasaklandı.

İngiltere, Alman uçakları için yenilikçi bir silah kullandığını iddia ediyor: Luftwaffe akıncılarını tuzağa düşürmek için tel ağlarını “spagetti kabuğu” (spaghetti Shell)

İngiliz hava üsleri üzerindeki Alman hava saldırıları devam ediyor: Bir Ju-88 bombası, RAF Middle Wallop’ta hangarları yakıyor.

15 Ağustos 1940 Polonyalı havacılar Britanya savaşında Almanya’ya karşı mücadeleye devam ediyor. Polonyalılar, RAF uçağına yükledikleri

Luftwaffe are flying another day of heavy bombing raids of Britain- for 1st time, sending planes from airbases in Nazi-occupied Norway to hit the north of England.Luftwaffe pilots are calling today "Black Thursday", as their aerial assault is repulsed by Royal Air Force: 76 German planes shot down, to 34 British losses
Luftwaffe bombardıman filosu

bombalara Warszawiacy Berlinowi (Varşova’dan Berlin için) yazıyor.

Bir İtalyan denizaltısı olan Delfino, küçük Ege adaları olan Tinos ve Syros adalarının yakınındaki Yunan gemilerini torpilliyor. İtalya’nın faşist hükümeti tarafsız ama Birleşik Krallık dostu Yunan hükümetini korkutmak istiyor. Yunan Elli kruvazörü batarken 9 Yunan denizci ölüyor. İtalya hiçbir uyarı vermedi, savaş bile ilan etmedi hatta İtalya Dışişleri Bakanlığı saldırıdan bile bahsetmedi.

Luftwaffe, Nazi işgali altındaki Norveç’teki hava üssünden kaldırdığı uçakları İngiltere’nin kuzeyini vuracak şekilde gönderiyor. Luftwaffe pilotları bugün “Kara Perşembe” olarak adlandırılıyor, çünkü hava saldırıları Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından engelleniyor: 76 Alman, 34 İngiliz uçağı düşüyor.

İtalyanlar, Somaliland’ın İngiliz ve yerli savunucularının direnişini kırmak üzere İngiliz komutan Godwin-Austen koloniyi terk etmek için izin istiyor.

Italians, after attempting 6 charges up-hill against machine guns, blow Capt. Wilson's fort to bits with artillery. The few survivors of his unit leave him for dead in the rubble- to be captured by Italians.
İtalyanlar Somali’de

İtalyanlar hala, Berbera’nın başkentine giden bir tepeye bakan Tug Argan geçidini geçmeye çalışıyorlar. İtalyanlar, makineli tüfeklere karşı topları kullanıyorlar. Tek gözünü kaybeden Yüzbaşı Eric Wilson’ın bulunduğu kaleyi havaya uçurduktan sonra ele geçirebiliyorlar.

Ayrıca Oku

İkinci Dünya Savaşında İtalya

 

Notlar

[1] https://ww2db.com/doc.php?q=301

[2] http://www.bbc.co.uk/history/ww2peopleswar/stories/10/a4081510.shtml

[3] https://www.jewishvirtuallibrary.org/gandhi-on-nazism-in-its-nakedness-august-1940