1940

16 -30 Haziran 1940: Fransa Teslim Oluyor

16 Haziran 1940 Alman General Guderian, Fransa’da: “Kamyonlarından düşen, sadece bir sonraki kamyon tarafından Fransız askerleri gördüm. Orta Çağ bile bundan daha insancıldı.”. Almanlar Sarre bölgesi tahkimatına karşı Ren nehrini geçerek Maginot Hattında bekleyen Fransız güçlerine saldırarak yok etmeyi hedefleyen Kaplan Operasyonu’nu (Operation Tiger) başlatıyor.

German forces have launched Operation Tiger: a frontal assault across the Rhine to attack famed Maginot Line, now held by only a skeleton force of French troops
Tiger Operasyonu başlıyor: Hedef Paris

Bu sırada İngiliz Kraliyet Donanması, Aeriel Operasyonunu (Operation Aeriel) gerçekleştiriyor:  Almanların eline geçmemiş Fransız limanlarından müttefik askerleri, havacıları ve sivilleri kurtarılıyor. Naziler ele geçirdikleri Fransız şehirlerinde propaganda yapıyor: ‘Fransız askeri kimin için öldü? İngiltere için!’

İngiltere, Fransa’nın Almanya ile barış yapmasını engellemek için iki ülkenin bir Fransız-İngiliz Birliği’ne katılmasını teklif ediyor: Ortak hükümet, ordu ve vatandaşlık söz konusu olacak.[1]  Winston Churchill, tüm Fransız ordusunu Britanya’ya tahliye etmek, bu sayede adanın savunmasını sağlamlaştırmak istiyor. Buna karşın Fransız Mareşal Pétain, şimdiden Almanya ile bir ateşkes planlıyor: “Bu Franco-İngiliz Birliği bir cesetle kaynaşma olacaktır. İngiltere ölüme mahkûmdur.”

17 Haziran 1940 Fransa Başbakanı Paul Reynaud, ABD’nin Fransa’ya yardım etmek için müdahale etmeyeceğini öğrendikten sonra Almanya ile barış yapmak isteyen Mareşal Pétain’e istifa ettiğini bildirdi. Fransızların ateşkes talebi haberi, Haman’ın Sedan yakınlarındaki Alman karargâhına sabah saat 3:00’de ulaşıyor. Uşağı Führer’i uyandırdığında Hitler ‘Neden bu kadar uzattılar?’ sorusunu sorar.

French Prime Minister Paul Reynaud has received final word that the USA will not intervene to help France, & has resigned in favour of Marshal Pétain, who will seek peace with Germany.
Paul Reynaud ve Mareşal Pétain

İngiliz sivil George Beardmore: “Amerikalılar bize nasıl yardım edecekler? Geçen sefer (1. Dünya Savaşı) olduğu gibi savaşın sonunda gelip savaşı kazandık mı diyecekler?”. Öğle saatlerinde Yeni Fransız Başbakanı Pétain, Almanya ile ateşkes istediğini belirten bir radyo konuşması yapıyor. Yaklaşan savaşın sona ermesiyle, Fransız askeri disiplini neredeyse tamamen paramparça oldu. Ligny’de bir alay, şampanyayla dolu bir treni yağmalıyor. Müttefik birlikleri ve Fransız mültecileri tahliye edilirken Rennes’teki bir Fransız tren istasyonunda mühimmat yüklü bir tren Luftwaffe tarafından bombalanınca müthiş bir patlama gerçekleşti: 800 ölü. St Nazaire limanından Kanal yoluyla sivil ve askerleri tahliye eden RMS Lancastria yolcu gemisi Luftwaffe bombalarıyla vuruldu. Gemi aşırı yüklü, belki de 7000 kişi taşıyordu. Lancastria’nın enkazından fışkıran petrol yanınca denizin yüzeyi cehenneme dönüyor. Britanya’nın tarihteki en kötü deniz felaketi, Titanik’ten bile daha kötü tahminen 5000 kişi ölüyor. Churchill, İngiliz basınının Lancastria’nın batmasını bildirmesini yasaklayan bir D-notice’ yayınlayarak sansür mekanizmasını işletti.

SSCB’de Stalin Fransızların ani teslimiyetine öfkeleniyor. Nikita Khrushchev: ‘Stalin çok gergin, volta atarken Müttefikleri lanetliyor, ‘Hitlerin yenmesine nasıl izin verdiler?’ diye söyleniyor.

Kuzey Fransa’dan gelen Alman birlikleri, İsviçre sınırına ulaşıyor. Fransız Maginot hattı artık tamamen Alman orduları tarafından kuşatıldı. Fransız birliklerinin cesur ve umutsuz direnişine rağmen Alman birlikleri Kuzey Fransa’yı silip süpürüyor. Göklerde sadece Luftwaffe uçuyor, panzerler tüm izole Fransız birliklerini kuşatmış durumda.

Kızıl Ordu şimdi Estonya ve Litvanya’yı işgal ediyor.  Polonya’nın durumunu gören Baltık ülkeleri SSCB’ye direnmediler.

RMS Lancastria, massive cruise liner evacuating UK civilians & troops from Channel port of St Nazaire, has been hit by Luftwaffe bombs. It's hugely overloaded, perhaps 7000 people onboard
RMS Lancastria

18 Haziran 1940 Nüfusu 20.000 ‘den büyük tüm Fransız kasabaları “açık şehirler” olarak ilan edildi. Fransız ordusu tarafından Fransız ordusu tarafından savunulmayacaklar ve Almanlar savaş yasalarına uyuyorsa bombalanmayacaklar. Breton ev hanımları Fransız birliklerine bağırıyor, askerlerin ellerinden tüfeklerini zorla alırken: ‘Hala niye savaşıyorsunuz, hepimizi öldürmek mi istiyorsunuz?’

Naziler, Afrika’daki sömürgelerden toplanan siyah askerler yüzünden Fransızları kınadılar: “Medeniyet adına Fransa siyah canavarlarını üstümüze saldı!” Fransa’daki Nazi SS askerlerinin ırkçı propagandası yüzünden son altı haftada en 1500 siyah asker öldürüldü.

Parlamentoda konuşan Churchill: ‘General Weygand’ın adını verdiği Fransa Savaşı bitti artık Britanya savaşının başlayacağını sanıyorum. Hıristiyan medeniyetin hayatta kalması bu savaşa bağlı… Hitler bizi bu adada kırmak veya savaşı kaybetmek zorunda kalacağını biliyor. Eğer ona dayanabilirsek, tüm Avrupa özgür olabilir ve dünya hayatı geniş, güneşli tepelere doğru ilerleyebilir… ’[2]

 

Mussolini, Fransız teslimiyetinin ayrıntılarını kabul etmek için Münih’e gidiyor. Hitler’in Güney Fransa’nın İtalya’ya ilhak edilerek katılmayacağını bildirmesi

Nazi Armies drive still resisting French before them France map.  Despite brave, hopeless resistance by isolated pockets of French troops, German advance is sweeping almost unopposed across northern France: Luftwaffe control skies, panzers encircle fortresses.
Fransa’da Alman işgali Haziran 1940

kendisinde hayal kırıklığı yarattı.

Genç Fransız savunma bakanı Charles de Gaulle İngiltere’ye kaçtı. Charles de Gaulle, BBC radyosunda Almanya’yla barışı kabul etmeyi reddediyor: ‘Son söz söylendi mi? Umudunu kaybetmeli mi? Yenilgi bir son mu? Hayır!’[3]

Saumur’daki Fransız süvari okulunun 18 yaşındaki öğrencileri (cadet) ve eğitmenleri savaşmadan teslim olmamayı kararlaştırıyor. Öğrencilerden Jean Labuze: “Ölmeye hazırım, ama hiçbir şey için ölmeye değil.”. Bunun üzerine hocası: “Kimse hiçbir şey için ölmez. Biz Fransa için ölürüz.”

19 Haziran 1940 Müttefik birlikler Normandiya’da Cherbourg limanına doğru kaçarken, arkalarındaki rıhtımı havaya uçuruyorlar.

Saumur’daki Loire nehrini savunan 800 Fransız askeri öğrenci ve süvari eğitmeni, 10.000 Alman askeri tarafından gece saldırısına uğradı.

BBC radyosu halkın haber talebini karşılayabilmek için müzik ve eğlence programlarının çoğunu iptal ediyor. [4]

Kanadalı Ulusal Birlik Partisi’nin yasaklı paramiliter kolu olan faşist Mavi Gömlekliler’in (‘Blueshirts’), 11 üyesi şimdi mahkemede bu yıl Kanada’da darbe yapmayı planlamakla suçlanıyor.  “Kanadalı Führer” olarak tanınan Adrien Arcand, Alberta’daki uzak cezaevi kampına doğru giden faşistlerden birisi. Kanada ayrıca potansiyel hain olarak 847 Alman, 632 İtalyan ve 44 Komünist Ukraynalıyı tutukluyor.

Nazi SS troops in France, driven by racist propaganda of "Negro atrocities", have murdered at least 1500 French prisoners from colonial regiments in the last six weeks.
Afrika’daki Fransız sömürgelerinden toplanan siyah askerler

Rommel’in komuta ettiği “Hayalet Tümeni “lakaplı panzer tümeni Cherbourg’u ele geçirdi. Görünmeden ilerlemeyi başaran Rommel, 6 haftada 100.000’den fazla tutukluyu ele geçirdi.

32 İtalyan tümeni şimdi Fransız sınırını geçiyor. Geçen hafta Axis’e katılmasına rağmen, Mussolini bazı bölgeleri ele geçirmeye karar verdi ve zaferini kanla mühürledi.

Hitler, Fransızlarla imzalanacak ateşkes müzakeresinin yerini açıkladı: 22 yıl önce Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’nda teslim imzası attığı yer olan Compiègne Ormanı. Alman mühendisler, Alman generallerinin 1918’da 1. Dünya Savaşı’nı sona erdirmek için imzaladıkları tren vagonu çıkarmak için Compiègne’nin yerel müzesini yıkıyorlar. Hitler, tarihi pozisyonların tersine çevrilmesini istiyor.

Sürgündeki Polonya ve Belçika hükümetleri Fransa’dan Londra’ya kaçtı.

20 Haziran 1940 Alman ilerleyişinden kaçan binlerce Fransız mülteci İspanyol sınırına ulaştı.

Fransa’nın durumundan yararlanan Japonya, Çin’in Milliyetçi hükümetine akan desteğin sona ermesi için sömürge sınırını kapatarak Fransız Çinhindi’ni tehdit ediyor: “Çinli isyancılarını silahlandırmayı durdur”. Çin’de Japon istilası devam ediyor: Çin kuvvetleri, Yichang kentinde 2700 Japon askeri öldürerek büyük bir saldırıyı geri püskürtmeyi başardı.

İngiliz savaş kabinesi toplanıyor: ‘Fransız direnişinin çöküşü ve Alman işgalinin Fransa’nın tüm kuzey kıyılarına yayılması’ konuşuluyor. Churchill ve Roosevelt’in ikisi de Fransız hükümetine, savaş gemilerini Kuzey Afrika’daki sömürgelerine gönderme emri vermeye çağırıyorlar.  Ateşkes sonrasında Almanların gemileri ele geçirmesinden korkuyorlar.

İtalya’nın Avrupa savaşına katılması, savaşı Britanya ve İtalyanların ikisinin de kolonilerinin bulunduğu Afrika’ya yayıyor. Etiyopya’da İtalyan komutanı Italo Balbo: “Kamyonumuz yok, tanksavar silahları yok, çeliğe karşı et” diye şikâyet ediyor. 1936’da İtalyan istilası tarafından işgal edilen Etiyopya İmparatorluğu’nun varisi Haile Selassie, kendi krallığını geri almasına yardım edeceklerse İngiliz hükümetinin hizmetline girmeyi teklif ediyor.

Hitler’in yardımcısı Georg Engel: “Führer, İngiltere’nin çok zayıf olduğunu, bombalamadan sonra büyük bir işgalin gereksiz olacağını söylüyor. Ordu hemen içeri girecek.”

Mussolini is in Munich to agree details of French surrender; he is disappointed that Hitler won't agree to Italy annexing southern France.
Hitler ve Mussolini

 

21 Haziran 1940 İngiltere “casus paranoyası had safhada. Winchester’daki bir kadın, evini ziyaret eden bir yerel ordu yetkilisinden şikâyetçi oldu: Tuvaleti kullandıktan sifonu çekmeyerek İngiliz adetlerine aykırı davrandı.

Alman ve Fransız diplomatlar, Fransızların teslimiyetini müzakere etmek için Compiègne’de bulşuyor. Alman Erich Tuch, Hitler’in son derece sevinçli olduğunu söylüyor: Ayakuçlarında gülümseyerek yürüyor, etrafını selamlıyor.

Amerikalı gazeteci William Shirer, Hitler’in görüşmelere başkanlık ettiğini görüyor: Yüzünü daha öcne defalarca görmüştüm. Ama bugün öfke, nefret, zafer ve intikam ateşiyle yanıyor’ Hitler, Alman generaller ve yüksek rütbeli Naziler artık Fransız delegasyonunu ateşkesle müzakere etmek için buluştular; Fransa teslim oluyor. Bir hor görme jestinde Hitler, General Keitel’in başlangı metni okuması sırasında dışarı çıkar. Fransız ve Alman ateşkes müzakereleri hakkında Amerikan CBS radyosu ve General De Gaulle, Fransız kuvvetlerine teslim olmayı reddetme ve Britanya’ya katılma çağrısında bulunuyor.[5]

Fransızların şartlı olarak teslim olması, İngilizlerde yabancı düşmanlığına yol açıyor. Fransa’da İtalyan istilası durma noktasına geldi: Alp dağ birlikleri bir kar fırtınası tarafından durduruldu ve Côte d’Azur’daki sert hava İtalyan amfibi çıkarmasını engelledi.

French junior defence minister Charles de Gaulle has evacuated to Britain & refuses to accept peace with Germany; he's on BBC radio proclaiming: "Has the last word been said? Must hope disappear? Is defeat final? No!"
Charles de Gaulle

Alman askerleri, 3 günlük şiddetli direniş gördükten sonra Saumur kasabasını ele geçirdiler. 132 Alman askerine karşılık 79 askeri öğrenci öldü.

22 Haziran 1940 Compiègne’deki ateşkes müzakereleri devam ediyor. Fransızlar, acımasız Alman istekleri karşısında dehşete düştüler: Ülkenin 3/5’i Alman işgali altındaki Fransızlar günde 400 milyon frank para ödemeli. Fransız ordusu silahsızlanmalı ve donanmayı teslim etmelidir. Fransa’da yaşayan tüm Alman vatandaşları yani Nazilerden kaçan Yahudiler ve Komünistler Almanya’ya teslim edilmeli. Fransız heyeti ateşkes terimlerinin çok sert ve “Versay’dan daha kötü!” olduğundan şikâyet ederken General Keitel “Müzakere yok. Onları olduğu gibi kabul etmelisiniz” baskısı yapıyor. 18.5’de General Huntzinger Alman ateşkes belgesini imzalıyor. Fransa teslim oldu. Bununla birlikte mücadele 25 Haziran’a kadar durmayacak.

Fransız diplomatlar daha iyi teslim olmak için uğraşırken, bir Wehrmacht askeri Compiègne savaş anıtı üzerinde nöbet tutuyor.  Alman kartalı Fransız kılıcıyla bıçaklandı: şimdi bir Nazi bayrağıyla canlandı. Anıtta Fransız kılıcıyla bıçaklanarak öldürülen Alman kartalı figürünün üzerinde artık gamalı haçlşı Nazi bayrağı, önünde ise bir Alman askeri var. 1.5 milyon Fransız askeri savaşın sonuna dek hem Fransızlardan hem de Almanlardan uzakta cezaevlerinde kalacaklar. Britanya’daki sürgündeki General de Gaulle, Fransızların teslimiyetini gayri meşru ilan etti: Tüm askerler ve işçileri Almanlara karşı mücadeleye devam etmek için “Özgür Fransız” hareketine katılmaya çağırıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Oir25_KxBxM

23 Haziran 1940 Hitler Paris’i geziyor. Napolyon’un mezarı olan ve çok küçük olduğunu düşündüğü Opera Evi ve askeri müzesi Les Invalides’i ziyaret ediyor. Hitler

German panzers racing into outskirts of Cherbourg
Cherbourg, Fransa 1940

ve beraberindeki Naziler Eyfel Kulesi’ndeken Führer yanındakilere: “Buckingham Sarayı’nın ve New York’ta gökdelenlerin önünde önünde birere fotoğraf çekeceğiz” diyor. Hitler, Paris’teki Alman generalleri ile değil, en sevdiği mimarı ve sanatçısı Speer ve Brekker ile dolaşıyor. Berlin’in Paris’i gölgede bırakmasını istiyor. Paris’e bakan Montmartre’deki Sacre Coeur kilisesine gidiyor. Nazi partisinin baş mimarı Albert Speer: “Birçok kilise müdavimi onu tanıdı, ama görmezden geldi.” Hitler bu sabah 3 saat Paris’in mimari başyapıtlarını gezdi: “Paris’in hayatını görme hayalimdi. Bugün bu rüyayı gerçekleştirmenin beni ne kadar mutlu ettiğini söyleyemem.” [6]

Almanlar, Kuzey Afrika’ya Fransız filosunun teslim edilmesini emretti, ancak Britanya’ya karşı kullanılmayacağına söz verdi.

İngiltere’nin en iyi kod kırıcılarından birisi olan 28 yaşındaki Alan Turing, Almanların gizli Enigma şifreleri üzerinde çalışıyor.

11 members of Canadian fascist group the "Blueshirts", paramilitary branch of banned National Unity Party, are now in court; they planned to "take over Canada some time this year."
Kanadalı Faşistler (Blueshirts) darbe planı iddiasıyla tutuklanıyor

Nazi propagandacısı Lord Haw-Haw’a karşı BBC radyosunda İngiliz yazar JB Priestley, ‘Postscript’ adlı haftalık Nazi karşıtı programını yapıyor.

24 Haziran 1940 Alman hükümeti “Yahudi sorununa nihai bir bölgesel çözüm” tartışıyor; Gestapo şefi Heydrich, bütün Yahudilerin bir Fransız kolonisi olan Madagaskar’a sürülmesini ve buranın bir Nazi cezaevi adasına olmasını öneriyor. Almanya Dışişleri Bakanı Ribbentrop, Nazi işgali altındaki Avrupa’da Talmud’lu Yahudi aydınların rehine olarak tutulmasının “Amerikan Yahudilerini zayıflatmak” için kullanılabileceğini söylüyor.

Ateşkes şartları Fransızlara açıklanıyor: Almanlar tüm Atlantik ve Kanal limanları dâhil olmak üzere ülkenin beşte üçünü işgal edecekler. Fransız nüfusun lisanssız telsizlere veya telefonlara sahip olmaları yasaklandı. Akşam 19:00’dan sonra gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

İtalya ve Fransa arasındaki ateşkes artık imzalanıyor. Fransa, İtalyan sınırını askerden arındırmalı ve az miktarda toprak teslim etmelidir. Tükenmiş ve morali bozulmuş Fransız ordusuna karşı savaşan İtalyan güçleri, 5000’den fazla zayiat karşılığında Fransa’da en fazla 5 kilometre ilerleyebildi. İtalya Dışişleri Bakanı Kont Ciano: “Bizler, ateşkesten iki gün önce adamlarımızı boşuna ölüme yolladık. Bu şekilde devam edersek, bizi acı hayal kırıklıkları bekler.”

 

ABD Cumhuriyetçi parti, bir sonraki Başkanlık teklifi için yeni bir platform açıkladı: Nazizme karşı savaşa katılmaya karşı sert bir muhalefet yapılacak.[7]

Hitler’in mimarı Speer: “Geçmişte Paris’i yok etmek zorunda kalmayacağımızı sık sık düşünmüştüm. Fakat Berlin’de işimiz bittiğinde, Paris sadece bir gölge olacak.”[8]

Şu anda Almanlar tarafından işgal edilen Paris artık Fransa’nın başkenti olmaktan çıkacak.

Across the world from the European war, Japanese invasion of China continues: Chinese forces have beaten back a major offensive on the city of Yichang, killing 2700 Japanese soldiers.
Çin’de Japon istilası

25 Haziran 1940 Yeni İngiliz askeri birimi,’ Komandolar’, Alman hatlarının gerisinde görev yapmak ve “düşman kıyısında bir terör egemenliği geliştirmek” için

Italians strike aliies' colonial possessions map. Italy's aggression has spread the war into Africa, where British & Italians each raid the other's colonies: Italian commander Italo Balbo in Ethiopia: "We have no trucks, no anti-tank guns; it's steel versus flesh."
İtalya ve Müttefiklerin Afrika’da koloni savaşları haritası

kuruldu. İlk komanda harekâtında ilk gece  2 Alman nöbetçisi öldürüldü.

Bu sabaH Fransız savaşı resmen sona erdi. Zafer Almanlara yaklaşık 45.000 askerin ölümüne mal oldu. 1.5 milyon esir alındı ve 85.000 Fransız askeri öldürüldü. Alman askeri Wilhelm Pruller: “Batı’da barışın ilk günü. Bugün daha fazla ilerleme yok. Hala tek bir dileğim var: İngiltere’ye gitmek”

İngiliz hükümeti, İrlanda Başbakanı Eamon de Valera’yı Almanya’ya karşı savaşa katılmaya davet ediyor: “İrlanda’nın Nazi istilası bizi utandırıyor, ama sizin için felaket olur.”

Hitler Paris’teki zafer geçidine katılma planlarını iptal etti: “Henüz sona gelmedik ” diyor ama gerçek sebep İngilizler bombalama riskidir.

26 Haziran 1940 Bugün, Almanya’daki Nazi zaferini kutlamak için 10 günlük şenliğin ilk günü. Berlin’de sokak köşelerinde ücretsiz bira ve rosto dağıtılırken, her yerde Gamalı haçlı Nazi bayrakları asılı.

SSCB’de ilan edilen yeni yasa: Sovyet vatandaşları bugün haftada 7 gün, günde en az 8 saat çalışmalıdır. Devlet gazetesi Pravda: “Kapitalist ülkelerde, işçiler günde 12 saat çalışıyor!”. Sovyet hükümeti işe 20 dakika geç gelenin kazancından  % 25 kesinti yaparken, işi bırakana hapis cezası veriyor.

German & French diplomats are at Compiègne to negotiate French surrender. German Erich Tuch spots a jubilant Hitler in the woods: "pirouetting, saluting & smiling."
Compiègne Fransa’nın teslim antlaşması 1. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın teslim olduğu trende gerçekleştiriliyor.

Çin’in son Qing İmparatoru Puyi, Japon İmparatoru Hirohito’yla tanışmak ve onurlandırmak için Tokyo’da bulunuyor. Puyi şimdi, işgal altındaki Çin’de Japonya’nın

While French diplomats try to negotiate a better surrender, a Wehrmacht soldier stands guard over the Compiègne war memorial, the German eagle stabbed with the French sword: now enlivened by a Nazi flag.
Compiègne savaş anıtı

kukla Manchuko eyaletinin “İmparatoru”. Japonya, Güneydoğu Asya’daki İngiliz sömürge hükümetine, Çinli milliyetçilere Japon işgalcilere karşı savaşmak için değerli silahlar sağlayan “Burma yolunu” kapatmasını söylüyor. Japon hükümeti tehdit ediyor: İngiltere hükümeti sözümüzü dinlemezse Hong Kong’u ele geçireceğiz. Tokyo’daki Amerikan Büyükelçisi, Joe Grew: “Alman zaferleri Japonya’nın kafasına güçlü şarap gibi çarptı.

Bir Amsterdam’daki elmas tüccarının dükkânında mücevherler için sıkı pazarlık yapan bir Alman yüzbaşısı, “Onları yakında Londra’da daha ucuza alacağım.”

Sovyetler Birliği Romanya’nın Bessarabia’yı ve kuzeydeki Bukovnia’yı, ülkenin topraklarının 17.000 milyon bölümünü temsil eden iki doğu vilayetinin Nazi-Sovyet paktına gizlice vermesini talep etti. Kendini Romanya ‘nın yeni totaliter, faşist müttefiki ilan eden Kral II. Carol Sovyet taleplerine direnmekte yardım için Hitler’den y ardım istiyor.

27 Haziran 1940 İngiltere Savaş Kabinesi, Kraliyet Donanması’na şu anda Afrika ve İngiliz limanlarında bulunan Fransız savaş gemilerini ele geçirmesini emretti. Fransız donanmasının Almanya’ya teslim olacağından korkuyorlar. İngiltere’de savunma hazırlıkları bölük pörçük ilerlerken, Almanların Kanal sahilinde işgali için tekneler ayarladıkları ve Wehrmacht’ın Alman askerlerine İngilizce kitapları dağıttığı iddia ediliyor. Winston Churchill, güçlendirilen kıyı savunmasını gezerken, kalabalığa “Onlarla sahillerde dövüşeceğiz” diye konuşuyor.

Kanada hükümeti, savaş süresi boyunca işgal korkularından dolayı İngiltere’den tahliye edilen en az 10 bin İngiliz mülteci çocuğuna ev sahipliği yapacak.

Nazi shadow falls on hakf ob France Under Terms map 1940. Terms of armistice revealed to French: Germans will occupy three fifths of the country including all Atlantic & Channel ports (see map), French population are banned from owning radios or telephones without license; 7PM nightly curfew.
Ateşkes antlaşması sırasında Fransa’nın durumunu gösteren harita

Fransa’da geride kalan son birkaç İngiliz askeri Wehrmacht tarafından toplanıyor. İngilizlerden birisi  şöyle diyor: “Alman askerleri bizi kuşatıyor’ ve ‘Tommy, senin için savaş bitti.’ (‘For you, Tommy, the war is over.’) diye bağırıyor. Bu onların bildiği tek İngilizce cümle.

Londra Times, Almanların Malines’teki İngiliz savaş esirlerine “zulüm” uyguladıklarını iddia ediyor: “Tüm askerlerin miğferleri, savaş esirlerinin palyaço gibi görünmesini sağlamak için şapka ve bereler ile değiştirildi.”

Hitler, Almanya’nın eski müttefiki olan Romanya Kralı Carol’un yardımına olumlu cevap vermiyor, SSCB’nin toprak taleplerine Bessarabia (Romanya’nın doğusu 17.000 mil²) karşılamak zorundalar.

28 Haziran 1940 Kızıl Ordu şu anda Romanya doğusundaki Bessarabia’yı işgal etmek için ilerliyor.  Rusları Romen tiranlığından kurtaracaklarını iddia ediyorlar. Romen ordusu savaşmadan geri çekiliyor. Sovyet işgalciler, doktorlar, memurlar, avukatlar ve restoran sahipleri gibi sözde “kapitalistler”i tutukluyor. Eski Rus İmparatorluk Ordusunda albay olarak görev yapmış olan Gheorge Popa, Kızıl Ordu subaylarını 1. Dünya Savaşı’nda görev yaptığı üniformasını giyerek karşılıyor: “Tanrı’nın adına hoş geldiniz!” diyorsa da o da tutuklanıyor. Doğu Romanya’yı işgal eden Kızıl Ordu, Sovyet işgalinin ilk eylemlerini gerçekleştiriyor: Önceden belirlenen kiliseleri havaya uçurmak ve NKVD’ye teslim edilmeleri için rahipleri tutuklamak.

Luftwaffe, Guernsey’de Channel Adası ve limanını harap etti, limanını bombalıyor:  33 kişiyi ölü, 67 yaralı: Domates kamyonlarını yanlışlıkla asker nakliyesi sanıyorlar. İngiliz ordusu tarafından yönetilen Kanal Adaları (Channel Islands), Alman ordusuna karşı savunmak için Fransa

'Burma Road Must Close' says Japan map. Japan has ordered British colonial government in south-east Asia to close the "Burma road"- which supplies Chinese Nationalists with precious weapons to fight Japanese invaders.
Japonya İngiltere’ye Burma yolunu kapatması ültimatomunu veriyor

kıyılarına çok yakın. 25.000 sivil İngiltere’ye kaçtı.

Churchill, Amerikan halkını Britanya’yı desteklemeye teşvik eden radyo konuşması yapmaktan vazgeçiyor: “ABD’nin düşünürlerine çok fazla önem vermemeliyiz. Sadece olaylar onları harekete geçirecek.”

ABD Başkanı, Alien Registration Act’ı imzalıyor: ABD’deki tüm Amerikan vatandaşı olmayanlar, casusları ve “5. Kol faaliyetlerini” yakalamak için FBI’a kayıt olmalı. Hükümeti devirmeyi savunmak artık yasadışı.

29 Haziran 1940 Nazi gazetesi Das Reich’in bugünkü baskısından bir karikatür: İngiliz aslanı ölü Fransız tavuğuna sesleniyor: “Gidişiniz hayal kırıklığı yarattı! En azından bana bir hatıra olarak kolonilerinizi verin!

100.000’den fazla mülteci Kızıl Ordu tanklarının işgal ettiği Doğu Romanya’dan kaçıyor. Romen Ordusu harekete geçiyor ama Rus işgalcilere karşı savaşmak için değil. Komşuları Macaristan ve Yugoslavya’yı Romanya topraklarına girme niyetinden caydırmak için çünkü şimdi ikisi de savunmasız sınır bölgelerine açgözlülükle bakıyor.

Alman seyahat acenteleri şimdi terk edilmiş Maginot Hattı’na turlar düzenliyor: 6 haftada Fransız kalesinden Nazi tatil beldesine.

Güney İngiltere’de parklar, kriket sahaları ve golf sahaları da dâhil olmak üzere, açık havada bulunan yerler Alman planörlerin inişlerini engellemek için eski arabalarla doluyorlar. Luftwaffe keşif uçakları kriket sahaları üzerindeki engelleri tespit etti ama yanlış anladı: Alman istihbarat raporu şöyle:  “İngiliz işçi sınıfı, plutocratların sporunu sabote ediyor!”

Romanian Army is mobilising- not to fight occupying Russians, but to deter neighbours Hungary & Yugoslavia, both now greedily eyeing vulnerable border territories.
Sovyet Rusya, Doğu Romanya’yı işgal ediyor

Japonya Dışişleri Bakanı, Hachiro Arita, radyoda: “Asya’da birlik içinde, Japonya etrafında uyumlu bir şekilde dönen refah dolu yeni bir düzen” yaratacağız.

30 Haziran 1940 Alman bombardıman uçakları, İngiliz kontrolündeki Channel Adaları üzerinde uçuyor, teslimiyet talep eden broşürleri bırakıyorlar. Guernsey havaalanına üç Alman subayı geldi. Yetkilileri, yerel bir polis memuru olarak, Kanal Adası’nın işgal edildiği konusunda bilgilendirdiler. Guernsey, Wehrmacht’ın iniş yapmasından önce Luftwaffe keşif takımına teslim oldu.

Tüm yabancı radyo istasyonları Almanya ve Alman işgali altındaki bölgelerde yasaklandı. Berlin’deki 5 Alman radyoda “İngiliz propagandasını” dinlediği için toplama kamplarında 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İngiltere ve Fransa’ya yönelik Japon tehditi yüzünden tüm Avrupalı ​​kadınlar ve çocuklar Hong Kong’dan tahliye ediliyor.

Notlar

[1] http://www.ibiblio.org/pha/policy/1940/1940-06-16d.html

[2] https://winstonchurchill.org/resources/speeches/1940-the-finest-hour/their-finest-hour

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_of_18_June

[4] https://www.theguardian.com/theguardian/2012/jun/19/archive-1940-bbc-news-war?newsfeed=true

[5] http://ia802604.us.archive.org/19/items/WWII_News_1940/1940-06-20_CBS_Elme

[6] https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/film/hitler-tours-paris

[7] https://www.presidency.ucsb.edu/documents/republican-party-platform-1940#axzz1yinrvwp5

[8] http://www.eyewitnesstohistory.com/hitlerparis.htm