1939

16 Kasım – 30 Kasım 1939: Polonya’da Yahudi Gettosu Kuruluyor

16 Kasım 1939 Alman makamları Prag’da sıkıyönetim ilan etti. Sokakta protesto yapan herkes vurulacak. Dün tutuklanan pek çok protestocu zaten öldürüldü. Polis, Çek Cumhuriyeti’ni Nazi karşıtı protestolar nedeniyle misilleme yapmaya zorluyor: SS, 1200’den fazla öğrenciyi tutukladı. Prag’daki tüm üniversiteler kalıcı olarak kapatıldı.

Sovyet radyosu ve gazeteleri “İngiliz emperyalistleri tarafından desteklenen Fin egemen sınıfının” sınır müzakerelerini sabote ederek SSCB ile ilişkileri bozmaya çalıştıklarını iddia ediyorlar.

Bu yıl İngiltere’de büyük bir düğün patlaması yaşanıyor. Geçen yıla göre 100.000’in üzerinde fazla düğün oluyor. Genç çiftler erkekler askere alınmadan veya denizaşırı gönderilmeden önce evlenmek için acele ediyor.

Norveç’teki İngiliz Büyükelçiliği’nde bulunan denizaltı ataşesi Kaptan Boyes, radar, roket, torpidolarla ilgili Alman askeri sırlarıyla dolu bir isimsiz kaynaktan bir paket aldı. “Oslo raporunun[1]” gizli yazarı Nazi karşıtı matematikçi olan Hans Ferdinand Meyer’di.

Anglo-Fransız Yüksek Savaş Konseyi toplantısı üçüncü kez yapıldı. İngiltere ve Fransa, her ülkenin ekonomik büyüklüğüne uygun olarak 60-40 oranında savaş maliyetlerini bölüşmeyi kabul ettiler.

17 Kasım 1939 Çekoslovakya Ulusal Kurtuluş Komitesi Paris’te ilan edildi. Eski Cumhurbaşkanı Edvard Beneš, bu yıl Mart ayında Alman işgali sonrasında kaçmak zorunda kalmıştı. Çekoslovakya Kurtuluş Komitesi’nden Jan Masaryk: Prag’daki öğrenci gösterilerinin aptalca ve erken olduğunu bildirdi.

Polonya Lodz kentinde yaşayan Yahudiler kıyafetlerine sarı bir yıldız dikmek zorundalar

Bugünden itibaren, Polonya Lodz kentinde yaşayan Yahudiler, Alman işgalcileri tarafından ırklarını tanımlamak için kıyafetlerine sarı bir yıldız dikmelidirler.

İngiliz oyuncakcılarında satışa sunulan yeni oyuncak: Hitler ve Başbakan Chamberlain’in saat modelleri, Adolf şemsiyesi ile Chamberlain’in kafasına vuruyor.

Finlandiya sınırına yakın kızıl Ordu birimleri mühürlü işgal emirlerini aldı. Sovyet askerleri, Finlandiyalı işçi sınıflarının istilacılarını kurtarıcı olarak ilan edip selamlayacağını söyledi.

18 Kasım 1939 İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) Londra’daki işyerlerinde 4 bomba patlatıyor

18 Kasım 1939 İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) Londra’daki işyerlerinde 4 bomba patlatıyor ama kimse incitmek istemiyor. Londra bombalamaları, İngiliz ekonomisine zarar vermeyi amaçlayan ‘S-Plan’ ya da Sabotaj Kampanyasının bir parçası. IRA, sivil hedeflerden kaçınma iddialarına rağmen, 10 kişi öldürüldü.

Alman Generali Johannes Blaskowitz, Hitler’e Polonya’daki SS zulümlerini kınayan bir rapor gönderdi: “Lütfen, kanunun üstünlüğünü yeniden kurun,

Alman Generali Johannes Blaskowitz

her şeyden önce yargısız infazları durdurun”. Hitler, Wehrmacht’tan Nazi zulümlerinin “çocukça” şikâyetlerine öfkeleniyor: “Savaş, Kurtuluş Ordusu’nun tavrıyla kazanamaz.”

Bir Wehrmacht subayı işgal altındaki Polonya’daki Alman birliklerinin Yahudi kadınlara “neredeyse rastgele tecavüz ettiğini bildiriyor. Ordu Komutanlığından askerlere “ırklar arası” cinsel ilişkiyi yasaklayan Nazi yasalarını hatırlatmasını istiyor.

19 Kasım 1939 Hollanda yolcu gemisi SS Simon Bolivar, Batı Hint Adaları yolunda, dün İngiliz Kanalı’nda yüzen bir Alman mayınına çaparak battı. 86 kişi öldü.

Nazi işgalcileri bugün Varşova’daki Yahudi mahallesinin etrafında barikatlar kurdular. Almanlar, silah ve kaçakçılık için dışarı çıkanları arıyorlar.

20 Kasım 1939 SS Simon Bolivar’ın kurtulanları bir İngiliz destroyer tarafından kurtarıldı.

Finli komünist Arvo Tuominen, Stalin’in Finlandiya için bir gölge hükümet oluşturma emrini reddetti ve SSCB’den kaçtı: “Bu yanlış olur, halkın egemenliği değildir.”

21 Kasım 1939 İngiliz aktör ve casus olan Noël Coward, propaganda çabalarına yardımcı olmak için İngiliz İstihbaratı tarafından Paris’e gönderildi.

Hollanda yolcu gemisi SS Simon Bolivar

HMS Belfast Kruvazörü İskoçya’daki Firth of Forth bölgesinden ayrılırken bir Alman manyetik madenine çarptı, gövdesinde bir delik açıldı; mürettebat cankurtaran sandallarına bindi.

22 Kasım 1939 Almanya bugün Polonya’nın işgali sırasında Nazi müttefiki Slovakya’ya eski Polonya topraklarının 225 mil karesini verdi.

Naziler, 8 Kasım’da Hitler’i öldürmek için konulan bombanın İngiliz istihbaratının işi olduğunu iddia etti. İki casusu ele geçirdiklerini ve bunların Alman ajanı Georg Elser ile birlikte Dachau toplama kampında yargılanmayı beklediklerini bildirdiler.

Bugün İngiltere’de yeni bir ulusal tasarruf planı başlatıldı: ‘zafere giden yolunuzu kurtarmaya yardım etmek ve İngiltere’nin savaş çabalarını finanse etmek için savaş bonoları satın alın’.

Alman generaller, şimdi Berlin’de, Hitler’in düşüncelerini duymak için toplantı yapıyor:  “Reich’in kaderi sadece bana bağlı” diyen Hitler SSCB’yi işgal

“Batı cephesinde ağır ateş sesleri duyuldu ABD’de yayımlanan bu karikatür, İngiltere ve Almanya arasındaki kelime savaşını alaya alırken. Fransız-Alman sınırında çatışma olmadığını söylüyor.

etmeyi planlıyor, ama generallere şöyle diyor: “Rusya şu anda tehlikeli değil. Ayrıca bir anlaşmamız var. Rusya’ya ancak Batı’da özgür olduğumuz zaman saldırabiliriz… En erken elverişli zamanda Fransa ve İngiltere’ye saldıracağım. Düşük ülkelerin (Belçika, Hollanda) tarafsızlığı önemsiz. Kazandığımızda kimse ilgilenmeyecek.”

Nazi işgali altındaki Polonya’da yeni kararname, Krakow’daki bütün Yahudilerin mavi bir Davut yıldızı olan bir kol bandı giymesini emrediyor. Çocuklar şimdi onları Yahudi Mahallesi sokaklarında satıyorlar.

Almanya: Evcil hayvan yiyecekleri bundan böyle sınırlı tayın haline gelecek. Tayın kuponları artık et, tereyağı, şeker, baklagiller, kahve, süt, ekmek ve evcil hayvan yiyecekleri için düzenlenmiştir.

“Batı cephesinde ağır ateş sesleri duyuldu”: ABD’de yayımlanan bu karikatür, İngiltere ve Almanya arasındaki kelime savaşını alaya alırken. Fransız-Alman sınırında çatışma olmadığını söylüyor.

23 Kasım 1939 Alman generallerinde 6 saat atıp tuttuktan sonra Hitler, General Von Brauchitsch’i azarlıyor.

İngiliz destroyer HMS Gipsy, denizden kurtardığı 3 Alman havacıyla devriye gezerken bir Alman manyetik bir mayına çarpınca batıyor. 40 mürettebat boğuluyor.

Almanlar, sivil gemilerin de batmasına karşın işaretsiz mayınları kullanma konusunda ısrar ediyorlar.

Finliler, Sovyet güçlerinin sınırlarına yaklaştıklarından habersiz. Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkko, SSCB ile savaş şansı “düşük” ve tam seferberlik çok pahalı gerekçeleriyle Sovyet sınırı boyunca yığılan ordunun kısmen terhis edilmesini önermişse de Savunma Bakanı Niukkanen teklifi reddetti.

24 Kasım 1939 İtalya-Macaristan ticaret antlaşması.

Finlandiya-Sovyet Savaşı

HMS Rawalpindi, yolcu gemisine dönüştürülerek Faroe Adaları yakınlarında dolaştırılıyor. Yoğun siste Alman savaş gemileri Scharnhorst & Gneisenau’yu gemisine rastlıyor. HMS Rawalpindi batırıldı. Kaptan Kennedy de dâhil olmak üzere 238 ekip öldü. Almanlar buzlu denizden 37 kişiyi kurtarıldı.

İngiliz Deniz Kuvvetleri, Londra limanını kapattı çünkü Thames’e paraşütle atılan Alman manyetik mayınları tehlike arz ediyor. Londra şu anda İngiltere’nin ithalatının% 38’ini elinde tutuyor. Bugün 200’ün üstünde Alman mayını bulundu. Yorkshire sahillerinde bazıları patladı, yakındaki kasabalarda evlerin camları kırıldı.

26 Kasım 1939 Finlandiya-SSCB sınırının Sovyet tarafında bulunan Mainila köyü, bilinmeyen silahlarla bombalandı ve 4 kişi öldü. Sovyetler Finlandiya’yı suçlayadı.  Gerçekte Kızıl Ordu, kendi köylerini, yanlışlıkla öldürülen askerleri iddia ederek Finlandiya’ya saldırı için bir bahane yarattı. SSCB, tüm Fin birliklerinin Sovyet sınırından en az 25 mil geri çekilmesini talep etti.

27 Kasım 1939 Finlandiya Başbakanı Paavo Cajander, Sovyet gazetesi Pravda’nın bugünkü baskısında “yılan”, “korkuluk”, “emperyalist kukla” ve “başının üstünde duran palyaço” olarak adlandırdı.

Amerikan Dış İlişkiler Komitesi başkanı ABD Senatörü Key Pittman, Çin’le savaş halindeyken ABD ile Japonya ticaretinde ambargo talep etti: “Japonya’nın gönlünü almamalıyız.”

HMS Rawalpindi’den kurtulanlar Londra’ya ulaştı. Bir filikada kaçan Rawalpindi’de görevli Royston Leadbetter: Alman gemisi, küreksiz botta

Kış Savaşı ya da Fin-Rus Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın başlarında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan savaş. Savaş, İkinci Dünya Savaşı ve Sovyetlerin Polonya İstilasından iki ay sonra, 30 Kasım 1939’da Sovyetlerin saldırısıyla başladı ve 13 Mart 1940’da Moskova Barış Antlaşması’yla sona erdİ (30 KasIM 1939 – 13 MarT 1940)

sürüklenmemizi gördü. İngilizce, soğuk, sıcak çay teklif ettiler ve onların ‘soylarından geldiğimizden bahsettiler. Sonra Almanlar bizi aradı ve ‘üzgünüz, duramıyoruz, sizin gemiler yakın, iyi geceler ve iyi şanslar’ dedi.”

Alman okullarında futbol oynamak yasaklandı. Sebebi çocuk ayakkabılarında aşınma ve yıpranma ya sebep olması. Almanya’da deri sıkıntısı çekiliyor. Çocuklar ordu için eğitilmeye ya da Nazi propagandasını okumaya teşvik ediliyorlar.

Finlandiya Komutanı Şef Mareşal Mannerheim, istifasını şu şekilde verdi: Sovyet saldırganlığı karşısında kötü donanımlı ordu ve hükümetin kalın kafalılığını protesto ediyor ama istifası kabul edilmiyor. Finlandiya Savunma Bakanı Juho Niukkanen, Sovyetlerin blöf yaptığını söylüyor: “Kışın ortasında istila edecek kadar aptal olmazlar!”

28 Kasım 1939 Bu gece Fransa’da bir RAF akşam yemeğinin özel bir onur konuğu var: Luftwaffe yoldaşlarının kaçmasına izin vermek için 3 Müttefik uçaktla tek başına savaşan bir Alman pilot. Yarın bu savaş esiri mahkûmuna gönderilecek. Kraliyet Hava Kuvvetleri subayları Luftwaffe pilotuna hoş geldiniz derken sırtına vurarak işte bizi aptal yerine koyan delikanlı diye gülümsüyor.

Yeni Zelanda, Samoan Nazi Partisi’nin başkanı dâhil olmak üzere Alman vatandaşlarını tutmak için Somes Adasında Wellington limanının ortasında bir toplama kampı oluşturdu.

SSCB, “düşmanca eylemler” nedeniyle Finlandiya ile saldırmamazlık anlaşmasını reddetti; Moskova radyosu Mainila köyünün tartışmalı bombardımanı dışında sınırda 3 olay daha bildirdi.

Yeni Alman kararnamesi: Reich’te yaşayan Yahudilerle evli olan “Aryanlara”, Yahudi eşini boşamak veya mevcut yasadışı durumunun “sonuçlarıyla yüzleşmek” için 1 yıl süre verildi.

29 Kasım 1939 Finlandiya’nın izole kuzeyinde, SSCB sınırından 400 metreden daha az bir mesafede bulunan Pummanki sınır kapısından gelen telefon üzerine Fin askerleri karakoluna ulaştı. Telefon telleri kopuk, kapı kırık ve en önemlisi 3 sınır muhafızı yok. Sovyet liderleri Molotov, Kruşçev, Zhdanov ve Finli komünist Kuusinen, bu akşam Stalin’in evinde Finlandiya’nın işgalini tartışıyorlar. Kruşçev: “Tek yapmamız gereken sesimizi biraz yükseltmek, Finliler de itaat edecektir. 1 atış yaptık, teslim olacaklar.

İngiltere Başbakanı Sir John Simon, parlamentoya verdiği demeçte, Britanyalıların hükümete savaş için yardım etmeleri için saat, mücevher ve altın gönderdiklerini söyledi. Sör John: “Bir kız küçük bir zarf gönderdi ve bana kabul etmemi istedi. İçeride onun nişan yüzüğü vardı” İngiltere’nin savaş borcunun ödenmesine yardım etmek için satılacaktı.

İspanyol Franco hükümeti bugün Almanya ile bir dostluk anlaşmasını onayladı. Gizlice, Almanya’nın, anti-faşistleri bastırmak yardımına karşılık olarak İspanyol limanlarında denizaltı üslerine söz verdi.

Almanya’da Aryen (Germen) asıllılar ile Yahudiler arasındaki evlilikler yasadışı kabul edilmekte ve çiftlerin boşanması için 1 yıl süre verilmekte. Aksi taktirde cezalandırlma söz konusu olacak!

Berlin, # 9 Führer Direktifi yayınladı. İngiltere’ye karşı düşmana karşı mücadele de ekonomik savaş planı. Hitler, Luftwaffe ve Kriegsmarine’ye “İngiliz endüstrisine savaş ilanı” için emir verdi: mayın ve abluka limanları, bomba nakliyesi, petrol tankları, gıda mağazaları.

Finlandiya, SSCB’nin talep ettiği gibi askerlerini Sovyet sınırından 25 km geri çekmeyi teklif etti. Sovyet elçileri şimdi Helsinki ve Kızıl Ordu’yu seferber ediyorlar.

Notlar

[1] http://www.cdvandt.org/oslo_report.htm