1940

1-15 Mayıs 1940: ‘Fall Gelb’, Belçika ve Hollanda’nın İşgali

1 Mayıs 1940 Bir İngiliz uçağı İngiliz sahil beldesi Clacton’a düşerek 160 kişinin yaralanmasına, Fred ve Dorothy Gill’in ölümüne sebep oldu.

Amerikalı gazeteci William Shirer, Berlin’de radyoda konuşuyor: “Dünyanın en büyük iki ordusunun karşı karşıya kaldığı, birbirlerini öldürmekten kaçındığı bu savaş,

Rudolf Höss today takes up his post as Commandant of a newly built concentration camp in German-occupied Poland: Auschwitz.
Rudolf Höss

ne tür bir savaştır?”

Łódź’daki Yahudi gettosu artık mühürlendi. Nazi işgalcileri, 230 bin esir Polonya Yahudisine “yararlı bir iş gücü” olmaları halinde yiyecek tedarik edeceklerini açıkladılar.

Kendisini “Reich’in ilk askeri” olarak tanımlayan Hitler, Norveç’teki Alman birliklerini zafer için amansızca ilerledikleri için tebrik etti.

Rudolf Höss bugün Alman işgali altındaki Polonya’daki yeni inşa edilen Auschwitz adlı toplama kampının Komutanı olarak görevine başladı.  Höss, Almanya’daki Sachsenhausen cezaevi kampından geliyor ki orada, bu yıl ocak ayında 145 hasta tutuklu onun emrinde karda donarak ölüme terk edilmişti.
2 Mayıs 1940 İsveç, İsveç Kraliyet Mücevherlerinin geri dönüşünü müzakere etmek için Almanya ile gizli görüşmeler başlattı.

İngiliz Başbakanı Neville Chamberlain, Parlamento’ya Åndalsnes’deki bütün İngiliz ve Fransız birliklerinin, Norveç’ten tahliye edildiğini açıkladı. Chamberlain: Müttefikler, Norveç’in güneyini Nazilere terk etmiş olabilirler, ancak kuzeyde hâlâ savaşan insanlar var.

Norveç General Ruge, İngilizlerin tahliyesini yorumluyor: “Yani Norveç, Polonya’nın kaderini mi paylaşacak? Ama neden? Askerleriniz henüz yenilmedi!”

Nazi shadow lengthens in Scandinavia
İskandinavya’da Nazi işgalini gösteren harita

Norveç’in güneyinde Almanlarca ele geçirilmemiş son mevkilerden biri olan Hegra Kalesi’nde yiyecek tükendi. 2 hafta boyunca kuşatma altında tutulan bu dağ kalesinde bir Alman taburuna karşı 250 Norveçli asker ve 1 gönüllü hemşire direniyor. Müttefik birlikleri Norveç’ten çekilmeye odaklanırken 93 Alman tümeni gizlice Batı cephesinde toplanıyor.

3 Mayıs 1940 Norveç’teki İngiliz kuvvetinin komutanı General Carton de Wiart: “Donanma askerlerimi tek bir gecede tahliye etmeye söz verdi. Bunu imkânsız sanıyordum, ama Donanma bu sözcüğü bilmiyor.” İngiliz tahliye filosunun bir parçası olan HMS Afridi destroyeri, Alman bombardıman uçakları tarafından batırıldı. De Wiart: “Üzgünüm gemide değildim, harika bir tecrübeyi kaçırdım!”

In Hegra Fortess- one of the last uncaptured positions in southern Norway- bread has just run out. Mountain fort has been under siege for 2 weeks, with 250 Norwegians & 1 volunteer nurse holding out against a German battalion.
Hegra Kalesi’nde Norveçli askerler

İngiliz kabine bakanı Sir Alfred Herbert, kadınları bu felaket döneminde fabrika çalışmasına katılmamak için ayak sürümekle suçladı.

Nazi olmayan bir Alman subay olan Albay Hans Oster, Hollanda hükümetine gizlice ‘bu hafta Alman işgali bekleniyor’ yazılı bir mesaj gönderdi ama mesajı dikkate alınmadı.

Hitler şimdi Berlin’de yeni subaylara ders veriyor, onları “Alman ırkı adına savaşmaya” hazırlanıyor: “Dünya bir meydan okuma turnuvasıdır: bunu hak edenlere gider!”

4 Mayıs 1940 İtalyan gazetesi La Stampa: Norveç’teki Alman başarısı, Nazilerin “yenilmez” olduğunu ve İngiliz Adalarını başarılı bir şekilde istila edebileceğini gösteriyor. Tarafsız İtalya, Almanya ile müttefik olmalıdır.

Papa Pius XII, savaş karşıtı bir vaaz veriyor: “Mesih, lütfen insanlığın ezdiği ölüm kasırgasını durdur”

İngiliz Ordusu ve RAF, bir Luftwaffe bombardıman uçağının yanlışlıkla İngiliz Clacton-on-Sea kasabasına düşmesinin ardından Alman mürettebat için düzenlenen cenaze törenine katılıyor.

ABD’li gazeteci William Shirer, Berlin’de “Özel arabalar için kullanılan benzin yasağının genişletilmesini sorguluyor. Neden Almanya, petrol kullanımını azaltıyor? Bazı büyük askeri planlar için mi petrole ihtiyaç duyuyorlar?”

Norveç’te 1000’den fazla İngiliz, Fransız ve Polonyalı asker Almanlara esir düştü.  Öğleden sonra, İngiliz denizaltısı HMS Seal Baltık’ta bir mayına çarptı. Geminin batacağını düşünen mürettebat gemiyi terk edip Almanlara teslim olmuşsa da gemi batmayınca Almanalrca ele geçirilen ilk İngiliz denizaltısı oldu.

Polonyalı destroyeri Grom, Norveç sahilindeki Alman bombardıman uçakları tarafından batırıldı. 56 mürettebat öldü.

http://https://www.youtube.com/watch?v=SDMMpjbVVQQ

5 Mayıs 1940 Norveç’in güneyindeki Almanlara karşı savaşan son Norveç kuvvetleri, 20 günlük bir kuşatmadan sonra Hegra kalesinde teslim oldu. 190 erkek bir

William Shirer, US journalist stationed in Berlin: "More bans on private cars. Why is Germany saving oil? Do they need it for some big military plan?"
William Shirer

kadın esir düştü.

Britanya Başbakanı Chamberlain, Norveç’teki İngiliz askeri başarısızlığının ardından zayıf ve keyifsiz görünüyor. Müttefik kuvvetleri Narvik’i kuşattı, Norveç’in en kuzeydeki limanı şu anda Alman dağ birliklerince boşaltıldı. Bununla birlikte Norveç’in geri kalanı Almanların elinde tutuluyor. Norveç hükümeti ve altın rezervleri Müttefik birlikleri kaçarken İngiltere’ye taşındı.

6 Mayıs 1940 9 yıl önce bir kazasında bacaklarını kaybeden RAF pilotu Douglas Bader, metal protezler taşıdığı halde uçuş görevine geri döndü. Hava muharebeleri sırasında daha yüksek G-kuvvetleriyle başa çıkabileceği ve kanın bacaklarında toplanmayacağı düşünülüyor.

Papa Pius XII, Belçika Prenses Marie José’ye gizli mesaj gönderdi: Vatikan ajanları Alman ordusunun bu hafta Alçak Ülkelerin (Belçika ve Hollanda) işgali planladığını bildiriyor.

7 Mayıs 1940 Fransa ve Alçak Ülkeleri işgal etmek için hazırlanan Alman işgal planı Fall Gelb, ötü hava koşulları nedeniyle 3 gün ertelendi. General Jodl: “Hitler çok heyecanlı.”

Alman işgali korkusuyla Hollanda ordusu tüm izinleri iptal etti ve sınır savunmasını güçlendirmek için rezervlerini seferber etti. Hollanda hükümeti, İngiltere veya Fransa ile planlanan Alman saldırısı hakkındaki istihbaratlarını paylaşmamaya karar verdi. Hollandalı subay Snouck Hurgronj: “Onlar (İngiliz ve Fransızlar) bizim müttefikimiz değil.”

HMS Seal has finally managed to surface- crew crippled by oxygen-starvation headaches as they taste fresh air for 1st time in 24 hours. German ships surrounding the stricken British submarine
HMS Seal

İngiliz Parlamentosu şu anda savaşın idaresini tartışıyor. Norveç’te İngiliz yenilgisi moralleri bozdu. Başbakan Chamberlain yorgun, gergin ve cesareti kırılmış görünüyor. İşçi Partisi lideri Clement Atlee ve Liberal Archibald Sinclair, İngiliz hükümetinin savaşı idaresinden şikâyet ediyor.[1] İngiliz milletvekili Leo Amery, Başbakan’ı Oliver Cromwell’in ünlü sözleriyle kınıyor: “Yaptığınız her şey için çok uzun süre burada kaldınızz. Tanrı adına, artık gidin!”

Başkan Roosevelt Japon saldırganlığını caydırmak amacıyla ABD Pasifik filosunun batıda Hawaii limanında Pearl Harbor adlı bir limana taşınmasını emrediyor.

8 Mayıs 1940 Amerikalı gazeteci William Shirer, Associated Press’e Amsterdam muhabirini Norveç’e göndermemesini tavsiye ediyor: “Savaş, yakında gelecek.”

İngiliz Parlamentosu dün geceki müzakereleri sırasında patlak veren Norveç işgali konusundaki şiddetli tartışmalar devam ediyor. İşçi Partisi Milletvekili Herbert Morrison, hükümete güven oylaması istiyor. Eski Başbakan David Lloyd George, Chamberlain’i kınadı: “Bu ülkenin karşı karşıya kaldığı en kötü stratejik pozisyondayız.” İngiliz parlamentosu şu anda Muhafazakar Chamberlain’in liderliğindeki hükümetine güven oylaması yapıyor. 11.30PM İngiliz hükümeti, 81 karşı oy almakla birlikte 200’ün üzerinde güvenoyuyla çoğunluğu sağlamayı ve yerini korumayı başardı ki bu duruma Chamberlain bile şaşırmış görünüyor.

Bugün casusluk korkusu nedeniyle başka ülkelerle telefon görüşmeleri yasaklandı. Naziler, bu uygulamanın İngiliz ve Fransızların Hollanda’yı işgal etme planının kanıtı olduğunu iddia ediyorlar.

RAF pilot Douglas Bader, who lost his legs in a crash 9 years ago, is back to flying fighter missions (with metal prosthetics). He can cope with higher G-forces during air battles, without passing out: blood doesn't pool in his legs
RAF pilotu Douglas Bader

9 Mayıs 1940 Belçika, olağanüstü hal ilan etti ve Alman sınır muhafızlarıyla “endişe verici” çatışmalardan sonra ordusunu uyardı.

Dün geceki oylamada Parlamento tarafından reddedilen İngiltere Başbakanı Chamberlain şimdi iktidarda kalmak için bir koalisyon arıyor. MP Hugh Dalton: “Bir ceset üzerinde sülük gibi yapışır.”

Fransız casus uçakları Fransız sınırındaki Ardennes ormanlarından geçen Alman araçlarını rapor ediyor. Müttefik Yüksek Komutanlığı Ardennes’den büyük orduların geçebileceğini düşünmüyor.

Varşova’daki Yahudiler için daha fazla kısıtlamaya gidildi. Nazi işgali altındaki bölgede yaşayan Yahudiler restoranlar, parklar ve müzelere gidemeyecek, trene binemeyecek, toprak sahibi olamayacak, 5’den sonra sokağa çıkamayacaklar. Yahudiler artık Davut yıldızı (utanç rozeti) takmak zorundalar.

JRR Tolkien‘in iki yıl önce (1938’de) bir Nazi Yahudi karşıtı yasaya verdiği cevabı okuyun: “Bu yetenekli insanlardan hiçbir atalarım olmadığı için pişmanım.”[2]

İstifa etmeyi planlayan İngiltere Başbakanı Chamberlain 2 potansiyel ardılıyla buluştu: Winston Churchill ve Dışişleri Bakanı Lord Halifax. Halifax, Muhafazakar partide başına buyruk Churchill’den daha popüler ama Hitler’in yatıştırılmasını desteklediği ve Almanya ile barış görüşmeleri önermişti. Chamberlain, Lord Halifax’ı tercih etmişse de bizzat Halifax, Winston Churchill’ın seçilmesini tavsiye ediyor.

Fall Gelb harekatı sırasında Alman topçusu

Batı sınırlarına yerleştirilmiş 2500 tank ile 2 milyondan fazla Alman askeri, Fall Gelb planını başlatmak, Fransa, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’u işgal etmek için emir bekliyor.

Anti-Nazi Alman Albay Hans Oster, Hollandalı diplomatı Bert Sas’a, akşam yemeğinde birlikte geldiğinde istiladan bahsediyor: “Yarın sabah şafak vakti: Sağlam ol. Ne demek istediğimi anlıyorsun.” Alman birliklerine parola için “Danzig” kod-kelimesi veriliyor. Batı cephesinde istila başlıyor. Hitler, özel “Führer Treni” ile cepheye oldukça yakın olan Bad Münstereifel,’deki Felsennest karargâha gidiyor.

Allies are reacting just as German High Command anticipated. Huge Wehrmacht force waits to encircle Allied troops, to trap them in Low Countries & drive them into the sea

10 Mayıs 1940 Saat 3.30AM Belçika-Almanya sınırında Belçikalılar Almanya tarafından saldırıya uğradıklarını ‘René, René’ kod kelimesiyle rapor ediyorlar.

Luftwaffe düşman uçaklarını yok etmek ve paraşütçü inişlerini yumuşatmak için Belçika ve Hollanda hava alanlarını bombalıyor.

Fransız süvari subayı Charles Jean: “Korkunç bir gürültüden dolayı fırtına ve deprem zannıyla uyandım. Şimdi bunun topçu bombardımanı olduğunun farkındayız.”

Sabah 4.35AM Alman orduları şimdi Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’a doğru ilerliyor. “Fall Gelb” – Batının işgali başladı.

5:25 AM Luftwaffe uçaklarının çektiği bir planör, Alman komandolarını Albert kanalını koruyan “kırılmaz kale” Eben-Emael’in çatısı üzerine indiriyor. Alman yapımı kalenin detaylı planlarını taşıyan Alman paraşütçüler, Eben-Emael’in silah kulelerini devre dışı bırakmak için son teknoloji ile donatılmış durumda. Almanlar Belçikalı savunucuları Eben-Emael’in içine girmeye zorluyor, böylece Belçika’nın savunma hattı çatlıyor.

6:00 AM Çiftçiler, sütçüler ve Lahey’in erken kalkan sakinleri, Alman paraşütçülerinin Hollanda’nın başkentine inmesini hayret ve dehşete düşerek izliyor. Alman işgali başladıktan 2 saat sonra 6.30 AM, Fransız komutanı Gamelin sonunda personeli tarafından uyandırılıyor. Gamelin: “Evet, bu bizim planlarımızla uyumludur. Manevra Dyle’ı başlatın” emrini veriyor. Müttefikler, Belçika ve Hollanda’yı, tıpkı Almanların da beklediği gibi, Alçak Ülkelerdeki Almanların ilerlemesiyle mücadele etmek için istila edecekler. Müttefikler, Alman Yüksek Komutanlığı’nın beklediği gibi tepki gösteriyorlar. Almanlar ise Wehrmacht’ın Müttefik birlikleri kuşatmasını ve Alçak Ülkeler’de tuzağa düşürerek denize sürmeyi bekliyor.

Alman paraşütçüler Belçika ve Hollanda’ya iniyor 10 Mayıs 1940

Hitler’den Günün İşgal Gücü Emri: “Saatiniz geldi. Bugün başlayacak olan savaş, Almanya’nın kaderini 1000 yıllığına belirleyecek.” Alman birlikleri, Lüksemburg’u tamamen işgal etti, küçük direnişle karşı karşıya kaldı ve 7 Luxembourger yaralandı. Minik devlet tarafsızlığına güveniyordu.

Alman işgalcileri için ilk kötü haber Hollandalılar, Hague’daki Ypenburg Havaalanını ele geçirmeye çalışan Alman uçağını düşürdü. Luftwaffe uçakları, yanlışlıkla Alman şehri Frieburg’u bombalayarak 57 sivilin ölümüne yol açtı. Hatayı örtbas etmek için Nazi propagandacı Goebbels Fransızları suçluyor. Hollanda ordusu Meuse Nehri üzerindeki köprüleri havaya uçurur.

Amerikalı gazeteci William Shirer Berlin’den bildiriyor: Sansür radyoda ‘işgal’ dememe izin vermiyor ben de Almanların ‘yürüdüğünü söyledim’. Alman birlikleri Maastricht şehrini ele geçirdi. Bir Hollandalı: “Çikolata almak için kibarca sıraya diziliyorlar.”

 

İngiliz Kraliyet Denizcileri, “Alman işgalinden korumak” için tarafsız İzlanda’ya çıkıyor. Ada şimdi İngiliz işgali altında. İzlanda’yı işgal eden İngiliz birlikleri, resmi protestolara katılmış olan Alman konsolosunu tutukladı. Konsolso, “İzlanda tarafsız bir ülkedir. Yani Danimarka’ydı” diyor.

İngiltere Başbakanı istifa etti: İşçi Partisinden Neville Chamberlain’in hükümetini desteklemeyi reddetti. Kral George’la görüştükten sonra, Winston Churchill İngiltere’nin yeni Başbakanı olarak ilan edildi.

Hitler’e Müttefik ordularının Belçika’ya girerek Alman tuzağına düştüğü söylendi. “Sevinçten ağlayabilirim!”. Almanlar’ın, Alçak ülkeleri işgal ettiği ordu sadece yem gerçek Alman muharabe kuvvetleri Ardennes Ormanı’ndan gizlice ilerliyor. Müttefik ordularını arkadan süpürüp Belçika’da yakalıyor.

Fall Gelb map 10 may 1940
Fall Gelb haritası, 10 Mayıs 1940

11 Mayıs 1940 Belçika’nın yolları ilerleyen Almanlardan kaçmak için araba, traktör veya bisiklete binmiş ya da yürüyen mültecilerle tıkanmış durumda.  Bütün Belçikalılar savaşı ciddiye aldığını söylemek zor: Bouillon Belediye Başkanı, otellerde İngiliz birliklerinin kalması talebini reddediyor: “Bu bir tatil kasabası! Oteller turistler için ayrılmıştır.”

İngiliz gazeteleri yeni Başbakanın Churchill olduğunu duyuruyor[3].

Eben-Emael kalesini savunan Belçikalı askerler, dün akşamdan bu yana, Luftwaffe paraşütçülerinin planör aracılığıyla çatıya inmesinden sonra daha düşük seviyelerde kapana kısıldılar.

Nazi paraşütçülerinin dedikoduları Alçak ülkelerde paniğe neden oluyor: Müttefik havacılar bile şüpheli köylülerce vurulabiliyor. Luftwaffe, Hollanda şehirlerini ayrım gözetmeksizin bombalıyor.

İngiliz ve Fransız birlikleri, Hollanda Karayipleri’nde Aruba ve Curaçao adalarını buradaki petrol tesislerinin, Hollanda’nın Alman işgalcileri tarafından kontrol edilmediğinden emin olmak için işgal ettiler.

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana Hollanda’da sürgün yaşamış olan Almanya’nın eski Kaiseri Wilhelm von Preußen, Churchill’in Birleşik Krallık’a sığınma teklifini reddetti.

12 Mayıs 1940 Fransız Yüzbaşı René Gavoille, Ardennes ormanı üzerinde keşif gezisinden döndü; Üstleri tankların varlığına inanmayı reddediyor. Alman Panzer Grubu Kleist, 41,140 aracı  4 adet ormanlık yol üzerinden geçirmeye çalışıyor.

Fransız komutanı General Gamelin, (radyo bile olmayan Vincennes’deki karargahında, cephesinde neler olup bittiğini “bilmediğini” itiraf ediyor. Yüzbaşı Gavoille Ardennes üzerinde bir keşif uçağından çektiği tank fotoğraflarıyla geri dönüyor. Fransız üst düzeylerin tepkisi: “Sahte tanklar bunlar; Belçika’daki ana saldırıyı saptırmak istiyorlar”

Tanklar tarafından desteklenen Alman kuvvetleri, Hollanda’nın hava limanlarını ele geçiren paraşütçüleriyle birleşerek, Rotterdam’ın eteklerine ulaştı. Hollandalı Prenses Juliana ve genç kızları Irene ve Beatrice, Britanya’ya kaçmak için bir savaş gemisine bindiler.

İngiliz Seferi Kuvvetleri, Belçika’daki Dyle nehrine ulaştı ve Fransızların Almanya’nın ilerlemesini durdurmaya hazır savunma pozisyonlarını ele geçirdiler.

13 Mayıs 1940 1000 Luftwaffe uçağı Sedan’da Fransız birliklerini bombalıyor.  Fransız askerleri ‘uçaklarımız hangi cehennemde?’ diye soruyor. O güne dek yaşanan en büyük hava bombardımanı Sedan’daki Fransız hatlarını parçalıyor ve Alman askerlerinin, kauçuk botlarla Meuse nehrini geçmesine olanak sağlıyor. Alman askeri Gunther Rall, Panzer Group Kleist’in Ardennes’den ilerlemesiyle ilgili: “Biz hiç Fransız askeri görmedik. Bu bir istila değil, bir yürüyüş!” diyor.

Fransız Yüzbaşı Gavoille, üstlerini inandırabilmek için Ardennes’deki Alman tanklarını fotoğraflamaya çalışırken, şansını çok zorladı. Uçağı Wehrmacht uçaksavar ateşi tarafından vuruldu ama yüzbaşı kaçmayı başardı. Sedan’daki Fransız birlikleri 5 saat boyunca stukalarca bombalanıyorlar.

Yeni İngiliz Başbakanı Winston Churchill, ilk kez Parlamentoya hitap ediyor: “Size kan, sıkıntı, gözyaşı ve ter dışında bir şey vaad etmiyorum… Soruyorsunuz, amacımız nedir? Tek kelimeyle cevap verebilirim: Zafer, her ne pahasına olursa olsun zafer…”

 

Sedan’da Fransız birlikleri teslim olmaya başladı. Savunma, Luftwaffe’nin bombalanmasıyla bozuldu. Alman piyadelerini püskürtebilecek durumda değillerdi. Fransız direnişine rağmen, Sedan’daki son sığınak alınıyor. Müttefik savunma hattının çatlamasıyla, Alman mühendisler Wehrmacht kuvvetlerini Fransa’ya sokmak için hızla köprüler kuruyorlar.

Dutch military blowing up bridges over River Meuse: trying to create "Fortress Holland", trapping Germans behind "moats" of water.
Alman askerleri kauçuk botlarla nehir geçiyor

Nazi partisi dergisi Frauen Warte Anneler Günü’nde “Nazilerin Alman kadınları için ne yaptığını” anlatıyor.[4]

14 Mayıs 1940 Hitler Savaş Direktifi # 11’i yayınladı: “Hollanda ordusunun direnişi beklenenden daha güçlü. En kısa sürede kırılmalı.”

Hollanda Kraliçesi Wilhelmina, bu sabah saat 4: 00’te İngiltere’ye geldi ve Hollanda’yı savunmak için daha fazla savaş uçağı göndermesi ricası İngiliz Kral George’u aradı. Kral anlayışlıydı ama isteği reddetti. Hollanda’da Almanya’nın ilerleyişi Rotterdam yakınlarında Nieuwe Maas nehrinde durdu. Almanlar şehri ele geçiremiyor ama Hollanda onları geri gönderecek güce de sahip değil.

Rotterdam’da Alman general Rudolf Schmidt, öğleden sonra 13:00’de Hollandalı güçlere teslim ültimatomu veriyor. Teklifi reddederlerse Luftwaffe’ye şehri bombalamasını emretti. Rotterdam Belediye Başkanı, potansiyel Alman bombardımanını biliyor, ancak sadece askeri üslerin hedef olacağını sanıyor. Kalan sivillerin tahliyesini emretmeyi reddediyor: “Bu sadece paniğe sebep olur.” 13.20’de Alman teslimiyet ültimatomu bir ateşkes bayrağı altında yetkililere teslim ediliyor. Hollandalılar teslim olmayınca 90 bombardıman uçağı Rotterdam’ın merkezini talan ediyor. Yaklaşık 1.000 kişi ölürken 85 bin kişi evsiz kalıyor. Hollandalı Komutan, özür dileyen Alman General Schmidt’e teslim oluyor: “Luftwaffe müzakereleri bilmiyordu.”

Fransız hava kuvvetleri ve İngiliz RAF uçaklarından ikisi Alman kuvvetlerinin Fransa’ya girmesini engellemek için Meuse köprüsünü bombalamaya çalıştıkları sırada vuruluyor. Fransız kuvvetleri Sedan’da geçici olarak karşı saldırıya geçiyor, Almanları Meuse’ye geri göndermeye çalışıyorlar, ancak yedekler çok dağınık durumda ve Fransız tankları çok yavaş hareket ediyor.

Almanlar, Fransız Maginot Hattı’nın muazzam tahkimatlarına karşı küçük çaplı saldırılar düzenliyorlar. Fransızlar Maginot Hattı’nın bazı kısımlarını terk ediyor.

Rotterdam bomardıman sonrasında 15 Mayıs 1940

15 Mayıs 1940 Hollanda’da Hollanda Ordusu’nun teslim olması şu anda müzakere ediliyor. Hollanda, 5 gün işgale karşılık direndi ve 5000 Hollandalı öldü.

Bugün saat 7.30’da, Churchill, Fransız Başbakanı Paul Reynaud’un bir çağrısıyla uyandı: “Vuruluyoruz. Cephe Sedan’ın yakınlarında kırılıyor! Tank seli buraya akıyor!”. Churchill şu anda Savaş Kabinesi’ne konuşuyor. “Güçlü Fransız Ordusu’nun bu kadar kolay dövüldüğünden şüphe duyuyorum, ama Monsieur Reynaud histerik gibi görünüyordu.”

İngiltere Savaş Bakanı Anthony Eden, Yerel Savunma Gönüllüleri’nin oluşturulmasını ve 17-65 yaşlarındaki İngiliz erkeklerin bunlara katılmaları için çağrıda bulunduğunu duyurdu. Ülke genelinde polis istasyonları gönüllülerle doldu.

Alman birlikleri şimdi Amsterdam’ı işgal ediyor. Sayıca az Hollanda Nazi Partisi’nin üyeleri onları neşelendiriyor. General Giraud, Fransızlar tarafından geri çekildiğinde Fransız 9. Ordu geri çekilmek ya da teslim olmakla suçlanıyor.

Bu gece, savaşta ilk kez, RAF askeri olmayan hedeflere vurma yasağını terk ediyor. Bombarmanlar şimdi Ruhr’daki Alman fabrikalarına ve yüksek fırınlara saldırıyor. İngiliz pilot Wilf Burnett, dün gece bombalanan Rotterdam harabeleri üzerinde uçuyor: “6000 feet’ten gelen kentin kokusunu alabiliyorsunuz… O zaman çok iyi anladım ki, artık sahte savaş sona erdi ve gerçek oldu.”

Churchill, Başkan Roosevelt’e Amerikan malzemeleri ve diplomatik yardım talebinde bulunan bir telgraf gönderdi. Churchill’in mesajı şu şekilde bitiyor: “Sayın Başkan, ABD’nin yardımı çok geç olabilir. Tamamen boyun eğdirilmiş bir Nazileşmiş Avrupa’ya sahip olabilirsiniz.”

Notlar

[1] https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1940/may/07/conduct-of-the-war

[2] http://www.lettersofnote.com/2012/03/i-have-no-ancestors-of-that-gifted.html

[3] https://www.theguardian.com/world/1940/may/11/secondworldwar.past

[4] http://research.calvin.edu/german-propaganda-archive/fw8-22a.htm