1939

1 – 15 Ekim 1939: U-boat ablukası

1 Ekim 1939 Polonya’nın Alman işgaline girmesinden 1 ay sonra, Avrupa Savaşı artık İkinci Dünya Savaşı” olarak adlandırılıyor. New York Times gazetesi Avrupa’da önemli olayları kapsayan derleme ve aşağıdaki haritayı yayınladı.

Hel Yarımadası’nın ucundaki Polonya garnizonu, Almanlar tarafından kuşatıldıktan 3hafta boyunca teslim olmayı reddettikten sonra bugün komutan yardımcısı yardımcısı Józef Unrug teslim olma emri veriyor.

Churchill savaşın ilk konuşmasını yaptı: “Varşova’nın kahramanca savunması, Polonya’nın ruhunun yıkılmaz olduğunu gösteriyor”.

Savaşın 1 ayını doldurduğu gün itibarı ile 302.535 “Aryen” Alman, komünist veya Yahudilere destek verdiği için, siyasi görüşlerinden dolayı toplama kamplarına hapsedildi.

1. Dünya Savaşı kahramanı olarak tanıtılan ama subaylarca pek sevilmeyen Viscount Gort, İngiliz Seferi Kuvvetleri komutanı tayin ediliyor.

Hitler bugün, Philipp Bouhler ve Dr. Karl Brandt’a akıl hastalarını öldürme programı olan “Aktion T4” e başlamak için yetki veren bir mektup imzaladı.

Alman Enigma kodlarını kırmak için hayati bilgiler taşıyan Polonyalı şifreleme uzmanları, Romanya ve İtalya üzerinden kaçarak Paris’e vardılar.

Varşova’da ki Polonya garnizonunda 140.000 kişi teslim olurken Wehrmacht’ın ileride kullanacağı milyonlarca silah ele geçirildi.

Baltık, Sovyet nüfuz alanına giriyor. Letonya ve Litvanya, Moskova’ya Kızıl Ordu asker üsleri veren anlaşmalar imzalamaya zorlanıyor.

Birçok İngiliz anne, çocuklarının askere alınmasını önlemek için nüfus sayımına katılmalarına izin vermiyor. İngiliz hükümeti 20-22 yaşları arasındaki tüm erkeklerin 21 Ekim’e kadar kayıt yaptırmaları emrini veren bir kraliyet bildirisi yayınlıyor.

3 Ekim 1939 İngiltere’de 55.000’i Nazilerinden kaçan mülteci olmak üzere 80.000 Alman yaşıyor ve Potansiyel düşman yabancılar olarak görülüyorlar.

RAF uçakları, Berlin’e propaganda broşürleri bırakıyor.

Kock kasabası yakınlarındaki 18 bin kişilik Polonya güçleri Alman kuvvetleri ile savaşmaya devam ediyor.

4 Ekim 1939 23 İngiliz düşman yabancı mahkemesinde Britanya’da yaşayan Alman ve Avusturyalıları inceliyor. İngiltere’de yaşayan 16 yaşından büyük Almanlar üç kategoride fişleniyor: A-güvenlik riski: hemen tutuklama yaptı; B- “şüpheli durum”; C- “güvenlik riski yok”.

Fransa’da İspanyol İç Savaşının mültecileri için inşa edilen ve “düşman yabancılar” için kullanılacak uluslararası kamplarda şimdi ülkedeki Almanlar Yahudi asıllı olanlar dâhil tutuluyor.

Polonya Ordusunun 400.000’i Almanlar, 200.000’i Kızıl Ordu tarafından esir alınırken 10,000’i Fransa ve İngiltere’ye kaçtı.

Ukrayna Komünist Partisi Sekreteri Nikita Kruşçev, Sovyet işgali altındaki Doğu Polonya’nın “komünize” olacağını açıkladı. Doğu Polonya’da (artık ‘Sovyet Ukrayna’) sanayi ve çiftlikler devletleştirilecek, siyasi partiler yasaklanıyor, aristokratlar ve kapitalistler ise “yeniden eğitilecek”

Wehrmacht birlikleri binlerce Polonyalı sivili öldürmüş olsa da Hitler, Alman ordusunun Polonya’nın işgali sırasında işledikleri savaş suçlarından dolayı bağışlayan gizli bir kararname imzaladı.

5 Ekim 1939 Sovyetler Birliği – Letonya karşılıklı yardım paktı imzalandı.

Varşova Yahudi cemaati başkanı Adam Czerniakow, Gestapo’nun emriyle Nazi işgalcilerine yardım etmek için “Yaşlı Yahudiler Konseyi” oluşturmasını istedi.

6 Ekim 1939 Alman denizaltısı U-35, İngiliz kanalında Yunan gemisi Diamantis’i batırdıktan sonra mürettebatını kurtardı. Yunan kaptanı P. Pateras: “Almanlar bizi U-bota götürdüler, çoğumuz ıslaktık ve aşağıda kıyafetlerimizi kuruttuk ve Almanlar bize sıcak yiyecek ve sigara verdi.”

Alman işgalciler fethedilen Varşova’yı Adolf Hitler’in de katılacağı bir geçit törenine hazırlıyor. Polonya yeraltı direniş örgütü planlanan geçit güzergâhındaki Snowy Świat Caddesi’ne Hitler’e suikast için 500 kg TNT gömüyor. Polonyalı Binbaşı Niepokolczycki’nin bombayı patlatması planlanıyordu ama Gestapo devriyeleri onu geçit töreninden uzak tutunca Hitler bombanın üzerinden yara almadan geçmeyi başardı.

Almanya, İngiltere’nin “Athenia’da olduğu gibi” ABD yolcu gemisi SS Iroquois’i batırıp suçu Almanlara atacağını açıkladı. Bu durum üzerine ABD Başkanı Roosevelt: “Tamamen ihtiyati tedbir olarak ABD Donanması denizde SS Iroquois ile buluşacak ve ona eşlik edecek”

İngiltere ve Fransız donanmaları Alman kruvazörü Amiral Graf Spee’yi avlamak için 8 savaş gemisinden oluşan bir filoyu görevlendirdiyse de Spee bugün İngiliz ticaret gemisi SS Newton Beech’i batırdı.

Almanlarla mücadele eden son Polonyalı birlik Kock’ta Poznań köyünü geri almayı başardı.

Hitler Reichstag’a hitap ediyor

6 Ekim 1939 Hitler Reichstag’a hitap ediyor: “Son konuştuğumdan beri, 5 hafta geçti. Şimdi tarihi ve eşsiz bir zafer kutluyoruz… Kendi yaşam alanımızı sağlamlaştırıyoruz… Dünya egemenliğine tahammül etmiyoruz!“. Hitler konuşmasını, “Almanya ve Fransa arasındaki sonsuz mezarlıklar” sözleriyle hasımlarını yıkımla tehdit ederek sona erdiriyor.[1]

Amerikan TIME dergisinde “Hitler’in Sahte Barış Teklifi” başlıklı bir makale yayınlanıyor.[2]

Kock kasabasında 5 günlük savaştan sonra yaklaşık 20 bin Polonyalı asker Almanlara teslim oldu. General Kleeberg: “Görevimiz neyse onu yaptık. Savaş bitmedi. Polonyalılar savaşıyor ve savaşmaya devam edecekler.”. Polonyalı siviller yenilgiye uğrayan Kleeberg ve subaylarını hayretler içinde izliyor hala savaşan Polonyalılar olduğunu kimse bilmiyordu.

7 Ekim 1939 Bugün Himmler’in doğum günü. Hitler, SS başkanına yeni bir ünvan veriyor: Alman Irkının Konsolidasyonu Komiseri. Reich Komiseri olarak Himmler artık, Nazi imparatorluğunda sözde“aşağı” olan halkları ortadan kaldırmakla görevli.

8 Ekim 1939 Hitler Batı Polonya’yı ilhak eden ve eski Polonya topraklarının çoğunu Büyük Reich’e sokan bir kararnameyi imzaladı.

Almanya ve Letonya, Almanca konuşan Letonyalıların “geri dönüşünü” kabul ettiler. 50.000 Alman Letonya’dan eski Polonya’da yeni “lebensraum” a geçecek.

Finlandiya ‘sınır anlaşmazlıklarını’ tartışmak için Sovyet davetini kabul etti. Ayrıca bu savaşta tarafsız ve bağımsız kalmaya kararlı olduğunu ilan etti. Hitler: “İngiltere ve Fransa’nın savaşı sona erdirmek istemediği ortadaysa Almanya mümkün olduğu kadar çabuk Belçika’yı istila etmelidir.”

Oberburgmeister Hans Drexel, işgal altındaki Polonya’da bir Yahudi gettosu oluşturan bir kararname yayınladı.

ABD kargo gemisi ‘City of Flint’ Alman savaş gemisi Deutschland tarafından ele geçirildi.

9 Ekim 1939 Türkiye, İngiltere ve Fransa arasında Ankara Paktı Antlaşması.

Hitler, Alman generalleriyle buluştu

Hitler, Hollanda, Belçika ve Kuzey Fransa’ya saldırıyı içeren Sarı Plan (Fall Gelb) hazırlanmasını emreden 6 sayılı Führer Direktifini yayınladı.

Hitler, Alman generalleriyle buluştu: Ona, batıdaki yeni bir saldırının organize edilmesinin haftalar değil, aylar alacağını bildirdiler. Bunun üzerine Hitler, Alman generallerine bağırarak onları korkaklık ve yetersizlikle suçladı.

10 Ekim 1939 Kriegsmarine şefi Grossadmiral Raeder, deniz ve denizaltı üslerini güvenceye almak için Norveç’in işgali fikrini Hitler ile tartışıyor.

Fransa: Başbakan Daladier şu anda radyoda Alman barış önerilerini resmen reddetti: “Fransa, Avrupa’da güvenliği garanti etmek için mücadele edecek“.

Gallup tarafından yapılan anketlerde Amerikan halkına şu soruyu soruluyor: “Savaş ilan edip, ordu ve donanmamızı Almanya ile savaşmak için yurt dışına gönderelim mi?” Amerikalıların% 95’i hayır,% 5’i evet diyor.

11 Ekim 1939 İngiltere ve Fransa’da, Almanya’ya yönelik askeri harekâtın makul hedeflerin olmaması, insanları ve hükümetleri aynı şekilde tedirgin ediyor.  Fransız askerleri, Maginot Hattı’nın arkasında beklemeyi tercih ediyor, Almanya’nın boşaltılan Saarland topraklarında sadece birkaç mil ilerlediler.

Fizikçi Albert Einstein, ABD Başkanına bir mektup yolladı. Roosevelt’i Almanya’nın uranyum araştırması konusunda uyararak

Albert Einstein’ın, ABD Başkanına mektubu

“yeni türden son derece güçlü bombalar” yaratabileceğini bildirdi. Fizikçi Leó Szilárd tarafından yazılan ve Einstein tarafından imzalanan mektupta, Nazilerin “bütün bir limanı yok edebilecek” güçte bir bomba inşa etmek için uranyum sahibi olduğu uyarısında bulunuyor[3].

Bugün itibariyle Fransız parlamentosundaki 46 Komünist milletvekilinin 35’i Moskova’nın emirleri doğrultusunda savaş karşıtı protesto gösterileri için tutuklandı.

İngiltere Savaş Ofisi, Fransa’da kullanım için hardal gazı üretimini haftalık 310’dan 1200 tona çıkarılmasına izin verdi.

12 Ekim 1939 Kızıl Ordu birlikleri Finlandiya sınırında toplanıyor. BD Başkanı Roosevelt, Sovyet hükümetini uyardı.

Adolf Eichmann liderliğindeki Nazi SS, bugün Avusturya ve Çekoslovakya’daki Yahudileri Nazi işgali altındaki Polonya’da “merkezi bir bölgeye” gönderilmesine karar verdi.

Alman işgalciler, Yahudi Polonyalılara karşı yıldırım pogromları olan ve genellikle dayak ya da sakallarını kesen formunda seyreden “Blitzpogrome” programını başladılar. Yahudi komedyen Szmulek Goldberg bir gösteriden sonra eve gidierken:  “Birisi benim kolumu tuttu. Saklan, saklan,” diye bağırdı: “Almanlar Yahudileri silahlara, kamyonlara götürüyorlar!” Goldberg, Nazi işgalciler tarafından ele geçirilen Yahudilerle dolu kamyonları görüyor ama nereye gittiklerini bilmiyor.

İngiltere Başbakanı Neville Chamberlain, Hitler’in barış teklifini resmen reddetti: “Alman Hükümeti’nin sözüne güvenmek mümkün değil.

13 Ekim 1939 Fransız ordusu mühendisleri, bir Alman saldırısına karşı önlem olarak Ren nehri üzerindeki 3 köprüyü yok ediyorlar.

Alman denizaltısı U-40, Dover Boğazı’nda 140 metre derinlikte bir mayına çarptı ve 48 kişilik mürettebatıyla birlikte battı.

Lodz kentinde Nazi işgalciler, Yahudileri saymaya ve kontrol etmeye yardım etmek için iş adamı Chaim Rumkowski’yi Yahudilerin Baş Yaşlısı anlamında “Judenälteste” olarak atadı.

Amerikalı ünlü havacı Charles Lindbergh, şimdi radyoda ABD’nin tarafsız kalması gerektiğini savunuyor: “Bu demokrasi savaşı değil. Kanada’nın bu yarımküreyi bir Avrupa savaşına çekmeye hakkı yok, çünkü İngiliz tahtını Amerikan bağımsızlığına tercih ederler.

Letonya ve Litvanya, Estonya’yı takip ederek, Kızıl Ordu’ya askeri üslerini verdi ve Sovyet tehditlerine boyun eğdi. NY Times Batı’daki Sovyet genişlemesinin

NY Times Batı’daki Sovyet genişlemesinin haritasını yayınlıyor.

haritasını yayınlıyor.

Alman denizaltısı U-47 Kuzey İskoçya’ya Orkney Adalarına, yaklaşıyor. Hedefi Scapa Flow, Kraliyet Donanmasının ana limanı ve oradaki savaş gemileri. U-47, sahile çok yakın seyrediyor intihar görevi benzeri bu seferde U-47’nin komutanı Gunther Prien koyda 2 İngiliz savaş gemisi görüyor. HMS Royal Oak’ı attığı torpido ile vuruyor ve 833 denizci boğuluyor.

14 Ekim 1939 BBC, uçak gemisi HMS Royal Oak’un battığnı yeni açıkladı.

Müttefik Kuvvetler Komutanı Fransız General Gamelin, Batı cephesindeki büyük bir Alman saldırısının yakın olduğunu konusunda uyarıyor.

İngiliz Seferi Gücü yani İngiltere’nin gönüllü profesyonel ordusu şimdi Fransız-Belçika sınırında konuşlanıyor. Müttefik askerlerin% 10’u tam 152.000 asker.

15 Ekim 1939 Alman Amiral Raeder deniz savaşının nihai amacının İngiltere’nin ithalatını kesmek olarak amaçlıyor.

G.B. Shaw, Yeni Devlet Adamı’nda (New Statesman) “Savaş hakkında Nadir Bir Duygu” (Uncommon Sense about the War) yayınlıyor. Shaw: Bu savaş Hitlerizm’i ortadan kaldıramıyor, ama “Herr Hitler’e ulaşma kararlılığımızla 100 bin masum Alman’ı kolayca öldürebiliriz.”

Finlandiya, tüm genç erkekler için zorunlu ulusal hizmet emri veriyor. SSCB ile sınır görüşmeleri iyi gitmiyor.

Notlar

[1] http://www.ibiblio.org/pha/policy/1939/1939-10-06a.html

[2] http://time.com/3461961/hitler-peace-speech/

[3] http://www.atomicarchive.com/Docs/Begin/Einstein.shtml