1940

16 -28 Şubat 1940: Norveç ve Belçika İşgal Planları Hazır

16 Şubat 1940 Yahudi Filistin’in ABD Dostları grubu (US Friends of a Jewish Palestine), Arapların tepkisini çekmek istemeyen İngilizlerin Filistin’e Yahudi göçü yasağına karşı, Alman Reich’ten gelen 2200 mülteci Yahudiyi Filistin’e kaçırmayı başardı. New York Times ile konuşan Amerikalı Dostlar sözcüsü, eski Avusturya ve Çekoslovakya’dan gelen mültecilerin İngilizlerin kontrolündeki Filistin’e yerleştirildiğini söylüyor.

Almanya, İngilizlerin ticaret gemilerini silahlandırma kararına misilleme olarak İngiliz kanalı dâhil Britanya kıyı bölgelerinde seyreden herhangi bir gemiyi uyararak batıracağını açıkladı.

Alman tankeri Altmark

Batan Alman savaş gemisi Graf Spee için destek gemisi olarak görev yapan Alman tankeri Altmark, bir savaş gemisi olmadığından emin olmak için tarafsız Norveç donanması tarafından aranıyor. Gemide Alman baskınlarında yakalanan 299 İngiliz gemici esir olarak tutuluyor. İngiliz mahkûmlar Norveçlileri uyarmak için bağırıyorlar ama Altmark’ın kaptanı Dau, geminin vinçlerinin çalıştırılmasını emrederek mahkûmları boğmakla tehdit ediyor. Dau, İngiliz mahkûmlara ceza olarak o gün yemek yerine sadece ekmek ve su verdiriyor. Norveçliler Alman gemisini 2 gün bekledikten sonra “Artık bekleyemem” diyen Churchill Cossack ve Intrepid adlı Kraliyet Donanması destroyerlerini bölgeye gönderiyor. İngiliz destroyerleri Altmark’ı Jøssingfjord koyuna dek takip ediyor ve HMS Cossack’tan Komutan Turner liderliğinde 25 İngiliz askeri bordalandığı gemiye çıkıyor. İngiliz denizcileri, Altmark’ın Alman ekibiyle savaştıktan sonra 11:30’da Almanlar teslim oluyor, esir İngiliz denizcileri böylece kurtarılıyor.

Finli askerler, Mannerheim Hattı’nın tahliyesini tamamlıyor. Sovyet mareşal Voronov,: “Moskova’da kimse, sonunda Mannerheim Hattını ele geçirdiğimize inanmaz. Onlara telefonda 3 kez söylemem gerekti.”

Mannerheim Line, 1940 Finland Soviet Winter War Map
Mannerheim Hattı, Finlandiya, 1940

17 Şubat 1940 Dün gece karaya oturan Alman tankeri Altmark’a yapılan İngiliz müdahalesi sırasında ölen 7 Alman denizcinin cesetleri Norveç’e gömülmek üzere karaya çıkarılıyor. Altmark’ın 299 İngiliz esirinin HMS Cossack tarafından kurtarılmasından sonra, birisi Alman Kaptan Gau’ya ateş etmeye çalışmışsa da bir denizci onu durdurdu.

Nazi propagandası başkanı Dr. Goebbels, tarafsız Norveç sularında Altmark’a gerçekleştirlen”yasadışı” İngiliz baskınına öfkeleniyor: “Bütün propaganda bu konuya odaklanmalı: bu gece deniz kaynatılmalı!”

İngiltere, ikinci kez şehirlerden 400.000 çocuğu tahliye etmeyi planlıyor; Eylül ayında tahliye edilen çocukların çoğu, 6 ay boyunca Alman hava saldırısı yapılmadığı için ebeveynler tarafından eve getirilmişti.

Slovakya’da artık bir Nazi Almanyası kuklası olan devlette yaşayan Yahudilerin “Slovakları kışkırtmamaları ”için gibi bar ve restoranlara gitmelerinin yasaklandığı açıklandı. Yahudiler ayrıca ayda iki kez sokak süpürmekle görevlendirildi.

18 Şubat 1940 Batı cephesinde sıkılan İngiliz birliklerinin şikâyetlerinden sonra, BBC- tarihinde tarihinin ilk kez- bugün pazar günü müzik çalıyor. Batı Cephesinde çatışmasız geçen zaman İngilizlerce Sahte Savaş (Phoney War) olarak anılmakla birlikte İngiliz Seferi Kuvvetleri’nin askerleri bugün 1. Dünya Savaşı’nda Alman ve İngiliz siperler arasındaki boş alan olan Kimsesiz Toprak’ı (No Man’s Land) ziyaret ettiler.

Altmark’a yapılan İngiliz müdahalesi sırasında ölen 7 Alman denizcinin cesetleri Norveç’e gömülmek üzere karaya çıkarılıyor

İsveçli bir sempatizan, için en iyi Finlandiyalı keskin nişancıya en iyi kalitede bir tüfek hediye ediyor: Sadece 1.52 m boyunda olan ama bugüne dek Mosin-Nagant tüfeğiyle 219 Rus’u öldüren “Beyaz Ölüm” lakaplı Simo Häyhä’ya.

Finlandiya’da artık, 22-43 yaşlarındaki bütün erkekler Sovyet işgalcileriyle savaşmak için askere alınıyor hatta gençlerde de Kent Savunması teşkilatı kuruluyor.

Alman General von Manstein, Hitler ile akşam yemeğinde, Batı istilasına yönelik iddialı yeni planlar önermek için bir araya geldi: Belçika’daki Fransız ve İngiliz birlikleriyle savaşmaktan ziyade, onları İngiliz kanalı sahiline karşı kuşatmak ve tuzağa düşürmeyi amaçlıyor.

Bugün İngiliz denizciliği için kara bir gün: Alman U-boatları 12 İngiliz ticarete gemisi ile HMS Daring adlı destroyeri batırmayı başardı.

19 Şubat 1940 Hitler 10. Führer Direktifini yayınladı: Alman genelkurmayının aksi yönde tavsiyelerine karşı, Müttefik ordularını kuşatmak ve tuzağa düşürmek için “blitzkrieg” e odaklanarak Fransa’nın işgali için plan değiştirdi.

Mosin-Nagant tüfeğiyle 219 Rus’u öldüren “Beyaz Ölüm” lakaplı Simo Häyhä

Kızıl Ordu tankları artık Finli hatlarına şiddetle saldırıyor ki Finli bir generalin sözleriyle artık Fin savunma hattı haritada kırmızı bir çizgiden başka bir şey değil. Fin savunma hattı Kızıl Ordu tankları tarafından yarılıp geçiliyor:  Sovyet topçuları şimdi Finlandiya’nın Viipuri kentine iniyor.

Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nin tarafsız Norveç karasularında Alman gemisi Altmark’a saldırması Norveç’e pahalıya mal olacak: Hitler Norveç ve Danimarka’nın işgal planı Weserübung Operasyonu için hazırlıkların hızlandırılmasını emrediyor.

İşgal altındaki Polonya’da etnik Almanların sahip olmadığı bütün fabrikalar, çiftlikler ve ormanlara “Reich’i güçlendirmek” amacıyla el konulmasına karar veriliyor.

20 Şubat 1940 New York Şehri Polis Şefi, “No Thugs’ Guns for Finns” sözleriyle Amerikan gangsterlerinden ele geçirilen silahların Finlandiya ordusuna bağışlanması önerisini reddediyor.

Gestapo ve NKVD yetkilileri, Polonya’nın Zakopane kentinde bir toplantı yaparak, Polonya direniş savaşçılarını bulmada ve öldürmede Nazi-Sovyet işbirliği yapmayı kararlaştırıyorlar.

Moselle Nehri üzerinde konuşlanmış olan Fransız birliğinde görevli Yüzbaşı Barlone, Almanya ile barışı savunuyor: ” Maginot Hattı sayesinde topraklarımızın güvende olduğunu biliyoruz. Polonya için savaşmak istemiyoruz.” 1.8 milyon Fransız askerinin elinde tuttuğu Maginot Line Fransız-Alman sınırı boyunca uzanmaktadır. Askerlerin 200.000 tanesi sürekli olarak yer altında yerleşik olup, suni ışıkla aydınlanmaktadır.

Kızıl Ordu tankları artık Finli hatlarına şiddetle saldırıyor

İngiltere Başbakanı Neville Chamberlain, Avam Kamarası’nda, İngiltere’nin Altmark baskını ile tarafsızlığını bozmaktan ötürü bir özür dilemeyeceği beyanında bulundu. Bu arada, Winston Churchill şunları söyledi: “En kısa zamanda Norveç sularına sahip olmalıyız. Operasyon, küçük ve masumdu ‘Wilfred’ olarak adlandırılabilir.

Maginot line
Fransız Alman sınırında Maginot Hattı

21 Şubat 1940  Nazi işgali altındaki Polonya’da Lubi yakınlarında yaşayan Dr. Zygmunt Klukowski: “Chelmo Hastanesindeki akıl hastası hastalara

Alman General Nikolaus von Falkenhorst

yönelik endişe verici söylentiler duyuyorum : Almanlar tarafından makineli tüfeklerle vurulmuşlar”

İngiliz Ordusu bu yıl için bütçe talebini Avam Kamarası’na verdi: £ 100. Gerçek rakam bu değil tabii ki. İngiliz silah harcamasını Almanlardan gizlemek için gizli tutuluyor.

İngiliz milletvekili Harold Macmillan, SSCB’ye karşı savaşı gözlemlemek üzere Finlandiya’da bulunuyor ve Finlandiyalı kadınların savaştığına şahit oluyor.

İngiltere acil bir önlem olarak, uzun ve soğuk kış aylarında kömürü korumak için yolcu tren seferlerinin azaltıldığını açıkladı.

ABD’li seçmenlerin yeni Gallup anketi, Nazi Almanya’sına karşı olduklarını, ancak Avrupa’daki savaşa katılmak istemediklerini doğruladı: “Almanya İngiltere ve Fransa’yı yenerse, ABD Almanya’ya savaş ilan etmeli mi?” % 77 hayır (geçen yıl% 71’di).

22 Şubat 1940  Alman General Nikolaus von Falkenhorst, Hitler ile tanışmak için çağrıldığında: “Reich, İngiltere’nin Norveç’e inmek istediğini biliyor.” Dedi. Falkenhorst’un Norveç ve Danimarka’nın işgali planlaması sadece 7 saat sürüyor. Hayatı boyunca Norveç’e hiç gitmemiş olan Falkenhorst, bir Baedeker rehber kitabını satın aldı ve işgal planını için otel odasına geri döndü.

Fransız General Gamelin Kafkasya’daki Sovyet petrol sahalarına İngiliz-Fransız bombardıman saldırısı planı teklif ediyor; plan başarılı olursa,

Il Duce Mussolini Time Magazine cover
Il Duce Mussolini Time Dergisi Kapağında

“SSCB’nin çökebileceğini ” iddia ediyor. Bu arada, Almanya’ya yakıt akışı da kesilecek.

Fin Orta Savunma Hattı’nda Kızıl Ordu saldırıları hiç durmuyor. Yüzbaşı Tirronen: “Eski bir sığınakta kuşatıldık ama komutanımız pes etmedi . Fin topçusuna ateş etmek için kendi koordinatlarımızı verdik. Bu çaresiz hileişe yaradı. Kızıl Ordu geri çekildi. Piyadelerimiz kısmen yıkılmış sığınağımıza yardım için geldiğinde, 200 ölü Rus çatıda uzanıyordu.”

İtalyan faşist lideri Mussolini ünvanınıı değiştirdi; Artık “Ekselans” değil, “Faşizm Dükü, Hükümet Başkanı”. Ya da kısaca “Il Duce”

Balkanlar’a yayılan savaştan korkan Romanya, ordu yedeklerini (şimdi 1.4 milyon) seferber etti ve “savaş malzemeleri”nin ihraç edilmesini yasakladı.

Kuzey Denizi’ndeki İngiliz balıkçı teknelerine gece baskını için yola çıkan 6 Alman destroyer, yanlış yönlendiren bir Alman uçağı tarafından bombalandı.

23 Şubat 1940 Alman destroyeri Leberecht Maass bir Luftwaffe bombardıman uçağı tarafından batırıldı. Leberecht Maass’a yardım etmek isteyen Max Schultz destroyeri ise bir mayına çarparak batınca dost ateşi 2 Alman savaş gemisin batmasına sebep oluyor.

Kanadalı askerler geçit töreninde İngiltere Savaş Sekreteri Oliver Stanley’in yanında yanlışlıkla bir gaz bombası patlattı. Stanley ve İngiliz generaller

Kuzey Avrupa’nın stratejik haritası

göz yaşları içerisinde kaçışıyorlar.

Fransız Temsilciler Meclisi’nde, askerler ve denizcilerin öldükten sonra evlenmelerine izin verilmesini böylece kız arkadaşları (şimdi savaş dulları) emekli maaşı alabileceğini tartışıyor.

Sınırdan bir Kızıl Ordu taburunun girdiği söylentisi üzerine Türkiye’nin Yüksek Savunma Konseyi, olağanüstü hal ilan etti ve orduyu seferber etti.

24 Şubat 1940 Bugün kü New York Times gazetesinde Kuzey Avrupa’nın stratejik haritası yayınlanıyor. İskandinavya bu yıl bir savaş alanı olacak mı?

Malcolm Munthe, SSCB’ye karşı savaş çabalarına yardım etmek için Finlandiya’ya gönderilen bir İngiliz ajanıdır: ‘Zamanımı patlayıcılar yaparak geçiriyorum’.

İngiltere Başbakanı Chamberlain, Birmingham’daki bir kamuoyu toplantısında, potansiyel barış anlaşması için üç şart ortaya koyuyor:

  1. Nazi hükümetinin yıkılması
  2. Alman askeri tehdidinin kaldırılması
  3. işgal edilen Polonya ve Çek topraklarının geri verilmesi

Fransa’nın işgali için yeni Alman planı onaylandı: Hitler, General Manstein’ın Belçika’yı çevreleme fikrinde ısrar ederek ‘geçilmez’ denilen Ardennes Ormanı üzerinden saldırma konusunda ısrar ediyor.

25 Şubat 1940 ABD Dışişleri Bakanı Sumner Welles, Başkan Roosevelt tarafından bir Avrupa “barış misyonu” ile Roma’ya gönderildi: Welles’in Mussolini ve Hitler ile tanışması planlandı.

26 Şubat 1940 İngiliz Savaş Ofisi’nin bildirdiğine göre, yetkisiz kişilere Kuzey İskoçya’ya erişim yasaklanacaktır. Yasak kararı, deniz ve askeri üslere erişimi kesmek için 11 Mart’ta başlayacak.

Paris üzerinde uçan Alman Luftwaffe keşif uçakları uçaksavar silahlarıyla kovuldu. Bu yıl Paris’e giden ilk Alman uçakları.

Norveç ve İsveç’te evli çiftler altın yüzüklerini demir olanlara takas ediyorlar: Altın Finlandiya’ya silah satın almak için satılacak. Finliler 13 tank ile bir karşı saldırı başlatıyorlarsa da Sovyetlerce püskürtülüyorlar. Finliler 4 tank kaybediyor.

27 Şubat 1940 Fransız gazeteleri, savaşın başlamasından bu yana siyaset yorumu yapmaktan men edilmişti Fransız basınında siyasi tartışma sansürü, bu gece kaldırılacak ama yine de politika yazarlarının kendilerini kontrol etmeleri tavsiye ediliyor.

Kış Savaşında kullanılan tanklar

Finlandiya, Kızıl Ordunun Viipuri şehrinin anahtarı kabul edilen Koivisto adası kalesini ele geçirdiğini itiraf ediyor. Finlandiya’nın SSCB’ye karşı mücadelesi için destek mesajları, batı dünyasının her yerine yayılmışken, bir Amerikalı karikatürist ‘destek mesajları mermileri durdurmuyor’ yazılı bir karikatür yayınlıyor. Finlandiya Komutanlığı, Sovyetler ve Güney Finlandiya arasında kalan son şey olan Karelia Boğazı’ndaki son savunma hattına çekilme emri verdi.

Almanya alkol sıkıntısı ile karşı karşıya: Pilsener & Urquell birasının üretimi% 50 oranında azaltılarak hububat tasarrufu sağlandı ve şarap ithalatı neredeyse durdu.

İngiltere Parlamentosu’ndan konuşan Lord Winston Churchill’in Almanya’nın denizaltı filosunun yarısının batık olduğunu iddia ediyor ve İngiltere’nin “büyük bir deniz üstünlüğü” var diyor.

28 Şubat 1940 Finlandiya’da savaşmak için gelen ilk İngiliz gönüllü grubu son Amerikan başkanının oğlu Teğmen Kermit Roosevelt’in emri altındalar.

Alman U-33 denizaltısını batırdıklarında Kraliyet Donanması tarafından ele geçirilen bir Alman Enigma kodlama makinesi için 3 şifreli rotor, Bletchley Park’ın en gizli İngiliz kod kırıcı alanına ulaştı.

Fransa’daki hava saldırılarına bağlı ilk kayıplar gerçekleşti: Paris’teki Fransız uçaksavar silahlarından düşen şarapnel tarafından 4 kadın ve 2 kişi yaralandı.